Boli hepatice si digestive – clinica privata in Bucuresti

Dr AV Ditoiu, medic specialist gastroenterolog- hepatolog Spitalul Fundeni


Analize pentru bolile de ficat: GGT crescut

Ce este GGT?


Gama-glutamil transpeptidaza (GGT)
, este o enzima care se gaseste in celulele ficatului , dar si in altele – celulele epiteliale si cele de la nivelul oaselor.

Cea mai cunoscuta cauza de crestere a GGT este in bolile de cai biliare si ficat, alaturi de fosfataza alcalina si colesterol.

GGT – valori normale

  • Barbati = 11 – 50 i.u./l
  • Femei = 7 – 32 i.u./l

Cam toata lumea stie ca cresterea GGT se intalneste in boli de ficat si cai biliare, frecvent in consumul de alcool, dar exista si numeroase alte cauze.

Cand  creste GGT ?

Atunci cand GGT creste din cauza unei boli de ficat, de obicei este crescuta si fosfataza alcalina (ALP). Redau alaturi un algoritm de investigatie in aceasta situatie.

Pentru a considera “serioasa” o crestere a GGT este bine ca urmarirea sa arate o persistenta de cel putin trei luni (altfel este posibil ca aceasta crestere sa fie legata de o cauza care se rezolva de la sine – vezi cauzele mai jos).

Principalele cauze de crestere persistenta a GGT sunt:

  • Ficatul gras de cauza nonalcoolica (mai ales la obezi)
  • Metastaze hepatice, cancer hepatic sau cancer pancreatic
  • Hepatita virala sau alcoolica
  • Icter obstructiv (mecanic)
  • Traumatism hepatic
  • Infarct miocardic, insuficienta cardiaca congestiva,
  • Pancreatita acuta
  • Septicemii
  • Sindrom nefrotic
  • Mononucleoza infectioasa.
  • Insuficienta renala
  • Insuficienta cardiaca congestiva
  • Colestaza -alaturi de GGT in colestaza cresc si fosfataza alcalina, colesterolul si bilirubina
  • Boli pulmonare obstructive
  • Diabet
  • Obezitate
  • Consum de alcool (chiar consumul de cantitati mici de alcool in ziua precedenta poate creste GGT)
  • Hipertiroidie
  • Fumatul
  • Medicamente
    • fenitoina
    • carbamazepina
    • medicamente ce scad colesterolul
    • medicamente ce scad aciditatea gastrica – cimetidina, ranitidina
    • medicamente antifungice
    • antidepresive
    • testosteron
    • barbiturice
    • antiinflamatoare
    • antibiotice

GGT POATE FI SCAZUTA IN:

  • Hipotiroidie
  • Anticonceptionale orale
  • Clofibrat

Ce trebuie sa faci cand ai GGT crescut?

Atunci cand ai GGT crescut, este necesara descoperirea cauzei si tratamentul ei.

Pentru aceasta cel mai corect lucru si mai eficient este sa va adresati unui medic gastroenterolog, care avand cca 15 ani se studiu pana sa ajunga slecialist, are sanse mult mai mari sa descopere cauza, decat cineva care se uita pe net la situatii similare.

FORUM: GGT

VINUL DIN PRODUCTIA PROPRIE ESTE DAUNATOR FICATULUI ?

Da, orice fel de alcool, are acelasi efect pe ficat; bauturile impure, pot avea efect negativ suplimentar prin impuritati.

TUICA FACUTA DE MINE ACASA POATE SA DAUNEZE FICATULUI ?

Da, efectul este la fel cu al oricui fel de alcool.

DACA AM ANALIZELE PUTIN MODIFICATE TREBUIE SA TIN REGIM RIGUROS SAU NU?

Regimul nu este riguros sau mai putin riguros, este acelasi, dar, ori il tii ori nu il tii.

Am facut analizele de curind si ggt 90 si feritina343 ,cum as putea sa le aduc la nivelul normal. multumesc

Orice analiza se aduce la normal inlaturand cauza care a dus la modifi carea ei.

Tatal meu are 69 ani,un transplant renal facut acum aproape 3 ani ,dupa ce a fc 4 ani dializa De curand (2-3 luni)i a iesit GGT de 6 ori mai mare decat normalul si i s a descoperit la eco ,ceva crescut in ficat ! Va rog din suflet sa ma ajutati ,sa va dati cu paerea ce ar putea fi…pana la analizele mai amanuntite ce va urma sa i se faca .Sunt disperata !!! Va multumesc anticipat!

Este probabil una din cauzele mentionate mai sus

Buna. as vrea sa stiu ce insemna ldh22.9 tgp58 sigamma gt150 ce trebuie sa fac. multumesc

Orice analiza trebuie interpretata in relatie cu simptomele pacientului, modalitatea lor de evolutie, datele gasite de medic la examinarea pacientului si celelalte analize.

O intrebare ca a dvs nu poate avea un raspuns..

Este ca si cum ai intreba un mecanic  ” masina mea  consum 5% este bine”, fara ca acesta sa stie altceva despre masina. Mecaniocul va va spune ca acest consum depinde de capacitatea cilindrica ca masinii, mersul in oras sau in afara, tipul de combustibil, etc.

 

 

29 Responses to “ Analize pentru bolile de ficat: GGT crescut ”

  1. Nitu Lenuta says:

    Buna ziua
    Am un baiat de 18 ani cu hepatita cronica b,in tratament cu entecavir 0.5mg de un an jumatate.La analizele de acum 3 luni a iesit viremia 3046 Ul/mL , AgHBs 1.974 ng/ml si acum are viremia 856 Ul/mL si AgHBs 2.121 ng/ml.Nu inteleg de ce a crescut AgHBs ?
    Va multumesc.

  2. Dr AV Ditoiu says:

    Nu exista concordanta perfecta intre AgHBs si AND VHB

  3. adriana says:

    Cu mult respect va scriu din Germania,ma numesc Adriana,am 51 ani,mentionez ca am fost operata de fiere si tot am GGT crescut,ex 902,UI.AP;654UI;GOT 105,GPT,130;UI;dar am bilirubinemia 0,4UI;la biopsie mi-au spus ca sunt in gradul 2,iar AMA este neg,Medicii de aici spun ca este posibil sa fie o CBP;dar nu dau un diaccnostic precis,Cit de grav este,si ce tsanse de viata am? VAmultumesc anticipat si astept un raspuns cit se poate de sincer,Cu mult respect,ADRIANA BITTNER;GERMANIA

  4. Raluca says:

    Buna ziua,

    Sotul meu a fost operat de bila in august 2010 cand s-a descoperit o tumora neuroendocrina la cec. A facut chimioterapie cu Cisplatin si Etoposid 6 sedinte. Am facut analizele si PET in Suedia (cel mai performant la ora actuala pe neuroendocrine) si am facut analizele la ficat acum in Romania. Gama GT este 201, ALT – 80 U/L
    AST – 59. LDH, ALP , bilurubina in limite normale.

    Ce tratament recomandati pentru stabiolizarea ecestor analize? Mentionez ca acum 2 luni erau in limite normale:. Sotul meu lua Essentiale N si Lagossa.

    Va multumesc

  5. marimar says:

    am 52 ani sex feminin si in urma cu 2 luni am avut ggt 119 iar peste 2 luni,mai exact 06.08.2012 ggt 191 tgo 46 tgp 97 mo 0.31 eo 7.2 hct 44.3 trigliceride 218 colesterol hdl 59 si ldl 136.4..Restul analizelor normale HEP B NEG SI HEP C NEG .SUNT LA MENOPAUZA SI SINGURELE MELE NEPLACERI DE APROX UN AN SI JUM ESTE oboseala si dureri de toate articulatiile MAI ALES LA TREZIRE DIMINEATA CU PREDOMINENTA UMARUL DREPT CU IMPOTENTA FCT LA RIDICARE SI ROTATIE PE SPATE.AM FACUT ULTRASCURTE DIADINAMICE LASSER PE UMAR .DEGEABA.CE MA SFATUITI?

    1. dorin says:

      buna ziua,

      ati reusit sa aveti un diagnostic? eu sunt in aceasi situatie de un an si inca nu am un diagnosti definitiv,

      multumesc

  6. radu petrescu says:

    am facut analizele de curind si ggt 90 si feritina343 ,cum as putea sa le aduc la nivelul normal. multumesc

  7. arsene maria says:

    sotul meu si-a facut analizele si i-a iesit ggt 209 cei de facut care poate fi cauza?

  8. maryo792911 says:

    ceao eu am o situatie ce ami da dureri de cap…,de 5 ani de zile am ggt marit ,ce figureaza antre 100,,si 400 ciar iar tranzaminazele cateodata sunt normale cateodata sunt marite ,,am facut toate analizele la ficat si rezonanta macnetica tot ,,singurele analize ce le am marite peste limite normale consecutiv sunt coresterolul antre 250 si 350 ,,ficatul putin gras ,si ggt ,,este posibil ca ggt sa fie marit din cauza coresterolului sau a ficatului gras ????toate hepatitele sunt negative ,,ce se poate antampla daca ficatul sta asa mesreu cu ggt marita ,,va rog sami dati un raspuns adevarat ceao

  9. andrei says:

    Buna ziua domnule doctora,as avea o nelamurire in privinta unei dureri ce o acuz in hipocondrul drept indeva la 10 cm de stern spre dreapta,am toate analizele facute acum 6 zile cu urmatoarele limite:tgp-33,tgo-24,amilasa-64,ggt-23,fosfatasa alcalina-67,bilirubina total-0,51,colesterol total-153,clstrol HDL-44,LDL-90,VLDL calculat 18mAs vrea sa stiu daca sunteti amabil de la ce ar putea proveni aceasta durere,colecist sau mal la fiere si as vrea sa stiu de asemenea daca acesti indici ai analizei se pot schimba in timp scurt.medicul mi-a spus ca analizele sunt cat se poate de normale dar am fost trimis sa fac totusi o ecografie,cam ce ar putea fi?va multumesc frumos

  10. paul says:

    buna. as vrea sa stiu ce insemna ldh22.9 tgp58 sigamma gt150 ce trebuie sa fac. multumesc

  11. cristina says:

    Buna ziua un doctor imi poate spune si mie va rog am un baietel de 4 luni iam facut analize de la 1 luna si a avut tgp si tgo marit cand am repetat din nou avea doar tgo marit iam facut ecografie abdominala totul e ok acum la 4 luni iam repetat analizele gama ggt 76.06 tgo 77.86 tgp 54.85 sunt foarte speriata ajutor

    1. Nu sunt pediatru, nu ma pricep la copii

  12. andra says:

    Buna seara ,
    Va rog sa ma anutati si pe mine cu un raspuns …
    De curand mi-a fost foarte rau initial eu al probleme cu stomacul si am acuzat dureri in capul pieptului. am ajuns la urgente mi s-a luat sange si acolo am descoperit ca am probleme si cu fierea . insa la analize mi-au iesit foarte prost,internandu-ma de suspect de hepatita . Am facut testele pentru A,B si C insa au iesit negativ . am repetat analizele la 3 sapt si au iesit bilirubina directa 0.33 ; bilirubina totala 0.9 ; tog 250 ; tgp 323 ; amilazemie 270 ; gama gt 467 . Tin sa menitonez ca nu imi este rau ma simt bine , insa atunci cand mananc ceva gras sau care pica grreu la stomac prezint dureri la fiere ,respectiv gust amar in gura. multumesc

  13. gh. plesa says:

    am gama gt 58, tgo27,7, tgp24,3 si va rog sa-mi spuneti daca este alarmant. va multumesc!

    1. Deoarece datorita riscului mare de eroare, acest site nu ofera consult medical on-line sau interpretari de analize, endoscopii,CT, raspunsul la intrebarea dvs va fi teoretic, aplicabil sau nu la cazul relatat de dvs, dar util si in alte cazuri. Informatii mai detaliate gasiti pe site la temele despre analizele pentru fiact, AL|T sau GGT, dar problema dvs trebuie evaluata direct la un gastroenterolog din zona dvs, care sa va conssulte, urmareasca si sa raspunda de evolutia problemei respective
      .Va multumesc pentru intelegere si va doresc sanatate.

  14. Buna ziua ! says:

    Tatal meu are 69 ani,un transplant renal facut acum aproape 3 ani ,dupa ce a fc 4 ani dializa De curand (2-3 luni)i a iesit GGT de 6 ori mai mare decat normalul si i s a descoperit la eco ,ceva crescut in ficat ! Va rog din suflet sa ma ajutati ,sa va dati cu paerea ce ar putea fi…pana la analizele mai amanuntite ce va urma sa i se faca .Sunt disperata !!! Va multumesc anticipat!

    1. Este ilogic sa dau sfaturi din imaginatie, posibil gresite,unei persoane despre a carei stare de sanatate nu stiu absolut nimic, in locul medicului care stie totul despre el – povestea simptomelor, consultul medical complet, evolutia explorarilor, ce este .. crescut in ficat, deci ei va poate sfatui in cunostinta de cauza, eu va pot sfatui din imaginatie.
      Cele mai importante cauze de crestere a GGT le gasiti pe site, dar ee nu se aplica automat la situatia unei anumite persoaane.
      Pentru a considera “serioasa” o crestere a GGT este bine ca urmarirea sa arate o persistenta de cel putin trei luni (altfel este posibil ca aceasta crestere sa fie legata de o cauza care se rezolva de la sine – vezi cauzele mai jos).

      Principalele cauze de crestere persistenta a GGT sunt:

      Ficatul gras de cauza nonalcoolica (mai ales la obezi)
      Metastaze hepatice, cancer hepatic sau cancer pancreatic
      Hepatita virala sau alcoolica
      Icter obstructiv(mecanic)
      Traumatism hepatic
      Infarct miocardic, insuficienta cardiaca congestiva,
      Pancreatita acuta
      Septicemii
      Sindrom nefrotic
      Mononucleoza infectioasa.
      Insuficienta renala
      Insuficienta cardiaca congestiva
      Colestaza -alaturi de GGT in colestaza cresc si ,fosfataza alcalina, colesterolul si bilirubina
      Boli pulmonare obstructive
      Diabet
      Obezitate
      Consum de alcool (chiar consumul de cantitati mici de alcool in ziua precedenta poate creste GGT)
      Hipertiroidie
      Fumatul
      Medicamente
      fenitoina
      carbamazepina
      medicamente ce scad colesterolul
      medicamente ce scad aciditatea gastrica – cimetidina, ranitidina
      medicamente antifungice
      antidepresive
      testosteron
      barbiturice
      antiinflamatoare
      antibiotice

  15. Ciobanu Radu Adi says:

    Buna ziua am facut analizele de curand acum o saptamana si mi-au iesit analizele gama 25.26 su imi ese frica sa nu fac ciroza ce ma sfatuiti astept raspuns urgent va rog.va multumes

    1. Aveti pe site date despre bolile de ficat, analize de ficat, ciroza hepatica,GGT, dar starea sanatatii cuiva nu se evalueaza pe internet

  16. Ciobanu Radu Adi says:

    Buna ziua va scriu cu respect pentru ca nu stiu ce sa fac miam facut analizele de curand si mia iesit Gama 25.26 si nu stiu cum sa procedez va rog sa imi dati un sat.va multumesc

    1. Va sfatuiesc sa va consultati cu medicul care v-a prescrie sa faceti analize dupa ce probabil a stat de vorba cu dvs despre problemele dvs medicale si v-a consultat. Daca nu aveti medic si doriti un consult,va puteti programa si la noi – in limita locurilor diponibile

  17. Ciobanu Radu Adi says:

    Domnul doctor mai am o rugaminte la dumneavoastra daca puteti sa imi spuneti cat trebuie sa fie gama maxim la femei dar si la barbati va rog sa imi spuneti mai ales cat este maximu la femei ca a facut si sotia analizele su nu stim cat trebuie sa fie maximu la femei dar si la barbati.va multumesc si va rog din suflet sa imi raspundeti daca se poate.cu respect si va doresc sanatate

    1. Inainte de a pune o intrebare cititi pe site datele referitoare la tema respectiva,care pentru a fi scrise, au necesitat multa munca, degeaba….pierdere de timp?

  18. Ciobanu Radu Adi says:

    Domnul doctor va rog daca se poate sa imi raspundeti cat trebuie sa fie gama maxima la femei pentru ca a facut si sotia mea analizele si nu stim cat trebuie sa fie maxim gama la femei cu respect va rog sa imi raspundeti si ma scuzati pentru deranj

    1. Articolele de pe site au fost scrise cu mare efort si pierdere de timp, pentru a fi citite, sperand ca oamenii fara studii medicale sa inteleaga macar o parte din problemele lor medicale, stiind ca deseori medicii nu au timp sa le explice cu amanuntul situatia lor medicala; de-a lungul timpului aproape toate intrebarile au deja postate raspunsurile in cuprinsul articolelor sau in forumuri; daca ati fi citit articolul de deasupra, ati fi vazut ca raspunsul este deja postat. Daca cititi raspunsul de pe site si inca mai aveti nelamuriri, va puteti programa pentru un consult aici, in limita locurilor disponibile.Multa sanatate

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>