Ascita – lichidul in burta, forum

| 13 Comentarii

Dr AV Ditoiu, specialist gastroenterolog hepatolog Spitalul Fundeni Bucuresti

Ascita, cauze, mecanisme de aparitie, simptome

-Ascita- diagnostic, complicatii, tratament regim alimentar

Daca un bolnav are ascita si se scoate lichidul cu acul, bolnavul trebuie sa scoata ascita la fel toata viata?Am nevoie urgent de recomandare gastroenterolog bun.
Exista aceasta idee gresita in randul bolnavilor.
Ideea falsa se bazeaza pe faptul ca uneori se evacueaza ascita prin punctie, deoarece boala este prea avansata pentru ca lichidul sa fie eliminat prin urina. Datorita bolii avansate, ascita nu se poate elimina altfel decat cu acul.

Sunt insa numeroase cazuri in care ascita se scoate cu acul pentru analiza, sau se evacueaza deoarece este in cantitate atat de mare incat nu se poate astepta eliminarea sa prin urina. In aceste ultime situatii, scoaterea ascitei prin punctie, nu trebuie repetata neaparat, ascita eliminandu-se prin urina cu ajutorul medicamentelor.

Am inteles ca tratati boli de ficat si ascita hepatica, eu am ascita abdominala sigur o vindecati?

Ascita poate avea diferite cauze, iar tratamentul este diferit in functie de cauza, la fel si rezultatele tratamentului. Am tratat ascita care s-a remis total, alte cazuri partial iar unele deloc. In afara de cauza ascitei este important stadiul bolii (de exemplu intr-un fel se trateaza ascita la o ciroza la debut ai altfel la o ciroza veche), analizele pacientului, starea organismului, starea altor organe, modul in care este suportat tratamentul etc.

De aceea, nimeni nu poate garanta pe loc ca un bolnav cu ascita se va rezolva sigur; acest lucru se paote spune dupa evaluarea completa a cazului si a raspunsului la tratamen

Daca mi s-a marit burta, am cumva ascita sau alte boli de ficat?ascita
Diagnosticul de ascita se poate pune pe baza mai multor elemente:

 • Bolnavul observa marirea permanenta de volum a abdomenului,fara legatura cu alimentatia,de obicei fara dureri,care deseori se asociaza cu reducerea cantitatii de urina eliminatecrestere in greutate.
 • Medicul la examinare are unele metode de depistare a ascitei prin palpare sau percutie.
 • La spital, se poate scoate ascita prin punctia abdomenului, scopul acestei extrageri de lichid fiind analiza sa pentru diagnostic, sau – in unele cazuri -evacuarea sa.

Mama mea a fost operata pe cord acum 4 ani si de la interventie a luat virusul hepatic C care acum a declansat o ciroza hepatica Ascita – lichidul in abdomen (burta). In fiecare luna i se scoate lichid din abdomen cam 3-4 l, precizez ca tine regim. Credeti ca poate scapa de acest lichid care se tot strange in abdomen? Imi puteti spune daca poate veni la o consultatie la dvs pentru ca am urgent nevoie de un gastroenterolog bun?

Teoretic poate scapa de ascita, dar evaluarea exacta o face numai medicul curant

Tatal meu (63 ani) are ciroza hepatica  decompensata vascular si parenchimatos macro si micronodulara. Colecistita acuta flegmonoasa litiazica si diabet zaharat in observatie.La sedimentul urinar s-a gasit hematurie.A fost operat :Colecistendeza.Drenaj.La eco initial ficatul era normal, dupa operatie s-a descoperit ciroza fara ascita , la CT s-a descoperit lichid de ascita in cantitate medie. Ce parere aveti , ce putem face ? I-a recomandat No-spa , Essentiale si Ursofalk de 3 ori/zi. Dupa ce ii scoate firele unde ar trebui sa mergem si cui sa ne adresam?Regimul alimentar este cu sau fara proteine ?Sarea medicinala este indicata ?

Cred ca ma confundati cu medicul curant al tatalui dvs.. sunt intrebari specifice pentru el, pentru medicul care urmareste pacientul si vede efectele tratamentului si evolutia cazului medical respectiv,  si are responsabilitatea tratarii cazului respectiv. Nu este corect sa ma bag peste pacientul altui medic.

Daca doriti o a doua opinie medicala, va puteti programa completand formularul de mai jos.

Mamei mele i s-a facut o punctie pentru eliminarea ascitei (cca 5l lichid) si pierde in continuare lichid prin “punctul” de paracenteza. Ce pot sa fac? O trateaza un gastroenterolog bun, dar am nevoie urgent de un sfat de la dvs

Ar trebui facut un pansament cu compresie puternica: doua pachete de comprese sterile, un pachet se imaptureste in patru si se pune pe zona de punctie, iar celalalt pachet deasupra, apoi se pun doua benzi de leucoplast in cruce si o burtiera. Daca gasiti puteti pune pe punctul pe unde curge ascita praf de Gelaspon sau pulbere de trombina.

Regimul alimentar in ciroza cu ascita (decompensata) si varice esofagiene grad 3. cu lichid , in burta, stari de greata, ameteala si scurgere de sange din nas) este deosebit?

Regimul alimentar pentru ciroza il aveti pe aici

 Paracenteza este obligatorie la orice bolnav care are ascita?

Paracenteza nu este obligatorie, am numerosi pacienti cu ascita care nu au facut niociodata paracenteza, si am numerosi pacienti cu ciroza care nu au facut niciodata ascita.

Am pe cineva de la care nu s-a scos lichide la paracenteza, de ce?

Este posibil sa nu fi fost lichid, sa fi fost lichid prea putin, sa aiba peretele abdominal mai gros decat lungimea acului, lichidul sa fi fost prea gros ca se scurga pe ac, acul sa se fi blocat cu un cheag, etc, etc.

Care este cauza umflarii abdomenului la un pacient cu metastaze hepatice, tratamentul sau ascita?

Poate fi orice cauza din acestea

Daca ai ascita si dureri este sigur cancer?

Nu este sigur ca este cancer, pot fi si alte variante

Ascita abdominala inseamna ciroza?

Ascita inseamna lichid in abdomen, si poate fi cauzata de ciroza sau de numeroase alte boli – le aveti pe site

Ascita hepatica este mai grava decat ascita neoplazica?

Ceea ce numiti dvs ascita hepatica este de fapt ascita din bolile de ficat – ciroza dar si altele, le aveti pe site

Ce inseamna ascita carcinomatoasa?

Ascita carcinomatoasa este ascita de cauza canceroasa.

Bunica mea sufera de ascita, am internat-o in Iasi si in Piatra Neamt. In Piatra ni s-a zis ca ascita este datorata unei tumori benigne la vezica, in Iasi, ca este datorata cirozei hepatice. I s-a dat tratament dar starea ei se inrautateste, i s-au umflat si picioarele, iar apa nu este eliminata. Bolnava se ridica cu greu, din pat, asa ca un drum pana la Bucuresti ar fi destul de dificil. Insa nu mai gasesc alta solutie. Imi recomandati sa o aduc la dumneavoastra pt un consult, ba chiar o internare? Daca vedeti bolnava, ne puteti spune exact ce sa facem? Ce tratament si ce sanse are?

Doar cineva din afara profesiei medicale poate afirma ca lamureste un caz, inainte de a-l vedea si a sti despre ce este vorba. Desi exista o mare probabilitate sa lamuresc cazul raspunsurile exacte la intrebarile dv sunt:

Daca vedeti o bolnava cu ascita, ne puteti spune exact ce sa facem?

Pana ce nu vad bolnava nu va pot spune exact ce are. Dupa ce vad bolnava si fac analizele necesare, sunt sanse mari sa va spun despre ce este vorba.

Ce tratament si ce sanse are un bolnav cu ascita?

Dupa ce vad bolnavul si analizele necesare, exista posibilitatea sa va spun ce tratament este necesar si ce sanse are..

Ce faceti daca aveti ciroza hepatica?

Daca aveti ciroza hepatica, nu trebuie sa fiti nici disperat, dar nici nu trebuie sa neglijati problema. Din experienta mea va pot spune ca in majoritatea cazurilor boala poate fi stabilizata si mentinuta sub control, trebuie doar sa  fiti monitorizat si ingrijit de un gastroenterolog  cu experienta, obisnuit cu astfel de sitiatii, pentru o evaluare a problemei.Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu lasi sa crape motorul ci  mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb  nu exista.

Inapoi la prima pagina cv dr Ditoiu

Daca doriti o programare la consult o puteti face prin formularul de mai jos

Calendar is loading...
- Zile de consultatii

captcha

Autor: Dr Ditoiu Spital Fundeni -gastroenterolog-hepatolog

Sunt Dr Ditoiu Alecse Valerian, medic specializat in gastroenterologie, hepatologie, boli interne, endoscopie digestiva – colonoscopie in Romania, Olanda si Franta, doctor in medicina Din 1990 lucrez la Institutul clinic Fundeni Clinicade medicina interna avand peste 30 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara, medic specialist, medic primar si terminand cu doctoratul Sunt cadru universitar prin concurs, actualmente sef de lucrari la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale . De 20 de ani sunt Secretar General al Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului SCURT TRASEU PROFESIONAL: In 1982 – am absolvit Facultatea de medicina Generala a Universitatii de Medicina si Farmacie “Gr T Popa” Iasi, sef de promotie (media generala 10 – 50 de examene + diploma) poate vi se pare o lauda, dar a fost o munca imensa sase ani, si au fost 2500 de absolventi in promotia mea click → Diploma absolvire 1, Foaie matricola 2 In 1982 imediat dupa absolvire, am luat repartitie in Bucuresti pentru stagiatura In perioada 1982 -1985- medic stagiar la spitalele Cantacuzino, Colentina In perioada 1985-1988 nu a fost nici un concurs in tara, de aceea am fost medic de medicina generala la dispensarul rural, com Dorobantu Jud Calarasi In 1988 a fost primul concurs dupa patru ani, si am devenit prin concurs cercetator stiintific in specialitatea expertiza medicala si recuperarea capacitatii de munca la Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca Bucuresti Tot in 1988 am promovat al doilea concurs de medic cercetator stiintific in specialitatea medicina interna la Institutul National de Medicina Sportiva Bucuresti In perioada 1988 – 1991 – am fost medic rezident la spitalele Cantacuzino, Carol Davila, Colentina si Fundeni din Bucuresti In 1991 am devenit medic specialist de boli interne Spitalul Fundeni In 1991 am promovat alr concurs de asistent universitar la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti , Facultatea de medicina – Clinica de medicina Interna din Institutul Clinic Fundeni, condusa de profesorul Lucian Buligescu In perioadele 1992 – 1995 si 1997-1998 am fost si medicul personalului din Institutul clinic Fundeni In 1993 – am urmat specializarea in endoscopie digestiva superioara, colonoscopie cu profesorul Alexandru Oproiu, cu supraspecializari ulterioare in Olanda (1993) Franta (1996 si 1998) si Romania In 1996 am devenit medic primar boli interne In 1996 am promovat examenul de medic specialist gastroenterologie – a doua specialitate In anul 2000 am devenit medic primar gastroenterologie Tot in anul 2000 am devenit doctor in stiinte medicale – gastroenterologie, conducatorul doctoratului fiind profesorul Lucian Buligescu, cel mai mare hepatolog din Romania in acel moment. In anul 2001 am promovat alt concurs de sef de lucrari la Universitatea de medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti Clinica Medicala Fundeni In peste 30 de ani de practica medicala am efectuat cca 150. 000 de consultatii medicale 65.000 endoscopii digestive superioare 20.000 de colonoscopii peste 1000 de biopsii hepatice

13 Comentarii

 1. Pingback: Gastroenterologia si hepatologia online – boli de ficat, fiere, gastroenterologice » Blog Archive » Apa in burta (ascita, lichid in burta / abdomen): ce este, mecanisme de aparitie, boli cu ascita, simptome

 2. buna ziua! tatal meu are 70 de ani si in luna ianuarie i s-a descoperit ascita la o ecografie. i-a fost extras lichidul,a fost internat o saptamana,iar acum cateva zile a facut o analiza AFP(alfa-fetoproteina)nivelul acesteia fiind de 329ng/ml. doctorul a zis ca are un nodul de natura canceroasa,dar se poate trata si ne-a recomandat un oncolog la care va trebiu sa mergem peste cateva zile. tata mai are si un diabet pt care face insulina si mai ia si foarte multe medicamente pentru ochi,picioare. se poate trata acest nodul? as putea veni si la dumneavoastra la un consult? va multumesc

 3. Pingback: Hepatologia, gastroenterologia online: boli de ficat, fiere, boli gastroenterologice » Blog Archive » Insuficienta hepatica (“ficatul obosit”), cauze, diagnostic, tratament

 4. Buna ziua. Bolnavul de ciroza cu ascita va ajunge in final obligatoriu la paracenteza, in conditiile in care medicamentele dau gres, sau poate refuza pana la sfarsit si rezista fara extragerea ei?

 5. Buna ziua. Am pe cineva in familie cu ciroza hepatica (virus B) diagnosticata in anul 2000. De vreo 6 luni situatia s-a agravat, s-a acumulat mult lichid (ascita are de ceva mai mult timp insa in cantitati reduse si care se acumulau mai greu), diureticele nu mai functiuneaza nici ele prea bine. In ultimele 6 luni diureza oscileaza in jurul valorii de 1 litru/24 ore (cu diuretice zilnic). Problema e ca la ultimele 2 paracenteze (efectuate in ultimele 2 saptamani) nu a curs lichid aproape deloc. Care poate fi cauza? Mentionez ca in ultimele 2-3 luni face perfuzii cu plasma, iar la ultimele analize (facute saptamana trecuta) creatinina a iesit dublul valorii normale. Asadar, se mai poate elimina lichidul in vreun fel, mai exista vreo solutie? Va multumesc anticipat.

 6. tatal meu are ascita.din 2 in 2 saptamani i se estrage lichidul din abdomen.doctorul curant zice ca e prea tarziu.precizez ca are ciroza.suntem din galati.putem sa l aducem la d voastra la un control? eu cred ca niciodata nu e prea tarziu chiar daca am pierdut 2 luni fara sa facem mare lucru.multumesc mult si astept raspuns de la d voastra cat mai curand posibil

 7. BUNA SEARA ,DOMNUL DOCTOR. SOTUL MEU ARE METASTAZE HEPATICE INOPERABILE.[HVC]. ONCOLOGUL I-A PRESCRIS TRATAMENT CU XELODA 6 TABLETE /ZI.3 LA PRANZ SI 3 SEARA .IERI A TERMINAT PRIMA SEDINTA CARE A DURAT 14 ZILE.APOI O SAPTAMANA PAUZA.DE CAND A INCEPUT TRATAMENTUL CU XELODA,ABDOMENUL I S-A MARIT IN VOLUM,ACUZA DURERI,STARI DE BALONARE.AS VREA SA STIU DACA ABDOMENUL ESTE MARIT DIN CAUZA TRATAMENTULUI SAU A LICHIDULUI ?ASTEPT CU NERABDARE UN RASPUNS.VA MULTUMESC.

 8. Buna seara. Domnule Dr, as avea o intrebare . Sora mea de 43 d ani e internata la Institutul Teritorial Oncologic. Insa dr. curant e de parere ca nu e cancer si urmeaza sa i se introduca o proteza pancreatica sau asa ceva. Intre timp , are dureri ingrozitoare si ascita. As dori o parere cat mai sincera . Multumesc anticipat!

 9. In sfarsit, dupa ani de investigatii, operatie inutila la intestinul subtire etc. am reusit sa am diagnosticul corect: angioedem ereditar, o boala rara, geneticia, autoimuna. De cate ori ma prezentam la urgenta din cauza durerilor abdominale insuportabile pe care le da aceasta afectiune, unii „medici” observau in abdomen lichid de ascita. O singura data mi-a facut punctie si mi-a extras putin lichid pentru analize, insa s-a cerut decat minimul si nu tot ce se poate din aceasta analiza, astfel ca si-au dat cu presupusul si au pus diagnosticul de: ciroza hepatica cronica. Apoi am mers la Fundeni si nici pe sectia de gastroenterologie III nu au stiut de unde provine lichidul de ascita. Dragii mei, aveti grija pe mana carui „medic” va dati, cauza lichidului de ascita poate apare din multe alte cauze. Eu v-am spus de angioedem ereditar deoarece este o boala rara si foarte multi nu cunosc ca exista aceasta boala. Dar nu ma mira ca medicii nu cunosc aceasta afectiune, din moment ce Ministerul Sanatatii din tara in nomenclatorul bolilor rare nu a introdus aceasta boala letala, din cauza careia mor bolnavi prin asfixiere si ocluzii intestinale si pentru care statul nu suporta costul tratamentului pentru prevenirea crizelor. Va doresc multa sanatate !

 10. Buna ziua! Bunica mea sufera de ascita, am internat-o in Iasi si in Piatra Neamt. In Piatra ni s-a zis ca ascita este datorata unei tumori benigne la vezica, in Iasi, ca este datorata cirozei hepatice. I s-a dat tratament dar starea ei se inrautateste, i s-au umflat si picioarele, iar apa nu este eliminata. Bolnava se ridica cu greu, din pat, asa ca un drum pana la Bucuresti ar fi destul de dificil. Insa nu mai gasesc alta solutie. Imi recomandati sa o aduc la dumneavoastra pt un consult, ba chiar o internare? Daca vedeti bolnava, ne puteti spune exact ce sa facem? Ce tratament si ce sanse are?

 11. buna domnule doctor am un unchi caruia i sa scos ascita o data in urma cu 2 zile si ii curge in continuare pe unde ia fost introdusa injectia .este normal sa curga ?astept un raspuns de la .va multumesc frumos

 12. Buna seara, Va rog sa-mi spuneti daca mama se poate trata de ascita provenita de la o ciroza hepatica. Astfel, saptamana trecuta mama s-a operat de eventratie si totodata a fost scoasa bila deoarece avea calculi, La 3 zile de la operatie a facut ascita. Mentionez ca inainte de operatie avea ciroza uscata cu virus C din anul 2000, cand a facut si 9 luni interferon.

 13. Ascita din ciroza hepatica se poate trata, dar nu pot sa va spun daca mama in situatia mamei dvs este posibil tratamentul.

Lasă un răspuns