Hepatita … ascunsa

Aud destul de des pacienti spunand ca au avut o “hepatita ascunsa”.

Ce este hepatita ascunsa?

Termenul de hepatita ascunsa nu exista in literatura stiintifica medicala romaneasca sau straina, dar este uneori folosit pentru a denumi o forma de hepatita care nu se manifesta cu toate simptomele caracteristice acestei boli, iar uneori nu are nici un fel de simptom. Din aceasta cauza pacientul nu merge la medic, si nu face analize. In majoritatea cazurilor hepatita se vindeca de la sine, prin distrugerea virusului de catre organism, dar raman anumite analize modificate..

Postez acest articol considerand ca el poate fi util pentru informarea pacientilor care se afla in aceasta situatie, dar mentionez ca informatiile nu se aplica automat tuturor pacientilor. Daca aveti dubii referitoare la aplicarea acestor date la situatia dvs medicala, cel mai bine este sa va sfatuiti cu un gastroenterolog sau hepatolog bun din zona dvs,sau ,daca aveti drum prin Bucuresti  sau sunteti din zona, puteti apela la noi pentru o evaluare exacta a situatiei dvs medicale.

Care sunt cauzele hepatitei ascunse?

Cauzele hepatitei ascunse nu sunt evidente, deoarece boala neavand simptome in faza acuta nu a fost investigata si diagnosticata, iar mai tarziu este posibil ca modificarile restante ale analizelor sa nu fie concludente pentru stabilirea diagnosticului.

Este evident ca pentru a banui ca un pacient a avut o hepatita nediagnosticata si netratata, un medic trebuie sa aiba anumite indicii. Cel mai frecvent se porneste la cautarea consecintelor unei hepatite ascunse pornind de la urmatoarele elemente:

Cele mai frecvente cauze de hepatita ascunsa care pot da sechele hepatice in timp sunt:

 • Infectie cu virusul hepatitei B
 • Infectie cu virus  C sau D
 • Intoxicatii diferite (alcool, toxice profesionale, droguri, medicamente, ciuperci, etc)
 • Alte boli care pot afecta si ficatul (icterul mecanic, infectii, probleme autoimune, etc)

Simptomele hepatitei ascunse

Hepatita ascunsa nu da nici un simptom ( de aceea se si numeste ascunsa) sau ismptomele sunt minore fiind confundate cu probleme gastroinitestinale obisnuite (greata, diaree, lipsa poftei de mancare pentru o scurta perioada, eventual o scurta perioada de icter minor) sau viroza respiratorie.

Ce urmari poate avea o hepatita ascunsa?

Hepatita acuta virala sau de alte cauze nediagnosticata si netratata (numita si ascunsa) poate avea sau nu urmari:

 • poate sa nu aiba nici o urmare simptomatica sau functionala, in organism persistand doar markerii de imunitate impotriva virusului B sau C dar fara AgHBs sau ADN sau ARN viral (adica cu viremie nedetectabila), deci practic sa se vindece singura prin resursele proprii ale organismului
 • poate sa stea o perioada mai lunga sau mai scurta in stadiul de purtator inactiv de virus hepatitic , cu evolutia obisnuita acestei forme de infectie – vezi aici
 • virusul poate persista in organism sub forma oculta.
 • in cazul altor cauze, este posibil ca in urma vindecarii capacitatea functionala totala hepatica sa ramana scazuta
 • boala se poate croniciza – hepatita cronica
 • hepatita cronica paote evolua catre ciroza hepatica
 • in oricare din stadiu sau situatii, poate sa apara cancerul de ficat indus de virus

In cazul virusului B hepatita acuta ascunsa poate evolua conform schemei alaturate.

Exista si o forma de „hepatita oculta cu virus B” , descoperita intamplator de obicei datorita lipsei AgHBs sau  la testarea viremei unei persoane care a avut virusul B, si care este definita prin

 • prezenta ADN VHB in sange <200ui/l sau
 • prezenta ADN viral in ficat (detectabil la punctia biopsie hepatica sub forma de cccADN)
 • absenta AgHBs.

Care sunt riscurile persoanelor cu hepatita oculta ?

Persoanele cu hepatita oculta virala nu sunt chiar … complet sanatoase, aceasta stare presupund si existenta anumitor riscuri:

 • pot transmite virusul pe caile obisnuite
 • pe parcursul vietii  in anumite situatii virusul B sau C poate sa-si reia inmultirea cu cresterea viremiei sau aparitia hepatitei cronice.

Aceste situatii cu risc de reluare a replicarii virale sunt mai frecvent intalnite la:

 • utilizatorii de droguri pe cale intravenoasa
 • cancer cu diferite localizari
 • boli hematologice maligne
 • tratamente citostatice sau cu imunodepresoare, etc

In privinta persoanelor cu hepatita ascunsa de alte etiologii (toxica, alte cauze) ficatul poate ramane cu oarecare sensibilitate, functiile sale nefiind recuperate 100%, iar in cazul aparitiei altor agresiuni sau suprasolicitari hepatice ficatul sa dea semne de „oboseala” sau chiar evolua catre hepatita cronica sau ciroza hepatica.

In cazul hepatitei ascunse virale, desi initial hepatita nu a dat nici un fel de simptom, pe parcursul vietii, este posibil ca prin persistenta (ramanerea) in organism a virusului inactiv, acesta sa se reactiveze, sa inceapa sa se inmulteasca, putand astfel sa apara hepatita cronica, la zeci de ani de la hepatita „ascunsa” initiala. Existenta unei forme asimptomatice de hepatita virala are mare importanta, deoarece evolutia ei ulterioara este similara cu hepatita manifesta (cu icter si analize anormale); de exemplu, dupa o „hepatita ascunsa” poti sa ramai cu virusul B sau C, iar aceste virusuri prin distrugerea ficatului pot da hepatita cronica B sau C , ciroza hepatica sau chiar cancer de ficat. Riscul unei hepatite B oculte de a se reactiva nu este mare , cca 5%, mai mic decat in situatiile de purtator inactiv de virus B.

Hepatita ascunsa forum

Buna ziua, caut urgent un gastroenterolog bun pentru hepatita, cread ca am o hepatita ascunsa, dar toate analizele sunt normale, sunt obosita si fara vlaga, poate fi hepatita ascunsa? Multumesc.

Din ce scrieti dvs nu imi dau seama daca este o hepatita de vre-un fel sau nu.

 

One Reply to “Hepatita … ascunsa”

 1. buna ziua domnule doctor! as avea o mica nelamurire in ceea ce priveste unul din markerii hepatici din lista analizelor mele…am fost deja diagnosticat cu hepatita cronica cu virus b,fapt reiesit si din viremie aprox.487032ui/ml,urmez deja un tratament,dar totusi nu inteleg de ce AcHbe este pozitiv in conditiile in care AgHbe este negativ iar AcHBcIgG tot pozitiv,as dori daca puteti sa ma lamuriti daca acest lucru este mai bun sau mai rau pentru mine sau este vorba despre o tulpina mai puternica,avand in vedere ca in tabelul de pe site in care sunt aratate diferitele tipuri de hepatite nu gasesc aeasta combinatie a markerilor AgHBs pozitiv,AcHBe pozitiv,AgHBe neg,AcHBcIgG poz,iar medicul meu nu prea m-a lamurit in acesta privinta.Precizez ca analizele au fost facute pana sa incep tratamentul cu entecavir.Va multumesc anticipat pentru lamuriri.

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus