Intrebarile sunt luate de la cautarile dvs de pe net.
Materialul se va completa pe parcurs:
1. Se poate bea dupa endoscopia digestiva superioara?
Da, se poate bea imediat.
2. La cat timp dupa endoscopie se poate manca?
Se poate manca imediat
3. Este dureroasa endoscopia digestiva superioara?
Poate fi o usoara jena la inghitire, daca explorarea a fost mai dificila dar nu creeaza probleme. De obicei bolnavul are greata, dar nu si durere.
4. Cat dureaza o endoscopie digestiva superioara?
Durata este in functie de manevra care se efectueaza odata cu endoscopia (polipectomie, biopsie, ligaturea de varice, etc); in feneral durata este sub 10 minute, dar poate dura si doua minute.
5. Daca ai dureri de stomac este nevoie sa faci endoscopie?
Nu totdeauna trebuie sa faci endoscopie daca ai DOAR dureri de stomac; medicul poate decide un tratament de proba, care daca este eficient, poate face ca endoscopia sa nu mai fie necesara.
6. Cu cat timp inainte de endoscopie nu trebuie sa mananci?
In principiu cu 6 ore inainte de endoscopie nu se mananca, iar masa trebuie sa fie mai usoara.
7. Am facut endoscopie si mi-au gasit alimente in stomac, desi si nu mancasem, de ce?
Probabil aveti o tulburare a evacuarii continutului stomacului, sau ati mancat alimente greu digerabile la ultima masa
8. Ce inseamna sa faci endoscopie digestiva superioara?
Prin endoscopie digestiva superioara (esofago-gastro-duodenoscopie numita impropriu si gastroscopie) se exploreaza partea superioara a tubului digestiv – faringe, esofag, stomac si duoden- cu un sistem de iluminare si captare de imagini bazat pe fibre optice flexibile.
Imaginea se poate vedea doar de catre medicul explorator (fibroscopie, este un sistem de explorare mai vechi, pe cale de disparitie), sau se poate afisa pe un ecran, fiind vizibila de mai multi medici; imaginea se poate inregistra pe un suport electronic (CD, stick de memorie) sau se poate imprima pe hartie.
9. Ce diferenta este intre endoscopie si examenul radiologic cu bariu?
Unele modificari mai mici de mucoasa nu se vad la examenul cu bariu, examenul cu bariu nu poate preciza natura leziunilor, si nu permite prelevarea de biopsii. Deci, endoscopia digestiva este superioara examenului cu bariu.
10. Cum se numeste endoscopia stomacului?
Endoscopia stomacului se numeste gastroescopie, cea a esofagului esofagoscopie si cea a duodenului duodenoscopie. Toate trei explorarile sa fac odata, numindu-se global endoscopie digestiva superioara.
11. Este bine sa faci endoscopie digestiva sau sa iei capsula endoscopica?
Endoscopia permite o explorare mai amanuntita si repetata a tractului digestiv superior, prelevarea de biopsii si este mai ieftina (cea cu capsula costa cca 1000 euro). Capsula este mai usor de suportat.
12. La cat timp poti repeta o endoscopie?
Oricand, imediat, daca este nevoie
13. Poti muri la endoscopie?
Teoretic poti muri din orice, eu nu am intalnit sau auzit de un asemenea caz.
14. Ce este mai grea endoscopia digestiva superioara sau colonoscopia?
Depinde de pacient, unii o suporta mai usor pe prima, altii pe a doua.
15. Mie mi-au facut trei endoscopii intr-o zi, se poate?
Se poate, si eu am avut pacienti carora le-a fost necesara repetarea endoscopiei in aceeasi zi
16. Daca mi s-a indicat endoscopia si nu o fac, ce se poate intampla?
Teoretic se poate intampla sa nu se puna diagnosticul corect, deci nici tratamentul sa nu fie corect, iar bolala sa evolueze.
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.
Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.
Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30 de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.
Tot cca 30 de ani de experienta am si la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.
Unde lucrez acum?
In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.
Ce bolnavi vin la consultatii?
Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).
Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).
Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.
Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.
Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur mai placut sa dai vesti bune decat proaste…
Activitate pe net
De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina
Am multe solicitari la cabinet , pe unii bolnavi ii stiu de multi ani, altii vin cu rude sau prieteni, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare.
Am constat ca sunt numeroase persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala.
Pentru cei care au nevoie de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841, sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
Buna seara,Sotul meu a fost diagnosticat cu ciroza hepatica decompensata in urma careia dupa cateva luni a facut insuficienta hepato-renala .Ce sanse are sa faca un transplant hepatic daca venim cu donator ? si in cat timp se face transplantul de la internare? amMultumesc