Gastroenterologie si hepatologie – clinica medicala privata in Bucuresti

Dr AV Ditoiu, gastroenterolog- hepatolog la spitalul Fundeni , secretar general al Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului


Viremia in hepatita b si c: valori "normale", viremia mare, viremia mica, cresterea si scaderea viremiei.

Viral load (engl)

Despre viremie

Viremia (incarcatura virala) pare sa reprezinta o preocupare importanta a userilor de pe www.hepatite.ro.

In cei peste 5 ani de cand exista acest site, peste 1200 de comentarii si intrebari au fost postate avand ca subiect si aceasta problema.

Pornind de la comentariile userilor care in procent de peste 95% prezentau situatia lor de boala, si puneau intrebari la aceasta pe baza valorilor analizelor lor, am redactat intrebarile ce urmeaza ca intrebari generale (nu referitoare la anumite valori ale analizelor unor pacienti), pentru a fi utile tuturor celor interesati..

Deoarece comentarile utilizatorilor au fost postate .. cam peste tot, m-am gandit sa adun o parte din ele aici, pentru a fi mai usor de consultat .

Pentru inceput am adunat (si voi aduna in continuare) intrebarile, urmand sa raspund la ele progresiv, pe masura timpului disponibil.

Ca de obicei mentionez ca nu fac evaluarea cazurilor medicale pe net, si nu-mi spun parerea referitor la un caz medical, bazat doar pe descrieri fragmentare trimise pe net, fara cunoasterea directa a cazului. Nelamuririle referitoare la suferintele dvs, trebuiesc discutate cu medicul curant, nu pe net, netul poate fi sursa de informare nu de diagnostic si tratament “automat”, deoarece fiecare persoana necesita un tratament … personalizat.

Multumesc pentru intelegere.

Ce este viremia in hepatita cronica virala?

Viremia reprezinta cantitatea de virusuri existente in sangele pacientului la un anumit moment.

Valorile viremiei se pot exprima in unitati internationale (UI) sau copii la un mililitru de sange.

Cand trebuie sa faci viremia (incarcatura virala), toti trebuie sa ne-o facem?

Determinarea incarcaturii virale pentru virusul hepatitei B trebuie facuta atunci cand ai AgHBs prezent si transaminazele sunt crescute (mai mult de doua ori valoarea superioara a normalului), iar pentru virusul hepatitei C, atunci cand au fost descoperiti Ac VHC. pe parcursul tratamentului, sau pe parcursul evolutiei hepatitei cronice virale, trebuiesc facute determinari ale viremiei cu o anumita periodicitate (vezi mai jos)

Ce inseamna Centaur XP Chemiluminiscenta pentru AgHBs ?

Chemiluminiscenta este o metoda de analiza care utilizeaza unele molecule care genereaza chemiluminiscenta (lumina obtinuta prin reactie chimica).

Care este valoarea .. normala a viremiei?

In mod normal viremia trebuie sa fie nedetectabila.

De ce se spune viremie nedetectabila si nu viremie zero?

Nu se spune viremie zero, deoarece nu exista inca o metoda care sa determine existenta unui singur virus, limita inferioara de detectie a majoritatii metodelor find de ceteva zeci de copii/ml. Deci viremie nedetectabila poate inseamna ca ai un numar de virusuri, dara acesta este mic, si analiza care s-a facut nu ii poate detecta.

Ce inseamna viremia (incarcatura virala) in copii /ml sau ui (unitati internationale)?

Exista mai multe forme de exprimare a viremiei: in log, in copii/ml sau in ui/ml. Practic, daca ai viremia exprimata in UI/ml si vrei sa stii cate copii ai, inmultesti cifra exprimata in UI/ml cu 5.

Cat de mica este viremia (incarcatura virala) in mod normal?

Cea mai mica incarcatura virala este cea nedetectabila. La o persoana sanatoasa, viremia trebuie sa fie nedetectabila.

Cat de mare poate fi viremia (incarcatura virala)? Ce inseamna viremie (incarcatura virala) mica? Ce inseamna viremie (incarcatura virala) medie? Ce inseamna viremie (incarcatura virala) mare?

Incarcatura virala (viremia) poate fi clasificata astfel;
Pentru virusul C:

 • Viremie mica = 200.000- 1.000.000 copii/ml
 • Viremie medie = 1.000.000 – 5.000.000 copii/ml
 • Viremie mare = 5.000.000 – 25.000.000 copii/ml
 • Viremie foarte mare = peste 25.000.000 copii/ml

Pentru virusul B:

 • Viremie mica = 100- 100.000 ui/ml
 • Viremie medie = 100.000 – 10.000.000 ui/ml
 • Viremie mare = 10.000.000 – 100.000.000 ui/ml
 • Viremie foarte mare = peste 1.000.000.000 ui/ml
Ce importanta are marimea viremiei (mica, medica, mare)? Nu este tot hepatita?

Marimea viremiei este importanta pentru stabilirea urgentei sau non-urgentei tratamentului, pentru evaluarea raspunsului la tratament si a riscului de evolutie a bolii de ficat.

O viremie (incarcatura virala) mica, inseamna o boala usoara, o hepatita usoara?

O viremie mica este de 200.000 – 1.000.000 copii/ml pentru virusul hepatitei C si 100-100.000 ui/ml pentru virusul B si nu poate spune daca boala este usoara sau nu, la inceput sau evoluata. Pentru evaluarea corecta a unei hepatite cu virus B sau C sunt necesare analize suplimentare pe care le gasiti aici

De obicei se considera incarcatura virala mare ce peste 100 de milioane ui/ml

Cu cat ai viremie mai mare cu atat exista risc mai mare sa faci ciroza?

Se pare ca afirmatia dvs este corecta. Mai jos redau un grafic cu relatia dintre incarcatura virala si riscul de a face ciroza in ani.

Viremia si ciroza

Am viremie C nedetectabila, transaminaze normale si ciroza (spune medicul meu). Nu este o greseala? Am ori nu am boala de ficat cu virus C?

Ciroza reprezinta stadiul de “vindecare” a unei boli de ficat (hepatita cronica virala C – sa spunem). In acest stadiu, virusul a fost, a imbolnavit ficatul, ficatul si-a cicatrizat leziunile prin fibroza (ciroza), iar virusul a fost eliminat de sistemul imun (cu sau fara tratament medicamentos). Deci exista posibilitatea cirozei datorate virusului C cu viremie nedetectabila, si transaminaze normale.

O viremia (incarcatura virala) medie inseamna o boala grava?

O viremie mare, poate sa insemne o boala mai evoluata, dar nu este obligatoriu

O viremie (incarcatura virala) foarte mare inseamna ciroza?

O viremie foarte mare, poate sa insemne o boala mai evoluata, dar nu este obligatoriu si nu insaeamna ciroza.  Exista si ciroza cu viremie nedetectabila.

Cand trebuie sa faci viremia (incarcatura virala) in timpul tratamentului si de ce?

In principiu, este bine de facut incarcatura virala (viremia) la toate persoanele care sunt descoperite cu Ac VHC sau Ag HBs, indiferent de valoarea transaminazelor; aceasta deoarece nu exista o corelatie liniara intre marimea transaminazelor si marimea viremiei (pot fi viremii mari cu transaminaze normale).

In timpul tratamentului este bine sa se faca viremia in saptamanile 4,12, 24 , 48 si eventual 72 de saptamani de tratament.

Daca ai viremie (incarcatura virala) mare sau foarte mare, este urgent sa faci tratament? Cat de urgent trebuie sa incepi tratamentul in acest caz?

In principiu hepatita cronica (ca majoritatea bolilor cronice) nu reprezinta o urgenta medicala (fata de hepatita acuta sau bolile acute de exemplu).

Totusi, in viremiile de peste 1.000.000 ui/ml si A3 F3, se considera ca este necesara inceperea rapida a tratamentului, aceste cazuri intrand prioritar pentru aprobare la CNAS.

Viremia si ciroza

In cat timp faci ciroza daca ai viremie (incarcatura virala) nedetectabila?

In hepatita cronica cu virus C, viremia nedectabila dupa 6 luni de tratament (sau viremie nedetectabila, care nu a necesitat tratament) este asociata cu vindecarea bolii de ficat, deci nu apare ciroza.

In hepatita cronica cu virus B, viremia nedetectabila poate deveni oricand detectabila, cu riscul de evolutie a hepatitei catre ciroza in medie cam in 10-15 ani. Evident exista cazuri cu evolutie mai rapida sau mai lenta, ca si cazuri stationare (care nu fac ciroza) sau cu vindecare fara tratament sau cu tratament.

In cat timp faci ciroza daca ai viremie (incarcatura virala) detectabila?

Evolutia catre ciroza depinde de evolutia viremiei sub tratament – vezi mai sus. In cazurile nefavorabile, riscul de evolutie a hepatitei catre ciroza in medie cam in 10-15 ani. Evident exista cazuri cu evolutie mai rapida sau mai lenta, ca si cazuri stationare (care nu fac ciroza) sau cu vindecare fara tratament sau cu tratament.

In cat timp faci ciroza daca ai viremie (incarcatura virala) mica?

Evolutia catre ciroza depinde de evolutia viremiei sub tratament – vezi mai sus. . Evident exista cazuri cu evolutie mai rapida sau mai lenta, ca si cazuri stationare (care nu fac ciroza) sau cu vindecare fara tratament sau cu tratament. Evolutia este mai lenta si raspunsul la tratament mai bun daca ai incarcatura virala mica.

In cat timp faci ciroza daca ai viremie (incarcatura virala) medie?

Evolutia catre ciroza depinde de evolutia viremiei sub tratament – vezi mai sus. In cazurile nefavorabile, dintre cei care iau virusul C, 50-85% raman cu virusul si doar 5-25% fac ciroza in urmatorii 25 de ani. Evident exista cazuri cu evolutie mai rapida sau mai lenta, ca si cazuri stationare (care nu fac ciroza) sau cu vindecare fara tratament sau cu tratament.

In cat timp faci ciroza daca ai viremie (incarcatura virala) mare?

Evolutia catre ciroza depinde de evolutia viremiei sub tratament – vezi mai sus. In cazurile nefavorabile, dintre cei care iau virusul C, 50-85% raman cu virusul si doar 5-25% fac ciroza in urmatorii 25 de ani. Evident exista cazuri cu evolutie mai rapida sau mai lenta, ca si cazuri stationare (care nu fac ciroza) sau cu vindecare fara tratament sau cu tratament. Evolutia este mai rapida si raspunsul la tratament mai prost daca incarcatura virala este mare.

Ce importanta are marimea viremiei (incarcatura virala) in evolutia hepatitei catre ciroza?

Incarcatura virala mare, prezinta risc mai mare de evolutie catre ciroza.

Ce importanta are marimea viremiei (incarcatura virala) in evolutia hepatitei catre cancer de ficat?

Incarcatura virala mare, prezinta risc mai mare de evolutie catre cancer de ficat.

Daca ai viremia mare ,  exista sanse ca viremia (incarcatura virala) sa devina nedetectabila?

Da, dar sunt mai mici decat in cazul viremiei mici.

Daca ai viremia medie ca valori ,exista sanse ca viremia (incarcatura virala) sa devina nedetectabila?

Da, dar sunt mai mici decat in cazul viremiei mici.

Daca ai viremia mica ca valori ,exista sanse ca viremia (incarcatura virala) sa devina nedetectabila?

Da, sansele sunt mai mari decat in cazul viremiilor medii sau mari.

Daca ai viremie (incarcatura virala) nedetectabila, va ramane asa permanent?

In cazul virusului C , poate ramane nedetectabila permanent, in cazul virusului B, exista riscul reactivarii virusului oricand.

Viremia si transmiterea virusului

Daca ai viremie (incarcatura virala) nedetectabila poti transmite virusul partenerului sexual?

In cazul virusului C nu poti transmite virusul daca ai viremie nedetectabila, in cazul virusului B, exista acest risc, dar este foarte mic.

Daca ai viremie (incarcatura virala) nedetectabila poti transmite virusul celor din familei?

In principiu virusul hepatitei B si C nu se transmit in familie decat eventual (rar) partenerului sexual, sau prin aparat de ras sau periuta de dinti (ipotetic) folosite in comun. In cazul virusului C nu poti transmite virusul daca ai viremie nedetectabila, in cazul virusului B, exista acest risc, dar este foarte mic.

Daca ai viremie (incarcatura virala) mica poti transmite virusul celor din familei?

In principiu virusul hepatitei B si C nu se transmit in familie decat eventual (rar) partenerului sexual, sau prin aparat de ras sau periuta de dinti (ipotetic) folosite in comun. Daca ai viremie mica, exista acest risc, dar este foarte mic

Daca ai viremie (incarcatura virala) mare poti transmite virusul celor din faamilie?

In principiu virusul hepatitei B si C nu se transmit in familie decat eventual (rar) partenerului sexual, sau prin aparat de ras sau periuta de dinti (ipotetic) folosite in comun. Daca ai viremie mare, exista acest risc, fiind ceva mai mare decat in cazul vireimici mici

Daca ai viremie (incarcatura virala) detectabila poti transmite virusul in timpul sarcinii?

Teoretic poti transmite (viremia nedetectabila NU INSEAMNA viremie zero, deci absenta virusului, ci doar ca metoda nu poate detecta virusul), riscul fiind foarte mic.

Daca faci tratament si viremia (incarcatura virala) nu scade, de ce trebuie sa intrerupi tratamentul?

Pentru ca virusul nu este omorat de medicament

Daca faci tratament si viremia (incarcatura virala) nu scade, si trebuie sa intrerupi tratamentul, virusul nu isi reia inmultirea?

Probabil virusul se inmulteste ca si inainte de tratament, deoarece tratamentul oricum nu era eficient

Dupa cat timp de la terminarea tratamentului antiviral se vor face analizele pentru a vedea daca virusul a reaparut?

Dupa 6 luni

Daca virusul nu reapare dupa un numit interval se poate considera ca am scapat definitiv de boala? Care ar fi acest interval de timp?

La virusul C perioada este de 6 luni de la terminarea tratamentului, la virusul B nu exista aceasta situatie (se poate reactiva oricand, datorita persistentei virusului in ficat, chiar daca lipseste din sange).

Ce relatie este intre marimea transaminazelor si marimea viremiei (incarcatura virala) ?

Teoretic exista transaminaze mici sau normale cu virus mult si invers

Ce relatie este intre marimea viremiei (incarcatura virala) si AgHBs?

Teoretic cu cat ai viremie mai mare cu atat AgHBs (determinat cantitativ) este mai mare)

Daca ai viremie (incarcatura virala) nedetectabila, inseamna ca nu ai hepatita cronica?

Poti sa ai hepatita cronica cu viremie nedetectabila, fie ca hepatita are alta cauza, fie ca virusul a dat hepatita cronica si apoi a fost omorat de tratament, iar hepatita a ramas

Daca ai viremie (incarcatura virala) detectabila inseamna ca ai hepatita cronica?

Exista viremie detectabila FARA sa ai si hepatita cronica.

Daca ai viremie (incarcatura virala) mica, ai hepatita mai usoara?

Nu este o relatie liniara intre marimea viremiei si severitatea hepatitei (deci raspunsul la intrebarea dvs este negativ)

Ce relatie exista intre incarcatura virala si gravitatea bolii de ficat?

Aveti raspunsul mai sus

Daca ai viremie (incarcatura virala) mare ai hepatita mai grava?

Aveti raspunsul mai sus

Poti sa ai hepatita daca ai viremie (incarcatura virala) nedetectabila?

Poti sa ai, aveti raspunsul mai sus

Puteti sa-mi spuneti cat de bolnav sunt dupa valoarea viremiei (incarcatura virala)?

Nu pot sa va spun, gravitatea bolii nu este data doar de valoarea viremiei (exista ciroza hepatica de cauza virala cu viremie nedetectabila)

Puteti sa-mi spuneti cum va evolua boala mea dupa valoarea viremiei (incarcatura virala)?

Teoretic, daca valoarea viremiei scade sub tratament, exista sanse ca evolutia bolii sa fie buna.

Puteti spune daca voi transmite virusului copilului sau sotului daca am viremia (incarcatura virala) mare?

Exista acest risc, care se poate reduce pentru sot daca se vaccineaza penttru virusul B, iar pentru copil sa iau anumite masuri la nastere (sunt postate pe site).

Viremia nedetectabila inseamna vindecarea hepatitei?

Nu inseamna asta, aveti raspunsul mai sus

Care sunt cele mai bune rezultate pe care le pot obtine la viremie (incarcatura virala), in urma tratamemntului antiviral?

Viremie nedetectabila tot timpul.

Care sunt cele mai proaste rezultate pe care le pot obtine la viremie (incarcatura virala), in urma tratamentului antiviral?

Lipsa de scadere sau cresterea viremiei in ciuda tratamentului.

Daca ai viremie (incarcatura virala) mare trebuie sa tii regim strict?

Trebuie sa tii regimul obisnuit ca pentru hepatita (este postat pe site)

Daca ai viremiei mica, (incarcatura virala) poti sa ai un regim alimentar si de viata normal?

Aveti raspunsul mai sus

Cat de mult variaza viremia intr-un an?

Viremia poate varia oricat in functie de zeci de factori, poate fi zero sau un miliard in acelasi an..

Daca ai viremie (incarcatura virala) medie sa consumi alcool?

Poti sa consumi, dar cu riscul de a agrava boala de ficat

Daca ai facut tratament cu interferon si ribavirina trei luni cat ar trebui sa fie viremia?

Ar trebui sa fie nedetectabila – ideal.

Ce anume insemna acesta viremie in corelatie cu boala ? Reprezinta sau este corelata cu catitatea de virusi “liberi” care pot sa infecteze celule hepatice ? Reprezinta sau este corelata cu numarul de celule infectate.

Virusul hepatitei B se inmulteste in celulele ficatului, iar virusul hepatitei C in celeulele ficatului dar si in inele celule din sange.

Exista o relatie intre numarul de virusi din sangele periferic si cel din celule hepatice infectate (de exemplu fiecare celula hepatica infectata cu virusul C “produce” zilnic in medie  50 de virusuri (virioni), adica in total un trilion de virusuri zilnic.  Teoretic, cu cat ai mai multe virusuri cu atat boala poate fi mai serioasa.

Poate sa scada viremia B de la 44000000 la nedetectabila?

Da.

Poate sa scada viremia C de la 1234000 la nedetectabila?

Da

Exista riscul ca o viremie B sau C mare, sa nu scada deloc sub tratament?

Da

Exista riscul ca o viremie mica B sau C sa creasca chiar daca faci trastament ?

Da

Am avut contact cu cineva cu virusul B sau C, cand imi pot face analizele sa vad daca l-am luat?

Dupa cum vedeti in graficul alaturat in cazul infectiei acute pot sa apara urmatoarele modificari:

 • Viremia creste supa doua saptamani
 • Transaminazele cresc dupa 3 saptamani
 • Icterul si alte simptome apar dupa 4 saptamani
 • Anticorpii IgM apar dupa 4 saptamani si scad rapid. disparand dupa 14 saptamani

Anticorpii IgG apar dupa 5 saptamani si persista mul timp
.Am vazur pe CISD forum ca se pune diagnosticul pe net, este posibil acest lucru? Dvs de ce nu faceti asa? Multumesc

Dupa parerea mea evaluarea unui pacient dupa spusele lui pe net duce in multe situatii la o concluzie eronata, iar eu nu vrea sa – mi iau responsabilitatea de a da sfaturi eronate oamelior, cu urmari unepori grave. Fiecare medic procedeaza cum crede el de cuviinta, si raspunde de consecimtele comportamenutlui sau.

……………………………………….

Alte articole despre hepatita B

Markerii virali in hepatita B

Cum ataca virusul B ficatul

Despre purtatorul de virus B

 

66 Responses to “ Viremia in hepatita b si c: valori "normale", viremia mare, viremia mica, cresterea si scaderea viremiei. ”

 1. baragau claudia says:

  fratelui meu i-au descoperit k are hepatita b, a facut ecografie si i-a iesit k are ficatul nodular si splina marita. doamna doactor a hotarat sa-i faca viremia si dak este cazul mai apoi sa-i faca biopsie(in functie de rezultatul viremiei.c parere aveti despre faptul k are ficatul nodulaor si slpina are 15???va multumesc

  1. pacurar iuliana says:

   buna ziua
   sotul meu are anticorpi la hepatita C pozitivi de 4-5 ani,viremia este nedetectabila tot timpul care este explicatia
   multumesc

   1. Aveti raspunsul teoretic pe site.
    Lamurirea unui caz medical se face prin discutie cu medicul curant, dupa ce acesta discuta, consulta si recomanda analizele necesare .Nu pierdeti timpul cautand explicatia simptomelor dvs pe net , nu va neglijati sanatatea si mergeti la un medic competent din zona dvs!
    va multumim pnetru intelegere

 2. Apetrii Aura says:

  In virusul C hepatic initial virenemia a fost 2 milioane apoi a scazut la valoarea 354000 dupa un an cu tratament simptomatic iar apoi dupa sase luni a crescut la 827000. De Ce ???

 3. gheorghe andra says:

  buna ziua!am 18 ani si am thalasemia majora si hcv.viremia de 209000ui/ml la inceputul tratamentului cu pegintron alfa2b si rebetol 500mg/zidupa 3luni de tratamenti viremia300ui/ml si dupa 6 luni 30 ui/ml.momentan am 9 luni de tratament si nu-l mai pot suporta deoarece mi sau accentuat problemele la inima (aritmii sinusale;cardiomiopatie secundara si cord dilatat).

  intrebarea mea ptr.dv.este:sa.l continui(fiindumi foarte rau,in special la inima) sau sa.l intrerup)specific ca am doar 35kg.

  va cer doar o simpla parere ca medic specialist.va multumesc!!!

 4. simona says:

  buna am hepatita cronica cu virus b cand am descoperit aveam 17 000 copii/ml ear dupa un an de interferon am stat 8 luni si am
  facut viremia si mea esit 19.521.304 copii/ml cum e mare sau mijlocie? daca mai este alt tratament si ce sanse am sa ma mantin astept raspuns mersi.

 5. Elena says:

  Buna ziua!
  Daca viremia devine nedetectabila se poate face vaccin impotriva hepatiei B?

 6. dan says:

  De aprox. 3 luni fac tratament cu interferon pentru hepatita B.
  La inceputul tratamentului viremia a fost de aprox. 98.000 copii/ml, iar transaminazele la valori normale. Acum viremia este < 51 copii/ml, in schimb transaminazele au crescut. Oare e bine?

  Multumesc,

 7. simona says:

  buna ziua,acum o luna am fost la prietenul meu in grecia si a fost diagnosticat cu hepatita b acuta.am revenit in tara si am mers la un cabinet particular si am facut doar analiza aceea sa vad daca am virusul. a iesit pozitiv,apoi am mers la alt medic si mia facut analizele complete si amre explicatie nu mia dat,de fapt nu au iesit toate analizele decat tgo tgp parca si a zis k sunt val normale si k asta inseamna k am hepatita b cronica..e adevarat?mentionez k eu sunt de 6 ani cu prietenul meu si alti parteneri nu am mai avut..daca a mea e cronik,a lui de ce e acuta?banuiesc k daca o am de mult in atatia abni se croniciza si la el..va rog ajutatima sa inteleg

 8. NEBUNU VALERIA says:

  Ce inseamna incarcatura virala la adulti de 4 593 000 ?

 9. CLAUDIA says:

  BUNA ZIUA! IN URMA CU 5 ANI AM FOST DEPISTATA CU VIRUSUL HEPATITEI C. IN ACEASTA SAPTAMINA AM EFECTUAT NISTE ANALIZE, IAR REZULTATUL VI-L PREZINT IN URMATOARELE RANDURI:STGO = 20 U/L;STGP =12U/L;TSH 2.3700 ;PCR ARN HCV CANTITATIV = INCARCATURA VIRALA ;NEDEDECTABIL, SENSIBILITATEA METODEI:15 UI/ML (1.18 log UI/ML).
  VA ROG , DACA SE POATE, SA-MI INTERPRETATI REZULTATELE! O ZI BUNA!

 10. sorin says:

  am viremia mare transaminazele foarte mari ficatul normal ecografic

 11. cati says:

  buna ziua.imiputeti spune va rog cum aflu daca sunt purtatoare de hepatita b sau contagioasa?

 12. cati says:

  trebuie neaparat sa fac viremia? transaminazele sunt f bune…ficatul e perfect sanatos si OD=3652

 13. emil says:

  daca analizele unui control medical normal sunt bune putem sa facem ciroza fara sa stim? multumesc!

 14. ioana89 says:

  BUNA! As dori sa stiu in cat timp poate evolua virusul B….si ce i-ar putea grabi evolutia? Va multumesc!

 15. alina says:

  am hepatita cronica B, viremia : >989400000. Cat de mare este aceasta viremie? Oare de cati ani sunt infectata? Va multumesc mult.

  interval bilogic de referinta:
  >117copii/ml( 170000000

 16. Bloom says:

  matusa mea a terminat acum tratamentul pentru hepatita c i s-a spus sa faca viremia luna asta ,e relevanta sau sa astepte dupa 6 luni de la terminarea tratamentului? trebuie facuta in caz ca e detectabil sa se faca formele pentru alt tratament?.Transaminazele cu 5 puncte marite la ultima injectie interferon spun ceva in legatura cu detectabil sau nedetectabil? multumesc mult

 17. Hepatologia si gastroenterologia online: boli de ficat, fiere, boli gastroenterologice explicate » Blog Archive » Dictionar medical:despre ciroza, hepatite, colecist si transaminaze says:

  […] Reprezinta cantitatea de virusuri din sangele uman, aveti datele complete aici […]

 18. hirtan Ofelia says:

  Buna ziua,

  Va rog sa-mi spuneti ce valoare a viremiei ar fi trebiut sa am dupa 12injectii cu pegasus-180yg/saptamina si ribavirinium 1g/zi daca am pornit de la o lavoare a viremiei de 1.980.000 UI/ml.

  Va multumesc foarte mult si astept un raspuns

 19. […] mai importante analize pentru diagnosticul hepatitei C sunt ALT , Ac VHC, viremia, sau biopsia hepatica, […]

 20. Hepatologie – gastroenterologie online: boli de ficat, fiere, boli gastroenterologice explicate » Blog Archive » Hepatita B – diagnostic says:

  […] valorii ADN VHB (viremia) arata daca virusul se inmulteste sau nu, si este cel mai specific marker al existentei acestui […]

 21. corina iuliana says:

  buna ziua.am fost depistata cu hepatita B.am facut viremia si mi’ai iesit 3363 copii/ml iar ADN VHB este de 986 IU/ml plasma.transaminazele sunt bune si toate analizele la sange.imi puteti spune ce inseamna asta? si cam ce trebuie facut?saptamana viitoare voi ajunge la medic

 22. 4est says:

  “Viremia reprezinta cantitatea de virusuri existente in sangele pacientului la un anumit moment.” – ce anume insemna acesta viremie in corelatie cu boala ?
  – reprezinta sau este corelata cu catitatea de virusi “liberi” care pot sa infecteze celule hepatice ?
  – reprezinta sau este corelata cu numarul de celule infectate ?

 23. monica says:

  d-l doctor, testarea genotipului virusului hepatic C.se face in functie de incarcatura virala?(pt o incarcatura de 1800000unde ma incadrez?

 24. alis says:

  va multumim pt tot ce ne ati explicat in legatura cu viremia si valorile sale.

 25. Denisa says:

  Buna ziua .Am viremia 8030116 si ceva transaminaze normale, si A0F0 , mi sa aprobat interferonul de la casa de asigurari de vreo 3 saptamani si inca nu am inceput acest tratament .Se face tratament cu interferon in conditiile in care viremia este 8030116 ? De ce nu se face ? De ce se face? Ce inseamna boala nesemnificativa? Ce inseamna boala semnificativa ? CE INSEMNA CITOLIZA? CE INSEMNA DACA AI AVUT 33804375 UI/ML SI ACUM ESTE : 8030116 ,TIMP DE UN AN VIREMIA FARA NICI UN TRARAMENT? ESTE IN CATEGORIA DE CONTROL IMUN?
  CU STIMA ,DENISA.

  1. ovidiu says:

   INFORMATII TEORETICE!

   Totusi, in viremiile de peste 1.000.000 ui/ml si A3 F3, se considera ca este necesara inceperea rapida a tratamentului, aceste cazuri intrand prioritar pentru aprobare la CNAS.

   Studiul preparatelor histologice obtinute prin biopsie hepatica, este facut (in principiu) studiind fibroza hepatica (F, fibroza reprezentand modalitatea de “vindecare” a leziunilor hepatice, cea mai avansata fibroza fiind in ciroza) si activitatea inflamatorie (A, care evalueaza reactia de aparare a ficatului la diferite injurii- virusuri, toxice, fenomene autoimune, etc).

   http://www.hepatite.ro/hepatitele-cronice/2012/totul-despre-tratamentul-hepatitei-b-1581/

   In Romania se considera ca este nevoie sa faci tratament daca

   -viremia este >2000UI/ml cand nu ai AbHBe si >20.000ui/ml daca ai acest antigen

   -transaminazele sunt > 2 ori decat limita superioara a normalului

   -fibroza cel putin F1si activitate inflamatorie cel putin A1 (la biposie sau Fibromax)

   In concluzie informatia pt acordarea tratamentului o gasesti pe acest sit dar si pe CNAS

   10. CRITERIILE DE ELIGIBILITATE PENTRU INCLUDEREA IN TRATAMENTUL ANTIVIRAL SI ALEGEREA SCHEMEI TERAPEUTICE LA PACIENTII CU HEPATITA CRONICA VIRALA B, C, D.

   SANATATE!

 26. Denisa says:

  Buna ziua .Am HEPATITA B ,viremia 8030116 si ceva transaminaze normale, si A0F0 , mi sa aprobat interferonul de la casa de asigurari de vreo 3 saptamani si inca nu am inceput acest tratament .Se face tratament cu interferon in conditiile in care viremia este 8030116 ? De ce nu se face ? De ce se face? Ce inseamna boala nesemnificativa? Ce inseamna boala semnificativa ? CE INSEMNA CITOLIZA? CE INSEMNA DACA AI AVUT 33804375 UI/ML SI ACUM ESTE : 8030116 ,TIMP DE UN AN VIREMIA FARA NICI UN TRARAMENT? ESTE IN CATEGORIA DE CONTROL IMUN?
  CU STIMA ,DENISA.

 27. natalia oprea says:

  Exceptionale raspunsurile, m-am lamurit cu adaosurile alimentare , ceaiueile si tot ce tine de ne-adjuvante. Deasemenea interpretarea analizelor in functie de ce alimente am consumat in ultimele 3 zile astfel incat majoritatea pot fi eronate la recoltare.
  Am antigen australia, am observat ca tinctura de propolis decongestioneaza abdomenul si ma ajuta sa dorm, desigur poate fi un placebo, care este tratamentul indicat de dv si considerati ca este bun pentru antigen australia (contez pe experienta dv. v-am vazut cv-ul – impresionant ) aveti zeci de ani de experienta si ati stat de vorba cu mii de oameni de acolo concluziile referitoare la ceaiuri , adaosuri alimentare si alte regimuri si pastilute.
  Va urez sanatate ca sunt sarbatori si sa ne mai scrieti pentru ca lucrurile pe care le scrieti dv, nu le scriu multi, de fapt niciunul.

 28. CATALIN says:

  SUNT DIAGNOSTICAT CU HEPATITA CRONICA C DUPA UN AN TRATAMENT VIREMIE NEDETECTABILA IAR DUPA 6 LUNI DE LA TERMINARE VIREMIE REACTIVATA 1200000UI/ML ESTE NECESARA CONTINUAREA TRATAMENTULUI CU INTERFERON?

 29. Barabas Cornelia says:

  Am hepatita B iar incarcatura virala 8.355.598U/l,ma pot interna pe sectia dumneavoasta pentru tratament .Multumesc

 30. geanina says:

  am si eu o intrebare daca ant-hcv este pozitiv inseamna ca exista si virusul c

 31. Vali says:

  Buna ziua.Am hepatita B si viremia de 800 de copii.Se poate face interferon?Precizez ca am poliartirita si urmez tratamet cu ARAVA de 4 ani.

 32. marianna says:

  buna ziua.am hepatita c si viremia de; incarcatura virala 1 735 283 ui /ml si sensibilitatea 15 ui /ml.va rog sa-mi spuneti cat de mare e si cat de grav este.va multumesc mult.

  1. breban maria says:

   am viusul c cu viremie 800000ui/ml…este necesr tratamentul cu interferon?..am 52 ani..

 33. george says:

  Buna ziua,
  Am tot cautat pe net dar nu am gasit un raspuns clar la urmatoarea problema. Am avut contact cu sange, posibil infectat cu virus hep b si c. Intrebarea mea este, dupa cat timp pot sa fac analizele astfel incat sa fiu absolut sigur daca am contactat aceste virusuri sau nu? Exista mai multe tipuri de analize care pot depista existenta acestor virusuri mai repede decat altele ?

 34. marian says:

  Buna seara.am terminat de facut tratamentul cu interferon si copegus.iar la olunadupa terminarea tratamentului mia iesit viremia nedetectabila iar testul vhc pozitiv.ce inseamna asta??inca mai am hepatita??nu mam vindecat sau macar stopat boala??astept un raspuns va rog mult.0785.088.521.hepatita c

 35. pop ion says:

  Buna seara,

  Redau mai jos istoricul analizelor mele:
  1. Decembrie 2008 –
  TGO – 92 (valori normale 8.00-50.00 U/L)
  TGp – 194 (valori normale 9-72 Ul/)

  AcVHD-IgG – NEGATIV
  Anti_HBE – 40.41
  Anti_HBE_I – Nonreactive
  AcVHD-IgM – NEGATIV
  HBeAg – 1364.408
  HBeAg_I – Reactive
  AgVHD – NEGATIV
  HAVAbIgM – 0.64
  HAVAbIgM_I – Nonreactive
  HBcAb_IgM – 0.17
  HBcAb_IgM_I – Nonreactive
  HCV_3 – 0.1
  HCV_3_I – Nonreactive

  2. Ianuarie 2009
  HBV-DNA Cobas TaqMan – 110000000 UI/ml

  3. Am urmat tratamentul cu interferon, ultima injectie am facut-o in aprilie 2011. Analizele la acea data au fost:
  TGO – 33 (valori normale 17-59 U/L)
  TGP – 37 (valori normale 21-72 Ul/)
  AgHBs -2300
  AgHBs_I – Positiv
  AcHVC – 0.04
  AcHVC_I – Negativ
  AcHBs – 0.0
  cgHBs_I – Negativ

  4. La 6 luni de la terminarea tratamentului(deci in octombrie 2011):
  ADN-VHB – 1050 UI/ml

  In continuare la analizele periodice facute la 6 luni, transaminazele au fost in limite normale

  5. In octombrie 2013(la 2 ani jumate de la terminarea tratamentului cu interferon), situatia sta in felul urmator:
  TGO – 40 (valori normale 17-59 U/L)
  TGP – 59 (valori normale 21-72 Ul/)

  AcHBs 1000
  AgHBs_I – React
  AcHBe > 4.50
  AcHBe_I – React
  AgHBe – 0.33
  AgHBe_I – Negativ

  ADN viral Hepatita B – 93 UI/ml

  Fibromax:
  Scor Fibrotest: 0,20 (pe o scara de la 0 la 1)
  – nivel estimat al fibrozei: F0
  Scor Actitest: 0,25 (pe o scara de la 0 la 1)
  – nivel estimat al inflamatiei (in hep virala cronica cu virus C sau B): A0-A1
  Scor Steatotest: 0,14 (pe o scara de la 0 la 1)
  – nivel estimat al steatozei: S0
  Scor NAshtest: 0,25 (pe o scara de la 0 la 1)
  – nivel estimat al inflamatiei in boli metabolice (diabet zaharat, obezitate si dislipidemie): N0
  Scor Ashtest: 0,00
  – nivele estimat al inflamatiei in alcoolism: H0

  Intrebarile ar fi:
  1. Cu analizele de mai sus, fac parte din asa numita categorie de pacienti “sanatosi” cu hepatita B?
  2. Cunoasteti pe cineva la care viremia a devenit nedetectabila la cativa ani de la terminarea tratamentului cu interferon? Care sunt sansele ca daca devine viremia nedetectabila, sa reapara in viitor?
  3. In afara de a deveni viremia netectabila, ca sa pot numi ca m-am vindecat complet de hepatita B, ar trebui ca
  AgHBs_I sa fie Negativ si AcHBe_I sa fie Negativ, corect? Exista cazuri in care poti scapa de viremie, dar acesti indicatori sa fie inca activi?
  4. Din rezultatele Fibromax-ului ce concluzie se poate trage?

  Sanatate si zambete,

 36. pop ion says:

  Buna seara,
  Sunt barbat, in prezent am 28 de ani.
  Redau mai jos istoricul analizelor mele:
  1. Decembrie 2008 –
  TGO – 92 (valori normale 8.00-50.00 U/L)
  TGp – 194 (valori normale 9-72 Ul/)

  AcVHD-IgG – NEGATIV
  Anti_HBE – 40.41
  Anti_HBE_I – Nonreactive
  AcVHD-IgM – NEGATIV
  HBeAg – 1364.408
  HBeAg_I – Reactive
  AgVHD – NEGATIV
  HAVAbIgM – 0.64
  HAVAbIgM_I – Nonreactive
  HBcAb_IgM – 0.17
  HBcAb_IgM_I – Nonreactive
  HCV_3 – 0.1
  HCV_3_I – Nonreactive

  2. Ianuarie 2009
  HBV-DNA Cobas TaqMan – 110000000 UI/ml

  3. Am urmat tratamentul cu interferon, ultima injectie am facut-o in aprilie 2011. Analizele la acea data au fost:
  TGO – 33 (valori normale 17-59 U/L)
  TGP – 37 (valori normale 21-72 Ul/)
  AgHBs -2300
  AgHBs_I – Positiv
  AcHVC – 0.04
  AcHVC_I – Negativ
  AcHBs – 0.0
  cgHBs_I – Negativ

  4. La 6 luni de la terminarea tratamentului(deci in octombrie 2011):
  ADN-VHB – 1050 UI/ml

  In continuare la analizele periodice facute la 6 luni, transaminazele au fost in limite normale

  5. In octombrie 2013(la 2 ani jumate de la terminarea tratamentului cu interferon), situatia sta in felul urmator:
  TGO – 40 (valori normale 17-59 U/L)
  TGP – 59 (valori normale 21-72 Ul/)

  AcHBs 1000
  AgHBs_I – React
  AcHBe > 4.50
  AcHBe_I – React
  AgHBe – 0.33
  AgHBe_I – Negativ

  ADN viral Hepatita B – 93 UI/ml

  Fibromax:
  Scor Fibrotest: 0,20 (pe o scara de la 0 la 1)
  – nivel estimat al fibrozei: F0
  Scor Actitest: 0,25 (pe o scara de la 0 la 1)
  – nivel estimat al inflamatiei (in hep virala cronica cu virus C sau B): A0-A1
  Scor Steatotest: 0,14 (pe o scara de la 0 la 1)
  – nivel estimat al steatozei: S0
  Scor NAshtest: 0,25 (pe o scara de la 0 la 1)
  – nivel estimat al inflamatiei in boli metabolice (diabet zaharat, obezitate si dislipidemie): N0
  Scor Ashtest: 0,00
  – nivele estimat al inflamatiei in alcoolism: H0

  Intrebarile ar fi:
  1. Cu analizele de mai sus, fac parte din asa numita categorie de pacienti “sanatosi” cu hepatita B?
  2. Cunoasteti pe cineva la care viremia a devenit nedetectabila la cativa ani de la terminarea tratamentului cu interferon? Care sunt sansele ca daca devine viremia nedetectabila, sa reapara in viitor?
  3. In afara de a deveni viremia netectabila, ca sa pot numi ca m-am vindecat complet de hepatita B, ar trebui ca
  AgHBs_I sa fie Negativ si AcHBe_I sa fie Negativ, corect? Exista cazuri in care poti scapa de viremie, dar acesti indicatori sa fie inca activi?
  4. Din rezultatele Fibromax-ului ce concluzie se poate trage?

  Sanatate si zambete,

 37. mihai luminita bianca says:

  am fost diagnosticata cu hepatita c si viremia este 19 213UI/ml (4,28 log UI/ml) cat este de grav si ce trebuie sa fac va rog sa-mi spuneti ptr ca nu stiu nimic despre aceasta boala va rog din suflet

 38. Nicoleta larisa says:

  Buna ziua, a facut tratament cu interferon timp de 1 an pt virus b, dupa 6 luni de la terminarea tratamentului mi-am facut viremia si mi-a iesit nedetectabila dar Ag HBs pozitiv asta inseamna ca nu mi-a disparut virusul el inca mai este prezent eu inca mai am hepatita b?

 39. Buna ziua,as avea si eu o intrebare ,mia iesit viremia 3798636 as putea fii un candidat pt interferon precizez ca nu sufar de alte boli.Multumesc anticipat

 40. Buna ziua as avea si eu o intrebare,cu viremia 3786983 precizez ca am hcv , as putea face interfero,nu sufar de alte boli iar imunitatea este bunaqq

 41. Stoicescu Catalin says:

  Buna ziua.
  D-le dr. Dupa 1 an de tratament cu Pegasys si Ribavirina pornind de la o viremie de 3.200.000 (hepatita C) la 3 luni a scazut la 535 UI/ml la 6 si 12 luni fiind nedetectabila. La finalizarea tratamentului mi s-a spus sa astept 6 luni pentru a vedea un rezultat final.
  La 2 luni dupa terminarea tratamentului am facut analizele uzuale moment in care am observat GGT si ALT modificate (care au fost normale pe toata durata tratamentului) si am facut o viremie. Rezultatul a fost de 930.000. Dr. curant mi-a cerut sa stau linistit pana la finalizarea celor 6 luni, ca asa este protocolul. In rezultatul scris este mentiunea ca virusul are o rata de multiplicare crescuta.
  Din cate pot eu sa inteleg nu este logic sa fie normal sa astept 6 luni ca sa ma trezesc cu cine stie de viremie din moment ce am dovada scrisa ca virusul este prezent si se multiplica.
  Mentionez ca la initierea tratamentului fibroscan a iesit cu valoarea 8.8.

  Va rog sa imi spuneti daca acest interval de asteptare este normal in conditiile date, medicul curant insistand ca este normala aceasta viremie si ca in urmatoarele 4 luni fiind posibila disparitia virusului. (“sa stau linistit, sa evit depresia, ca daca o fi sa fie rau macar sa nu grabesc sfarsitul…sa fie un sfarsit lent..”)

  Am 36 de ani.

 42. cristi says:

  buna am facut vieremia la hepatita b si este 3850 ce inseamna asta?este mare ?se mai vindica?

  1. Date teoretice despre problema mentionata aveti pe site.Cand spun “teoretic” nu ma refer la o chestiune stiintifico-fantastica, ci vreau sa spun ca ceva se poate face intr-o anumita boala, dar nu stiu daca se poate face practic si in cazul dvs
   Raspunsurile corecte la intrebarile referitoare la un anumit caz medical le poate da doar medicul care stie complet cazul respectiv -nu intarziati sa va prezentati la o evaluare medicala
   Sanatate

 43. ghiorghi says:

  Puteti sa-mi spune-ti cum se numeste acest medicament fara interferon,pentru hepatitaC? Urmaresc pe internet,dar nu am vazut,denumirea lui…sau nu ma pricep eu sa caut Cu mult respect,multumesc.

  1. In prezent sunt in studiu sau in terapia curenta fara interferon pentru hepatita cu virus C asunaprevir ,daclatasvir, sofosbuvir ,faldaprevir ,BI207127, ABT-450, ritonovir ,ABT-333; , ABT-072; miracitabina, danoprevir , alisporivir .

 44. Sotia mea a fost depistata cu hepatita B. La analize a reiesit o viremie de 2375 ui .Poate fi tratata aceasta viremie?

  1. Sotia dvs are un virus, dar nu mentionati daca are si o boala de ficat.NU SE TRATEAZA VIREMIA CI BOALA DE FICAT-daca exista.
   Sfatuiti-va cu un hepatolog competent
   Cu stima

 45. Pami says:

  domnule doctor,
  Va rog sa mi Spune-ți daca pentru virus B+D au apărut medicamente noi ; am citit despre replicor, lonafarnib. Multumesc.

  1. Aceste medicamente exista dar inca nu sunt disponibile in Romania, in alte tari fiind in stadii diferite de evaluare.

 46. Anonymous says:

  Bun site multumim dle doctor
  Sunteti singurul medic care explica pe inteles medicina, si pe site si la consultatii la cabinet, si care tine cont de parerea pacientului
  Cu stima

 47. moraru iulia says:

  mama mea in varsta de 62de ani a fost dg cu hepatita cronica virus C (transfuzie de sange in 1984)pe data de 10 iulie2015 datele sunt:TGP 80;viremie 150 000UI/ml si F2.spuneti-mi va rog daca are sanse de stagnare a virusului in eventualitatea unui tratament cu interferon?cu aceste valori credeti ca ne va fi acordat tratamentul? va multumesc!

  1. admin says:

   Investigatiile mentionate se incadreaza in criteriile CNAS pentru tratamentul antiviral, cu late cuvinte cred ca va primi tratament

 48. ionut says:

  Buna ziue….este mare viremia 19500 ui/ml la hep. B ….tgp 75..trebuie tratament

  1. admin says:

   Aveti rapunsul teoretic pe site…

 49. ionut says:

  Este mare aaceasta viremie..se poate vorbi de interferon sau numai cand e vb de viremie foarte mare

 50. marius says:

  Cat se face tratament cu entecavir, este antibiotic? Dupa cata vreme scade viremia acum am (19500 ui), se poate inrauratii din cauza tratamentului? Este adevarat ca o data ce renunti la el pornesti de la inceput?daca viremia este nedetectabila dupa cateva luni se intrerupe tratamentul…..spunetimi va rog ce stiti despre ce vam intreba…Multumesc

  1. admin says:

   Tratamentul cu entecavir se face pe durata indefinita, este un antiviral nu antibiotic, viremia poate scade maio repede sau mai incet in functie de multi factori, efectele secundare sunt minore, daca renunti la el viremia poate creste inclusiv daca viremia este nedetectabila dupa cateva luni si se intrerupe tratamentul
   Cu stima

 51. marius says:

  Daca dupa o anumita perioda de tratament ajung la viremie nedetectabila se opreste tratamentul si se face doar monitotizare la cateva luni sa cum ……toata viata trebuie sa iau acest tratament?

 52. Adela says:

  Am fost diagnosticata in 2014 cu HCV cu o viremie de 825700 UI/ml. Dupa tratamentul cu peginterferon si ribavirina de 3 luni am ajuns la o viremie de 85.000 UI/ml ,deci nu am raspuns la tratament .Am continuat acelasi tratament pe cont propriu inca 3luni , iar viremia a crescut la 320.000 UI/ml .In aceste conditii am intrerupt tratamentul si in prezentastept tratamentul ” minune “cu o viremie de 1600.000 UI/ml . Sunt disperata !.Ce sa fac ?.Ma puteti primi la un consult ?

  1. admin says:

   Puteti face o programare aici. Veniti va rog cu investigatiile anterioare, Cu stima

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>