Daca aveti astfel de probleme va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la Dr Ditoiu, medic cu 30 de ani de experienta la Spitalul Fundeni. Secretariat 0758751841 (8-20)

Complicatiile extragerii ascitei

Daca aveti ascita, este important sa stiti ca:

Cea mai frecventa cauza de ascita este ciroza hepatica
– Uneori ascita nu se rezolva cu medicamente si trebuie scoasa cu acul
– Complicatiile extrageri ascitei sunt foarte rare
– Scoaterea ascitei cu acul, nu este obligatoriu urmata de repetarea manevrei

Ce este ascita?

Ascita se numeste lichidul acumulat in cavitatea abdominala in mod excesiv (in mod normal exista cateva sute de ml de ascita si la omul sanatos, dar nu se vede la ecografie)

De ce faci ascita?

Sunt numeroase cauze de ascita (lichid in burta), cea mai frecventa fiind ciroza hepatica, dar ascita poate sa apara si in cancere abdominae sau metastaze abdominale, infectii, boli de inima, sangerare peritoneala, etc.

Despre paracenteza

Uneori, in ciroza hepatica, este necesara extragerea lichidului cu acul, operatie numita PARACENTEZA. Paracenteza este mai greu de acceptat de catre pacienti, deoarece toti “stiu” ca daca se face acest lucru, boala de ficat se agraveaza, iar apoi lichidul se elimina numai prin paracenteza..

Acest lucru nu este real, am facut sute de paracenteze pacientilor care ulterior nu au mai avut nevoie de acest lucru niciodata.

Indicatiile extragerii lichidului de ascita in ciroza hepatica:

 

  • Ascita care nu poate fi eliminata prin medicamente (diuretice, albumina, etc) – ascita refractara
  • Ascita in cantitate mare, care ar putea fi eliminata cu medicamente, dar, datorita cantitatii mari de lichid si starii proaste a pacientului se elimina greu, si nu se poate astepta pana la eliminarea lichidului prin urina, deoarece boala de ficat s-ar agrava.
  • Ascita in cantitate mica sau medie, dar a carei cauza nu este sigura sau ascita cu complicatii posibile (ciroza sau boala de inima, cancer, infectie, sangerare, etc), iar lichidul extras este necesar pentru analize.

Alte indicatii ale paracentezei:

Desi ciroza este cea mai frecventa boala cu ascitam ascita nu apare si nu se extrage numai in cazul cirozei, ci si al altor boli in care ascita nu se rezolva cu tratament medicamentos

  • Tuberculoza peritoneala
  • Cancer peritoneal sau metastaze peritoneale ale unui cancer cu alta localizare initiala
  • Insuficienta cardiaca, pericardita constrictiva
  • Sindrom nefrotic
  • Ascita de cauza initial necunoscuta, ce ar putea fi generata de
    • Peritonita bacteriana spontana
    • Pancreatita
    • Boli de colagen
    • Hipotiroidie
    • Traumatisme abdominale cu sange in peritoneu
    • Complicatii dupe operatii pe abdomen
    • Hepatita alcoolica
    • Sindrom Budd Chiari

Complicatiile extragerii ascitei

Ca in ORICE manevra medicala, si in cazul paracentezei exista posibilitatea aparitiei unor complicatii, indiferent de cine face manevra , starea pacientului, masurile de precautie luate:

  1. Sangerare in interiorul abdomenului, la piele sau in peretele abdominal.
  2. Perforatia unui organ abdominal, de obicei intestin
  3. Infectarea lichidului sau a locului de punctie
  4. Scurgere de lichid dupa extragerea acului
  5. Hematom de perete abdominal
  6. Hipotensiune (scaderea pe moment a tensiunii arteriale) – scurta
  7. Durere la locul de punctie (este de scurta durata)
  8. Sindrom hepatorenal (aparitia alterarii functiei rinichilor) – la pacientii cu ciroza hepatica

Cat de frecvente sunt complicatiile paracentezei?

Complicatiile sunt rare , sub 1% dintre cazurile punctionate.

Ele pot fi reduse daca se iau in calcul toate situatiile cu risc.

Eu la cateva mii de extrageri de lichid facute de-a lungul carierei, nu am avut nici una dintre complicatiile enumerate, si multi alti medici sunt in aceeasi situatie.

Daca se scoate lichid odata intr-o ciroza, trebuie scos mereu dupa aceea?

Nu este adevarat!!

De obicei la un pacient cu ciroza la care se scoate lichid pentru diagnostic, nu mai este nevoie de repetarea manevrei.

Daca se scoate lichid pentru ca este in cantitate prea mare, poate fi necesara scoaterea reptata de lichid, dar, acest lucru NU se datoreaza faptului ca a fost scos lichid prima data. Chiar si in aceasta situatie, frecvent, lichidul nu se scoate decat o perioada de timp, dupa care se elimina cu medicamente.

CONCLUZIA: scoaterea de lichid abdominal la un pacient cu ciroza, nu este obligatoriu urmata de scoaterea repetata de lichid tot restul vietii!!

Extragerea de ascita si evolutia bolii de ficat

Uneori, rar, extragerea de lichid poate fi urmata de alterarea functiei rinichilor, sau exista riscul de aparitie a encefalopatiei hepatice (coma din cauza bolii de ficat).

Acest risc trebuie evaluat de medic avand cazul in fata, si se pot lua masuri de precautie care sa diminueze riscul complicatiilor. ACEST RISC NU POATE FI EVALUAT PE INTERNET SAU LA TELEFON!!

Contraindicatiile extragerii ascitei

Se recomanda precautie sau abtinerea de la extragerea lichidului abdominal in urmatoarele situatii:

  1. Boli in care coagularea sangelui este afectata (trombocite<20.000/mmc, INR<2) – se poate produce sangerare
  2. Sarcina in luna mare -poate fi intepat uterul
  3. Tumori mari abdominale – ce pot fi intepate cu ocazia paracentezei
  4. Retentie de urina cu vezica urinara mare -poate fi intepata vezica urinara
  5. Ocluzie intestinala – pot fi intepate intestinele
  6. Aderente abddminale de obicei postoperatorii -poate fi intepat un organ din burta, care nu mai este la locul lui
  7. Abdomen acut chirurgical – peritonita

Situatii in care nu se poate scoate ascita

Aceste situatii sunt rare, cele mai importante situatii in care desi se punctioneaza abdomenul nu se scoate ascita sunt:

  • Este posibil sa nu fi fie lichid sau sa fie lichid prea putin
  • Pacientul are peretele abdominal mai gros decat lungimea acului
  • Lichidul de ascita este prea gros ca se scurga pe ac
  • Blocarea acului cu un cheag, puroi, celule, fibrina, piele, etc, etc.

Despre mine  

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

Tot cca 30 de ani de experienta am si  la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multe solicitari la cabinet , pe unii bolnavi ii stiu de multi ani, altii vin cu rude sau prieteni, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare.

Am constat ca sunt numeroase persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala.

Pentru cei care au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web

 

20 de comentarii la „Complicatiile extragerii ascitei

  1. DIN LIPSA DE TIMP SI DIN CAUZA IMPOSIBILITATII EVALUARII CORECTE A UNUI CAZ MEDICAL FARA CONSULT, LA TOATE INTREBARILE CARE NU AU DEJA RASPUNSUL PE SITE VOI RASPUNDE SCURT EXCLUSIV IN TEXTUL DE SUS AL ARTICOLULUI FARA ALT COMENTARIU
    Multumesc pentru intelegere
    Multumesc pentru intelegere

  2. Va rog sa-mi spuneti daca o persoana cu ciroza datorata VHB+D poate avea ascita toracica (la plamani) si de ce? Multumesc.

  3. Buna ziua,este a doua oara cand apelez la sfatul Dvs,si o fac cu toata increderea,pentru ca fara indoiala ati fost cel mai direct si concis cadru medical cu care am avut contact in problema tatalui meu.In varsta de 63 de ani,diagnosticat cu hepatita B cronica,ciroza si cancer hepatic,in Martie 2009 la institutul clinic Fundeni,dupa sedinte repetate de chemoembolizare si dieta corespunzatoare,s-a obtinut inactivarea nodulilor tumorali la nivelul ficatului.Nivelul de AFP a scazut de la 3690 la 139 in decursul ultimelor 8 luni.S-a simtit destul de bine,a avut o greutate constanta…totul a fost bine pana acum 3 saptamani cand a luat treptat cca 6-7 kg in plus,tuse seaca iritativa…icter.A acumulat lichid de ascita in abdomen,l-am dus la spital unde i s-au administrat cele necesare,a eliminat tot lichidul intr-o saptamana ,dupa care a fost externat.I s-a prescris Ursofalk 3/zi,verospiron 3/zi si furosemid 2tablete(dimin. si seara) la 3 zile.Urmeaza tratamentul de o saptamana,se simte foarte deshidratat,vlaguit,a slabit f mult,mananca destul de bine,absolut nesarat,dar nu se poate odihni deloc,din cauza urinarilor foarte dese in timpul noptii.
    Dna doctor care l-a avut in atentie pe perioada internarii este plecata din tara ,nu stim pentru ce perioada…Exista posibilitatea de a reduce doza de diuretice,provocandu-i aceasta stare de anemie?Va mutumesc pentru tot sprijinul si informatiile pe care le oferiti celor aflati in astfel de situatii .O zi cat mai buna!Cu respect,Eleny B.

  4. Domnule Doctor
    Sotul meu are 62 ani si este internat la Constanta la spitalul militar cu accita -dar nu se cunoaste cauza intrucit toate analizele au iesit bune. A fost scos lichid la internare prin paracenteza si a eliminat 2,5-3 litri in doua zile iar in momentul in care nu a mai curs s-a umfalat si a trebuit repatata scoaterea lichidului in jur de 5-6 litri
    Medici spun ca nu stiu cauza si mai fac investigatii
    sotul meu suferea cu inima, obez(121 kg )si bautor de alcool fregvent dar nu betiv
    Va rog ajutati-ma sa il internez la Spitalul Fundeni la sectia si sub observatia Dvoastra.
    Nu cunosc pe nimeni in Bucuresti la care sa apelez si am citit mult de Dvoastra.

    Va multumesc

  5. Buna seara domnul doctor , astazi mama mea a fot diagnoticata cu acscita principala cauza fiind ciroza hepatica … au incercat sa ii scoata lichidul dar a zis ca este prea gros , si nu poate urina deloc si o doare burta foarte tare si mi s-a mai zis ca e foarte grav … se poate muri din aceasta cauza ? (nu prea poate urina)

  6. domnule doctor prin prezenta va rog datimi un sfat,am 65 ani am o hepatita cu virus c depistata din 2003,de atunci nu am mai pus in gura ,sare,alcool,tutun si cele interzise .am si o ciroza hepatica cu acumulare de lichid iar in luna noembrie 2014,mi sa extras lichidul cu acul rezultind aprox. 2 litri ,acum lichidul sa format din nou si nu mai inteleg deoarece sa strins mai mult,va rog spuneti-mi ce pot sa mai fac sau sa ma resemnez,va rog fiti franc.Multumesc de intelegere.

  7. In ciroza decompensata ficatul nu mai poate elimina singur lichidul, dar se poate elimina prin medicamente, regim alimentar si uneori extragere cu acul. Acestea sunt date generale, nu cunosc situatia dvs pentru a va spune in ce stadiu va aflati si ce trebuie sa faceti, dar medicul dvs trebuie sa va poata spune acest lucru

  8. Ce se intimpla daca ai ciroza hepatica alcoolica cu ascita cu ficat necrozat cu encefalopatie si trombocite43000v

  9. Am 63 ani si ascita hepatica de peste 1an,acum extragerile de lichid fiind aproape lunare cate 5litri.Tratamentul cu spironolactona si furosemibd nu mai rezolva problema.Medicul curant imi recomanda regim hiposodic total,dar alimenrele au ele insele sodiu.Analizele indica o albumina usor crescuta,sodiu acazut de 127,sub minim,hemoglobina constant in jur de 9.Pecizez ca am si diabet zaharat,cancer pulmonar stabilizat,varice esofagiene,encefalopatie in faza de inceput.
    Am citit in ultima perioada de unele succese prin transplant de celule stem.Exista un program in acest sens pentru a cere sa fiu inclus?Sau numai regimul hiposadic si tratamentul actual sunt suficiente?.Ma multumesc,cu stima.Prof.Miclea

  10. Bună ziua domnu doc am si eu o intrebare mama mea are tumoare maligna secundară a retroperitoneului si peritoneului si ascita si dc nu se poate opera va mulțumesc

  11. Buna seara, am fost diagnosticata cu cancer pancreatic si cu carcinomatoza peritoneala dupa 4 sedinte de chimioterapie tot mai mi se acumuleaza lichid in abdoment dar acum dupa ultima punctie care a fost ieri am scurge de lichid. Cu ce pot opri scurgerile ?

  12. Domnul Doctor,
    Mama mea are ciroza si e diabetic dependent de insulinplus fibrilatii la anima.
    De curand I se face lichid in burta la fiecare luna.
    Acum e internata in Spitalul Coltea de o sap si ei incearca sa o stabilizeze dar nu I au sos mai niais din burta si mama are o burta f mare plus piciorele umflate.O tin de o saptamana cu tot fell de analize care nu its rau dar lichidul din burta nu I au sos decat f Putin dupa care nu a mai curs.Vor sa ii faca o endoscopie sa vada daca are ceva i burta, vase de sange ..dar inca nu zic niais de lichait.Am impresia ca vor sa o trimait casa asa fara sa ii mai éclata.
    Este normal>?
    Ea urineaza f bine dar burta tot la fel el.
    Ce se intampla in asemena cazuri?Sa o transfer si la alt spital?
    Multumesc

  13. Buna ziua ! Mama are 61 de ani si a fost operata in 2018 de cancer mamar,iarbde atunci este sub supraveghere medicala in Italia. In octombrie 2021 a facut covid iar dupa aceea s-a agravat foarte tare ceea ce era suspect la ea, anume ciroza hepatica. A inceput sa acumuleze lichid ascitic si a fost necesara o paracenteza in ianuarie 2022. Dupa prima, au urmat a doua si a treia la fiecare doua saptamani iar apoi la fiecare 7 zile pt ca acumuleaza 6, 7 litri. Medicii ii analizeaza cazut pt a fi trecuta pe lista de trasplanturi insa din cauza hormonilor pe care ii ia dupa operatia la sân, este posibil sa nu se poata face trasplanul. Va cer cu multa disperare o parere, cat timp va rezista cu paracenteza la fiecare 7 zile? Se poate lungi asa pana cand i se va acorda un trasplant? Precizez ca se simte rau dupa, vreo 2, 3 zile, ii scade tensiunea foarte tare( 75/30). Multumesc din suflet!

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PROGRAMARE
CLINICA harta
%d blogeri au apreciat: