Dr Ditoiu Alecse Valerian gastroenterolog Bucuresti
Ce este fibroza sau .. fibromatoza hepatica?
Fibroza este un proces biologic normal al organismului de reparare a unor distrugeri de tesut.
Fibroza poate avea un ritm normal si atunci este utila organismului,dar exista si fibroza patologica, defavorabila organismului
Asa cum o tesatura carpita nu este la fel de rezistenta ca o tesatura intacta, nici tesutul fibros care se formeaza in conditii normale sau patologice nu are aceleasi functii cu tesutul reparat, in principiu putand si deforma vasele de sange, canalele excretorii, vasele limfatice, etc din organul in care se produce fibroza.
Fibroza hepatica apare in zonele de ficat distruse prin diferite mecanisme, fiind un proces de vindecare, dar inlocuirea tesutului hepatic normal cu tesut fibros (care arata cam ca un tendon) scade capacitatea globala de functionare a ficatului, modifica circulatia vasculara sau prin caile biliare. Scaderea capacitatii de functionare a ficatului se poate manifesta prin modificarea parametrilor unor analize care tin de ficat (fibrinogen, colesterol,albumina), modificarea circulatiei vasculare poate duce la cresterea presiunii in circulatia hepatica (vena porta care aduna sangele din tot abdomenul) cu marirea splinei, aparitia de varice esofagiene sau ascita, iar modificarea configuratiei cailor biliare poate duce la cresterea bilirubinei si aparitia icterului.
Nu exista fibromatoza hepatica, este un termen folosit gresit in locul celui de fibroza hepatica
Cum apare fibroza hepatica
Atunci cand ficatul este agresionat, se distrug celulele ficatului pe arii mai mult sau mai putin extinse. Reziduurile celulelor distruse stimuleaza inmultirea unor celule care asigura „scheletul” ficatului, fibroblastii, care secreta o serie de substante reparatorii ale ariilor de tesut distruse, in final rezultand o cicatrice fibroasa.
Daca agresionarea ficatului nu mai continua iar fibroza nu este extinsa, ficatul poate functiona aproape de parametrii normali, daca agresiunea continua iar ficatul a fost distrus in mare parte, apar semne, simptome si analize modificate in diferite grade.
Cine poate face fibroza hepatica
Fibroza hepatica este rezultatul oricarei agresiuni asupra ficatului care este urmata de inflamatie – adica de hepatita. Ficatul se fibrozeaza la fel in urmatoarele situatii:
- Hepatita cronica cu virus B,C,D
- Consum de alcool
- Lucru in mediu cu substante toxice pentru ficat
- Consum de medicamente toxice pentru ficat
- Obezitate cu steatoza hepatica
- Consum de alimente care contin substante nocive pentru ficat
- Boli autoimune hepatice (hepatita autoimuna, colangita scleroasa)
- Stocarea in ficat a unor substante (fier- in hemocromatoza, cupru- in boala Wilson, glicogen, galactoza)
- Stagnarea indelungata a sangelui in ficat (ca in bolile de inima cronice)
Este de retinut ca fibroza face si persoana cu virusuri hepatitice, la fel ca bautorul sau cel cu steatoza hepatica, desi in practica constat ca sunt mult mai speriati de fibroza hepatica cei cu virusuri decat bautorii sau obezii. Trebuie retinut de asemenea ca hepatita nu inseamna neaparat boala infectioasa transmisibila,(asa cum este hepatita A, care desi este transmisibila nu devinde croncia si nu duce la ciroza hepatica) ci in imensa majoritate a cazurilor nu este o boala infectioasa transmisibila, dar care poate duce la ciroza
Fibroza hepatica este reversibila?
Fibroza hepatica poate fi reversibila. Gradul de reversibilitate tine de stadiul fibrozei, de tratamentul urmat, de inlaturarea cauzei fibrozei sau a altor factori de risc supraadaugati.
Aici aveti o imagine cu o fibroza hepatica reversibila la un pacient cu virusul hepatitei B care a urmat tratament antiviral.
Fibroza hepatica stadii, forme de fibroza hepatica
Tesutul fibros poate fi dispus in ficat oarecum caracteristic cauzei care a dus la aparitia sa.
In functie de cantitatea de tesut fibros din ficat si dispozitia acestui tesut, fibroza hepatica (notata cu F) se stadializeaza in mai multe grade:
- F0- absenta fibrozei hepatice
- F1-fibroza hepatica minima
- F2-fibroza hepatica medie
- F3-fibroza hepatica avansata
- F4-ciroza hepatica
Fibroza in punti
Este tipica hepatitei cronice virale.
Fibroza perisinusoidala sau pericelulara
Este caracteristica la persoanele care consumaalcool sau au steatoza hepatica non-alcoolica (ca la obezi).
Fibroza biliara
Apare mai frecvent la persoanele care au probleme cu caile biliare.
Fibroza centrolobulara
Apare mai ales la persoanele cu boli de inima care duc la stagnarea sangelui in ficat
Cat de grav este sa ai fibroza hepatica? Fibroza inseamna ciroza?
In principiu nu este bine sa ai fibroza hepatica avansata.
Daca fibroza este F0 sau F1 nu sunt de obicei probleme in functionarea ficatului, dar fibroza mai avansata F2 sau F3 pot ridica unele probleme, desi analizele uzuale care exploreaza functiile ficatului pot fi perfect normale.
Fibroza F4 inseamna ciroza hepatica, iar in acest caz de obicei analizele sunt modificate, apare marirea splinei si varice la esofag. In plus, in ciroza hepatica exista riscul de aparitie a cancerului de ficat.
Fibroza hepatica – diagnostic
Fibroza hepatica se evalueaza clasic prin examinarea la microscop a tesutului hepatic obtinut prin biopsie hepatica, iar clasificarea fibrozei a fost facuta dupa acest tip de examinare.
Datorita riscurilor (minore) a biopsiei, care este totusi o manevra neplacuta si uneori refuzata depacienti, au fost imaginate si alte metode de evaluare indirecta a fibrozei hepatice:
- Fibroscanul, evalueaza fibroza hepatica masurand rigiditatea hepatica la penetrarea undelor ultrasonice (este un fel de ecograf, elastrograf). Corelatia aproximativa intre valorile fibroscan si fibroza hepatica sunt postate in imaginae alaturata. Datorita faptlui ca rigiditatea hepatice nu este data numai de ciroza ci si de alte substante din ficat (cum este steatoza hepatica) ea poate fi mai mare decat ar trebui
- Evaluarea RMN
- Evaluarea fibrozei prin prelucrarea matematica a unor rezultate de analize de sange:
- APRI
- ELF-score
- FIBROSpect II
- FPI
- MP3
- HALT-C
- Hepascore
- Fibrometer
- Fibrotest – valorile sunt postate alaturat
- Fibromax – valorile sunt postate alaturat
- SHASTA index
- FIB-4
- Virahep-C
- FibroInde Koda
- Esmat
- NAFLD fibrosis score Angulo
Fiecare metodade eveluare a fibrozei hepatice are avantaje si dezavantaje
Fibroza hepatica evolutie
Nu exista o regula dupa care sa poti spune unui pacient imediat ce il vezi si ii vezi analizele,”stati linistit ca nu veti pati nimic in urmatorii.. 20 de ani”, sau „situatia dvs este disperata, in 5 luni veti face ciroza”..
Daca ne referim la evolutia fibrozei hepatice la pacientii cu hepatita cronica cu virus C netratati care la inceputul urmaririi aveau F0 sau F1. Dupa o supraveghere de cel putin 5 ani fibroza a progresat la peste 60% dintre pacienti, peste o treime ajungand laF3 sauF4. Fibroza a progresat cel mai mult la pacientii care au avut transaminazele crescute, steatoza hepatica, varsta mai inaintata sau au consumat alcool in orice cantitate.
Desi evolutia fibrozei hepatice poate fi oarecum previzibila in functie de tratamentul si regimul alimentar pe care il urmeaza o persoana, sunt destul de frecvente exceptiile; cunosc multi pacienti care evolueaza extrem de favorabil dar si altii la care evolutia fibrozei hepatice catre ciroza a fost accelerata.
Fibroza hepatica -tratament
In principiu fibroza hepatica se trateaza si evolutia ei poate fi stopata, incetinita sau paote fi reversibila.
Se pot aplica mai multe metode:
- Regim alimentar neagresiv pentru ficat
- Inlaturarea alcoolului
- Atentia la toxicele profesionale sau medicamente hepatotoxice
- Scaderea in greutate la supraponderalii cu steatoza hepatica
- Tratamentul infectiilor virale, bolilor de inima, fenomenelor autoimune, etc care pot duce la fibroza hepatica
- Tratament antifibrozant
Fibroza hepatica forum
Fibroza hepatica inseamna ciroza?
Doar fibroza F4 inseamna ciroza, F0, F1,F2 sau F3 inseamna hepatita cronica
Daca ai fibroza hepatica F2 mai regreseaza? Cum?
Fibroza hepatica poate regresa cu tratament cauzal (tratamentul bolii care a dat fibroza) , tratament antifibrozant si regim alimentar
Am fibroza hepatica F0 la fibrotest si F2 la Fibroscan, de ce? Ce sa fac?
Undeva este o eroare, atat fibrotestul cat si Fibroscan pot da erori. Asteptati o luna si repetati unul dintre teste
Am fibroza hepatica F4 dar nu am varice, este ciroza? Cum este posibil ciroza fara varice?
Exista ciroza fara varice esofagiene
Am fibroza hepatica F1 dar nici un virus, este o greseala?
Fibroza hepatica nu este numai urmarea infectiilor virale – aveti cauzele mai sus. Si steatoza hepatica poate da fibroza sau chiar ciroza
Poti sa faci fibroza F2 doar daca esti gras si ai steatoza hepatica ?
Steatoza hepatica poate fi urmata de inflamatia ficatului (steatohepatita) iar aceasta poate fi urmata chiar de ciroza hepatica
M-am tratat de hepatita C la infectioase, am scapat de virus si totusi am facut ciroza hepatica, de ce, daca nu mai am virus? Medicul de boli infectioase mi-a spus ca este bine ca m-am vindecat..
Faptul ca nu mai aveti virusul nu inseamna ca v-ati vindecat si de boala de ficat, nu conteaza numa infectia ci si ficatul. Adresati-va macar acum unui gastroenterolog sau hepatolog pentru a trata ficatul bolnav
Am virusul C cu viremia mica nu cred ca este o boala grava, dar vreau sa stiu ce trebuie sa fac. Credeti ca pot veni la dvs, unde ma pot programa? Multumesc
Puteti veni la consult sa vedem cum stau lucrurile si ce este de facut in continuare.
Va luteti programa telefonic la 0758 751 841 orar de programari luni – vineri 08:00 – 20:00,
Ce trebuie sa faci cand ai fibroza hepatica, si deci risc teoretic de ciroza hepatica?Cand trebuie sa mergi la medic cand ai probleme cu ficatul?
Specialitatea medicala careia trebuie sa va adresati in caz de fibroza hepatica este gastroenterologie sau hepatologie
Daca aveti probleme de genul celor descrise in articolul pe care tocmai l-ati citit nu trebuie nici sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema.
Nu se poate spune care este perioada de asteptare de cand apare boala pana cand apar simptomele sau pana cand trebuie sa te ingrijorezi sau durata a simptomelor care ar trebui sa va ingrijoreze deoarece situatie difera de la bolnav la bolnav. Problema cea mai importanta este ca aceleasi simptome dau numeroase boli digestive sau chiar fare legatura cu aparatul digestiv, de aceea sunt posibile confuziile de diagnostic. Acest risc face necesar consultul medical pentru precizarea diagnosticului corect in fiecare caz in parte, deoarece fiecare evolueaza in felul lui, (vad destul de des pacienti cu boli serioase diagnosticate intamplator, in lipsa oricaror simptome ingrijoratoare).
Pentru linistea dvs cred ca este mai bine sa faceti o evaluare medicala care sa arata ca nu aveti ceva ingrijorator , deci mai bine platiti o consultatie degeaba, decat sa o faceti prea tarziu .Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu o lasi sa crape motorul ci mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb nu exista.. Cu bani nu poti sa iti cumperi sanatate, poti doar beneficia de o ingrijire medicala mai buna.
Care este cel mai bun tratament si regim pentru fibroza hepatica?
In privinta tratamentelor medicale, nu exista tratament bun si tratament rau, exista scheme de tratament corecte in fiecare boala, chiar mai multe scheme corecte pentru aceeasi boala. Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine. Medicul curant trebuie sa aleaga schema care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta. Daca toti bolnavii cu o anumita boala s-ar trata la fel, se poate lua o schema de tratament de pe internet, si se rezolva problema, fara sa iei in calcul riscurile tratamentului si ale bolii la persoana respectiva..
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.
Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.
Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30 de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.
Tot cca 30 de ani de experienta am si la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.
Unde lucrez acum?
In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.
Ce bolnavi vin la consultatii?
Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital.
Multi dintre ei nu au mai fost la medic, dar altii vor o a doua opinie medicala si unii nemultumiti de perioadele lungi de asteptare si lipsa de timp a medicilor din spitale.
Unii nu prea stiu care este starea lor de sanatate desi au fost in spitale, dar datorita aglomerarii extreme de aici, medicii nu au avut timp sa discute cu ei, sa le spuna ce au, cat de grav este, ce sa faca mai departe, cand sa intrerupa tratamentul, ce controale sa faca ,etc, (acest lucru este obisnuit in spital, stiu bine acest lucru din experienta de 30 de ani de spital Fundeni)
Unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).
Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.
Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.
Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur mai placut sa dai vesti bune decat proaste…
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina
Am multi pacienti la cabinet dupa cca 4 decenii de activitate medicala , pe unii ii stiu de mult timp, altii vin cu rudele, sau isi trimit prietenii cu probleme de sanatate, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare. Cat timp am lucrat la spitalul Fundeni, era destul de greu pentru cineva sa ajunga la mine la consult datorita aglomerarii si accesului dificil la spital (acum ar fi fost practic imposibil). Acum accesul este relativ facil, liber.
Pentru aceste persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se poate face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841, sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.
In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
Pentru ca boala nu prea are zile libere (ba uneori problemele apar chiar in zilele cand esti tu liber si ai vrea sa pleci…. la munte) secretariatul de programari raspunde la telefon zilnic de la ora 8 la 20, inclusiv in weekend, iar in caz de graba incercam sa facem programarea chiar in ziua solicitarii sau in ziua urmatoare in limita locurilor disponibile.
Cum se poate regresa fibroza hepatica daca viremia este mica si nu indeplinesc conditiile de tratament?Eu am auzit de silimarina-supliment alimentar si ceaiuri de armurariu sau alte plante benefice pentru ficat ca ar merge.Dumneavoastra ce recomandati?de alimentatie stiu ca trebuie respectat un regim..
eu am fost depistat cu fibroza hepatica f2 (hepatita b si d). nu vreau sa iau interferon. ce at trebui sa fac?
Buna ziua!am fost depistata cu virusul hepatic C si mi s-a prescris dubla terapie cu interferon si ribavirina.As dori sa stiu daca ma va afecta faptul ca eu sunt vegetariana,e vreo interactiune intre alimentatia mea si interferon?multumesc
Nu cred ca va fi o problema, dar corect este sa va sfatuiti cu medicul GASTROENTEROLOG care v-a indicat si va va urmari tratamemtul.
am fost diagnosticata cu hepatita cronica b si d iar fibroscan a aratat valoarea 28 ,am incercat sa obtin tratamentul de-a lungul a 3,4 ani dar de fiecare data dosarul a fost respins ca este incomplet sau ca valorile viremiei sunt prea mici . ce as putea face imi dau seama ca este destul de grava situatia iar starea mea de sanatate este din ce in ce mai proasta in ciuda regimului pe care il respect
Deoarece datorita riscului mare de eroare, acest site nu ofera consult medical on-line sau interpretari de analize, endoscopii,CT, raspunsul la intrebarea dvs va fi teoretic, aplicabil sau nu la cazul relatat de dvs, dar util si in alte cazuri. Informatii mai detaliate gasiti pe site la temele despre virusul b sau hepatita B, dar problema dvs trebuie evaluata direct la un gastroenterolog din zona dvs sau din alta parte, care sa va consulte, urmareasca si sa raspunda de evolutia problemei respective.Indicatiile de tratament in infectie cu virusul B si D sunt clare, ele sunt postate pe site.In afara tratamentului infectiei, poate fi necesar si tratamentul fibrozei hepatice.Nu stiu ce gastroenterolog va urmareste (mi-e teama ca nu va monitorizeaza un gastroenterolog), dar cu el trebuie sa va sfatuiti,asa cum fac sieu cu pacientii mei.
Va doresc multa sanatate!
Buna ziua.Ce sanse mai sunt la un copil de5 ani diagnosticat cu Fibroza hepatica stadiu 4.Multumesc si astept raspuns.
Din pacate sansele unui pacient nu se deduc stiind doar varsta si diagnosticul unei boli, de accea cea mai corecta evaluare a sanselor unui pacient o poate face medicul care il urmareste.
Buna,
tatal meu este diagnosticat cu ciroza non-virusala, iar in urma Fibro Test’ului a reiesit statdiul F4 al fibrozei. Mentionez ca nu are si nici nu a avut varice esofagiene. Tine regim fara abatere, insa as dori sa stiu in ce masura REALA ar putea fi incetinita/oprita aceasta fibroza si ce sanse de viata sunt de fapt. Medicii care l’au consultat i’au spus tatalui meu ca trebuie sa tina regim si ca astfel „se vor putea intalni si peste 50 de ani”…si atat. Ambii i’au trantit o hartie standard cu regim si acele cuvinte, probabil pt a nu’l speria.
Va rog sa imi spuneti care ar fi sansele reale in acest stadiu de boala, si in cat timp s’ar putea ajunge la insuficienta hepatica.
Va multumesc.
Buna ziua D.doctor.Suntem din republica Moldova si avem o intrebare,ne putem programa la D-voastra pentru un consult?D-za -Hepatita tip B+Delta,fibroza hepatica-F1 si F2
Bună ziua eu am fost diagnosticată cu hepatita b și fibroza 3 as mai putea aștepta să fac un copil sau ce riscuri as putea avea multumesc
Riscurile unei persoane sunt .. personale, in functie de caracteristile organismului respectiv nu se pot lua dintr-o lista din carte, ele sunt evaluate de medicul care monitorizeaza persoana respectiva
Cu stima
am fibroza f 4 deci am ciroza?.daca am cat timp pot sa controlez avest diagnostic cu regim alimentar si tratament ,am inteles ca doar transplantul ma salveaza
a-si dori informati prin telefon 0740919730 ,de la un bolnav cu fibroza f 4 diagnosticat cu hepatita C …
Raspuns teoretic (poate sau nu sa se aplice la situatia dvs)
Fibroza 4 semnifica diagnosticul histologic de ciroza hepatica.
Date despre evolutia fibrozei si cirozei hepatice, regimul alimentar si tratamentul respectiv, indicatiile si contraindicatiile transplantului de ficat sunt postate pe site.
Cu stima
Buna ziua .Daca scapi de virus C si fibroza f4 așa-zisa ciroză cum se poate si daca se poate vindeca??.Mulțumesc anticipat.
Nu as dori sa fie scris pe internet nimic doar in email la mine .Va mulțumesc .
Scopul comentariilor este tocmai ca toti utilizatorii sa le vada si sa le fie de folos, siteul este public.De altfel, sfaturi personalizate NU se dau pe internet, ci direct pacientului dupa consult
Cu stima
Aveti raspunsul in articolul de mai sus de pe site
Cu stima
Bună ziua,fibroscanul a ieșit f4 -e la 15,4 iar fibromaxul la fibro test este la f2 dar și acum 3 ani a fost la f1-f2 e oare o greșeală pt ca am și esofagita și diabet de cateva luni cu insulina,boala Wilson, virtej hidrogel și multe alte diagnosticuri și vârstă sub 40 ani.
Am uitat sa precizez ca nu am nici un fel de hepatita doar steatohepatita non alcoolica. Tranzaminaze mari de 3 ani tgo 241 și tgp 345 si trigliceridele de la treisute in sus au ajun pana la 898 mai scad dar nu sub treisute si ceva.Va multumesc.
Buna ziua domnule doctor,
De curand am facut analize si elastrografie si mi-a iesit 11,6pka aproape de ciroza.
Mai poate regresa ciroza in acest stadiu avand in vedere ca viremia ptr b si d este nedetectabila?
Raspunsul teoretic la intrebarea dvs este postat pe site, pentru a fi folositor si altor pacienti
CU stima
Buna ziua,Domnul doctor.în 2014 am aflat că am hepatita c iar din 1999 am si hepatita b.Am făcut fibroscan în 2014 si am avut f3-f4,metvir 14,fără varice esofagiene.Nu mi s-a pus diagnosticul de ciroză.Eu mă bucur dar ceva mă îngrijorează.Acum în ianuarie am făcut din nou fibroscan-ul si am f2 metavir 9,8.menționez ca am făcut interferon in2015-2016 un an.Este posibilă această scădere de fibroză sau undeva este o eroare?Doresc un răspuns concret și cât se poate de sincer.Va mulțumesc foarte mult.
Raspuns .. concret, se poate da unui caz .. real, ori eu sunt pus in fata unui caz virtual.
Concret, legea din Romania interzice evaluarea emdicala la distanta, adica fara consultul pacientului, datorita riscului de eroare medical- atr 31 din codul deontologic medical
Deci ,un raspuns real, poate da doar un medic real, adica medicul curant, dar informatii medicale despre problema mentionata gasiti pe site
Cu stima
Buna seara! Am fost diagnostiza cu steatohepatita non-alcoolica grad 2 (necroinflamatie) stadiu 2 (fibroza)
Acum 20 ani am avut hepatita B,am facut ADN viral care a iesit NEDETECTABIL,poate sa faca virusul B probleme daca in sange este nedetectabil?
Fibroza se poate oprii?Ce se stie despre tratamentul cu elafibranor?
Aveti pe site postate deja date despre evolutia infectiei cu virus B cu viremie nedetectabila, despre evolutia si posibilitatea de stopare a fibrozei (chir in articolul de mai sus)
Elafibroanor este inca in studiu, nu este inca aplicat pe scara larga
Cu stima
am fost depistat cu hepatita C HCV> 11 si fibromax F3 ; după 1 lună fibromaxul a scăzut la F2, fără nici un tratament și fără regim alimentar. Este posibil.
Am fost depistat cu hepatita C HCV> 11 si fibromax F3 ; după 1 lună fibromaxul a scăzut la F2, fără nici un tratament și fără regim alimentar. Este posibil?!!
Aveti explicatii pe site aici
Cu stima
Mulțumesc dl Dr. dar Nu mă ajută deloc răspunsul dvs. Eu, NU sunt specialist și nu pot descifra explicațiile dvs. ABSOLUT de specialitatea de pe site….îmi pare rău …la întrebarea mea:( Am fost depistat cu hepatita C HCV> 11 si fibromax F3 ; după 1 lună fibromaxul a scăzut la F2, fără nici un tratament și fără regim alimentar. Este posibil?!!), era suficient un răspuns UMAN de tipul : Da sau Nu. Îmi cer scuze pentru DERANJ.
Eu cred ca am facut mai mult decat sa spun da sau nu, v-am dat si explicatiile necesare. Din experienta mea, dupa un raspuns tip da/nu, urmeaza intrebarea fireasca „de ce”? In articolul de mai sus aveti chiar o astfel de intrebare cu raspunsul aferent „Fibroza hepatica poate regresa cu tratament cauzal (tratamentul bolii care a dat fibroza) , tratament antifibrozant si regim alimentar”. Nu cred ca este prea tehnic..
Scuze ca v-am deranjat
Mulțumesc pentru răspuns…pare a fi mai pe înțelesul meu…nu aș fi pus întrebarea : * de ce?* o zi plăcută oriunde v-ați afla dl. Dr.
Sotul meu are ciroza alcohólica o parte de ficat a inceput da se regenereze iar parte a cealalta ñu se vindeca niciodata asa nea zis doctorul e cicatrizata as vrea mai mulye detali va multumesc
Pe site aveti mai multe articole despre ciroza hepatica,regenerarea ficatului; acestea nu se aplica autonmat oricarui bolnav, dar medicul curant, poate sa va explica mult mai bine situatia bolnavului sau, ale carui caracteristici le stie
Cu stima
Buna ziua, in urma diagnosticarii cu Hepatita C , am urmat 3 luni de tratament cu Ledvir. Dupa cele 3 luni, viremia , a iesit nedetectabila. Mentionez ca fibroza este F2, tin regim strict, alcool exclus. Poate regresa fibroza ? Multumesc
Poate
BUNA ZIUA AS VREA SI EU UN RASPUN DA CA SE POATE. AM VHB SI ESTE INACTIV, CE TREBUE SA FAC. VAROG FOARTE FRUMOS SAMI DATI SI MIE UN RASPUNS CAT SE POATE MAI REPEDE . VA MULTUMESC
Trebuie sa faceti tot ce va recomanda medicul dvs curant, care va poate da sfaturi specifice organismului dvs.
Date generale despre problema mentionata, fara legatura cu situatia dvs personala gasiti in mai multe articole de pe site
Cu stima
Stresul sau agitatia pot influenta evolutia unei fibroze chiar daca se respecta aproape in totalitate regimul alimentar?
nu
In urma unei ecografii la ficat, la rubrica Desen vascular intrahepatic s-a bifat manson ecogen perivascular (celelalte optiuni erau: normal, saracit si decalibrat).Diagnosticul a fost de steatoza hepatica de gradul 2.Ficatul marit, suprafata regulata, omogena,Colecist continut de tip sludge si pereti ingrosati.Pancreas cu o usoara lipomatoza.Celelalte organe normale.Imi puteti spune care este semnificatia termenului „manson ecogen perivascular”?Ma sperie groaznic, poate insemna un grad de fibroza?
Interpretarea rezultatelor investigatiior o face medicul care a recomandat acea investigatie dupa consult, asa prevad regulile medicale
Cu stima
Multumesc pentru promptitudine.Investigatia am facut-o din proprie intiativa.Urmeaza sa efectuez analizele de sange si un consult.Inteleg regulile si nu pretind un diagnostic sau o interpretare a datelor ecografice.M-ar interesa doar semnificatia termenului „manson ecogen perivascular” intrucat nu l-am gasit pe nicaieri.Multumesc pentru raspuns in orice caz.
Regulile diagnosticului medical au o logica a lor. Bolnavul are niste simptome care sugereaza o boala. Medicul afla aceste simptome, iar la examinare observa niste semne care la randul lor sugereaza o boala. Asociind simptomele bolnavului si semne gasite la examinare, medicul are un diagnostic cu o certitudine de cca 70%. Pentru a creste certitudinea de diagnostic, medicul solicita investigatii specifice -de laborator, imagistice, etc. Aceasta este logica lantului de diagnostic medical anamneza-examaminarea bolnavului-investigatii de laborator. Medicul care are datele de anamneza si examinare a bolnavului are 70% din diagnostic, inainte de a vedea rezultatele investigatiilor. Medicul care are numai rezultatele investigatiilor,are 15-30% certitudine de diagnostic. De altfel lucrurile de intampla la fel si in cazul unui defect la masina. Duceti o masina cu o problema tehnica la un service si lasati-o acolo fara sa spuneti nimic mecanicului,apoi mergeti sa o luati si o sa vedeti daca sunteti multumit.
Cu stima