Daca aveti astfel de probleme va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la Dr Ditoiu, medic cu 30 de ani de experienta la Spitalul Fundeni. Secretariat 0758751841 (8-20)

Helicobacter Pylori- simptome, diagnostic, tratament

Helicobacter Pylori

  • Cea mai buna metoda de detectie pentru Helicobacter este biopsia.
  • Cea mai putin buna metoda de detectie pentru Helicobacter este prin analiza sangelui (analiza poate fi pozitiva chiar daca nu mai ai bacteria).
  • Cea mai ieftina metoda de detectie a Helicobacter este cea a analizei fecalelor.
  • Cea mai frecventa greseala pe care o fac pacientii este tratamentul anti-Helicobacter, daca nu au simptome si au doar testul seric pozitiv.

Ce este Helicobacter Pylori?

Helicobacter Pylory este o bacterie (microb) care traieste in stomac si duoden.

Helicobacter a fosr descoperit in 1982, fiind prezent in zona noastra geografica la peste 50% din populatia in varsta de peste 50 de ani.

In alte zone Helicobacter este mai des sau mai rar intalnit (de exemplu in Elvetia  17% dintre cetateni au Helicobacter, in SUA 30%, in Romania cam 55% iar in Nigeria 88%).

In Rmania majoritatea oamenilor au auzit de Helicobacter, se tem de el si vor neaparat sa se trateze, sa scape de el.

Cauta disperati pe net urmatoarele

Tratament helicobacter

Schema tratament helicobacter pylori 2020

Retete pentru helicobacter pylori

Cel mai bun tratament pentru helicobacter pylori

Am scapat de helicobacter pylori forum

Analiza helicobacter pylori scaun pret

Buletin analize helicobacter

Tinctura de propolis tratament helicobacter

Cum se transmite Helicobacter Pylori ?

Transmiterea Helicobacter Pylory se face datorita igienei deficitare prin:

  • Apa si alimente
  • Tacamuri
  • Maini murdareHelicobacter Pylori

Din aceasta cauza, de obicei intr-o familie au Helicobacter mai multe persoana sau toate, iar dupa tratamentul unei persoane, aceasta se poate reinfecta.

Ce probleme poate da Helicobacter Pylori?

Nu se stie sigur daca Helicobacter Pylori provoaca direct o anumita boala, dar el este mai frecvent intalnit – alaturi de alt factori – in urmatoarele boli:

  • Ulcer gastric sau ulcer duodenal- 10% dintre pacientii cu Helicobacter au ulcer gastric sau duodenal
  • Dispepesia non-ulceroasa (bolnavul are simptome ca de ulcer, dar la endoscopie nu se gaseste ulcer)
  • Gastrita – 85% dintre pacientii cu Helicobacter fac gastrica cu aciditate normala
  • Cancer gastric .Desi Helicobacter este considerat la fel de cancerigen ca fumatul pentru plaman, cancerul gastric se intalneste rar. Doar 5 pacienti din 10.000 cu Helicobacter fac cancer gastric, aici fiind desigur implicari si alti factori de risc
  • Unele boli de piele (acnee rozacee)
  • Se mai discuta rol in cardiopatia ischemica, unele boli de sange, etc.
  • Limfom gastric (un fel de leucemie la stomac), este intlanit la un bolnav din 1000 de persoane cu Helicobacter

Majoritatea persoanelor cu Helicobacter nu au nici un simptom si nici alte probleme cauzate de aceasta bacterie.

Helicobacter Pylori, diagnostic

Exista mai multe metode de diagnostic pentru Helicobacter:

  • Diagnostic serologic (prin analiza sangelui). Depisteaza anticorpii impotriva Helicobacter, care pot fi prezenti chiar daca omul a avut Helicobacter in urma cu mai multi ani. Depistarea anticorpilor prin aceasta metoda, nu inseamna ca ai Helicobacter si ca trebuie sa te tratezi, daca nu ai una dintre bolile sau simptomele amintite anterior!
  • Diagnostic prin biopsie efectuata cu ocazia endoscopiei: pune diagnosticul SIGUR de prezenta a Helicobacter, si cu aceasta ocazie se vad si efectele lui asupra tubului digestiv (daca exista) – ulcer, gastrita, etc. Pe baza acestei determinari se poate prescrie tratament anti-Helicobacter.
  • Testul respirator cu uree, evidentiaza unele modificari date de prezenta in stomac a Helicobacter, si are aceeasi importanta ca testul cu biopsie. Are dezavantajul ca se depisteaza doar microbul dar nu si efectele lui asupra tubului digestiv.
  • Depistarea unor componente ale Helicobacter in scaun – are aceeasi valoare ca cele doua teste anterioare, permitand sa se vada daca dupa tratament mai exista microbul in organism. Este mai putin sensibil decat biopsia

Cand trebuie sa te testezi ca sa vezi daca ai Helicobacter Pylori?

Testarea pentru H. pylori nu este indicata oricui.

Cu toate acestea, oamenii sunt influentati de informatiile de pe internet care le convin. De exemplu, nu sunt influentati de informatiile care arata clar ca fumatul provoaca numeroase tipuri de cancer, ca alcoolul provoaca si el cancer sau ciroza hepatica, ca sedentarismul si obezitatea provoaca steatoza hapetica, care este un prim pas catre ciroza hepatica, etc

Dar, constat cu surprindere ca toti pacientii stiu ca exista Helicobacter, si cam 80-90% sunt dispusi sa se trateze sau s-au tratat deja cel putin o data inainte de a ajunge la mine la cabinet.

Conform regulilor medicale actuale, trebuie sa te testezi pentru Helicobacter daca esti in una din situatiile urmatoare

  • ai ulcerul peptic activ (ulcer gastric sau duodenal cu simptome) sau daca ai avut ulcer peptic (ulcerul peptic este foarta rar)
  • daca ai avut ulcer si acum trebuie sa iei antiinflamatorii sau aspirina pe termen lung
  • anemie prin deficit de fier sau vitamina B12
  • daca ai rude de gradul 1 (mama,tata,frate, sora, copii) cu cancer la stomac
  • daca ai polipoza gastrica ereditara
  • daca ai gastrita atrofica sau metaplazie intestinala a mucoasei gastrice (mucoasa gastrica se transforma partial in mucoasa intestinala)
  • daca trebuia sa faci rezectie gastrica pentru a scadea in greutate (chirurgie bariatrica)
  • daca ai purpura trombocitopenica autoimuna (trombocitele scazute prin mecanism imun)
  • daca ai limfom gastric de nivel scăzut (adica celulele sunt transformate catre cancer)
  • daca ai avut cancer gastric care a fost  rezecat endoscopic
  • daca ai peste 45 de ani si ai simptome  de boala de stomac sau duoden insotite de scadere in greutate, anemie sau dificultati la inghitire

Cand nu este recomanat sa te testezi pentru Helicobacter Pylori?

Nu este recomandata testarea pacientilor cu boală de reflux gastroesofagian (care sunt majoritatea pacientilor cu simptome de hiperaciditate) cu excepția situatiei în care pacientul a avut ulcer peptic sau dispepsie. Dacă totusi  un pacient cu boală de reflux gastroesofagian este testat și se constată că are infecție cu H. pylori, tratamentul este puțin probabil sa amelioreze simptomele.

Sunt si studii care sustin ca nu există date stiintifice suficiente pentru a face recomanda testarea pentru helicobacter și a indica tratament la pacienții asimptomatici cu antecedente familiale de cancer gastric sau la pacienții cu gastrită limfocitară, polipi gastrici hiperplastici sau hiperemeză gravidica (varsaturi in sarcina).

Daca ai Helicobacter trebuie neaparat sa iei tratament?

Vad foarte des la cabinet pacienti care au luat tratament  ca sa scape de Helicobacter,uneori chiar de mai multe ori.

Acesti pacienti vin de obicei la mine din doua motive- pentru ca au probleme din cauza tratamentului, sau pentru ca desi microbul a disparut, simptomele persista.

Parerea mea este ca nu trebuie sa ne tratam de Helicobacter, doar pentru ca avem acest microb.

Daca ar fi sa ne tratam de toti microbii pe care ii avem in gura, stomac, intestin sau pe maini, am suferi mult mai mult din cauza efectelor secundare ale tratamentului, si nici nu am avea vre-un beneficiu de pe urma lui.

De altfel, datele stiintifice recomanda tratamentul in urmatoarele situatii

  • Este  ferm recomandat tratamentul in urmatoarele situatii
    • la toți pacienții cu ulcer peptic, inclusiv la cei cu complicații (hemoragie, penetratie, perforatie, ulcer rezistent la tratament)
    • limfom (un fel de leucemie la stomac) de nivel scăzut
    • la pacientii cu gastrită atrofică
    • la pacientii care au avut cancer gastric si au fost operati
  • Tratamentul poate fi recomandat si la pacienții care sunt rude de gradul întâi (mama, tata, frati, surori) cu cancer gastric
  • Tratamentul mai poate fi luat in discutie si la pacienții infectați cu dispepsie funcțională (deci acare au simptome ca de ulcer, esofagita, gasttrita, etc, dar endoscopia digestivaeste normala). La acesti pacient, tratamentul impotriva Helicobacter nu rezolva problema lor de sanatate, dar se pare ca duce la ameliroarea pe termen lung a simptomelor

 S-a constatat că

  • disparitia H. pylori in urma tratamentului nu este asociată cu disparitia bolii de reflux gastro-esofagian în majoritatea cazurilor
  • prezenta Helicobacter nu exacerbează boala de reflux gastro-esofagian existentă
  • Tratamentul  H. pylori înainte de utilizarea antiinflamatoarelor nesteroidiene reduce riscul de aparitie a ulcerului peptic, dar nu îmbunătățește vindecarea ulcerului gastric sau duodenal la pacienții care primesc terapie antisecretorie care continuă să -medicamente antiinflamatoare steroidiene. T

IN REZUMAT

Daca ai Helicobacter trebuie sa te tratezi neaparat doar daca ai gastrita atrofica, cancer gastric, limfom gastric, ulcer gastric (boala foarte rara in prezent.

Eu vad cam 10-15 pacienti cu ulcer pe an din cca 2000 de consultatii) sau rude cu cancer gastric

Tratamentul impotriva Helicobacter poate da efecte secundare (printre altele selectarea de microbi rezistenti la antibiotice, candidoze, etc), iar dupa tratament poti sa iei din nou Helicobacter (cum l-ai luat si prima data), deci eficienta este zero.

Helicobacter face numai rau sau si bine?

Cei care au Helicobacter Pylory fac mai rar esofagita de reflux sau cancer de esofag, deci se pare ca Helicobacter nu face numai rau.

Helicobacter – FORUM

1. Poti avea Helicobacter fara sa ai ulcer sau simptome?

Da, doar 15% din cei care au Helicobacter au problemede sanatate din aceasta cauza.

2. Poti sa ai ulcer sau simptome fara sa ai Helicobacter?

Da, exista ulcer si la cei care nu au Helicobacter Pylory

3. Orice bolnav cu ulcer trebuie sa se trateze de Helicobacter?

Nu orice bolnav cu ulcer trebuie sa se trateze de Helicobacter Pylory, deoarece nu toate persoanele cu ulcer au si Helicobacter Pylory

4. Daca ai Helicobacter trebuie neaparat sa te tratezei? ……… .

Nu totdeauna este necesar tratamentul pentru Helicobacter Pylory, ba as spune ca in majoritatea cazurilor Helicobacter Pylory  nu trebuie tratat.

5. Daca te-ai tratat si ai scapat de Helicobacter, il mai iei sau esti imun? …. .

Este foarte posibil sa-l mai iei.

6. Daca ai Helicobacter, ce regim trebuie sa tii?

Nu  trebuie regim daca ai Helicobacter Pylory  si nu ai simptome

7. Am fost operata de hernie hiatala si acum am dureri abdominale in dreapta, in stanga, in torace, etc, ce poate fi?

Dupa cum le descrieti simptomele par functionale, nu pare ceva grav, dar eu nu pot pune diagnosticul pe net, fara consultul pacientului.

8. Am anticorpi Helicobacter si balonare, ce analize imi recomandati ce sa fac?

Eu nu recomand nimanui nimic pe site, postez doar informatii medicale teoretice, recomandari fac doar pacientilor pe care ii consult direct. Cred ca dvs trebuie sa va sfatuiti cu medicul dvs curant, el va stabili ce veti face cunoscand cazul dvs.

Daca datele de pe site nu v-au lamurit, si doriti o programare la un consult medical, il puteti solicita aici

Despre mine  

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

Tot cca 30 de ani de experienta am si  la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multe solicitari la cabinet , pe unii bolnavi ii stiu de multi ani, altii vin cu rude sau prieteni, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare.

Am constat ca sunt numeroase persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala.

Pentru cei care au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web.

Informatii medicale suplimentare puteti gasi pe net cautand drditoiu

11 comentarii la „Helicobacter Pylori- simptome, diagnostic, tratament

  1. Buna ziua, eu mam tratat de helicobacter deja de 2 ori, prima oara nu prea a avut efect, urmatorul an cind am facut tratament, mia trecut toate probleme dar peste scurt timp de la intrupere iar au aparut( meteorisme, etc),stari de rau, si senzatie puternica ca ma frige la stomac, ce pot sa fac sa scap complet???

  2. Buna seara,
    In urma unor analize de sange periodice mi-a iesit Anti Helicobacter pylori IgG- ser = 6.69 u/ml. Nu am nici-un simptom descris de dvs mai sus dar, la ecografia abdominala, a rezultat meteorism abdominal foarte accentuat, in special pe unghiul hepatic, si o bila lenesa cu peretii usor ingrosati. Am 51 ani, si din cand in cand sufar de crize de bila, in special pe fond de stres. Credeti ca ar trebui sa fac si alte analize pentru evidentierea helicobacter? este meteorismul consecinta acestui microb? ce ma sfatuiti sa fac in continuare?
    Multumesc anticipat,
    Cristian Gheorghe

  3. ,,am fost depistata cu helicobacterium in urma unor dureri in partea dreapta,avind diabet gr 2,bazedow cu noduli,si tensiune arteriala esentiala ,asi vrea sa stiu medicamentul prescris,klacid sr500,ospamox,si esomeprazol se pot lua in asociere cu celelalte tratamente

  4. La analizele de sânge helcobacter pylori ign a reieși valoare de76,25. Am37de ani si ca simptome:respirația urât mirositoare și sânge in salivă( o singură dată a fost ca niște șuvițe)nu am ajuns incă cu rezultatul la medicul de familie.

  5. Bună seara! Am făcut analize la H.pylori şi a ieşit 0,617(NL 0,578)
    0,082(NL 0,210 ) este sau nu bacteria că nu înţeleg? Mulţumesc frumos, o seară liniştită vă doresc.

  6. Si fetita mea de 4 ani are helicobacter cu durerivde burtica balonari si mai curand am facut si eu endoscopie si a iesit pozitiv.de 1 am merg cu ea in bucuresti sa scapam de helicibacter …. Este a 4 endoscopie la fetita si nu mau scapam de ea am luat toti antibiotice odata cu ea dar degeaba. Acum a facut din nou endiscopia a 4 ai antibiograma si asteptam rezultatul …. Nu mai stim ce sa facem sa scapam odata.. Noi suntem din buzau si mergem de 1 am in bucuresti la analize si endoscopiii

  7. Infectia cu Helicobacter reiesita din analiza 1.35 fata de maxim 1.1 trebuie tratata daca am si simptome , dureri in partea dreapta si anemie , hemoglobina 11.2 , vsh 56,fier seric 22,feritina 3.3 , fibrinogen 4.24 ? .Multumesc !

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PROGRAMARE
CLINICA harta
%d blogeri au apreciat: