Despre dr Ditoiu, programari, contact

Cat de grav este, ce evolutie si prognostic are boala mea,ce sanse am?

Primesc sute de astfel de intrebari de la utilizatori, referitor la problemele lor de sanatate.http://1.bp.blogspot.com/_hL0QrZsPcvY/Sco8pEic_oI/AAAAAAAAAcM/5CZ1QEeqzyc/s400/MM---Questions.gif

Din pacate in medicina mai mult decat in oricare alta meserie, pentru a-ti face o parere completa despre un anumit caz, relatia directa medic-pacient este indispensabila.Daca referitor la defectiunea unei masini, poti intreba un prieten la telefon ce parereare si ce trebuie sa faci, in medicina poti gresi grav daca nu faci o anamneza completa si o examinare completa a pacientului.

Sa va dau un exemplu.

Daca cineva imi spune „ma doare burta de 5 zile, ce boala am” , avand doar aceasta informatie variantele de diagnostic sunt largi, practic omul poate avea orice boala abdominala.

Daca apoi completeaza ca durerea este in partea de sus a abdomenului, variantele de diagnostic sunt limitate teoretic la cele cateva organe din zona respectiva, sau la coloana lombara.

Daca mai completeaza ca durerea apare inainte de masa si are si arsuri pe piept, practic poate fi o boala de stomac sau esofag, legate probabil de aciditatea crescuta – ulcer, gastrita, esofagita de reflux, hernie hiatala.

Daca pacientul mai spune ulterior ca a scazut in greutate cca 15kg in ultimele luni, riscul ca diagnosticul sa fie o tumora de stomac este foarte mare.

Daca completeaza ca inghite greu alimentele solide,ma indrept catre varianta unei tumori de esofag. In cazul ultimelor variante, i-as recomanda endoscopie digestiva superioara.

Daca apoi imi spune ca a facut recent o endoscopie digestiva superioara care a fost normala, toate variantele de mai sus cad, si ma gandesc la o tumora a abdomenului superior din afara tubului digestiv, si i-as recomanda o ecografie sau computer tomograf in zona respectiva.

Lucrurile se simplifica foarte mult daca examinezi pacientul, sansele de diagnostic crescand de ceteva ori. Sansele de diagnostic cresc de asemenea daca se iau in calcul si alte simptome ale pacientului, relatia dintre simptome, rel.atia simptomelor cu efortul, alimentatia, raspunsul la medicamente, etc, etc

In conditiile unei asa de mari diferente intre variantele de diagnostic, legate doar de povestea pacientului, este evident ca riscul unui medic de a gresi in consultatiile „oarbe”, fara sa vada pacientul , sa stea de vorba cu el si sa-l examineze sunt imense.

Daca pentru un medic exista riscul de a gresi, este evident ca acest risc este mult mai mare pentru un pacient fara studii medicale, care isi cauta un diagnostic pornind de la simptome sau analize similare postate pe net.

De aceea nu se poate pune un diagnostic pe net (sau eu cel putin, nu pot raspunde competent pe net), deoarece lipsesc urmatoarele elemente:

1. Examinarea pacientului de cu evaluarea lui DIRECTA (asa cum nu cumperi o casa, o masina, etc fara sa le vezi cu ochii tai, si bolnavul trebuie sa il vezi cu ochii tai ca sa-ti dai seama cat de grav este sau cum va evolua)
2. Evaluarea starii generale a pacientului (poate fi excelenta, buna, mediocra, grava sau foarte grava, dar acest lucru trebuie sa il vezi cu ochii tai)
3. Anamneza completa care sa precizeze toate simptomele , evolutia simptomelor,  bolile anterioare si modul lor de evolutie (vindecat, cronicizate sau agravate)
4. Date despre bolile actuale asociate si gravitatea lor – bolile de inima, plaman, ficat, rinichi, diabetul zaharat , etc
5. Analizele de laborator generale – hemograma, coagulare, glicemie, creatinina, ionograma, gazele sanguine – si evolutia lor la controale repetate in timp
6. Electrocardiograma, ecografia, radiografii, CT, etc
7. Starea functiei pulmonare , cardiace, hepatice, renale, etc
8. Daca suporta sau nu medicamentele in vederea tratamentului.
9. Modul de rapuns la tratament, iar tratamentul nu se poate prescrie fara sa stii COMPLET cazul respectiv, si sa poti urmari evolutia bolii in timpul tratamentului
10. Si , nu in ultimul rand, asa cum nici un meserias nu este fericit daca se baga altul in lucrarea lui, nici un medic nu este fericit daca se baga alt medic peste un pacient de care raspunde el si il trateaza el.

LA INTREBARILE REFERITOARE LA EVOLUTIA UNEI BOLI POATE RASPUNDE CEL MAI EFICIENT SI COMPETENT MEDICUL CURANT, CEL CARE VEDE DIRECT PACIENTUL, SI IL STIE COMPLET!

DESCRIEREA UNOR SIMPTOME, ANALIZE, ETC PE NET DE CATRE PACIENT, NU ESTE SUFICIENTA PENTRU O EVALUARE CORECTA A UNUI CAZ MEDICAL

Au fost facute studii pe medici care au fost pusi sa puna diagnostic bazandu-se doar pe povestirea simptomelor bolnavului = anamneza, pe povestirea bolnavului si examinarea sa, si pe povestire, examinare si analize, CT, RMN, etc.diagnostic-medical-corect

Concluzia este ca

 • pe baza  anamnezei un medic poate suspiciona diagnosticul corect in cca 70% din cazuri,
 • daca in plus mai si examineaza bolnavul sansa de diagnostic corect creste la 80%,
 • analizele si celelalte explorari cresc sansa de diagnostic corect cu inca cca 10%.

Cu alte cuvinte, daca nu discuti si nu examinezi bolnavul, ai sansa de a pune un diagnostic corect de cca 10% – aveti  un articol aici.

Si atunci ma intreb, merita sa tratez din imaginatie bolnavul care imi cere un diagnostic sau tratament pe net sau sa-mi stric reputatia dand sfaturi aiurea si ilegal  pe net?

Din cauza riscului imens de eroare in evaluarea cazurilor medicale fara sa vezi pacientul,  art.31. din codul deontologic medical romanesc nu permite actul medical de la distanță – cum este evaluarea medicala pe net – decat in caz de urgenta sau daca un medic este langa pacient si iti transmite parerile lui despre bolnavul respectiv- postez mai jos articolul.

Investigația ori intervenția medicală la distanță, în oricare dintre formele și modalitățile existente, este permisă numai în situația în care pacientul este asistat nemijlocit de către medicul său, iar scopul investigației și procedurilor la care este supus pacientul este acela de a ajuta medicul să determine diagnosticul, să stabilească tratamentul sau să întreprindă orice altă măsură medicală necesară finalizării actului medical sau a intervenției medicale în cazul operaților. Excepție fac situațiile de urgență.


Daca aveti probleme  gastroenerologice de genul celor descrise in articolul pe care tocmai l-ati citit nu trebuie sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile. Nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. chiar daca avem bani, nu avem piese de schimb. Va spun din experienta mea ca pentru orice problema medicala exista o rezolvare.

Inapoi la prima pagina

Calendar is loading...
Powered by Booking Calendar
- Zile de consultatii

 

Dr Ditoiu Spital Fundeni -gastroenterolog-hepatolog

Sunt Dr Ditoiu Alecse Valerian, medic specializat in gastroenterologie, hepatologie, boli interne, endoscopie digestiva – colonoscopie in Romania, Olanda si Franta, doctor in medicina Din 1990 lucrez la Institutul clinic Fundeni Clinicade medicina interna avand peste 30 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara, medic specialist, medic primar si terminand cu doctoratul Sunt cadru universitar prin concurs, actualmente sef de lucrari la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale . De 20 de ani sunt Secretar General al Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului SCURT TRASEU PROFESIONAL: In 1982 – am absolvit Facultatea de medicina Generala a Universitatii de Medicina si Farmacie “Gr T Popa” Iasi, sef de promotie (media generala 10 – 50 de examene + diploma) poate vi se pare o lauda, dar a fost o munca imensa sase ani, si au fost 2500 de absolventi in promotia mea click → Diploma absolvire 1, Foaie matricola 2 In 1982 imediat dupa absolvire, am luat repartitie in Bucuresti pentru stagiatura In perioada 1982 -1985- medic stagiar la spitalele Cantacuzino, Colentina In perioada 1985-1988 nu a fost nici un concurs in tara, de aceea am fost medic de medicina generala la dispensarul rural, com Dorobantu Jud Calarasi In 1988 a fost primul concurs dupa patru ani, si am devenit prin concurs cercetator stiintific in specialitatea expertiza medicala si recuperarea capacitatii de munca la Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca Bucuresti Tot in 1988 am promovat al doilea concurs de medic cercetator stiintific in specialitatea medicina interna la Institutul National de Medicina Sportiva Bucuresti In perioada 1988 – 1991 – am fost medic rezident la spitalele Cantacuzino, Carol Davila, Colentina si Fundeni din Bucuresti In 1991 am devenit medic specialist de boli interne Spitalul Fundeni In 1991 am promovat alr concurs de asistent universitar la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti , Facultatea de medicina – Clinica de medicina Interna din Institutul Clinic Fundeni, condusa de profesorul Lucian Buligescu In perioadele 1992 – 1995 si 1997-1998 am fost si medicul personalului din Institutul clinic Fundeni In 1993 – am urmat specializarea in endoscopie digestiva superioara, colonoscopie cu profesorul Alexandru Oproiu, cu supraspecializari ulterioare in Olanda (1993) Franta (1996 si 1998) si Romania In 1996 am devenit medic primar boli interne In 1996 am promovat examenul de medic specialist gastroenterologie – a doua specialitate In anul 2000 am devenit medic primar gastroenterologie Tot in anul 2000 am devenit doctor in stiinte medicale – gastroenterologie, conducatorul doctoratului fiind profesorul Lucian Buligescu, cel mai mare hepatolog din Romania in acel moment. In anul 2001 am promovat alt concurs de sef de lucrari la Universitatea de medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti Clinica Medicala Fundeni In peste 30 de ani de practica medicala am efectuat cca 150. 000 de consultatii medicale 65.000 endoscopii digestive superioare 20.000 de colonoscopii peste 1000 de biopsii hepatice

12 thoughts on “Cat de grav este, ce evolutie si prognostic are boala mea,ce sanse am?

 1. Ar trebui mentionat si faptul ca din experienta s-a constat ca 90% din cazurile de hepatica cronica B ajung la ciroza in 10-15 ani si la deces in 15-20.

 2. Aproximativ 90% dintre persoanele infectate cu virusul hepatitei B prezintă infecţia acută.6 Aceasta va dura câteva săptămâni sau luni, însă persoana se va vindeca şi nu va mai prezenta niciun fel de probleme de sănătate persistente.6

  Cu toate acestea, aproximativ 10% dintre persoanele infectate cu virusul hepatitei B vor avea hepatită B cronică.2 Aceasta este cea mai severă formă de infecţie care poate determina o boală hepatică severă şi chiar cancer hepatic.6 Aproximativ 15-25% dintre persoanele cu infecţie cronică vor dezvolta afecţiuni hepaticesevere precum ciroză sau cancer hepatic

 3. sansa unei mame ce da nastere unei progenituri, de a transmite virusul b cronic ,copilul fiind vaccinat cu vaccin anti HVB si imunoglobuline specifice.Exista?

 4. Buna ziua,
  Am 30 de ani si am descoperit acum 7 ani de zile ca sunt infectat cu virusul B. In urma analizelor amanuntite, au rezultat urmatoarele
  AgHBE=negativ
  Anti HBE=pozitiv
  Anti HBC=pozitiv
  Anti HBS>10(!!).
  DNA VHB=nedetectabil(<20).
  Transamize si teste ficat=permanent normale.
  Am fost diagnosticat ca fiind 'purtator sanatos'.
  Tin sa mentionez ca de doua ori pe an repet analizele, inclusiv viremia, mereu rezultatele fiind aceleasi, descrise mai sus.Le fac in sistem privat, la unele dintre cele mai mari laboratoare. Cred ca as putea sa exclud erorile de laborator, dupa atatia ani de zile de analize constante.
  Prima intrebare, la care am primit doar raspunsuri evazive de la medici specialisti, lipsind chiar si din tabelul dvs: de ce am anticorpi pentru virusul asta, cu titru protectiv chiar(in momentul de fata 20 unitati), avand in vedete ca AgHBS este pozitiv ? Am inceput sa verific asta incepand cu 4 ani in urma, si mereu au fost peste 10 unitati.
  A doua intrebare se refera la AgHBS CANTITATIV. A scazut in ultimii doi ani, de la 1500 unitati pana la 150 in momentul de fata. Crede-ti ca voi putea sa-l elimin complet in viitor ?
  Va multumesc !
  Cu stima

 5. Va multumesc pentru raspunsul dumneavoastra !
  O sa incerc sa ma programez la dumneavoastra pentru un consult, in luna septembrie.
  Cu stima

 6. Un articol consistent în informații de natură de a furniza clientului/pacientului ideea de a nu se limita și autoalimenta cu oferta internetului ci a recurge la un consult ” al vivo” din partea unui medic care poate aduce mai multă concreteță în determinarea cauzelor unor neplăceri/ disfuncții pe care le resimte în corpul său.

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Programare telefonica
Adresa harta