Daca aveti astfel de probleme va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la Dr Ditoiu, medic cu 30 de ani de experienta la Spitalul Fundeni. Secretariat 0758751841 (8-20)

Diagnosticul de cancer digestiv

Dr Ditoiu Alecse Valerian, specialist gastroenterolog

Cancer, este un cuvant care sperie, si deseori oamenii se tem sa nu aiba aceasta boala,  si chiar fac investigatii inainte de a avea vre-un simptom. Sunt pus uneori in situatia de a raspunde la intrebarea daca nu se pate face o analiza care sa arate daca exista sau nu o tumora canceroasa in organism.

Aceasta analiza nu exista! Nu se poate spune sigur pe baza unei analize daca ai cancer sau nu.

De ce apare cancerul?

Este dificil de explicat aici de ce apare cancerul, fenomenul fiind complex, deseori mecanismul de aparitie fiind diferit  in functie de  localizare .

Orice tesut din organism are inmultirea controlata strict. In general, aparitia cancerului porneste de la un factori perturbator al inmultirii celulelor, care isi modifica sistemul genetic, inmultirea lor devenind necontrolabila de catre organism, si astfel tumora creste – vedeti schema

 

 

Cum se pune diagnosticul de cancer digestiv?

Diagnosticul unui cancer de tub digestiv se pune ca si in cazul celorlalte boli pe baza urmatoarelor elemente:

  1. Anamneza (chestionarea) bolnavului referitor la simptomele sale
  2. Examinarea bolnavului, pentru a gasi zona sau organul ce poate fi bolnav si eventualele semne sugestive pentru cancer
  3. Efectuarea unor analize de sange, urina, etc, pentru a depista unele modificari generale ale organismului, datorate bolii canceroase
  4. Alte explorari specifice localizarii cancerului

Exista simptome sugestive pentru cancer digestiv?

Cele mai frecvent intalnite simptome generale in caz de cancer incipient sunt urmatoarele:

  • Scadere in greutate mare intr-o perioada relativ scurta de timp, aparent fara motiv
  • Febra sau stare subfebrila de lunga durata fara relastie cu o infectie(cea mai frecventa cauza de febra este infectia)
  • Lipsa persistenta a poftei de mancare
  • Oboseala permanenta, progresiva, inexplicabila
  • Scaderea capacitatii de munca, de efort
  • Dureri in zona respectiva – mentionez ca frecvent pun diagnosticul de cancer fara ca pacientul respectiv sa aiba vre-o durere
  • Tulburarea functiei si aparitia altor simptome la nivelul organului afectat – greata, varsaturi, balonare, dureri abdominale, tulburari ale scaunului

Semne sugestive pentru cancerul digestiv

Cele mai sugestive elemente pe care le gasim la examinarea unui pacient care ar putea sa aiba un cancer digestiv sunt:

  • Paliditate datorata anemiei frecvente in cancer  – anemia apare prin pierdere de sange, inlocuirea maduvei osoase care formeaza sangele cu celule canceroase sau consumului rezervelor nutritive ale organismului de catre tumora
  • Marirea de volum a zonei respective sau „intarirea” zonei; mentionez ca frecvent o zona afectata de cancer nu este dureroasa
  • Aparitia de ganglioni datorita metastazelor

Analize sugestive pentru cancer.

Exista unele  analize care pot sa sugereze existenta unui cancer, dar, atentie, acestea pot fi prezente si in multe alte situatii in afara de cancer:

Ce analize se fac pentru diagnosticul cancerului digestiv?

Cele mai frecvente explorari pentru diagnosticul unui cancer de tub digestiv sunt:

  • Endoscopii ( endoscopie digestiva superioara, rectoscopie, colonoscopiecapsula endoscopica, laparoscopie, etc)
  • Examene radiologice ale zonei suspecte (radiografii de stomac, intestin gros,  etc)
  • Efectuarea unor analize care sa despisteze in sange unele substante produse de tumora (markeri tumorali); acestia nu pun cert diagnosticul de cancer, dar daca sunt crescuti, coroborat cu celelalte explorari, pot ajuta la stabilirea diagnosticului; pe de alta parte, cresterea unui marker tumoral la un bolnav cu cancer dupa operatie, arata cresterea tumorii, iar scaderea sa arata evolutia buna a bolii.
  • Biopsie din tumora prin endoscopie, sau pe alta cale
  • Examinarea tesutului obtinut prin biopsie la microscop, cu stabilirea diagnosticului final, sigur.
  • Eecografia
  • Examenul CT sau RMN
  • Radiografia

 Analize pentru cancer forum

Am facut analizele vsh 53mm/h, am facut endoscopie de 2 ori pt am avut probleme cu stomacu in urma cu 2 ani am facut colonoscopie se fac 2 ani in octombrie colonul arata foaete bine la spusele doamnei doctor dar se vedea pe el ca o ramificatie a unui vas de singe dar dumneaei a sp ca nu isi da seama ce poare fi credeti ca se putea transforma in cancer?

O „ramificatie a unui vas de sange” nu-mi sugereaza diagnosticul de cancer, dar daor aceasta afirmatie a dvs nu permite un diagnostic cat decat corect

Am VSH 112mm/1h va sugereaza un cancer?

Un VSH crescut poate sugera existenta unui cancer, dar si infectie sau inflamatie – exista subiectul pe acest site

Am facut o colonoscopie si mi s-a gasit un fel de polip, spune doctorul necanceros. Se poate sa fie cancer? Dvs ce ati fi facut daca ati fi gasit asa ceva?  Pot repeta acum colonoscopia la dvs (am facut-o acum 3 luni) Multumesc.

Orice polip poate fi si canceros. Eu as fi facut biopsie sau  polipectomie – exista pe acest site criteriile dupa care se exploreaza un polip pe colon.

Ce trebuie sa faci atunci cand ai suspiciune de cancer digestiv?Cand  trebuie sa mergi la medic cand ai probleme digestive?

Specialitatea medicala careia trebuie sa va adresati in caz de suspiciune de cancer digestiv este gastroenterologie sau hepatologie

Daca aveti probleme  de genul celor descrise in articolul pe care tocmai l-ati citit nu trebuie nici sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema.

Nu se poate spune care este  perioada de asteptare de cand apare boala pana cand apar simptomele sau pana cand  trebuie sa te ingrijorezi sau durata a simptomelor care ar trebui sa va ingrijoreze deoarece situatie difera de la bolnav la bolnav. Problema cea mai importanta este ca aceleasi simptome dau numeroase boli digestive sau chiar fare legatura cu aparatul digestiv, de aceea sunt posibile confuziile de diagnostic. Acest risc face necesar consultul medical pentru precizarea diagnosticului corect in fiecare caz  in parte, deoarece fiecare evolueaza in felul lui, (vad destul de des pacienti cu boli serioase diagnosticate intamplator, in lipsa oricaror simptome ingrijoratoare).

Pentru linistea dvs cred ca este mai bine sa faceti o  evaluare medicala care sa arata ca nu aveti ceva ingrijorator , deci mai bine platiti o consultatie degeaba,  decat sa o faceti prea tarziu .Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu o lasi sa crape motorul ci  mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb  nu exista.. Cu bani nu poti sa iti cumperi sanatate, poti doar beneficia de o ingrijire medicala mai buna.

Care este cel mai bun tratament si regim pentru cancer digestiv?

In privinta tratamentelor medicale, nu exista tratament bun si tratament rau, exista scheme de tratament corecte in fiecare boala, chiar mai multe scheme corecte pentru aceeasi boala. Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine. Medicul curant trebuie sa aleaga schema care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta. Daca toti bolnavii cu o anumita boala s-ar trata la fel, se poate lua o schema de tratament de pe internet, si se rezolva problema, fara sa iei in calcul riscurile tratamentului si ale bolii la persoana respectiva..

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina cu peste 37 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.

Am 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale si cca 30 de ani la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti.

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent)

De ceva timp am un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in clinica Sante Bucuresti.

Daca  aveti nevoie  de o a doua opinie medicala pentru problemele dvs de sanatate, puteti solicita o programare la consultatie pentru dr Ditoiu  la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web

 

 

 

 

 

 

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PROGRAMARE
CLINICA harta
%d blogeri au apreciat: