Daca aveti astfel de probleme va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la Dr Ditoiu, medic cu 30 de ani de experienta la Spitalul Fundeni. Secretariat 0758751841 (8-20)

Helicobacter Pylori ne omoara?

Helicobacter Pylori este o bacterie (microb) care traieste in tubul digestiv uman, in special in stomac si duoden.

Nu este un microb rar intalnit, peste jumatate din populatia in varsta de peste 50 de ani avandu-l, deci este mai neobisnuit sa nu ai acest microb decat sa il ai

.Este interesant de stiut ca la nastere copilul nu are acest microb, iar pe masura inaintarii in varsta numarul purtatorilor creste progresiv pana la varsta adulta.

Cum se transmite Helicobacter Pilory?

Transmiterea microbului se face pe cale orala, prin apa, alimente, tacamuri, maini murdare etc., din cauza igienei deficitare cel mai frecvent in familie. Din aceasta cauza, de obicei intr-o familie au Helicobacter mai multi membri sau toti. Daca intr-o familie un membru ale Helicobacter, riscur copilului sa aiba microbl este de cca 40%, iar daca nimeni nu il are, riscul copilului este de sub 5%.

Dupa ce o persoana purtatoare face tratamentul impotriva bacteriei, de obicei aceasta dispare doar pentru o perioada, apoi cel in cauza se reinfecteaza.

Exista cazuri de persoane care au urmat numeroase cure de tratament, cu disparitia microbului imediat dupa acestea, dar microbul a reaparat dupa un timp.

Ce boli poate da Helicobacter Pylori?

Helicobacter este implicat – alaturi de alt factori – in aparitia a numeroase boli, in special digestive: ulcer gastric sau duodenal, dispepsia non-ulceroasa (bolnavul are simptome ca de ulcer, dar la endoscopie nu se gaseste ulcer), gastrita, cancerul gastric (este considerat la fel de cancerigen ca fumatul pentru plaman).

Este interesant de remarcat ca sunt si boli din afara sistemului digestiv care ar putea fi cauzate de Helicobater – unele boli de piele, de sange sau cardiopatie ichemica.

Poti sau ai Helicobacter si sa fii sanatos?

Ca si consumul de alcool sau fumatul, si prezenta Helicobacter poate sa dea unele probleme, dar acest lucru nu este obligatoriu. Studiile clinice au aratat ca in cazul a peste 85% dintre persoanele cu Helicobacter Pylori nu apare vreo problema sau simptome; deci poti avea microbul fara sa ai vreun simptom sau boala cauzata de acesta.

Riscurile de boala pentru purtatori sunt urmatoarele

 • Limfom de stomac 0,1%
 • Gastrita atrofica 5%
 • Ulcer gastric 0,025%
 • Cancer gastric 0,01%

In mod normal, riscul de cancer gastric este de 1,1% la persoanele care nu au Helicobacter si de 1,7% la cele care au microbul.

Depistarea Helicobacter PiloryCand trebuie sa te testezi pentru Helicobacter

Exista mai multe metode de diagnostic. Metoda serologica (prin analiza sangelui) este o metoda de detectie indirecta, deoarece nu evidentiaza microbul, ci depisteaza anticorpii fabricati de organism impotriva acestuia. Acesti anticorpi pot sa ramana in sange chiar daca omul a avut Helicobacter in urma cu mai multi ani, iar in momentul analizei nu mai are microbul; altfel spus, poti sa ai si anticorpi si microbul sau poti sa ai numai anticorpii fara microb.

Prezenta anticorpilor in sange nu inseamna ca trebuie sa te tratezi, daca nu ai una dintre bolile sau simptomele amintite anterior!

Depistarea directa a existentei microbului se poate face prin biopsie efectuata cu ocazia endoscopiei, printr-un test al aerului expirat sau prin testul fecal (este mai putin sensibil decat biopsia). Daca unul dintre aceste teste este pozitiv, inseamna ca sigur ai microbul si pe baza acestei determinari se poate prescrie tratament anti-Helicobacter, dar doar atunci cand este necesar.

Avantajul depistarii Helicobacter prin biopsie este acela ca in acest fel se vad si efectele lui asupra tubului digestiv (daca exista) – ulcer, gastrita etc.

Cand se trateaza Helicobacter Pilory?

Daca ai Helicobacter nu trebuie sa te tratezi neaparat. Daca ar fi sa ne tratam de toti microbii pe care ii avem in gura, stomac, intestin sau pe maini, am suferi mult mai mult din cauza efectelor secundare ale tratamentului si nici nu am avea vreun beneficiu de pe urma lui.

Si tratamentul impotriva Helicobacter poate da efecte secundare (printre altele, selectarea de microbi rezistenti la antibiotice, candidoze etc), iar dupa tratament poti sa iei din nou microbul (cum l-ai luat si prima data), deci eficienta pe termen lung a tratamentului este moca.

Este insa nevoie de tratament impotriva microbului atunci cand bolnavul are Helicobacter in biopsia gastrica, fecale sau testul respirator dar asociaza si alte elemente

 • are rude de gradul I cu cancer gastric
 • au avut cancer gastric care a dot tratat
 • au gastrita totala severa sau gastrita antrala sau gastrita atrofica
 • au simptome tratate mai mult de un an fara reyultat
 • au si alti factor ide risc pentru cancer gastricâ
 • pacienti carora le estre frica de cancer gastric )efect psihologic

Forum Helicobacter

Helicobacter face numai rau sau si bine?

S-ar putea spune ca Helicobacter ofera si unele avantaje, nu numai neplaceri. S-a constatat ca persoanele care au Helicobacter fac mai rar esofagita de reflux sau cancer de esofag, dar si astm bronsic, rinita, dermatita (boli de piele) sau boli inflamatorii intestinale, prin influentarea reactivitatii sistemului imun.

Ce simptome da Helicobacter?

 • Infectia acuta cu Helicobacter poate da dureri abodminale vagi, oboseala greata, care trec de la sine.
 • Infectia cronica nu da nici un simptom, daca nu se complica cu gastrita, ulcer, etc, pacientul avand in aceste cazuri simptomele complicatiilor.

Ce regim alimentar trebuie tinut pentru Helicobacter?

Nu trebuie tinut nici un regim, daca nu exista simptome.

Ce alimente sunt permise in boala Helicobacter?

 • Helicobacter Nu este o boala ci un microb.
 • Daca pacientul NU are simptome, sunt permise toate alimentele.
 • Daca exista simptome de ulcer sau gastrita, se tine regim pentru aceste boli.

Trebuie facuta endoscopie dupa tratamentul Helicobacter?

Daca nu exista simptome, si tratamentul nu s-a facut din cauza unei modificari endoscopice, NU trebuie facuta endoscopie.

Ce probleme da Helicobacter?

Helicobacter da neaparat ulcer?

Nu, sunt frecvente situatii de persoane cu Helicobacter fara nici un simptom.

Helicobacterul are vre-un efect asupra intestinelor?

Helicobacter Pylori este localizat la nivelul stomacului, dar exista si alte forme de Helicobacter care pot fi gasite in intestin, putand da aici boala inflamatorie intestinala.

Ce simptome da Helicobacter la eliminare?

Nu da nici un simptom.

Helicobacter poate da scaun negru?

Helicobacter poate da ulcer, iar daca ulcerul sangereaza scaunul poate fi negru.

Transmiterea Helicobacter

Cum se transmite Helicobacter?

Prin alimente, apa, maini murdare, igiena defectuoasa.

Helicobacter Pylori se transmite prin sange?

Nu.

La ecografie se vede Helicobacter?

Helicobacter este un MICROB (vietate care se vede DOAR la microscop), deci NU se vede la ecograf si nici la endoscopie digestiva.

Am urmat in decursul a 2 ani, trei tratamente cu antibiotic pentru eradicarea helicobacter pylori: amoxicilina+klacid+omeprazole, apoi klacid+metronidazole+omeprazol, iar a 3-a schema: amoxicilina+metronidazole+bismuth suscitrate.As dori sa mentionez ca pana la inceperea primului tratament cu antibiotice, nu am avut niciodata dureri de stomac, decat foarte rar o usoara jena sau uneori dupa ce terminam de mancat, aveam o usoara greata.Insa,dupa ce am inceput tratamentul, am inceput sa am dureri de stomac.Dupa al 3-lea tratament, m-am simtit bine o perioada, insa de vreo luna si ceva am avut 3 reprize de dureri insuportabile. De ce reapare Helicobacter?

Reapare pentru ca va reinfectati de la cei din jur.

Nu.

Am citit ca Helicobacter da cancer, dar daca te tratezi reapara microbul, asta inseamna ca sunt condamnata sa fac cancer?

Cei care au Helicobacter au risc sa faca cancer de stomac, cei care fumeaza au risc sa faca cancer de plaman, esofag si stomac, cei care consuma alcool au risc sa faca ciroza si cancer la ficat, persoane obeze au risc sa faca steatoza hepatica, ciroza si cancer. Riscul este cam la fel in toate aceste situatii. Riscul de a face cancer cand ai Helicobacter este real, daca se asociaza si alti factori cancerigeni – mostenirea genetica, consumul de alcool, fumatul alimentatia nesanatoasa, polipi gastrici, operatii pe stomac, administrarea de medicamente antiulceroase permanent, etc

Am Helicobacter, am facut tratament; peste cat timp trebuie sa repet testul fecal sa vad daca m-am vindecat?

Testul fecal trebuie repetat peste 4- 8 saptamani.

Am Helicobacter si dureri de burta, poate fi de la microb sau de la altceva?

Aveti pe site cauzele durerilor abdominale, poate fi oricare

Acum un an am fost si eu infectata cu HP am urmat tratament timp de 6 luni si mi-a iesit testul negativ. Totusi ce ma framanta e faptul ca am probleme digestive de atunci si nu stiu daca e din cauza acestei infectii , sau daca ea a reaparut?

Problemele digestive pot fi de la Helicobacter sau de la altceva, frecvent se produce reinfectia cu Helicobacter..

Despre mine  

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

Tot cca 30 de ani de experienta am si  la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multe solicitari la cabinet , pe unii bolnavi ii stiu de multi ani, altii vin cu rude sau prieteni, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare.

Am constat ca sunt numeroase persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala.

Pentru cei care au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web

 

22 de comentarii la „Helicobacter Pylori ne omoara?

 1. acum un an am fost si eu infectata cu HP am urmat tratament timp de 6 luni si mi-a iesit testul negativ.Totusi ce ma framanta e faptul ca am probleme digestive de atunci si nu stiu daca e din cauza acestei infectii =sau daca ea a reaparut?

 2. Si mie mi-a iesit HP pozitiv. Dureri de stomac aveam f.f. rar si usoare, insa la mine problema este ca am dureri de cap, grata, voma, palpitatii de la inima. De o luna fac tratament pentru HP insa la o saptamana – o saptamana si ceva imi este din nou rau. Pana acum am luat amoxicilina cu klabax, pantexel, iar de cateva zile am inceput sa iau famotidina 40 care mi-a fost prescrisa pentru inca 2 luni. Este normai sa imi fie in continuare ata de rau? Sau ar putea fii de la altceva starile astea?

 3. Buna ziua!
  Prin luna iulie in urma unui gratar am avut o stare f mare de rau insotita de diaree si febra. Aveam frisoane. Nu puteam sa stau prea mult in picioare. Am fost la doctor mi s-a dat furazolidon si mi s-a pus o perfuzie cu metrocopramid si piafen. Dupa o saptamana starea mea era aceeasi chiar mai rea. Am fost iar la doctor mi s-a mai pus o perfuzie cu piafen, metrocopramid si calciu si mi s-a prescris o reteta cu pansamente gastrice si ciprinol dupa care am inceput sa imi revin. Totusi imi ramasese stomacul cam sensibil ma simteam balonat. Am fost bineinteles la un alt doctor care mi-a dat trimitere sa imi fac un test helicobacter pylori din sange. Analiza mi-a iesit pozitiva. Dupa asta m-am adresat unui alt medic care mi-a mai dat sa fac niste analize (hp din materiile fecale care mi-a iesit negativ; mi-am facut si o ecografie la stomac a carei rezultat a fost ok; am facut si un test coproparazitologic care a iesit negativ) si care nu mi-a prescris tratament pentru hp argumentand ca tratamentul este prea puternic si ca o sa imi termine stomacul. Mi-a prescris totusi un tratament ptr. 30 de zile cu Mezym, Pantoprazol si Trimebutin. Asadar am urmat acest tratament. Dupa ce l-am terminat la vreo saptamana jumatate – doua saptamani mi-a fost cam rau (stare generala proasta, organism slabit, o stare de ameteala, as fi stat mai mult la pat si chiar diaree care mi-a trecut a doua zi dupa ce am luat imodium). In momentul de fata mi-am mai revenit cu starea generala insa As dori un sfat specializat in masura

 4. ….sa ma lamureasca ce se intampla! Sa urmez un tratament ptr hp(avand in vedere ca testul hp din materiile fecale a iesit negativ)?
  Astept raspunsul dumneavoastra si va multumesc anticipat!
  Cu stima!

 5. Buna ziua am helicobacter si iau 2 antibiotice ospamox de 1000mg si frolilid de 500mg de 2 ori pe zi .dar imi este foarte rau .am ameteli dureri abdominale gust foarte amar . Ce as putea sa fac ? Sa mai contiunui cu acest tratament ? Multumesc

 6. Stiu dar vroiam sa stiu si o alta parere . Din cauza ca medicul meu este plecat in concediu si vineri plec la in strainatate . Daca ati putea sami dati un sfat o parere .

 7. Buna ziua as vrea sa va intreb daca durerile de limba si arsuri la limba pot fi din causa acestei bacterii…sin cinci luni de zile in care ma duc la doctorii si nimeni nu stie ce poate fi…va multumesc ..

 8. Buna Ziua! Va rog frumos puteti sa mi spuneti daca pot sa raman insarcinata cu hp pozitiv? Am urmat 2 tratam cu antibiotic dar tot nu am reusit sa scap .Acesta bacterie afecteaza fatul? Imi este tare frica .Va multumesc foarte mult!

 9. Am fost depistata cu HP .Am faut aceasta analiza deoarece mi-au aparut pe tot corpul niste dungi/linii.Am efectuat mai multe analize de sange dar au iesit toate ok.Medicii spun ca am dermografism.Credeti ca de la HP?Multumesc anticipat pentru raspuns!

 10. Buna seara! Sotul meu a fost diagnosticat cu doua ulcere gastrice si HGTH mica in urma endoscopiei si ulterior cu HP din proba de scaun. Eu sunt cu ceva probleme digestive, am avut Clostridium acum un an si iau tratament cu enzime pancreatice in acest moment si am facut si eu acest test la care a iesit de asemenea pozitiv HP. Intrebarea mea este daca ar fi necesara o endoscopie ca sa stiu daca am facut si ulcer si cat de riscant ar fi un tratament cu antibiotice avand in vedere istoricul meu? Daca exista si alt tratament decat antibiotice, deoarece n-as vrea sa-mi reinfectez sotul care are ulcer si mi-e frica sa stau cu bacteria si pt copilasul nostru de un an. De mentionat ar mai fi ca bunicul meu pe parte materna a murit de cancer la stomac (nu se stie daca avea si HP). Multumesc mult!

 11. sirbu maria
  la endoscopie mi s a pus diagnosticul de gastrita atrofica cu metaplazie prezenta helicobacter la biopsie .am facut tratament pentru helicobacter dar dupa ce maninc am o durere surda in spate in dreptul stomacului. cind ma balonez durerea este si mai mare . ce pot sa fac. precizez faptul ca de 7 ani ma confrunt cu poliartrita reumatoida iar tratamentu de fond este mabhtera. si plachenil. am facut si metrotrexat dar m am simtit foarte rau la stomac . ce pot sa fac mai departe?

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PROGRAMARE
CLINICA harta
%d blogeri au apreciat: