Clinica privata de gastroenterologie Bucuresti | Endoscopie digestiva superioara | Colonoscopie | Medicina interna |

 
Autor: Dr Ditoiu, Spitalul Fundeni

AUTOR:
Dr Ditoiu Alecse Valerian. Spitalul Fundeni, Clinica medicala

Lipidele din serul sanguin uman sunt constituite din colesterol si trigliceride.

Colesterolul crescut in sange, reprezinta una dintre cele mai raspandite modificari intalnite in populatia contemporana

Ce este colesterolul?

Colesterolul - componenta lipidica normala a membranei care acopera toate celulele din organism, fiind esential pentru stabilitatea celulei si functionalitatea membranelor celulare.

De unde provine colesterolul din corpul uman?

Multe persoane cu colesterolul mare sunt disperate ca desi nu mananca grasimi, colesterolul din sange nu le scade.

Explicatia acestui fenomen este simpla: colesterolul din sange nu provine numai din alimentatie:

  • Colesterolul este produs in organism teoretic de toate celulele, dar in special in ficat (cca 1g/zi, fiind excretat in intestin prin bila), creier si maduva spinarii, organismul omului continand cca 30-40g de colesterol.
  • In afara de sinteza in diferite celule – care reprezinta cea mai mare parte a colesterolului din organism-, alimentatia aduce zilnic cca 300-400mg de colesterol, din alimente de origine animala; alimentele vegetale nu contin colesterol.

Se pot trage urmatoarele concluzii;

  • Deoarece majoritatea colesterolului din organism provine din sinteza proprie, regimul alimentar are rol minor in scaderea colesterolului din sange
  • Deoarece ficatul produce majoritatea colesterolului din organism,un ficat bun inseamna colesterol normal sau mare, iar o deteriorare a functiilor ficatului poate duce la scaderea colesterolului din sange.

Colesterolul din alimente:

Cele mai bogate alimente in colesterol sunt urmatoarele:

  • Grasimi animale
  • Carne de orice natura
  • Galbenusul de ou, maioneza
  • Viscere
  • Peste
  • Lapte integral
  • Unt, smantana
  • Branzeturi, cascaval
  • Prajelile

Evitarea alimentelor mentionate, scade nivelul colesterolului din sange, dar nu il normalizeaza daca provenienta lui este mai ales endogena ( din sinteza organismului).

Unele persoane produc mai mult colesterol fie pentru ca au mostenit de la parinti o astfel de caracteristica genetica, fie ca au anumite probleme de sanatate (obezii, diabeticii, alcoolicii, persoane care iau anticonceptionale).

Boli cu colesterol crescut.

Desi multi oameni se sperie ca au colesterolul crescut si iau masuri pentru scaderea lui, in special prin reducerea consumului de alimente grase, putini isi pun problema daca nu cumva cresterea colesterolului lor nu reprezinta de fapt consecinta unei boli care trebuie tratata, iar tratarea acestei boli sa duca si la scaderea colesterolului sanguin.

Exista si unele boli in care exista cresterea colesterolului datorita bolii propriu-zise:

  • Reducerea metabolizarii lui – hipotiroidie
  • Boli de rinichi cu pierdere mare de proteine prin urina (sindrom nefrotic)
  • Diabetul zaharat
  • Icterul mecanic
  • Abuzul de alcool
  • Sindromul Cushing
  • Sindromul Zieve
  • A-betalipoproteinemia
  • Deficitul de Apo A I
  • Anorexia nervoasa
  • Unele cancere
  • Sindromul metabolic
  • Obezitate
  • Unele medicamente
  • Sarcina - in sarcina poate creste colesterolul

Boli cu colesterol scazut

Asa cum am mentionat in treacat mai sus, exista si posibilitatea sa avem un colesterol mai mic decat in mod normal.

Orice parametru din organism este bun daca este in limite normale, adica nici prea mare, nici prea mic.

Situatia este valabila si in cazul colesterolului.

Exista si situatii de colesterol mic, cele mai frecvente cauze fiind:

  • Scaderea sintezei la nivelul ficatului (ca in ciroza hepatica); colesterolu lscazut reprezinta un marker biochimic importan t al cirozei hepatice
  • Consumul colesterolului in cazul regenerarilor celulare (anemii severe, cancere, sarcina)
  • Arderilor excesive (ca in hipertiroidie)
  • Tulburari in absorbtia intestinala a colesterolului
  • Pierderi de colesterol prin mucoasa intestinala
  • Malnutritia
  • Regim vegetarian excesiv

Se pare ca persoanele care au o scadere marcata a colesterolul au risc sa faca dementa, boala Alzheimer, depresie, anxietate, sinucidere  sau boala Parkinson. Acest lucru este explicabil, deoarece colesterolul intra in sinteza sistemului nervos, iar lipsa colesterolului face dificila functionarea acestui sistem.

De asemenea, cei care au colesterolul scazut au risc mai mic de a face cancer, colesterolul fiind esential pentru sinteza membranelor, inclusiv a celor ale celulelor canceroase. Femeile cu colesterol mic in timpul sarcinii, au risc mai mare de nastere prematura.

Deoarece colesterolul intra in compozitia hormonilor sexuali, scaderea sa marcata poate produce disfunctii de erectie si scaderea apetitului sexual, lucru vizibil in ciroza hepatica mai ales la barbati care au tendinta la scaderea apetitului sexual, dar si caderea parului de pe peipt , atrofia tsticulelor si marirea sanilor (numita ginecomastie – vezi poza)..

 

Dr Ditoiu Alecse Valerian Spitalul Fundeni Clinica Medicala

Autor Dr Ditoiu, Fundeni Bookmark and Share

 

Un comentariu

  1. nicoleta March 26, 2010 at 7:25 pm

    sotul meu are 1174 trigliceride iar colesterol nu a putut fi evaluat, ce alte analize mai poate face pentru depistarea bolii?

     

Leave a Reply

Your email address will not be published.

 
 

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 

Theme by HermesThemes

Reproducerea materialelor interzisa © 2008-2013 Gastroenterologie si endoscopie digestiva. All Rights Reserved

Powered by wordpress plugins developed by www.wpdevelop.com

Preluarea oricarei parti din materialul de pe site este interzisa fara acordul prealabil scris al autorului aici copyright