Daca aveti astfel de probleme va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la Dr Ditoiu, medic cu 30 de ani de experienta la Spitalul Fundeni. Secretariat 0758751841 (8-20)

Dictionar medical de termeni medicali folositi gresit

Dr Ditoiu Alecse Valerian gastroenterolog hepatolog Bucuresti

Citesc zilnic cautarile userilor si gasesc multe greseli de exprimare a termenilor medicali, greseli care fac dificila cautarea lor pe web.

De aceea, voi posta aceste greseli si termenii corecti, in ordinea in care le gasesc in cautarile dvs pe site.

Ceroza

Corect este ciroza

Pronostic

Corect este prognostic

Pete pe ficat, pata pe ficat

Nu exista asa ceva, suprafata ficatului care poate fi patata poate sa se vada doar la necropsie nu la alte explorari- laparoscopie; probabil este vorba de o modificare ecografica care se vede ca o „pata” dar se gaseste ïn ficat”nu „pe ficat'”Polipi la ficat

Polipii sunt bucati de tesut prezente in interiorul unui organ tubular (stomac, intestin, canal biliar, fiere); ficatul nefiind un organ tubular ci solid, nu poate sa aiba polipi, deci n uexista „polipi la ficat”

Fere Fiara

Corect este fiere

Trazit intestinal

Corect= tranzit intestinal

Siptome, simtom, simtome

Corect este simptome sau simptom

Colicist

Corect este colecist

Tumoara, tumoare

Corect este tumora

Hemangion

Corect este hemangiom

Fibron

Corect este fibrom

Si-a varsat ficatul pe gura

Nu se poate varsa ficatul pe gura, deoarece canalul de comunicare al ficatului cu tubul digestiv este foarte mic, de cativa mm. Ce varsa un bolnav cu ciroza sunt cheaguri de sange din varice eesofagiene rupte, si ele seamana cu ficatul dar sunt friabile- se rup usor nu au structura unui tesut

Ficat marit inseamna boala de ficat

Majoritatea bolilor de ficat nu au ficatul marit ci normal sau mic (ca in ciroza). Ficatul este rareori marit – tumori chiste, steatoza, boli de inima.

Varici

Corect se spune varice

Dianostic

Corect se spune diagnostic

Doctor boli de ficat

De bolile de ficat se ocupa in special hepatologul sau gastroenterologul

Terapeut

Conform dictionarului, TERAPEUT este persoana care se ocupa de tratamentul bolilor; nu se face referire la studiile sau calitatea profesionala a persoanei respective.

In Romania, prin TERAPEUT, de obicei se intelege persoana care se ocupa de tratamentul bolilor desi NU ARE STUDII SI CALIFICARE pentru aceasta; deci se ocupa de tratamentul bolilor.. dupa ureche, dupa ce a auzit de la rude (care au fost tot „terapeuti”) au citit pe net sau in carti.. oculte, au fost in India sau China, sau cred ca au descoperit tratamentul unei boli, etc.

Cei care cauta cuvantul „terapeut” pe net, se asteapta sa gaseasca tratament cu plante, gandaci, ceaiuri, bioenergie, acupunctura, motorina, gazolina, cataplasme cu orice, magnetism, miere, polen, ceara, laptisor de matca, venin, argilaetc, dar NU TRATAMENT MEDICAL CLASIC, .

Ciroza omoara

Ciroza nu este o boala mortala, am pacienti cu ciroza pe care in urmaresc de peste 25 de ani.

Hepatita e contagioasa

Hepatita virala B si C sunt foarte contagioase, mai contagioase decat SIDA, dar nu se transmit prin simpla locuire cu o persoana cu aceste forma de boala; modul de transmitere este pe site. Exista si hepatite care nu sunt contagioase- hepatita toxica, alcoolica, autoimuna, steatohepatita, etc

Hepatita fara simptome

Majoritatea cazurilor de hepatita cronica evolueaza o buna perioada fara nici un simptom, si multe hepatite acute nu au simptome (asa zisa „hepatita ascunsa” – denumire populara sau hepatita oculta)

Hepatita este icter

In majoritatea situatiilor hepatita cronica nu are icter, si exista si numeroase situatii de hepatita acuta fara icter.

Pe de alta parte exista numeroase cazuri de icter fara nici o legatura cu hepatita (icterul hemolitic, mecanis). Deci icter nu inseamna hepatita, iar hepatita poate sa nu aiba neaparat icter.

Hepatita se ia prin sarut sau saliva

Este posibila aceasta situatie, dar riscul este extrem de mic, mult mai mic decat cel de transmitere pe cale sexuala.

Hepatita decompensata

Nu exista hepatita decompensata, ciroza poate fi decompensata

Hepatita virala

Este denumita astfel hepatita data de virusurile „hepatitice” A, B, C si D, dar sunt numeroase alte virusuri hepatitice, dar si alte virusuri care pot da hepatita (herpetic, citomegalovirus Ebstein Barr,virusul febrei galbene, leptospira, Toxoplasma Gondii sau Febra Q.

Hepatita fulminanta

Este o forma de hepatita, cauzata de virusuri, alcool, ciuperci, alte substante toxice, cu evolutie frecvent rapida catre deces.

Hepatita mainilor murdare

Este o alta denumire pentru hepatitele ce se transmit prin alimente (cale fecal – orala), cum este hepatita A.

Hepatita dismetabolica

Este cunoscuta sub acest nume imbolnavirea ficatului data de alcool, diabet, obezitate, substante toxice ce surpasolicita ficatul, etc. Este un termen putin folosit de medici. Se mai numeste si hepatita nutritionala

Hepatita se vindeca

Frecvent hepatita acuta se vindeca fara nici un fel de tratament. Hepatita cronica se vindeca cu tratament in procent de cca 50%.

Hepatita da oboseala, oboseala de la ficat

Hepatita poate da oboseala, dar oboseala apare in procent de peste 90% fara ca persoana respectiva sa aiba o boala de ficat. Cea mai frecventa cauza de oboseala nu op reprezinta boala, ci stresul, suprasolicitarea fizica sau psihica si lipsa de antrenament sau odihna insuficienta.

Hepatita toxica

Hepatita toxica nu este data doar de o substanta cunoscuta ca .. toxica, ci mai ales de alcool, medicamente si tratamente „naturiste”.

Hepatita ascunsa

Nu exista acest termen medical, se poate aplica atunci cand o boala de ficat nu este inca bine diferentiata, este la inceput. Se mai cunoaste sub denumirea de hepatita oculta.

Ficat uscat

Nu exista acest termen medical,.. poate se refera la ciroza fara lichid (ciroza zisa „uscata”)

Stomag

Corect este stomac.

De ce iti versi ficatul

Sunt situatii in care o sangerare de tub digestiv superior este eliminata pe gura, pacientul varsand cheaguri de sange care in mare au cam acelasi aspect cu bucatile de ficat, dar se rup imediat. Acest aspect face posibila confuzia cu ficatul. Ficatul nu are cum sa se elimine pe gura prin varsatura, deoarece canalul de comunicare dintre ficat si tubul digfestiv are doar cativa mili9metri, deci prin el nu se pot elimina bucati de ficat de cativa cm; in plus tesutul ficatului este dur, nu se rupe usor, iar in ciroza hepatica este chiar mai dur decat normalul, deci se rupe si mai greu.

Despre mine  

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

Tot cca 30 de ani de experienta am si  la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multe solicitari la cabinet , pe unii bolnavi ii stiu de multi ani, altii vin cu rude sau prieteni, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare.

Am constat ca sunt numeroase persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala.

Pentru cei care au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web

 

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PROGRAMARE
CLINICA harta
%d blogeri au apreciat: