Daca aveti astfel de probleme va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la Dr Ditoiu, medic cu 30 de ani de experienta la Spitalul Fundeni. Secretariat 0758751841 (8-20)

Durere abdominala in dreapta

Durea abdominala in dreapta este frecvent intalnita la omul bolnav, multe persoane ajungand la medic pentru acest tip de durere.

Ce boli dau dureri abdominale?

Durerea abdominala poate fi cauzata in general de urmatoarele situatii

Orgenele din abdomen
  • boli ale peretelui abdominal (hernie, eventratie, traumatisme / lovituri, zona zoster, etc)
  • boli ale coloanei- hernie de disc, spondiloza, fracturi, etc
  • boli ale  unui organ localizat in abdomen.

In conditiile existentei unei dureri in zona respectiva, este mai indicat un consult medical (de boli interne sau gastroenterologie), decat efectuarea de explorari “pe cont propriu” cu interpretarea lor dupa net, care duc la pierdere de timp cu intarzierea diagnosticul si eventual evolutia bolii catree un stadiu greu sau imposibil de tratat.

Mai jos ma voi referi doar la durerile date de organele abdominale.

Partea dreapta a abdomenului cuprinde – de sus in jos urmatoarele zone si organe:

 Durerea abdominala in dreapta

DUrerea abdominala in dreapta poate fi localizata i mai multe zone

Durerea din hipocondrul drept (dreapta-sus)

In aceasta zona sunt localizate urmatoarele organe

  • Ficatul
    • caracteristicile principale ale durerii: durerea de ficat apare rar, in caz de tumori sau boli de inima, hepatita acuta, icter mecanic
    • prima explorare indicata – ecografia/ CT
  • Fierea (colecistul)- durerea de fiere 
    • caracteristicile principale ale durerii: durerea apare mai des, in dischinezie biliara, pietre= litiaza, infectii= colecistite , icter mecanic
    • prima explorare indicata – ecografie abdominala
  • Rinichiul drept
    • caracteristicile principale ale durerii: durerea de rinichi este localizata in spate si poate ajunge in hipocondrul drept, se asociaza cu tulburari de urinat, febra, urina tulbure/ rosie
    • prima explorare indicata – ecografie/ examene de urina, urografie
  • Unghiul drept al intestinului gros (colon)
    • caracteristicile principale ale durerii:durerea poate fi insotita de balonare, constipatie sau diaree, scaune cu sange/mucus/puroi
    • prima explorare indicata- colonoscopie

Evident ca durerea poate fi data si de o problema cu coloana sau a peretelui toracic sau abdominal

Durerea din flancul drept (dreapta-lateral)

Aici sunt localizate urmatoarele organe:

  • Colonul (intestinul gros) ascendent
    • caracteristicile principale ale durerii: durerea are aceleasi caracteristici ca mai sus
    • prima explorare indicata- colonoscopie
  • Ureterul
    • caracteristicile principale ale durerii: durere cu tulburari de urinat, urin tulburi, rosii
    • prima explorare indicata- examen de urina/ecografie/urografie

Evident ca durerea poate fi data si de o problema cu coloana sau a peretelui  abdominal

Durerea din fosa iliaca dreapta (dreapta-jos)

Aici sunt localizate urmatoarele organe :

  • Apendice
    • caracteristicile principale ale durerii: durerea este rapid progresiva, insotita de varsaturi, eventual diaree, febra, stare generala proasta
    • prima explorare indicata- consult chirurgical
  • Ovarul drept
    • caracteristicile principale ale durerii: durere mare, eventual febra, tulburari de ciclu
    • prima explorare indicata- ecografie/CT
    • Ureter drept
  • Ureterul
    • caracteristici principale: vezi mai sus caracteristicile durerii
    • prima explorare indicata – examene de urina/ecografie/urografie
  • Cec = partea initiala a colonului
    • caracteristici principale: durere, balonare, diaree/constipatie, scaune cu mucus/sange/puroi
    • prima explorare indicata-colonoscopie

O durere de burta localizata in una din zonele mentionate, nu inseamna neaparat ca un organ de acolo da durerea, deoarece exista si deplasari ale organelor din zonele obisnuite, ca si iradieri (reflectari) ale durerii departe de organul bolnav – vezi schema.

Evident ca durerea poate fi data si de o problema cu coloana sau a peretelui toracic sau abdominal

Durerea de burta in dreapta forum

Nu am durere abdominala in dreapta, dar am facut radiografie abdominala si in partea dreapta mi a aparut o gaura de 1.42 cm VP, splina de 15,3 cm, si o alta gaura undeva in stanga de 0,922 cm VS. ce ma sperie cel mai tare este „gaura” din partea dreapta de 1,42 cm. ficatul este perfect in regula, nu am simtit dureri si nu ma doare absolut nimic, analizele de sange absolut perfecte. ce sa fie cu acel spatiu asa de mare. multumesc mult!

Nu-mi dau seama ce sa fie, nu exista termenul de gaura – sau ceva similar- in abdomen

Buna seara,am si eu o nelamurire!Am durere abdominala in dreapta intercostal!am fost la medic,ecografia a iesit perfect,analizele pt ficat perfect,totusi care ar putea fi cauza durerii?multumim

Aveti pe site putin mai sus cele mai frecvente cauze de durere abdominala in dreapta

Am nevoia de a va intreba unele chestii. Simt o durere abdominala , o durere care o simt in fiecare zi . Cand simt putin frig , sau cand obosesc ma doare in partea dreapta.. Si uneori in amandoua parti , ce trebuie sa fac . Cum sa fac sa imi reduca durerile ? Sau sa le alung din organism.. Va rog sa raspunde-ti in cel mai scurt timp , daca se poate. Va multumesc anticipat

Acesta NU este un site de consultatii pe net, cu atat mai putin in caz de urgenta. Eu accesey siteul in functie de timpul )putin= pe care il am, si nu va puteti baza pe faptul ca va voi raspunde  in cel mai scurt timp.Aveti mai jos recomandarile de urmat atunci cand ai o durere abdominala in dreapta.

Buna ziua.am dureri in partea dreapta undeva in zona ovarelor si ma doare si picioru drept in acelasi timp.ce as putea avea? Un sfat va multumesc.

Aveti mai jos sfaturile necesare

Ce trebuie sa faci cand ai durere abdominala in dreapta?Cand  trebuie sa mergi la medic cand ai durere in dreapta?

Specialitatea medicala careia trebuie sa va adresati in caz de durere abdominala in dreapta este gastroenterologie sau hepatologie

Daca aveti probleme  de genul celor descrise in articolul pe care tocmai l-ati citit nu trebuie nici sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema.

Nu se poate spune care este  perioada de asteptare de cand apare boala pana cand apar simptomele sau pana cand  trebuie sa te ingrijorezi sau durata a simptomelor care ar trebui sa va ingrijoreze deoarece situatie difera de la bolnav la bolnav. Problema cea mai importanta este ca aceleasi simptome dau numeroase boli digestive sau chiar fare legatura cu aparatul digestiv, de aceea sunt posibile confuziile de diagnostic. Acest risc face necesar consultul medical pentru precizarea diagnosticului corect in fiecare caz  in parte, deoarece fiecare evolueaza in felul lui, (vad destul de des pacienti cu boli serioase diagnosticate intamplator, in lipsa oricaror simptome ingrijoratoare).

Pentru linistea dvs cred ca este mai bine sa faceti o  evaluare medicala care sa arata ca nu aveti ceva ingrijorator , deci mai bine platiti o consultatie degeaba,  decat sa o faceti prea tarziu .Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu o lasi sa crape motorul ci  mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb  nu exista.. Cu bani nu poti sa iti cumperi sanatate, poti doar beneficia de o ingrijire medicala mai buna.

Cum se poate vindeca o durere de burta de multi ani? Ati avut astfel de cazuri?

In functie de fiecare pacient o boala poate evolua teoretic bine sau nu, am bolnavi cu astfel de boli pe care ii vad doar din cand in cand, merg bine daca respecta anumite recomandari medicale.Durerea se vindeca atunci cand dispare cauza, boala care a generat-o

Care este cel mai bun tratament si regim pentru durere abdominala? Tin regim si iau tratament dar parca nu simt nici o ameliorare. De ce este necesar un regim alimentar personalizat?

Prima problema este ca diagnosticul sa fie corect. Apoi, daca diagnosticul este corect, in orice boala de ficat exista mai multe scheme de tratament si regim alimentar ce pot fi  recomandate, mai multe scheme corecte..

A doua problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sau un regim alimentar general corect, sa i se potriveasca mai bine, iar altul mai putin bine.

Medicul curant este acela care dupa evaluarea dvs medicala trebuie sa aleaga schema care vi se potriveste cel mai bine. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita dvs, medicul este ajutat de ce a invatat in cei 6 ani de facultate, in rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie). tot el trebuie sa va stabileasca o lista de alimente care trebuie evitate ai alta cu alimentele premise in situatia dvs – aveti un exemplu general alaturi , fara legatura cu tema de fata, este doar un exemplu.regim pentru fiere pdf

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian,absolvent  in 1982 al Universitatii de Medicina si Farmacie „Grigore T Popa” din Iasi cu media generala 10, sef de promotie pe tara.

Desi am fost sef de promotie, nu am ramas in invatamant sau cercetare  ca alte cateva sute de colegi de promotie clasati cu sute de locuri in urma mea, deoarece tata fusese jandarm in garda Palatului Peles, deci  reactionar…, iar eu nu aveam activitate politica, asa ca  am plecat la tara dupa stagiatura. Acest lucru nu a contat prea mult deoarece de la tara am plecat dupa 3 ani la primul concurs organizat  in Bucuresti, 200 de candidati pe doua locuri, iar ulterior am intrat in invatament tot prin concurs.

Acum am peste 37 de ani de practica medicala, stagiatura ,medicina de familie la tara,  3 ani de rezidentiat in medicina interna, 3 ani de rezidentiat in gastroenterologie, 5 ani primariat in medicina interna,5 ani primariat in gastroenterologie. In paralel am facut diferite supraspecializari in endoscopie digestiva, asistent universitar 11 ani prin concurs, doctorat, apoi sef de lucrari 18 ani, toate prin concurs.

Am cca 30  de ani de experienta medicala in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni unde am intrat prin concurs si am ingrijit peste 100.000 de cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale

Am tot cca 30 de ani  de  activitate didactica la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind studentii la medicina, medici rezidenti si specialisti, unii sunt acum sefi de sectie, profesori, directori de spitale, si mult sunt plecati di ntara – din pacate.

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent)

Unde lucrez acum?

Din luna iunie 2019 am hotarat sa renunt sa lucrez in sistemul de stat si am trecut in cel privat,  am un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in clinica Sante Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital.

Multi dintre ei nu au mai fost la medic, dar altii vor o a doua opinie medicala si unii nemultumiti  de perioadele lungi de asteptare si lipsa de timp a medicilor din spitale.

Unii nu prea stiu care este starea lor de sanatate desi au fost in spitale, dar datorita aglomerarii extreme de aici, medicii nu au avut timp sa discute cu ei, sa le spuna ce au, cat de grav este, ce sa faca mai departe, cand sa intrerupa tratamentul, ce controale sa faca ,etc, (acest lucru este obisnuit in spital, stiu bine acest lucru din experienta de 30 de ani de spital Fundeni)

Unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multi pacienti la cabinet dupa cca 4 decenii de activitate medicala , pe unii ii stiu de mult timp, altii vin cu rudele, sau isi trimit prietenii cu probleme de sanatate, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare. Cat timp am lucrat la spitalul Fundeni, era destul de greu pentru cineva sa ajunga la mine la consult datorita aglomerarii si accesului dificil la spital (acum ar fi fost practic imposibil). Acum accesul este relativ facil, liber.

Pentru aceste persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se poate face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.

In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web

Pentru ca boala nu prea are zile libere (ba uneori problemele apar chiar in zilele cand esti tu liber si ai vrea sa pleci…. la munte) secretariatul de programari raspunde la telefon zilnic de la ora 8 la 20, inclusiv  in weekend, iar in caz de graba incercam sa facem programarea chiar in ziua solicitarii sau in ziua urmatoare  in limita locurilor disponibile.

 

27 de comentarii la „Durere abdominala in dreapta

  1. Am o durere in partea dreapta sub coaste de ceva timp mai precis de 5 luni mai ales dupa ce mananc uneori doare alteori nu.Cauza in urma unui post indelungat de 34 de zile doar apa,probabil nu am reusit sa elimin toxinele din colon. Ce ar putea fi si ce sfaturi imi dati multumesc anticipat

  2. Citez din articolul de mai sus
    Durerea in hipocondrul drept (dreapta-sus)

    In aceasta zona sunt localizate urmatoarele organe

    Ficatul

    caracteristici principale: durerea de ficat apare rar, in caz de tumori sau boli de inima, hepatita acuta, icter mecanic
    prima explorare indicata – ecografia/ CT
    Fierea (colecistul)- durerea de fiere

    caracteristici principale: durerea apare mai des, in dischinezie biliara, pietre= litiaza, infectii= colecistite , icter mecanic
    prima explorare indicata – ecografie abdominala
    Rinichiul drept

    caracteristici principale: durerea de rinichi este localizata in spate si poate ajunge in hipocondrul drept, se asociaza cu tulburari de urinat, febra, urina tulbure/ rosie
    prima explorare indicata – ecografie/ examene de urina, urografie
    Unghiul drept al intestinului gros (colon)

    caracteristici principale: durerea poate fi insotita de balonare, constipatie sau diaree, scaune cu sange/mucus/puroi
    prima explorare indicata- colonoscopie

  3. Buna ziua,simt ceva ca un junghi in partea dreapta sub coaste durerea persista cand incerc sa trag aer in piept mai mult,ma puteti indruma cu ceva sfaturi????Multumesc mult.

  4. Buna ziua.am dureri in partea dreapta undeva in zona ovarelor si ma doare si picioru drept in acelasi timp.ce as putea avea? Un sfat va multumesc

  5. Buna seara,am si eu o nelamurire!ma doare in partea dreapta intercostal!am fost la medic,ecogeafia a iesit perfect,analizele pt ficat perfect,totusi care ar putea fi cauza durerii?multum

  6. Aveti in articolul de mai sus cauzele durerii in zona mentionata de dvs
    Ficatul
    caracteristici principale: durerea de ficat apare rar, in caz de tumori sau boli de inima, hepatita acuta, icter mecanic
    prima explorare indicata – ecografia/ CT
    Fierea (colecistul)- durerea de fiere
    caracteristici principale: durerea apare mai des, in dischinezie biliara, pietre= litiaza, infectii= colecistite , icter mecanic
    prima explorare indicata – ecografie abdominala
    Rinichiul drept
    caracteristici principale: durerea de rinichi este localizata in spate si poate ajunge in hipocondrul drept, se asociaza cu tulburari de urinat, febra, urina tulbure/ rosie
    prima explorare indicata – ecografie/ examene de urina, urografie
    Unghiul drept al intestinului gros (colon)
    caracteristici principale: durerea poate fi insotita de balonare, constipatie sau diaree, scaune cu sange/mucus/puroi
    prima explorare indicata- colonoscopie
    Durere de perete abdominal sau toracic
    Cu stima

  7. buna ziua! am facut radiografie abdominala si in partea dreapta mi a aparut o gaura de 1.42 cm VP, splina de 15,3 cm, si o alta gaura undeva in stanga de 0,922 cm VS. ce ma sperie cel mai tare este „gaura” din partea dreapta de 1,42 cm. ficatul este perfect in regula, nu am simtit dureri si nu ma doare absolut nimic, analizele de sange absolut perfecte. ce sa fie cu acel spatiu asa de mare. multumesc mult!

  8. buna ziua as vrea sa mi explicati ce inseamna abces cronic hemiabdomen drept fistulizat spontan.casexie neoplazica. multumesc

  9. Explicarea situatie medicale a unui pacient o face in mod normal si corect medicul curant
    TEORETIC
    Abces = colectie de puroi
    Cronic = cu evolutie indelungata
    Hemiabdomen= jumatate de abdomen – burta
    Fistula= canal de legatura intre un abces si exteriorul acestuia
    Spontan = fara interventie medicala
    Casexie neoplazica = scadere i ngreutate foarte mare din cauza unui cancer
    Cu stima

  10. multumesc sotul meu are acest abces de 6 luni de la operatie cu spalaturi hipc credeti ca ar fi vreun tratament?doctorul spune ca nu trebuie sa asteptam pana se termina de la sine dumneavoastra ce credeti ?ne puteti ajuta cu un sfat o parere multumesc

  11. Bună ziua/seara .
    Am nevoia de a va intreba unele chestii.
    Simt o durere abdominala , o durere care o simt in fiecare zi . Cand simt putin frig , sau cand obosesc ma doare in partea dreapta..
    Si uneori in amandoua parti , ce trebuie sa fac . Cum sa fac sa imi reduca durerile ? Sau sa le alung din organism.. Va rog sa raspunde-ti in cel mai scurt timp , daca se poate. Va multumesc anticipat

  12. Buna ziua..am o durere in partea dreapta de 5-6ani..o simt constant si cateodata insuportabila…e ca un mic
    Castravete care il simt umflat…simt ca si cum un organ e strangulat…am facut analizze…ecografia..si tumograf abdominal…si aici in Italia si in Romania…in tara mi sa zis ca e muschiul abdominal..in Italia rinichiul drept deplasat…nici un medic nu mia zis un diagnostic concret…durerea accentueaza de foarte multe ori..analizele sunt ok…va rog ce consiglii imi dati…nu mai stiu ce vizite sa fac…doctorul de baza imi spune ca nu am nimic..dar ceva este pt. ca durerea persista..si mai ales ca eu simt cand ating acel punct..repeti ca un mic castravete…si doare rau…multumesc mult..va rog ce ma consigliati!

  13. AM 62 ANI SI IN PARTEA DREAPTA JOS LINGA OVARE AM DURERE SI APROAPE IN FIECARE LUNA AM HEMORAGIE DUPA SCAUN SI NU SUNT CONSTIPATA…AM FACUT CONLOSCOPIE SI COLONUL ESTE CURAT…

  14. Buna seara pe mine ma doare in partea dreapta jos si ma doare un picior drept… ce pot sa am?plus ca ma doare si langa buric…imi puteti spune vreo cateva sfaturi!

  15. Buna , am dureri la mijloc in abdomen de la mijloc spre partea stingă sus , am făcut ecografie totul e Ok , dar durerea persista di burta un pic umflata care poate fi pricina?

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PROGRAMARE
CLINICA harta
%d blogeri au apreciat: