Daca aveti astfel de probleme va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la Dr Ditoiu, medic cu 30 de ani de experienta la Spitalul Fundeni. Secretariat 0758751841 (8-20)

Ficatul gras sau steatoza hepatica nu da simptome dar poate ajunge la ciroza hepatica

Ficatul gras sau steatoza hepatica nu da simptome de obicei dar din pacate poate evolua, uneori chiar catre ciroza hepatica sau chiar cancer hepatic

Sunt dr Ditoiu Alecse Valerian, medic specializat in gastroenterologie si hepatologie si in articolul urmator va voi prezenta cateva date teoretice si practice despre riscurile steatozei hepatice si indicatiile de tratament si regim alimentar, problema de sanatate pe care o intalnesc relativ frecvent la bolnavii pe care ii consult.

Odata aparuta steatoza hepatica nu are tendinta sa dispara de la sine, avand tendinta naturala  sa creasca, si uneori , desi nu da simptome suparatoare pot sa apara  complicatii. De aceea bolnavul cu steatoza hepatica trebuie sa fie urmarit de un medic gastroenterolog sau hepatolog, obisnuit cu astfel de situatii.

Sinonime: steatoza hepatica, steatohepatita, ficatul gras nonalcoolic, liver steatosis, steatophepatitis (engl)

Ficatul gras si marit reprezinta o preocupare generala in ultimii ani, deoarece se intampla deseori la o ecografie sa i se spuna pacientului ca are ficatul marit sau ficatul gras, lucru care este teoretic echivalent cu steatoza hepatica (incarcarea ficatului cu grasime). Uneori vad pacienti speriati de acest diagnostic, dar majoritatea nu il iau in seama, considerandu-l o problema mai mult .. estetica.

Care sunt cauzele steatozei hepatice?

Desi majoritatea pacientilor cred ca ficat gras poate avea numai omul.. gras , lucrurile nu stau chiar asa e simplu, deoarece grasimea se poate stoca in ficat si la alte persoane, chiar slabe.

Cele mai frecvente situatii in care intalnim ficatul gras sunt:

  • Obezitatea
  • Diabetul zaharat
  • Consumul excesiv de alcool (mai mult de doua pahare pe zi )
  • Colesterolul crescut
  • Prezenta virusului C
  • Unele medicamente (in special anticonceptionalele, antiinflamatoarele, izoniazida)
  • Operatii pe tubul digestiv cu rezectii de intestin subtire
  • Variatii rapide in greutate (atat cresterea cat si scaderea in greutate )
  • Nutritie parenterala (hranire indelungata prin perfuzii)
  • Sarcina
  • Substante toxice
  • Dereglarea florei intestinale

Prin prisma cauzelor steatoza hepatica (steatohepatita) se imparte in:

  1. Steatoza hepatica alcoolica – steatoza cauzata de alcool- cauzele le-am enumerat deja
  2. Steatoza hepatica non alcoolica – steatoza cauzata de alte situatii in afara de consumul de alcool

Cum apare steatoza hepatica?steatoza-hepatica

Daca nu manci gras, si esti slab, cum sa faci steatoza hepatica?

Cele trei principii alimentare de baza sunt proteinele, lipidele (grasimile) si glucidele  (zaharurile).

Organismul animal (cum este cel uman)  poate sintetiza oricare din cele trei principii alimentar de baza pornind de la altul, iar acest lucru este simplu de inteles. De exemplu animalele ierbivore sau persoanele vegetariene nu mananca carne sau grasimi dar totusi sintetizeaza proteinele sau grasimile necesare functionarii organismului.

Faptul ca organismul poate sintetiza lipide din proteine sau glucide, explica de ce persoanele vegetariene sau cele care nu mananca deloc grasimi animale, pot fi grase. 

Consumul de calorii si steatoza hepatica

Energia necesara arderilor in organism (pentru efort fizic, repararea tesuturilor, inlocuirea tesuturilor uzate, crestere, procesele mentabolice necesare supravietuirii) poate proveni din glucide (prima sursa de energie cu ardere rapida, folosita in special pentru activitatea musculara), lipide (acizii grasi din lipide constituie sursa de energie de rezerva, de depozit, care este  folosita pentru inlocuirea glucidelor arse), iar proteinele sunt arse doar in cazuri extreme, cand nu mai exista glucide sau lipide pentru arderi. In afara de alimentatie, caloriile pot proveni din metabolizarea medicamentelor, toxicelor, alcool, dar si din diabetul zaharat (zaharul din sange fiind transformat in grasimi pentru a fi depozitate) sau modificarea florei intestinale. Atunci cand consumi mai multe calorii decat arzi, ele se stocheaza in ficat sub forma de grasime.

Grasimea din alimentatie si ficatul

Acizii grasi provenind din alimentatie sau din sinteza produsa in organism, reprezinta o sursa importanta de energie.

Acizii grasi sunt stocati in organism sub forma de trigliceride, stocarea trigliceridelor in ficat ducand la aparitia steatozei hepatice. Trigliceridele din ficat  pot fi folosite in arderile necesare supravietuirii organismului, sau in diferite sinteze biologice, iar acest lucru duce la scaderea grasimilor din ficat, dar din procesele metabolice de ardere a trigliceridelor rezultat niste molecule (radicali liberi de oxigen) care duc la inflamatia ficatului, care poarte numele de hepatita (in cazul de fata se numeste steatohepatita) .

Daca raportul dintre cantitatea de grasimi stocate in ficat si utilizarea lor de catre organism este echilibrat sau negativ (adica utilizarea grasimilor este mai mare decat stocarea lor) ficatul nu este incarcat cu grasime, iar daca procesele mentionate au evolutie inversa, cantitatea de grasimi in ficat creste. In conditiile in care organismul primeste pe termen lung prin alimentatie cantitati mari  de calorii din principiile alimentare -proteine, lipide sau glucide -, mai multe decat arderile organismului, cantitatea nearsa (datorita sedentarismului cu slaba utilizare a musculaturii ce arde caloriile) se transforma in depozite de grasime, care ocupa inclusiv ficatul.

Flora intestinala si steatoza hepatica

steatoza-hepatica

Nu stiu daca stiti, dar pentru fiecare celula din corpul uman exista in mod normal 3 microbi, majoritatea in colon sau pe piele. Aceasta flora intestinala metabolizeaza resturile pe care organismul nu le poate procesa si este extrem de utila in protejarea mediului in care ele traiesc (Dr Ditoiu).

Flora intestinala produce unele substante utile organismului (cum ar fi unele vitamine, dar si cca 10% din caloriile din organism sunt produse de flora intestinala) dar si altele care nu permit altor microbi nedoriti sa se dezvolte in organism.

Desi flora intestinala este in mare aceeasi la toti oamenii, fiecare om are propriile sale caracteristici ale florei intestinale. Asta explica – in parte- de ce intr-o familie, cu aceeasi alimentatie, unii sunt slabi si altii grasi, unii se simt bine si altii rau.Astfel se poate explica si de ce o dereglare a compozitiei celor 500 de specii microbiene din intestin este foarte greu de rezolvat si cere timp, si de ce in cazul transplantulu ide materii fecale, unele persoane nu se simt deloc bine, deoarece flora intesitnala nou introduca in intestin nu este identica cu cea care le convine lor (Dr Ditoiu)..

Modificarea echilibrului florei intestinale este intalnita in colonul iritabil, dar se pare ca poate ei favoriza aparitia cancerului de colon.

Tractul intestinal și ficatul sunt conectate anatomic și fiziologic. Această relație  a fost numită „axa intestin-ficat”.

Flora intestinala are un efect foarte important in aparitia steatozei hepatice (dar si a altor boli), efectele metaboliților intestinali asupra ficatului fiind foarte importante atat pentru debutul cat și pentru progresia bolilor hepatice.

Peretele intestinal este o bariera importanta de aparare a organismului. Unele alimente cum ar fi alcoolul sau grasimile fac ca aceasta bariera sa nu mai functioneze corect, si cantitățile mari de componente sau reziduuri metabolice microbiene sau chiar microbi sa ajunga la ficat. Acest lucru poate perturba functia ficatului, poate sa apara stocare de grasimi in ficat (steatoza hepatica), care in 20% din cazuri poate duce la inflamatia ficatului (steato-hepatita)ce poate fi urmata de fibroza hepatica ciroza hepatica sau cancer de ficat (Dr Ditoiu)..Pe de alta parte, o bila de calitate anormala, poate modifica la randul ei flora intestinala iar metabolizarea bilei anormale  de catre flora intestinala poate genera substante anormale care suprasolicita ficatul.

Aceste componente microbiene intestinale și metaboliți afectează nu numai intestinul sau ficatul, trecerea lor in sange poate afecta aparatul cardiovascular. Unele alimente de exemplu (carnea rosie, ouale,pestele de mare) contin in mod obisnuit substante (colina, lecitina, carnitina) care sunt metabolizate de către microbiomul intestinal in trimetilamină, ce este oxidată la nivel hepatic în N-oxid trimetilamină, ce favorizeaza aparitia diabetului zaharat si a bolilor de inima legate de ateroscleroza.

Modificarea florei intestinale poate duce si la cresterea permeabilitatii membranei intestinale.Astfel trec din intestin  in sange lipopolizaharide care ajungand in ficat produc prin metabolizare radicali liberi de oxigen care duc la inflamatia ficatului = hepatita.

Normalizarea florei intestinale prin diferite metode (modificarea dietei, preparate diferite, etc) poate duce la scaderea acestor riscuri

Insulina,reglarea glicemiei si steatoza hepatica

Caloriile provenind din glucidele alimentare sunt folosite de organism e obicei cu ajutorul insulinei secretate de pancreas. Acest hormon permite intrarea glucidelor in muschi si arderea lor – daca se face efort muscular-, sau in ficat si tesutului adipos.

In conditiile in care organismul primeste pe termen lung energie  mai multa (din alimente sau printr-una din situatiile de mai sus) si nu o foloseste in totalitate (datorita sedentarismului cu slaba utilizare a musculaturii ce arde caloriile), glucoza permanent crescuta in sange face ca in sange sa existe insulina multa, care face ca organismul sa se obisnuiasca astfel, apare asa-numita rezistenta la insulina, iar glucoza din sange nu mai poate fi folosita si se transforma in lipide care se depun in ficat, tesutul adipos si muschi; astfel apare steatoza hepatica si obezitatea.

Ficatul gras doare?

In conditiile in care pacientul are doar steatoza hepatica, ficatul gras nu doare, si de aceea deseori noi punem acest diagnostic intamplator cu ocazia unei ecografii, sau il punem cautandu-l la un pacient cu factorii de risc mentionati.

Simptome ficatului gras, atunci cand exista nu sunt numeroase si nu sunt caracteristice (pot fi prezente si in alte boli nu numai in steatoza):

  • Durere abdominala surda
  • Oboseala, astenie
  • Scaderea apetitului sexual

Daca boala avanseaza catre ciroza, lucru perfect posibil si intalnit si de noi in practica clinica, apar simptomele cirozei:

  • Greata
  • Marire de volum a abdomenului prin gaze sau ascita (lichid)
  • Sangerari din gingii sau hemoroizi
  • Aparitia de vanatai pe piele
  • Icter

Cum se pune diagnosticul de ficat gras?

Diagnosticul de ficat gras il punem in mod  curent pe urmatoarele elemente:

  1. Evidentierea cauzei (obezitate, diabet, colesterol crescut, consum de anticonceptionale etc,)
  2. Ecografie abdominala
  3. Analize de sange care pot arata cresterea colesterolului / trigliceridelor sau glicemiei, transaminazelor
  4. Analize care arata un consum crescut de alcool (macrocitoza, cresterea GGT, cresterea transferinei neglicozilate
  5. Biopsie hepatica sau steatotest NASHtest

Steatoza hepatica se vindeca?

Steatoza hepatica nu este o boala simpla.

Daca initial este  o simpla incarcare a ficatului cu grasime, urmeaza inflamatia ficatului, ambele fenomene fiind reversibile. Insa, in final steatoza hepatica poate evolua spre ciroza hepatica, cu risc de a face cancer. Sunt destul de frecvente situatiile in care o persoana trebuie sa faca transplant hepatic, exclusiv datorita urmarilor steatozei hepatice (ciroza sau cancer de ficat in special) .

Daca steatoza hepatica depistata ecografic s-a ameliorat, nu inseamna ca nu poate sa reapara, deoarece persoana respectiva are o predispozitie la aceasta afectiune.

Steatoza hepatica tratament

Datorita gravitatii sale, ficatul gras trebuie tratat.

Tratamentul cuprinde mai multe elemente:

  1. Inlaturarea cauzei steatozei, este posibila daca exista o cauza ce paote fi inlaturata, deoarece uneori steatoza hepatica tine de metabolismul persoanei respective si mai putin de comportamentul sau (gasca sau rata  sau vaca sau porcul nu manca grasimi dar produc totusi grasime. Este bine totusi sa se ia masuri restrictive in toate cazurile de steatoza hepatica
  • Interzicerea alcoolului; este important de stiut ca intreruperea alcoolului, este de obicei urmata de regenerarea ficatului instadiul de hepatita cronica si chiar ciroza hepatica, regenerare care este functionala, cu revenirea la normal a functiilor acestuia (lucru care nu se prea intampla in cazul bolilor de ficat date de virusuri)
  • Combaterea obezitatii
  • Tratamentul diabetului zaharat
  • Tratamentului colesterolului/trigliceridelor crescute
  • Intreruperea consumului de medicamente care pot da steatoza
  • Exercitiul fizic

2. Tratamentul propriu zis al steatozei

Sunt in studiu mai multe medicamente care se utilizeaza in tratamentul steatozei hepatice:

  • Vitamina E si C
  • Ursodiol (Actigall)
  • Orlistat (Xenical),
  • Pentoxifilina vezi poza
  • Medicamente antidiabetice:
    • metformin (Glucofage)
    • pioglitazona (Actos)
    • rosiglitazona (Avandia)
    • betaina (Cistadan)

In afara de aceasta, este  necesara o evaluare a florei intetinale si  eventual tratarea modificarilor acesteia.

Evaluarea fiecarui caz, permite un  tratament individualizat in functie de caracteristicile fiecarei persoane.

Ficatul gras regim alimentar

In general regimul alimentar in steatoza hepatica impune unele restrictii generale, care trebuie personalizate pentru fiecare caz in parte:

  •  Inlaturarea  grasimilor animale
    • carne si produse de porc
    • carne de rata, gasca
    • oua
    • smantana, frisca, unt, carcaval sau branzeturi grase
  • Fara alcool

CONCLUZII:

  1. Steatoza hepatica este frecventa
  2. Obezitatea, diabetul, alcoolul si virusul C sunt cele mai frecvente cauze de ficat gras, dar conteaza si metabolismul fiecare persoana sau starea florei intestinale a acesteia
  3. Steatoza hepatica nu da simptome de obice
  4. Diagnosticul se pune prin ecografie si eventual biopsie
  5. In steatoza hepatica transaminazele pot fi crescute
  6. Evolutia steatozei hepatice poate fi grava si, ca si infectia cu virusul hepatitei B sau C, poate evolua catre ciroza hepatica sau cancer de ficat.
  7. Cea mai importanta masura de tratament in steatoza hepatica este regimul alimentar si de viata

Steatoza  hepatica – FORUM

Daca la ecograf s-a descris steatoza si la RMN nu s-a descris, eu ce fac?

Faceti ce trebuie sa faca un pacient normal, sa se sfatuiasca cu medicul lui, care are responsabilitatea ingrijirii lui. Scrie pe aceasta pagina cum se pune diagnosticul de steatoza hepatica

Daca ai steatoza chiar exista riscul sa faci ciroza si si cancer, chiar daca nu ai virusuri?

Exista acest risc.

Se poate muri de steatoza hepatica?

Dca evolueaza catre ciroza si cancer de ficat, evident ca se poate si muri datorita uneia dintre aceste doua boli – sau a altei complicatii a obezitatii sau diabetului zaharat (asociate frecvent cu steatoza hepatica)

Am steatoza hepatica si ALT 174 e grav; ce trebuie sa fac?

Cititi mai sus.

Dac ai avut steatoza si ai vindecat-o, poti sa o mai faci? De ce?

Poti sa o faci din nou deoarece ramane predispozitia la boala, si uneori raman si aceeasi factori de risc

Exista vre-un risc operator suplimentar la o persoana cu steatoza?.

Vindecarea operatiilor pe ficat la cei cu steatoza se face mai greu

Am steatoza hepatica ,fiera lenesa in namol fara calculi ,pancreasul nu se vizualizeaza.Ce tratamet pot urma si ce analize pot sa  fac?

Trebuie sa faceti analizele prescrise personalizat cazului dvs de catre medicul dvs curant.

Ficarul gras este si marit?

De obicei steatoza hepatica da si marirea ficatului.

Ce inseamna fibrosteatoza hepatica?

Fibrosteatoza hepatica inaeamna steatoza hepatica care asociaza si fibroza hepatica

Vreau sa stiu totul despre ficatul gras, ma puteti ajuta?

Cititi ce scrie mai sus, nu stiu daca este chiar „totul”, dar este suficient de explicit.

Ficatul gras se vindeca?

Steatoza hepatica se paote vindeca.

Ce manifestari are steatoza hepatica? Am foarte multe simptome hepatice si nu stiu daca este de la steatoza, imi este frica de cancer, steatoza poate duce la cancer? Cum ma pot programa la dvs?

Cititi articolul de sus, scrie cam tot ce doriti sa stiti, teoretic, rar, steatoza poate sa se complice cu cancer de ficat.Aveti pe site datele de contact

Am steatoza  de mai multi ani si nu prea stiu ce am, nici regimul am citit ce ati scris mai sus, dar nu stiu daca se potriveste cu ce am eu, ce sa fac? M-a vazut un doctor gastroenterolog, dar nu m-am lamurit cum este situatia mea

Am incercat sa prezint aceasta problema in articolul de mai sus, datele sunt informative, generale, ori fiecare bolnav are caracteristicile bolii lui, diferite de ale altor bolnavi. Scopul articolului este sa va  informati referitor la boala ,  analize, simptome,regim,etc. Daca nu va lamuresc cele scrise mai sus, si credeti ca problema dvs de sanatate merita lamurita,este normal sa mergeti la un medic specialist gastroenterolog sau hepatolog pentru a evalua complet situatia dvs dupa consult medical, asa este normal.Ca regula generala, cred ca cu cat lamuresti problema medicala mai din pripa, cu atat ai sanse sa stopezi evolutia bolii, si nu totdeauna boala se poate vindeca, depinde de cat de avansata este.

Cat  trebuie sa astepti de cand ai steatoza hepatica, cand apar simptomele cand trebuie mergi la medic?

Daca aveti probleme hepatice de genul celor descrise in articolul pe care tocmai l-ati citit, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog sau hepatolog pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile. Sigur ca poti merge si la alt fel de specialist, dar….. cu Toyota defecta preferi probabil sa mergi la service Toyota. Este bine sa mergi la medic chiar cand ai numai banuiala ca i o problema de ficat, asa cum nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor.

Nu se poate spune care este  durata a simptomelor care ar trebui sa va ingrijoreze deoarece situatie difera de la bolnav la bolnav. Sunt multe boli la care modificarile simptomelor sau ale analizelor nu sunt de speriat chiar daca sunt de mai lunga durata, dar asocierea cu alte simptome sau analize modificate, impun o evaluare medicala rapida , fara a astepta aparitia in serie a altor simptome sau modificari de analize, si sunt simptome care au aparut de curand dar au semnificatie grava sau foarte grava. Am vazut in ultima perioada mai multi pacienti care aveau simptome aparute de doua-trei saptamani, si unul avea cancer de pancreas, altul cancer hepatic iar altul ciroza hepatica.. Fiecare caz se evolueaza in felul lui, si vad destul de des pacienti cu boli serioase diagnosticate intamplator, in lipsa oricaror simptome ingrijoratoare.

Bolnavul cu o problema la ficat se poate vindeca? Ati avut astfel de cazuri?

In functie de fiecare pacient o boala de pancreas poate evolua teoretic bine sau nu, am bolnavi cu astfel de boli pe care ii vad doar din cand in cand, merg bine daca respecta anumite recomandari medicale.

Care este cel mai bun tratament si regim pentru ficat? Tin regim si iau tratament dar parca nu simt nici o ameliorare. De ce este necesar un regim alimentar personalizat?

Prima problema este ca diagnosticul sa fie corect. Apoi, daca diagnosticul este corect, in orice boala de ficat exista mai multe scheme de tratament si regim alimentar ce pot fi  recomandate, mai multe scheme corecte..

A doua problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sau un regim alimentar general corect, sa i se potriveasca mai bine, iar altul mai putin bine.

Medicul curant este acela care dupa evaluarea dvs medicala trebuie sa aleaga schema care vi se potriveste cel mai bine. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita dvs, medicul este ajutat de ce a invatat in cei 6 ani de facultate, in rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie). tot el trebuie sa va stabileasca o lista de alimente care trebuie evitate ai alta cu alimentele premise in situatia dvs – aveti un exemplu general alaturi , fara legatura cu tema de fata, este doar un exemplu.

Despre mine  

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

Tot cca 30 de ani de experienta am si  la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti. Multi au plecat din tara din pacate, dar vad ca sunt medici buni la locurile lor de munca

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital.

Multi dintre ei nu au mai fost la medic, dar altii vor o a doua opinie medicala si unii nemultumiti  de perioadele lungi de asteptare si lipsa de timp a medicilor din spitale.

Unii nu prea stiu care este starea lor de sanatate desi au fost in spitale, dar datorita aglomerarii extreme de aici, medicii nu au avut timp sa discute cu ei, sa le spuna ce au, cat de grav este, ce sa faca mai departe, cand sa intrerupa tratamentul, ce controale sa faca ,etc, (acest lucru este obisnuit in spital, stiu bine acest lucru din experienta de 30 de ani de spital Fundeni)

Unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multi pacienti la cabinet dupa cca 4 decenii de activitate medicala , pe unii ii stiu de mult timp, altii vin cu rudele, sau isi trimit prietenii cu probleme de sanatate, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare. Cat timp am lucrat la spitalul Fundeni, era destul de greu pentru cineva sa ajunga la mine la consult datorita aglomerarii si accesului dificil la spital (acum ar fi fost practic imposibil). Acum accesul este relativ facil, liber.

Pentru aceste persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se poate face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.

In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web

Pentru ca boala nu prea are zile libere (ba uneori problemele apar chiar in zilele cand esti tu liber si ai vrea sa pleci…. la munte) secretariatul de programari raspunde la telefon zilnic de la ora 8 la 20, inclusiv  in weekend, iar in caz de graba incercam sa facem programarea chiar in ziua solicitarii sau in ziua urmatoare  in limita locurilor disponibile.

 

 

74 de comentarii la „Ficatul gras sau steatoza hepatica nu da simptome dar poate ajunge la ciroza hepatica

  1. buna ziua,
    Va rog sa ma scuzati ca va scriu dar , sincer, m-am bucurat cind v-am gasit si cit de bine expuneti toate problemele , in asa fel incit si noi cei care nu suntem specialisti in medicina intelegem si ne daum seama cit de urgenta este situatia celui suferind. Va rog sa ma ajutati si sa-mi spuneti cit de urgenta este boala in urma urmatoarelor analiza: glicemie-112.46 mg/dl; creatinina-1,00 mg/dl; colesterol- 275,64 mg/dl; trigliceride=141,0mg/dl;HDL colesterol 86,30 mg/dl, AST/GOT/TGO 68,2 U/I; ALT/GPT/TGP =58,2 U/I; GammaGT=295,25 U/I; WBC=16.5 10.3/mm; GRA=71.1%;#GRA=11.7 ; #BAS=0.16. Aceste analize sunt ale sotului meu care are 60 ani

  2. Rezultat ecograf 2008: ficat masiv de volum.LDH 166 ___ lob caudat 42 cm; colecist cu un continut lichidian redus, cu pereti grosi , ocupat de numerosi calculi mici si sediment si sediment., prostata 58/49 mm marita de volum cu calcifiei in lobul drept si un nodul hipoecogenic de de 22 mm cu lobul mediam. Astept cu nerabdare sa-mi spuneti cit de urgenta este boala. Mentionez ca sotul nu a mai baut alcool din data de 21.05.2005 in schimb fumeaza, bea coca aola, maninca sarat, dulce, iar la servici f.f. mult stres, teren, oboseala se scoala de la 5 dimineata bea 250 cafea , fumeaza citeva tigari, pleaca la lucru si cind vinea seara estre f.f.obosit, nu are pofta de mincare, senzatie de voma iar de citeva saptamini sau in ultimile luni tensiunea a crescut la 16-20 .va rog din sulfet cit se poate derepede scrieti-mi ce sa fac, el mereu imi spune ca nu are timp, concediu nu a mai facut de citiva ani buni, decit atunci este o problema urgente ia 2-3 zile. Mii de multumiri dar sunt disperata nu stiu ce sa fac cu el. La servici nu are cine sa il inlocuiasca si are activitate pe toata raza jud.Iasi.
    Cu stima , Elena

  3. Nu se poate evolua gravitatea unei boli pe baza unui TEXT, fara varsta ,fara antecedente, fara evolutia bolii, fara analize.
    Adresati-va uni medic DIN ZONA DVS.
    Informati-va de pe

  4. V-am raspuns, pentru a evalua gravitatea unei boli este nevoie de consult medical DIRECT.
    Acesta se poate face IN ZONA DVS.
    Adresati-va medicului dvs gastroenterolog sau daca nu aveti unul va puteti programa la noi aici .

  5. Buna ziua, ma numesc Georgica am 46 ani, 1,63 si 81 kg, In urma unei ecografii am fost diagnosticata cu steatoza hepatica, rezultatul la analize sunt urmatoarele:
    TGO25.00, TGP 29.70
    Colesterol total 208.20
    Trigliceride 155.80
    Proteine totale 8.26
    Calciu total 10.2
    Calciu ionic 4.09
    MCV (VEM)86.60
    MCH 30.30
    MCHC 35.00
    Tombocite 284,
    Hemoglobina 13.60
    Medicul mi-a recomandat regim alimentar si Silimarina 3/zi, si trebuie neaparat sa dau ceva kg jos. Intrebarea mea este: Cat de grav este afectat ficatul meu? si daca numai Silimarina si regimul alimentar va ajuta la regresia steatozei? Cu respect Georgica Negrila

  6. Multumesc pentru raspuns. Si imi cer scuze, am crezut ca spunandu-va rezultatele analizelor si diagnosticul pus in urma ecografiei imi puteti spune cat de grav este. Imi cer scuze inca o data. Cu respect Georgica Negrila.

  7. BUNA ma numesc rafael. am suferit de curand o saptamana o interventie chirurgicala operatie de varice. variten radical-op li an 1 12 2009.Si am fost diagnosticat cu diagnosticu STEATOSIS HEPATIS DD:FIBROSIS HEPATIS. VA rog frumos sa ma ajutati si pe mine sa anteleg ce anseamna si ce trebuie sa fac an situatia de fata.Ma aflu an austria an viena si doctorii numi explica prea multe. astept raspunsul dvs. VA MULTUMESC

  8. bu.de curond am fost diagnosticat cu steato hepatica.as dori un regim alimentar.ce am voie si ce nu. va multumesc anticipat

  9. Aveti dieta teoretica chiar pe acesta pagina,Cand spun “teoretic” nu ma refer la o chestiune stiintifico-fantastica, ci vreau sa spun ca ceva se poate face intr-o anumita boala, dar nu stiu daca se poate face practic si in cazul dvs

  10. DIN LIPSA DE TIMP SI DIN CAUZA IMPOSIBILITATII EVALUARII CORECTE A UNUI CAZ MEDICAL FARA CONSULT, LA TOATE INTREBARILE CARE NU AU RASPUNSUL DEJA EXISTENT PE SITE, VOI RASPUNDE SCURT EXCLUSIV IN TEXTUL DE SUS AL ARTICOLULUI FARA ALT COMENTARIU
    Multumesc pentru intelegere

  11. Buna ziua! In urma cu cateva saptamani mi s-a pus diagnosticul de steatoza hepatica in faza incipienta in urma unui examen echografic. Am facut analizele generale precum si analize specifice bolilor de ficat toate iesind in limite normale. Am facut si examenul RMN abdominal unde toate organele s-au vazut normal. Intrebarea la care am rugamintea sa imi raspundeti este daca steatoza se putea vedea si la RMN sau la acesta se vad doar tumorile.Care diagnostic sa il consider corect cel pus de echograf sau cel pus de RMN ? Multumesc frumos!

  12. am facut ecograf si mi-sa zis ca am ficatul marit de la oboseala si almentatia proasta pe deasupra am si probleme cu fiera…. nu mai am pofta de mancare si am dureri in partea abdominala si stari de voma si dorm foarte mult, va rog frumos sa-mi raspundeti!

  13. am facut ecograf si mi-sa zis ca am ficatul marit , si pe desupra am si probame si cu fierea si am dureri in partea abdominala si stari de voma si dorm foarte des ziua, va rog frumos sa raspundeti, va multumesc!

  14. Textele postate pe site sunt originale, am muncit sute de ore sa le aduc la formatul actual, si le pun la dispozitia dvs neconditionat.
    Din pacate din lipsa de timp (lucrez si la spital si la Universitatea de Medicina Carol Davila Bucuresti si in privat), si din motive tehnice , nu vreau sa dau sfaturi pe net, datorita riscului de a gresi, prin necunoasterea aprofundata si directa a cazului respectiv. Deci, nu-mi solicitati va rog parerea pe net referitor la suferinta sau analizele dvs sau ale altora, pentru ca nu acesta este scopul acestui site.
    Postez intrebarile dvs deoarece ele pot ajuta alti utilizatori, si din ele mai extrag si subiecte generale, utile si altor utilizatori, pe care le postez pe site la pagina la care postez intrebarea dvs..
    Multumesc pentru intelegere

  15. Dle doctor,in masura in care timpul dvs permite, as dori sa va intreb daca in urma unei steatoze depistate si tratate,cu imagine ulterioara normala-ecografic a ficatului ramine o sensibilitate a acestuia?

  16. BUNA SUNT MIRELA OSTROV TL SUNT DIABETICA SI AM SI STEATOZA HEPATICA TGO 27 TGP41 VSH10 CE PARERE AVETI?

  17. Buna seara!Am fost declarat purtator sanatos de virus B.De curand,am fost diagnosticat cu steatoza hepatopancreatica.Analizele au iesit in limite normale cu exceptia trigliceridelor -219 si ASLO-300.Mi s-a spus ca nu este nevoie de tratament.Treigliceridele au iesit pentru a doua oara crescute in interval de 6 luni.Este suficient doar regimul alimentar pentru scaderea trigliceridelor?Am o viata sedentara iar serviciul nu-mi permite sa mananc masa de pranz sanatos.Multumesc!

  18. Am steatoza hepatica ,fiera lenesa in namol fara calculi ,pancreasul nu se vizualizeaza.Ce tratamet pot urma si ce analize pot sa fac . Multumesc

  19. ma numesc geani am steatoza si iau urmatoarele tratamente alpha lipoic hepaid si ceai de ficat este bun tratamentul daca este cit timp trebui sa il iau va multumesc

  20. timate domnule doctor ,santeti singura persoana care ma poate linisti va rog din suflet .sant in spania si neintelegand limba f bine ma confrunt cu multe dileme .de curand m-au diagnosticat cu esteatosa hepatica difuza severa ,precizez ca am 163 si 93 de kg ,transaminazele un pic crescute si markarul tumoral alfafetoproteina 9,7.si sant hipertensa de 5 ani ,medicamentatie bisoprolol 5mg,.am avut hepatita b .medici mi-au spus ca sant imunizata.am 45 de ani .problem aeste ca eu am fecalele galbene ,urin agalbena si oboseala multa ,dureri musculare de 2 saptamani .mi-au spus ca e normal de la ficatul gras .acum tin dieta indicata de medic .va rog din suflet sa-mi spuneti aceste simptome sant normale in cazul esteatozei hepatice? mii de multumiri

  21. timate domnule doctor , .sant in spania si neintelegand limba f bine ma confrunt cu multe dileme .de curand m-au diagnosticat cu esteatosa hepatica difuza severa ,precizez ca am 163 si 93 de kg ,transaminazele un pic crescute si markarul tumoral alfafetoproteina 9,7.si sant hipertensa de 5 ani ,medicamentatie bisoprolol 5mg,.am avut hepatita b .medici mi-au spus ca sant imunizata.am 45 de ani .problem aeste ca eu am fecalele galbene ,urin agalbena si oboseala multa ,dureri musculare de 2 saptamani .mi-au spus ca e normal de la ficatul gras .acum tin dieta indicata de medic .va rog din suflet sa-mi spuneti aceste simptome sant normale in cazul esteatozei hepatice? mii de multumiri

  22. Va rog sa-mi dati un raspuns pt a ma linişti .Am dureri ın partea dreapta sus parca am o piatra sau aşa ceva care nu-mi trec de peste 2 ani de zile .Am fost la medic şi nu au gasit nimic cu fierea sau ficatul mi-au spus ca am gaze şi m-au trimis acasa.Dupa ce maninc ın circa 10 minute iar apare aceaşi durere care ma tine toata ziua .In ultimele analize de sınge LDL 145 COLESTEROLUL total 223 PDW 17 MPV 12,3 MONO# 0,7 MONO% 9,8 EO% 5,5 FT4 0,857 .Eu locuiesc in Ankara şi va rog mult sa-mi dati un sfat multumesc!

  23. Intrebare:Care este evolutia steatozei hepatice(ficat gras)deoarece am auzit pe net de steatoza grad 1 ,grad 2, si grad 3 si nu inteleg ce inseamna?
    inseamna oare:
    grad1=inflamarea ficatului
    grad2=ciroza hepatica
    grad3=cancer
    Pun aceasta intrebare deoarece stiu ca evolutia steatozei hepatice netratate este:
    -ciroza
    -cancer
    -transplant hepatic

    Va multumesc pentru raspunsul acordat!

  24. mi au iesit urmatoarele analize:distr.vol trombocitar:16;bilirubina directa 0.58;calciu seric total 8.00;tgp 48.00 tgo 36,trigliceride 275.00.
    va rog sa mi spuneti care este gravitatea bolii
    Va multumesc

  25. Buna ziua,domnule doctor. La trei saptamani dupa cea de-a treia operatie de cezariana m-am prezentat la urgenta cu febra 38.M-au pus la perfuzii (eram f slabita).Nu au constatat nimic grav in urma consultului si m-au trimis acasa,sfatuindu-ma sa astept aparitia unor simptome de viroza respiratorie etc.In noaptea respectiva,acasa,m-am ingalbenit la fata,urina a devenit bruna la culoare si am avut o diaree galbena,grasoasa,din 30 in 30 min aprox,la care smecta nu a avut niciun efect.Alaptam,nu am chemat salvarea,dimineata totul a revenit la normal.Aparent.
    M-am programat la eco abdominal.Fierea cu pereti dubli,destinsa post-prandial???(nu mancasem nimic de 6 ore) si o formatiune de 15/7cm in abdomenul inferior.S-a dovedit in urma investigatiilor ginecologige si imagistice ulterioare ca uterul nu s-a inchis bine intr-un punct de sutura si s-a format o colectie endometriala in exteriorul uterului,care (din fericire) comunica totusi cu uterul si se evacueaza (sau nu) in timp.
    A trecut un an si 3 luni.”Colectia endometriala” masoara acum 1,5/3 cm,dar eco abdominal „dezvaluie” o colecistita cronica alitiazica si o steatoza hepatica grad I.
    Avand in vedere ca :
    -nu consum alcool deloc
    -sunt normo-ponderala
    -analizele de sange sunt in parametri normali,inclusiv FT4,TSH,GGT,anticorpi lgG-echinococcus granulosus
    -nu am avut niciodata dureri de fiere sau varsaturi
    -nu fumez
    -nu sunt sedentara (e imposibil cu trei copii)
    -nu am timp sa cutreier spitale si cabinete „la nimereala”
    -de cateva zile simt o usoara jena in partea dreapta-sus
    va rog respectuos sa ma ajutati/indrumati in urmatoarele probleme:
    1.Tranzitul intestinal dupa a treia cezariana (insotita si de sectionarea trompelor uterine) s-a reluat extrem de greu (8 zile aprox) si am avut dureri extrem de mari comparativ cu celelalte operatii.Am simtit ca s-a blocat totul in intestin,pana la fiere (?),se auzeau zgomote la intestine.Banuiesc ca „colectia endometriala” a blocat oarecum intestinul si am facut o colestaza din acest motiv in acea noapte.Este posibila teoria mea?
    2.Carui medic sa ma adresez (ce specialitate)?
    Va multumesc anticipat!Astept cu (ne)rabdare un raspuns!

  26. buna ziua. ati specificat ca valorile transaminazelor suntmarite in steatoza. am repetat analizele la trei laboratoare. TGP, TGO, colesterol fractiuni, glicemie, trigliceride, electroforeza . . sunt in limite. la ecograf steatoza grad doi spre trei. ficat in dimensiuni normal.
    fiere ok, pancreas ok
    jena/durere in partea dreapta mai jos de coaste. este posibil ca analizele sa fie in limite si totusi ecografia sa evidentieze cu totul altceva? multumesc

  27. Tot căutând date despre steatoza hepatică, am ajuns aici. Informaţia este de calitate şi expusă clar. De aceea îndrăznesc să întreb şi eu ceva legat de această transformare a ficatului (ca să nu spun boală) care acumulează grăsimile. În urma unei operaţii de hernie inghinală am făcut şi o ecografie din care a rezultat că am st. hep. difuză. Menţionez că nu consum alcool, nu fumez, nu sunt carnivor împătimit. Cu toate acestea, când îşi bagă dracul coada inevitabilul se produce. Astfel în 2014 (pe 5 iunie) am fost otrăvit cu tetraetil de plumb de o femeie (mi s-a pus într-o bere şi nu am simţit nimic la gust). Am avut toată simptomatologia (insomnii, dispnee, tulburări cardiovasculare şi anemie, care s-a atenuat după 6 luni, timp în care am luat vitamine continuu, una pe zi). Întrebarea mea este: din experienţa d-stră, ce credeţi? A apărut steatoza din cauza intoxicaţiei cu plumb? Se datorează perioadei îndelungate de vitaminizare?
    Mulţumesc anticipat.

  28. Domnule doctor, nu sunt genul să mă ţin de glume. Ceea ce am relatat este adevărat. Şi nu este prima oară când se atentează asupra mea. În 1999 aceeaşi femeie (cred, deoarece era barmaniţă la o cafenea pe unde treceam adesea) mi-a mai pus tetraetil şi cred că doza a fost mai mare deoarece am avut probleme timp de 5 ani. Deci 5 ani am luat continuu vitamine. Când nu mai luam, după circa 10, uneori 15 zile, apăreau din nou simptomele, în avalanşă, inima intrând chiar în fibrilaţie. Am eliminat pe rând vitaminele pentru a vedea care anume dădea simptomele cardiovasculare şi am constatat că B12 era cea mai importantă şi un timp am luat doar B12. O fiolă de 50 gama îmi ajungea pentru o săptămână. Deci era mult plumb în sânge, căci B12 ar trebui să reziste în corp circa trei ani. Am fost la diferiţi medici, care nu ştiau ce să creadă, iar la EKG inima ieşea a fi bună funcţional. Dereglările apăreau când nu luam vitamine. Atunci nici eu nu am ştiut ce am, dar după ultima intoxicare, de care am vorbit mai sus, mi-am dat seama despre ce este vorba.
    La poliţie nu am făcut plângere, căci poliţia la ţară e degeaba. Ei cer probe şi ce probe să aduci când simptomele apar la 15 zile după intoxicare. În cele 10-15 zile până apar tulburările majore nu ai decât un singur simptom: când te trezeşti dimineaţa ai gust de plumb, ca şi cum ai ţinut o bilă de plumb în gură. Şi chiar dacă aş fi făcut analize, ele nu pot fi o probă că tocmai acea persoană mi-a provocat intoxicarea.
    Nu vreau să vă fur timpul şi să ocup spaţiul pe blog, dar astfel de relatări se adună la experienţa vieţii, căci bănuiesc că aveţi ocazia să întâlniţi fel de fel de cazuri. Cu ocazia unei intervenţii chirurgicale (hernie inghinală) am făcut un ecograf şi am constatat prezenţa steatozei difuze şi chiar o uşoară hepatomegalie. E posibil că la instalarea steatozei a influenţat şi acea intervenţie chirurgicală, deoarece (din greşeala unei asistente, care nu a aşteptat suficient timp să vadă reacţia la testul cu anestezic) după anestezie am făcut şoc anafilactic şi mi s-au administrat multe medicamente antidot, anticoagulante, etc., care ar fi putut avea efect negativ asupra celulei hepatice. Ei au încercat să muşamalizeze, bineînţeles, dar se vedea cu ochiul liber, căci sângele ce mi s-a luat ulterior pt analize era negru-negru, iar la internare (înainte de operaţie) avea culoare roşie, cu o nuanţă fină spre maro, ceea ce este specific grupei B3 pe care o am. De asemenea, mi-a fost afectat cordul, aveam o aritmie pronunţată şi tendinţa spre tahicardie. Acestea le-am rezolvat în două-trei săptămâni prin presupunctură, meditaţie yoga şi un minim efort fizic zilnic. Am rămas surprins şi chiar cred că inima are capacitatea de a se reface. Nu trebuie s-o omori cu medicamente, acupunctura face minuni în aritmie.
    Dacă nu aţi întâlnit asemenea caz nu-i problemă. O rezolv eu cumva şi cu steatoza şi personal înclin să cred că e datorată ingestiei de plumb, căci înainte de momentul cu pricina aveam abdomen plat, iar la o lună după a apărut o uşoară extensie abdominală, dar nu exagerată, ca în cazul ascitei.

    Sărbători cu bine!

  29. Mi-am dat seama după ce am postat. Plumbul dă lentoare în gândire. Pentru economia blogului ar fi bine să ştergeţi acest text balast.
    Numai bine!

  30. Sunt Maria am 68 ani si am fost diagnosticata cu hepatita cr.Virus C , m-am tratat cu interferon si ribavirina,timp de 1 an de zile(perioada iulie 2011-iunie 2012), la final de tratament viremiea a fost nedetectabila, dupa am facut ecografii an de an, dar anul acesta ecografia nu prea ma multumeste deoarece in descriere se spune ca am un ficat de dimensiuni normale,usor steatozic, ecostructura granulara,fara leziuni focalizate intraparenchimatoase,calcifiere 5mm, segment VII. Fara detalii de CBIH sau CBEH. VP-13mm. Pancreas, splina , rinichi cu dimensiuni normale, fara imagini tipice de calculi . Ce ma ingrijoreaza este ecostructura granulara si calcifierea de 5mm segment VII. Va rog sa-mi spuneti cat de grav este si cum pot sa tratez, daca se mai poat trata afectiunile de mai sus . Mentionez ca toata perioada si pana in prezent , am folsit suplimente naturale ajutatore pt. ficat, pt. detoxifere generala a organismului , vitamine conf.grupei sanguine,grupa A2. Va rog mult, astept un raspuns de la dl. doctor. Multumesc anticipat !

  31. Date teoretice despre problemele mentionate de dvs au fost postate pe site, dar evaluarea oricarui bolnav o face medicul curant, care a recomandat si explorarile mentionate dupa ce v-a consultat.
    Dupa cum scrie pe site, legea NU permite evaluarea medicala pe net
    Intrebarile referitoare la o problema medicala persoanala se pun medicului curant, care cunoaste problema acestuia.
    Art.31. din codul deontologic medical nu permite evaluarea medicala pe net – citez mai jos articolul respectiv
    Actul medical de la distanță
    Investigația ori intervenția medicală la distanță, în oricare dintre formele și modalitățile existente, este permisă numai în situația în care pacientul este asistat nemijlocit de către medicul său, iar scopul investigației și procedurilor la care este supus pacientul este acela de a ajuta medicul să determine diagnosticul, să stabilească tratamentul sau să întreprindă orice altă măsură medicală necesară finalizării actului medical sau a intervenției medicale în cazul operaților. Excepție fac situațiile de urgență.

  32. Domnule Dr am fost dignosticat din 2oo6 la Cluj,si nu i-am dat iportanta pana in 2012 cand am facut primul preinfart,si tot din 2006 am avut coma diabetica unde am fost cu diabet zaharat tip 2 si nu am tinut regim pana in 2015 mai cand am avut ultimul infart,intre timp mai avut inca un perinfart si un infart miocardic.Iar din mai 2015 cand am avut ultimul preinfart nu am mai consumat carne de porc,dar am vazut ca-mi cresc trigricelidele cand manc smantana, cascaval branza de vaca grasa,imi cere sa mananc numai fructe si legume. in fiecare dimineata mananc mere curatate ca nu am dinti pana 5,6 daca sunt micisi cate o lamaie stoarsa pe zi la stocator manual.Iau si de colesterol atoris de 20. si a inceput sa am dureri mari in partea dreapta si dupa aproape o luna de dureri intense lam interupt si iau rozvana de 10 si ma doare stomacul rau de tot. Inainte cand se conpesa luam hipochol si nu aveam nimica, sa merg pe hipochol sau sa-mi cumpar koriil? Anul acesta in 16 mai inplinesc 46 ani si am 1,70 inaltime si o greutate de 120 kg, ce sa fac sa nu ma mai nngras? Sunt operat de hernie de dixc L4,L5,S1,la deva si am avut si o hemipareza stanga si dupa ceia la Targu-Mures,ca am avut un acident si am avut un traumotism cranio celebral si am ramas cu epilepsie post traumatica secundara cu crize jakosiene si artofie corticala.Sunt incradat in handicap grav fara asistent personal.Nu vreau sa mor ca sunt tanar si am a creste 2 fete una de 16 ani si una de 12 ani va rog ajutatima sa gasesc tratamentu potrivit. De la institutul inimi Cluj mia spus cand vin peste 6 luni sa ajung la 80 kg,daca vreau sa ma mai primeasca in cabinet la dansu. Tratamentul de inima este cu notrilalex 1 dimineata de 10/2,5; norvasc de 10 una seara; si a fost inlocuit cu ledip de 10 betalok de 50 una dimineata si una seara; tromboas una la amiaza de 100 nitromin de 2,5 una dimineata si una seara;oxibral de 30 dimineata si ameaza;betaserc de 24una dimineata si una seara; milgama cap una dimineata si una seara; ibutin de 300 la amiaza; levant de 30 una dimineata si una seara;si trebuie sa mai iau rivotil de 2 si levetecitram una dimineata si una seara;depachine de 500 un dimineata si una seara; carbazepina de 300 una dimineata si una seara; diapril de 60 de trei ori pe zi.

  33. Buna ziua,am fost la un ecograf azi si mi-a spus ca am probleme cu ficatul,adica:ficat cu LD=130 ,LS=75,ecogenitate usor crescuta,omogen…ficat cu aspect steotozic gr 1,mici polipi achuomatosi VB ,va rog sa-mi spuneti daca este grav si ce am de facut mai exact.Multumesc.

  34. In sfarsit am gasit o pagina cu un continut care denota profesionalism!

    Intrebarea #1 a mea, general legata de acest subiect este urmatoarea: care este timpul de injumatatire (eliminare din sange, cel putin a surplusului peste nivelul normal) a TGO/AST si TGP/ALT seric? Dupa informatiile obtinute pana acum din diferite surse de pe internet, AST se elimina mult mai repede decat ALT, insa nicaieri nu se specifica timpul efectiv in care acestea revin la normal, de exemplu dupa un efort fizic intens (deci nu o boala acuta/cronica mai mult sau mai putin grava care ar necesita tratament inainte ca transaminazele sa reintre in limitele normale).

    Ma intereseaza aceasta informatie in ideea ca, acum o luna, mi-am facut niste analize periodice si mi-au iesit TGO 121 (5-45), TGP 63 (5-45), restul (LDH la limita superioara, GGT, TBIL la limita superioara, DBIL la limita superioara, VSH, CRP, trigliceridele 83 (<160), colesterolul, Calprotectina, Fe, Feritina, saturatia transferinei, hemograma, virusuri hep. A, B, C, ecografie abdominala) fiind toate in limitele normale. Adevarat ca analizele le-am facut dupa un antrenament de forta cu o zi inainte (dupa doua luni de sedentarism involuntar), avand febra musculara majora si cateva hematoame in ziua recoltarii sangelui.

    Luna aceasta am repetat analizele: TGO 25 (5-45), TGP 60 (5-45), trigliceride 212 ( marirea temporara a trigliceridelor serice = abuz asupra ficatului => marirea TGP? In acest caz, dupa parerea Dvs., mai sunt indicate si alte investigatii/analize/consultari?

    Va multumesc!

  35. In primul rand transaminazele cresc NU pentru ca nu se elimina suficient, ci pentru ca .. se produc prea mult – aveti un subiect pe site.

    Altfel, timpul de normalizare a unor analize tine de foarte multi factori- cauza care a modificat analizele, magnitudinea/concentratia/puterea agresiunii, starea organismului, posibilitatea organismului de a elimina sa nu cauza. asocierea sa nu a altor suferinte, etc
    Am intalnit situatii in care normalizarea unor analize s-a produs in ore, si altele in care aceasta normalizare nu s-a produs niciodata.

    Eu nu recomand nimic nimanui pe baza povestirilor de pe net, de altfel legea din Romania interzice evaluarea medicala pe net, datorita riscului mare de eroare.
    Cu stima

  36. Sotul meu are steatoza hepatica .Analizele tgp 130.tgo.55 .trigliceride 280. Si in rest toate analizele perfecte .Va rog sa imi spuneti daca este cv foarte grav ficatul este marit ,4. Si are 104 kg.Multumesc.

  37. Dvs ati putea raspunde la o intrebare de genul – am masina defecta nu mai porneste motorul, farurile merg foarte bine, are 77.000km si cauciucuri noi, este grav, cat costa reparatia, ce piese ar trebui sa cumpar ?
    Eu cred ca un medic, ca si un mecanic, pentru a evalua starea unui bolnav sau motor, trebuie sa consulte bolnavul/motorul
    Cu stima

  38. Buna ziua,
    Am fost la dvs la control pt steatoza hepatica. In urma analizelor mi-ati prescris Pentoxipetard. Dr care ma trateza de hipertensiune arteriala a spus ca imi va afecta aceasta boala. Nu stiu ce sa fac. Va rog sa imi dati cateva amanunte despre acest medicament. Va multumesc.

  39. Buna ziua domnule doctor.Felicitari pentru initiativa dvs. si pentru faptul ca, va rupeti din timp pentru a oferii ajutor chiar si gratuit pe web site.Am si eu o intrebare, steatoza hepatica diagnosticata la RMN si transaminazele GPT/ALT 102, daca aveti un sfat/recomandare, in afara regimului alimentar si miscarii (eu nefiind obez si fac si miscare) si al curelor cu silimarina.Cu stima

  40. Va multumesc pentru aprecieri.
    Recomandarile date unui bolnav pot fi generale – le gasiti pe siteul acesta dar si pe altele, si personalizate, pe care vi le poate da doar medicul dvs curant tinand cont de toate aspectele starii dvs de sanatate. Tocmai acesta rolul medicului, de a judeca personalizat cazul medical.Altfel, gasiti pe net simptomele, explicarea rezultatelor analizelor,diagnosticele, posibilitatile de evolutie a bolii,prognosticul, indicatiile de medicatie si regim, dar toate se refera la un caz medical… standard, care nu prea se intalneste de fapt in practica medicala.
    Cu stima

  41. Bună ziua am 28 de ani am făcut ecografie si in urma ecografiei mi sa spus ca am ficat gras scrie pe foaie steatoza hepatica nu sunt consumatoare de alcool nu fumez am insa 94 kilograme si 1.50 înălțime sufăr de constipație acuta iar scaunul este cu sânge ce pot face in acest caz multumesc

  42. buna ziua….va rog din suflet sfatuiti-ma in ce parte sa o iau…. acum 1 luna baietelul meu de 10 ani a acuzat o durere in partea dr sub coasta la ef fizic-precizez ca fc fotbal de 2 ani jum….cum durerea persista am hotarat sa mg la serviciul de urg a sp….s-a fc un echo abd si s-a constatat un ficat de 14 cm…recomandarea a fost sa mg in sp infec sa fc toate investigatiile ficatului….zs si fc…a doua zi ma internez la infectioase,i se fc toate analizele=rez bune la tot…nimic modificat….intre timp fc o echo la un part si mi se zc ca are ficat in lim normale……la externare se fc un echo si se confirma acelasi ficat de 14 cm….imi da tratam cu isoprinosin,silimarina si vit c….la o sapt mg la un pediatru cu comp echo si fc un alt echo unde ficatul era in lim normale…..dc cu 2 diag din spital de hepatomegalie si 2 diag de clinica particulara de ficat normal,dna dr de fam ma indruma la buc….ajung la buc la sp grigore alexandrescu,se fc echo cu ficat in lim normale si se constata o problema la inima….nu ma vd in spital un dr cardiolog pt ca nu aveam bilet de trimitere catre card si copilul nu prezenta o urg….imi da un biletel cu recomandare la cardiolog….gasesc la regina maria o dna dr care ii fc echo,ekg si consult si baiatul nu avea nimic….simplu fapt ca as spitalului nu maontase electrozii ekg-ului bine, ekg -ul a iesit cu modificari…..ajung iar la dr de fam si imi recomanda o vizita la chirurg….am mers la dr si abd este suplu fara modificari-cv gen apendic inflamat sau altceva….VA ROG DIN SUFLET SA-MI SPUNETI CE AS MAI PUTEA FACE…DUREREA INCA ESTE LA EFORT….APARE CA O INTEPATURA,CU TRANSPIRATI SI CU PALOARE SI CEDEAZA LA REPAUS,INTINS CU PICIOARELE FLEXATE LA PIEPT….MULTUMESC

  43. Impresionanta biografie, felicitari!
    As vrea sa-mi spuneti, in limita posibilitatii, gradele in agravarea steatozei hepatice si doua/trei cuvinte definitorii pentru fiecare in parte ( gradul 1, 2 samd ) Multumesc pentru articolul de mai sus!

  44. Bună-ziua am fost diagnosticata acum o luna cu hepatita medicamentoasa steatoza gradul 2 tin regim iau silimarina si milgama acuma mi sausingalbenit iar ochi urina sa colorat e normal sa se intample asa

  45. Am fibroza hepatica f2 (7,23 la fibroscan ) , fara virus . Exista posibilitatea stagnarii sau regresiei ? Cum ?

  46. Buna seara ! Am steatohepatita nonalcoolica(fara virus) cu fibroza hepatica f2 ( 7,23 la fibroscan ) la fibromax a iesit f 3 ( 0,59 ) . Care este corecta ? . Ce sanse sunt pt stagnare sau regresie ? Cum ? Va multumesc frumos .

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PROGRAMARE
CLINICA harta
%d blogeri au apreciat: