Cum afli daca ai sau nu ciroza hepatica? Erorile explorarile bolilor ficatului fara biopsie

Studiul preparatelor histologice obtinute prin biopsie hepatica, este facut  (in principiu) studiind fibroza hepatica (F, fibroza reprezentand modalitatea de „vindecare” a leziunilor hepatice, cea mai avansata fibroza fiind in ciroza) si activitatea inflamatorie (A, care evalueaza reactia de aparare a ficatului la diferite injurii- virusuri, toxice, fenomene autoimune, etc).

Biopsia hepatica se face de mai multe decenii, fiind o explorare relativ sigura; deoarece multe persoane se tem de aceasta explorare, mai ales datorita durerii (de altfel moderate, deoarece se face anestezie), s-a cautat gasirea unei formule de calcul prin care sa se estimeze indirect gradul de fibroza si inflamatie a ficatului.

Evaluarea bolii de ficat prin analize

Existe numeroase teste noninvazive (markeri serici) de evaluare a fibrozei si inflamatiei hepatice elaborate de-a lungul anilor prin luarea in calcul a diferite analize, cu prelucrarea matematica a rezultatelor, cele mai importante fiind enumerate mai jos, iar alaturat graficul corespondentei intre cele mai importante teste noninvazive hepatice:

 • APRI
 • PGA index  
 • PGAA index
 • CDS index
 • Forns
 • Fibrotest/Fibromax
 • Hepascore
 • FIB-4
 • Fibroindex
 • Fibrometer
 • Virahep-C
 • FibroInde Koda
 • Esmat
 • NAFLD fibrosis score Angulo

Fiecare dintre metodele mentionate are avantaje si dezavantaje.

Una din formulele de calcul folosite curent in Romania numita fibrotest  utilizeaza 6 analize de sange obisnuite, valoarea lor fiind supusa unei formule de calcul matematic, parametrii folositi in calcul fiind:

 • Alfa2-Macroglobulina
 • Haptoglobina
 • Apolipoproteina A1
 • Gama-glutamil transpeptidaza (GGT)
 • Bilirubina totala
 • TGP / ALAT

In afara de cele sase rezultate ale analizelor, mai sunt luate in calcul varsta si sexul pacientului.

Pentru elaborarea acestei formule, initial au fost studiati pacienti cu biopsie hepatica si analizele mentionate, si comparand cele doua tipuri de explorari, a fost elaborata o formula de calcul, care sa permita deducerea indirecta a gradului de afectare hepatica, fara a mai face biopsie hepatica.

Rezultatul explorariilor de laborator  fiind convertit intr-un scor de la 0 la 1, graficul fiind colorat in functie de  severitatea fibrozei sau activitatii inflamatorii , in paralel fiind prezentata si o estimare histologica conform scorului METAVIR (cu fibroza F0- F4, A0-3). Daca ne uitam pe formula de calcul reiese evident ca modificarea unei analize se reflecta in modificarea scorului de inflamatie sau fibroza a testului, uneori acest rezultat fiind fals pozitiv (aratand o afectare hepatica mai mare decat cea reala estimata prin biopsia hepatica). De aceea vad dstul de des pacienti disperati care astazi au fibroza F3 iar maine F4 iar peste o luna F3 din nou.

 Evaluarea in paralel cu scorurile histologice prin biopsie si analize este redata mai jos pentru fibroza (primul grafic) si activitatea inflamatorie (graficul 2).

Scor fibrotest Scor al fibrozei METAVIR
Scor al fibrozei Knodell
Scor al fibrozei Ishak
0.75-1.00 F4 = ciroza
F4 =ciroza
F6 =ciroza
0.73-0.74 F3-F4 F3-F4 F5
0.59-0.72 F3 F3 F4
0.49-0.58 F2 F1-F3 F3
0.32-0.48 F1-F2 F1-F3 F2-F3
0.28-0.31 F1 F1 F2
0.22-0.27 F0-F1 F0-F1 F1
0.00-0.21 F0 F0 F0
Scor actitest Inflamatia estimata dupa scorul METAVIR Inflamatia estimata dupa scorulKnodel Inflamatia estimata dupa scorul Ishak
0.63-1.00 A3 A5 A4
0.61-0.62 A2-A3 A4 A3
0.53-0.60 A2 A3 A2
0.37-0.52 A1-A2 A1-A3 A1-A2
0.30-0.36 A1 A1 A1
0.18-0.29 A0-A1 A0-A1 A0-A1
0.00-0.17 A0 A0 A0

Dezavantajele evaluarii fibrozei hepatice prin Fibrotest/ Actitest/Fibromax

Desi pare o metoda mai putin traumatizanta (se recolteaza doar sange), evaluarea fibrozei hepatice prin analize de sange are si destul de multe dezavantaje:

 • Este o analiza relativ scumpa, si nu este decontata de Casa de Asigurari de Sanatate
 • Pana la 5% din cazuri nu pot fi interpretate.
 • In 25% din cazuri exista discordanta (mai mic sau mai mare) intre fibrotest si biopsia hepatica; se considera ca cu cat fragmentul de biopsie este mai mare, cu atat diagnosticul este mai corect; la un fragment de biopsie sub 25mm, fibrotestul si actitestul dau rezultate mai corecte, iar la un fragment de biopsie mai mare de 25mm, biopsia da diagnostic mai sigur; de obicei fragmentele de biopsie hepatica sunt de peste 30mm
 • In afara indicatiilor de explorare (hepatitele virale B,C,D, hepatita alcoolica sau toxica, steatoza hepatica) metoda nu este operanta in alte situatii, neputand sa puna diagnosticul de tumora hepatica, sau modificari histologice ale unor noduli hepatici.
 • Metodele serice permit diagnosticul de ciroza dar fac mai greu diferentierea dintre diferitele stadii vecine ale hepatitei cronice (vezi graficul de jos)
 • Asa cum am mentionat deja, Fibrotest poate da rezultate neconcludente fals pozitive (supraestimeaza gravitatea bolii de ficat) in caz de:
  • Cresterea transaminazelor  sau GGT de alte cauze decat o boala hepatica cronica – hepatita acuta virala sau de alte cauze -medicamentoasa, alcoolica, toxica
  • Cresterea bilirubinei din alte cauze decat boli inflamatorii hepatice – hemoliză severa, icter mecanic, sindrom Gilbert, etc
  • Modificarile analizelor care apar intr-un sindrom inflamator acut

Evaluarea fibrozei hepatice cu ultrasunete sau RMN

Evaluarea fibrozei hepatice fara biopsie se poate face – in afara de analize- si prin alte metode:

 • Fibroscan
 • Elastografie in timp real
 • RMN cu dublu contrast cu gadolinium

Fiecare dintre metodele mentionate (biopsie, markeri serici, elastografie sau RMN) are avantaje si dezavantaje, mentionate in graficul de mai jos

In cazurile litigioase,  mai ales daca fibroza este F2-F3 sau F4 (dar fara semne evidente de ciroza hepatica), si se pune in discutie tratamentul antiviral, este indicata biopsia hepatica pentru a lamuri lucrurile – vezi graficul vecin

FORUM fibrotest

Daca faci fibromax in timpul tratamentului cu interferon, poate acesta influenta rezultatele?

…nu inteleg.. fibromax sa influenteze rezultatele tratamentului sau alte altor analize?O analiza facuta, nu influenteaza rezultatele altei analize care se va face ulterior, dar, evident rezultatul unei analize te poate face sa schimbi tratamentul (sa scazi doza, sa cresti doza de medicament sau sa intrerupi tratamentul), deci poate influenta tratamentul

Daca faci Fibrotest fibromax, pot sa-ti creasca ALT?

Nu am auzit de aceasta problema pana acum, dar cresterea ALT de alta cauza decat hepatita virala poate sa-ti modifice fals aceste teste, dand impresia ca boala de ficat este mai avansata decat in realitate..

Daca aveti probleme hepatice de genul celor descrise in articolul pe care tocmai l-ati citit, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile. Nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. chiar daca ave bani, nu avem piese de schimb. Cu bani, nu poti cumpara doar doua lucruri – sanatate si timp.

Inapoi la prima pagina

Calendar is loading...
- Zile de consultatii

 

19 Replies to “Cum afli daca ai sau nu ciroza hepatica? Erorile explorarile bolilor ficatului fara biopsie”

 1. bunaziua,vreau sa intreb daca fibromaxul si fibroscanul sunt recomandate in timpul tratamentului cu interferon si ribavirina
  multumesc

 2. Fratele meu are HCV A3F4, face interferon(pegasys si copegus) de 12 saptamani, va rog sa-mi spuneti daca poate repeta analiza fibromax in timpul tratamentului si daca acesta influenteaza rezultatele?

 3. Pingback: Medicina online: boli interne, gastroenterologie, endoscopie digestiva superioara, colonoscopie » Blog Archive » Ce inseamna hepatita cronica? Cum se pune diagnosticul?
 4. Pingback: Medicina online: boli interne, gastroenterologie, endoscopie digestiva superioara, colonoscopie » Blog Archive » Biopsia hepatica (biopsierea ficatului)
 5. Fibroactitestul poate da rezultate neconcludente fals pozitive sau o discordanta intre acesta si biopsia hepatita in cazul unei hepatite cronice B?ma refer in sensul unei supraestimari a gravitatii bolii.

 6. Buna eu am facut interferon un an si jumatate la inceputul tratamentului aveam. F1iar la sfârșit. F3 cu viremii nedetectabile. B si
  D dupa 3luni de tratament., deci inteferonul creste fibroza.

  Q

 7. Buna ziua!
  In iunie 2013 am depistat, la un test de sange, ca am virusul B. Am repetat analiza la un spital de boli infectioase si aveam HBsAg_1 pozitiv, si HBs architect i1000 =3703.74S/CO, Ag Hbe 0.324. negativ.
  Nu mi s-a prescris niciun fel de tratament, desi as fi vrut sa fac orice pentru a reduce la minim riscul agravarii bolii, mai ales ca imi doresc un copil, am 28 de ani.
  In urma analizei Fibro-test/Acti-test din mai 2016 am obtinut urmatoarele valori pentu cei 6 markeri serici:
  AALT/TGP=13 U/L
  Bilirubina totala =10.26 (micromoli/L)
  GGT=11 U/L
  Alfa-2-macroglobulina=2.58 g/L
  Haptoglobina=1.45 g/L
  Apolipoproteina A1=1.41 g/L
  Viremia hepatita B =123 UI/mL (716 copii/mL) [1UI/mL=5.82 copii/mL]
  este mica dupa cele scrise de dvs pe site.
  Am aplicat formula de calcul postata de dvs. pentru Fibrotest si am obtinut valoarea de 2762,5. Aceasta s-ar traduce prin fibroza F0-F1 adica sub 0.28 si A0-A1(Acti-test)?
  Am calculat gresit ceva?
  Voi merge din nou la consult in spital, dar nu am asteptari prea mari de la dr.
  Va multumesc!

 8. BUNA ZIUA, va rog sa-mi spuneti daca analiza fibromax si fibroscan e una si aceeasi si cum se face: prin analiza singelui sau vizualizare imagine.Multumesc tare mult.

 9. Buna ziua ,
  46 ani ,hepatita cronica cu virus C genotip 1b ,scor fibroscan 12.4(la 12.5 ->F4 deci, probabil e F4) , fibromax F3 , ARN 1.237.255 UI/ml , AFP = 11.79 ng/mL (valori de referinta 0.89-8.78) , TGO= 35 ;TGP =58 (val.ref. 0-55), varice esofagiene =fara leziuni
  Intrebari : care dintre analize sunt mai aproape de realitate : fibroscan (F4) sau fibromax (F3) ? Cat de mult poate sa avanseze boala intr-o perioada de 50-100 de zile ? Intreb deoarece am doua variante de tratament :
  1. sa depun dosarul pentru tratament si sa astept aprobarea acestuia cel mai probabil 3-12 luni (asta tinand cont ca cei de la comisie se agata de fibromax care este F3)
  2.sa comand din India medicamentele generice si sa incep tratamentul
  Concret , ma imbat putin cu apa rece : am aproape ciroza ,sunt la limita ,cumpar medicamentele , nu apuc ciroza si din fibroza 3 poate boala mai regreseaza in fibroza 2 samd . Daca este F3 si eliminat virusul , tinand cont ca oricum restul organelor sunt afectate (splina ,vena porta ,mai am si litiaza biliara ) inevitabil ajung in ciroza ?

 10. Pe acest site nu se acorda consultatii medicale persosnalizate (lucru itnerzis de lege in ROmania) ci doar informatii medicale.
  Recomandarile medicale si discutiile medicale referitoare la cazul dvs este corect sa le purtati cu medicul dvs gastroenterolog, cum fac si eu cu pacientii consultati de mine
  Cu stima

 11. Buna ziua,
  Am efectuat de curand testul fibromax cu urmatoarele rezultate- F0, A0, S0, N0, H0. Rezultatul viremiei nu este gata. Ma intereseaza sa stiu la cat timp trebuie efectuat un fibromax sau in urma carora analize este necesar sa se efectueze un alt fibromax. Mentionez ca am fost depistata de curand cu virusul B, si nu am urmat niciun tratament pana in momentul de fata.
  Multumesc pentru raspuns!

 12. Buna dimineata Domnule Doctor,
  Am hepatita cronica cu virus b&d si am efectuat fibromax i doua centre: synevo si bioclinica iar rezultatul a fost dat de ambele laboratoare f1-f2 insa la elastrografie am 11,6 KPa …..nu stiu care poate fi rezultatul real….va rog lamuritima

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus