Hepatita autoimuna: simptome, diagnostic, regim, tratament

Autoimmune hepatitis (engl)

Este o forma de hepatita fara virus sau consum de alcool/ medicamente, care apare in 70% din cazuri la femei, fiind cauzata de atacarea structurilor hepatice de catre anticorpii elaborati de propriul organism (autoanticorpi).

Clasificarea hepatitei autoimune:

Hepatita autoimuna se clasifica in doua tipuri:

  • Hepatita autoimuna de tipul 1 cu urmatoarele caracteristici:
  • este forma obisnuita de hepatita autoimuna
  • poate sa apara la orice varsta
  • ~ 50% din acest tip de hepatita asociaza alte boli autoimune
    • diabet zaharat tip 1
    • glomerulonefrita proliferativa (o boala de rinichi)
    • tiroidita sai boala Graves ( boli ale tiroidei)
    • sindrom Sjögren (boala cu anemie autoimuna, uscaciuna gurii si scaderea secretiei lacrimale)
    • rectocolita ulcerohemoragica (boala inflamatorie a intestinului cu pierdere de sange prin scaun)
    • vitiligo (pete depigmentate ale pielii)
  • Hepatita autoimune de tipul 2, este mai rara, afecteaza de obicei fetitele de 2-12 ani dar si adultii

Simptomele hepatitei autoimune

Cele mai importante simptome sunt:

  • Oboseala (astenia, slabiciunea musculara)
  • Icterul
  • Pruritul (mancarime a pielii)
  • Dureri de articulatii
  • Discomfort abdominal
  • Greata / varsaturi
  • Scaderea poftei de mancare
  • Scaune decolorate
  • Urini mai colorate decat in mod normal

Care sunt semnele gasite la examinarea unui pacient cu hepatita autoimuna?

  • Ficat marit
  • Dilatarea unor vase mici pe piele. care iau forma de stelute(stelute vasculare)
  • Icter
  • Cresterea moderata a temperaturii (stare subfebrila)

Hepatita autoimuna- diagnostic

Diagnosticul de hepatita auroimuna se suspicioneaza datorita simptomelor mentionate, si se pune pe baza urmatoarelor analize:

  • Teste de sange de rutina pentru diagnosticul hepatitei autoimune

    • Cresterea transaminazelor
    • Cresterea gamaglobulinelor
    • Cresterea imunoglobulinelor G
    • Cresterea fosfatazei alcaline serice
    • Cresterea bilirubinei serice
  • Teste speciale pentru diagnosticul hepatitei autoimune
    • Anticorpi antinucleari (ANA) in tipul 1 de hepatita autoimuna
    • Anticorpi anti fibra musculara neteda (SMA) in tipul 1 de hepatita autoimuna
    • Anticorpi impotriva citoplasmei neutrofilelor (pANCA)
    • Anticorpi anti ficat si pancreas (anti SLA/LP)
    • Anticorpi anti ficat si rinichi (LKM1) – in tipul 2 de hepatita autoimuna
    • IgA anti endomisiun (EMA)
    • Anticorpi anti actina

Diferentierea celor doua tipuri de hepatita autoimuna, este rezumata in tabelul urmator:

Criterii de diagnostic Hepatita autoimuna de tip 1 Hepatita autoimune de tip 2
Autoanticorpi SMA, ANA, pANCA, Antiactina LKM1 ( liver/kidney microsomes), LC1(liver cytosol antigen-1)
Varsta bolnavului (ani) Copil sau adult 2-14
Procentul de femei afectate 78 89
Alte boli autoimune asociate 38 % 34%
Tiroidita Tiroidita
Boala Graves Vitiligo
Rectocolita ulcero hemoragica Diabet zaharat tip 1
Factori genetici = HLA B8, DR3, DR4 B14, DR3, C4A-Q0, DR7
Raspuns la cortizon +++ ++
Biopsia hepatica Hepatita de interfata, fara granuloame sau modificari biliare Hepatita de interfata, fara granuloame sau modificari biliare

Regimul alimentar in hepatita autoimuna

Regimul alimentar este cel obisnuit intr-o hepatita cronica, cu specificarea ca in functie de tipul de tratament pot fi recomandari speciale (fara sare, condimente, etc). In caz de varsaturi datorate efectelor secundare ale tratamentului, poate fi nevoie reechilibrare prin perfuzii. In principiu se recomnada un regim hipercaloric, dar cu atentie la dulciuri si fainoase, datorita tratamentului cu cortizon.

Medicul dvs va va prescrie regimul personalizat starii dvs.

Hepatita autoimuna tratament

Deoarece hepatita autoimuna apare prin cresterea imunitatii organismului, tratamentul ei consta in medicatie de scadere a acestei imunitati. Tratamentul se face in medie 3 ani, dupa aceasta perioada cca 30% dintre pacienti intrand in remisiune, dar restul necesitand tratament uneori toata viata.

Sunt folosite mai multe categorii de medicamente:

  • Cortizonice (Prednison, Budesonid))
  • Azatioprina (Imuran)
  • Asocierea celor doua medicamente poate fi uneori necesara
  • 6 -Mercaptopurina
  • Micofenolat mofetil
  • Ciclosporina
  • Tacrolimus

In general cu Prednison sau/ si azatioprina. evolutia este buna in 90% din cazuri, celelalte 10% necesitand alte medicamente – mentionate.

Hepatita autoimuna evolutie

Evolutia sub tratament este in general buna, dar la intreruperea tratamentului in 50% din cazuri reapar simptomele si cresc transaminazele in primele 6 luni.

Supravietuirea la 10 ani este de 90% cu tratament.
O parte dintre pacienti pot face ciroza hepatica, pentru care poate fi nevoie de transplant hepatic.

Hepatita autoimuna forum

Hepatita autoimuna este transmisibila o pot lua de la sot?

Nu este o boala transmisibila, deci nu puteti lua hepatita autoimuna de la sot

Am facut niste analize de rutina unei fetite de 13 ani si i-au iesit transaminazele marite si de atunci ii cresc mereu.i-am facut toate testele de hepetita si au iesit negative ,dar totusi transaminazele cresc.i-mi puteti spune ce se intampla?

Transaminazele pot creste din zeci de cauze, le aveti pe site

Va rog sa ma indrumati unde sa ma adresez si cu ce investigatii sa ma prezint pentru cresteri anormale / ale GGT izolate ,fara modificari ale celorlalte teste hepatice ,inclusiv tgp,tgo si virale ABCD.cresterile GGT dureaza de 2-3 ani la valori de pana la 50% fata de normal,iar in 2011 au depasi100 si surprinzator ultima valoare di septembrie a fost 241

Cauzele de crestere a GGT sunt pe site.

Cand trebuie tratata o hepatita autoimuna?

O hepatita autoimuna trebuie tratata atunci cand este indeplinit unul din punctele urmatoare

  • Punctul 1: pacientul are transaminazele sunt de 10 ori mai mari decat in mod normal
  • Punctul 2: pacientul are transaminazele sau gamaglobulinele sunt de doua ori mai mari decat normalul, iar pacientul are in plus si
    • Simptome
    • Bilirubina conjugata crescuta
    • Hepatita de interfata la biopsia hepatica
  • Punctul 3: pacientul are la biopsie se intalneste  bridging necrosis sau necroza multiacinara
  • Punctul 4: pacientul are ciroza cu inflamatie (la biopsia hepatica)
  • Punctul 5: pacientul este copil cu hepatita autoimuna

Cand nu trebuie tratata o hepatita autoimuna?

In unele situatii hepatita autoimuna nu se trateaza ci se supravegheaza periodic prin analize  (la 3-6 luni) sau biopsie hepatica (la doi ani)

Hepatita autoimuna nu se trateaza in urmatoarele situatii:

  • Pacientul nu are simptome cu transaminaze si gamaglobuline normale
  • Pacientul are la biopsie activitate necroinflamatorie minima sau nu are aceast activitate
  • Pacientul are ciroza inactiva cu transaminaze normale

22 Replies to “Hepatita autoimuna: simptome, diagnostic, regim, tratament”

  1. buna ziua
    din pacate am aceasta problema .hepatita autoimuna tip1 anti muschi neted.
    am facut tratament 2 ani si jumatate cu medrol ,analizele fiind f bune iar rezultatul autoanticorpilor fiind negativ am intrerupt tratamentul.
    dupa 3 luni starea de sanatate s-a inrautatit si analizele au iesit din nou rele.
    am reinceput tratamentul cu medrol 6 luni si acum de 2 luni iau imuran,analizele sunt bune.
    va rog ma puteti ajuta cu sfaturi,,,
    pana cand trebuie sa fac tratament?
    are importanta si consumul de alimente cu proteina animala (eu consum f rara proteina animala ,adica mananc peste de 2 ori pe saptamana.voi putea scapa de tratament vreodata?
    va multumesc

  2. Buna ziua Domnule Ditoiu! Ma numesc Vlad M. si de un an si jumatate am probleme cu transaminazele. Dupa tratamentul cu hepatoprotectoare imi scad dar cum trece o luna de la tratament imi cresc iar. Am facut mai multe analize printre care si cele de hepatita autoimuna: anticorpi antimitocondrie, LKM1, ANA, ASMA, anti SLA. Dintre toti acestia ASMA mi-a iesit pozitiv, restul fiind negativi. Este posibil sa fie hepatita autoimuna de tip I. Doctorul meu curent in urma acestor analize si a fibromaxului a spus ca nu e ceva ingrijorator dar trebuie urmarita evolutia. CE parere aveti, ce-mi recomandati?

    Va multumesc anticipat!!!

  3. buna ziua ,va rog sa ma indrumati unde sa ma adresez si cu ce investigatii sa ma prezint pentru cresteri anormale / ale GGT izolate ,fara modificari ale celorlalte teste hepatice ,inclusiv tgp,tgo si virale ABCD.cresterile GGT dureaza de 2-3 ani la valori de pana la 50% fata de normal,iar in 2011 au depasi100 si surprinzator ultima valoare di septembrie a fost 241 (!)

  4. Buna ziua.Sotul meu a fost diagnosticat cu hepatita autoimuna.Aceasta boala este tranmisibila?Ar trebui sa facem analize si copilasului nostru?

  5. buna seara domnule doctor,
    ne confruntam si noi cu o problema foarte mare,in luna februarie am facut niste analize de rutina unei fetite de 13 ani si i-au iesit transaminazele marite si de atunci ii cresc mereu.i-am facut toate testele de hepetita si au iesit negative ,dar totusi transaminazele cresc.i-mi puteti spune ce se intampla?

  6. Buna ziua. Tatal meu a fost diagnosticat recent cu hepatopatie autoimuna( Ac ASMA si Ac anti LKM 1 prezenti – necesitand repetare in dinamica). Are varice esofagiene grd III si boala am descoperit-o secundar unor pleurezii repetate fara alta cauza ( am efectuat nenumarate investigatii). Nu are ascita. Ce ar trebui sa mai facem pt a avea un diagnostic cert si eventual un tratament? Multumesc!

  7. Buna ziua.Mama a fost diagnosticata cu hepatita autoimuna, ficatul il are marit si gras, iar in urma cu 11 ani a fost operata de bila.In vara anului trecut GOT, GPT au iesit foarte crescute aproape 200, si gamma GT crescuta putin.A urmat un tratament cu lagosa si niste vitamine.In dec i-au scazut mult comparativ cu cele din vara, adica GOT 42 max fiind de 35, GPT 67, GAMMA GT 57 max fiind 38.Acum dupa 3 luni le-a repetat si iar au crescut, nu mult, dar totusi au crescut GOT 52, GPT 87, GAMMA GT 95.Este grav?Domnul doctor i-a zis in dec ca nu e cazul sa urmeze un tratament pt aceasta hepatita autoimuna pt ca e o forma usoara.Ce parere aveti DVS.?Va multumesc anticipat pt raspuns!

  8. Buna ziua….mama mea are transaminazele 1300 si nu i sa putut da un diagnostic concret…toate probele hepatice au iesit negative..unde ar trebui sa ma adresez pentru verificarea diagnosticului ..va multumesc

  9. Buna ziua….mama mea are transaminazele 1300 si nu i sa putut da un diagnostic concret…toate probele hepatice au iesit negative..unde ar trebui sa ma adresez pentru verificarea diagnosticului ..va multumesc..pentru sinceritate va rog sa ma contactati la nr de tel 0767449744…chiar ar trebui sa stiu dc sunt asa mari transaminazele 1300.

  10. Buna ziua,ma numesc Blaj Eduard si am un băiețel de 8 luni care a fost diagnostica cu hepatita autoimună,dar ni sa spus ca ar mai avea si altceva pe lângă dar nu stiu ce ma puteți ajuta va rog

  11. Dle.doctor,sora mea (49 ani) are diagnosticul de steato-hepatita in observatie etiologică,tiroidită micronodulară,rozacee si după analizele pe care trebuie să le mai facem(AMA,ASMA,LKM1,antiLSP)există,probabil,suspiciune de hepatită autoimună.Am facut primele 3 analize dar pentru anti LSP nu găsesc nici un laborator.Apelez la bunăvoinţa dvs.pentru o sugestie.Mulţumesc anticipat cu credinţa ca înţelegeţi îngrijorarea mea.

  12. Buna ziua.va rog mult sa ma ajutati cu o parere privind hepatita autoimuna.Am 48 de ani si sunt femeie.In august la un control de rutina am avut tgp 69 (laborator 31) tgo32 (31).gamma gt normal,fosfataza alcalina normal,bilirubina totala normal,la fel si colesterol si trigliceride.hemograma toata in limite normale.Inainte cu o luna de aceste analize am terminat un tratament cu colchicina si dona pt coloana si pinten la calcai iar cu o saptamana inainte am facut o infiltratie cu diprofos pt acel pinten.la ecografie a reiesit un ficat normal.Am fost la un medic gastroenterolog si a zis ca rezultatele transaminazelor pot fi de la tratament sa le repet peste o luna.Dupa o luna toate transaminazele,ggt si fosfataza au fost bune (fara nici un tratament).Am mers din nou la acel medic si mia zis din nou sa mai verificam peste o luna .Acum mi-au iesit tgp 86 (laborator 55) tgo44 (37) gama gt 40(laborator 55) fosfataza alcalina (100 (lab 116).negativ hepatita b si c.Nu am nici un fel de simptom nici icter nici urina mai inchisa la culoare.Ar putea fi o hepatita autoimuna cu aceste rezultate ? Nu inteleg cum luna trecuta au fost toate bune fara tratament si acum urca iar .Daca ar fi un ficat gras (adevarat ca m-am ingrasat in ultimii 2 ani cu 8 kg si am facut burta ) de ce nu sa vazut la acel ecograf abdominal de acum 2luni? Hepatita autoimuna ar putea fi?
    Va multumesc mult.

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus