Daca aveti astfel de probleme va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la Dr Ditoiu, medic cu 30 de ani de experienta la Spitalul Fundeni. Secretariat 0758751841 (8-20)

Contraindicatile colonoscopiei

Dr Ditoiu Alecse Valerian, specialist gastroenterologie, hepatologie, Bucuresti

Colonoscopia este o manevra invaziva, care uneori este dureroasa si presupune anumite riscuri
Din aceasta cauza, colonoscopia se face peste tot in lume, daca exista indicatie si daca nu exista o contraindicatie – desi in Romania cam jumatate dintre colonoscopii se fac la cerea pacientului nu la indicatia medicului.

Colonoscopia poate fi contraindicata?

Asa cum am menti0onat deja, nu trebuie neglijat totusi faptul ca si colonoscopia – ca orice metoda de explorare- are anumite riscuri si deci si contraindicatii.

Cand este absolut contraindicata colonoscopia?

Contraindicatile absolute ale colonoscopiei sunt rare, si de obicei reprezinta situatii in care aceasta explorare prezinta riscuri pentru pacient, cele mai frecvente fiind urmatoarele.

De aceea colonoscopia nu se face in urmatoarele situatii:

  • Refuzul pacientului de a face colonoscopie
  • Lipsa de cooperare a pacientului
  • Megacolonul toxic
  • Formele fulminante de colita
  • Perforatie de colon libera cunoscuta

Contraindicatiile relative ale colonoscopiei

In afara de situatiile anterioare cand colonoscopia este absolut contraindicata, mai exista altele in care medicul trebuie sa decida daca aceasta explorare aduce mai multe beneficii decat riscuri.

In aceste situatii, desi exista riscuri mai mari decat in mod normal, medicul poate decide sa se faca colonoscopia , cele mai frecvente situatii de acest gen fiind urmatoarele:

  • Diverticulita acuta
  • Anevrism mare de aorta abdominala, mai ales daca este simptomatic
  • Pacienti operati recent
  • Infarctul miocardic recent
  • Embolia pulmonara
  • Instabilitate hemodinamica (tensiunea arteriala mica)

In aceste situatii, daca este absolut necesara evaluarea colonului, se poate recurge la alternative de explorare colonica

Alternative la colonoscopie

Din diferite motive, vad multi pacienti care cauta alte metode de explorare mai putin traumatizante, care ar putea inlocui colonoscopia.

Aceste metode exista, ele au unele avantaje (in special agresivitatea mai mica) dar si dejavantaje (in special lipsa posibilitatii de a face biopsie sau de a indeparta complet o formatiune sau de a opri o sangerare, si imposibilitatea insistarii asupra examinarii unei zone care pare suspecte)

  • Colonoscopia virtuala

Colonoscopia virtuala este o explorare non-invaziva care utilizeaza explorarea computer tomografica sau prin rezonanta magnetica nucleara a colonului, cu reconstructia imaginii 2D sau 3D . Desi nu este la fel de neplacuta cum este colonoscopia reala, colonoscopia virtuala nu vede polipii mai mici de 5mm, nu poate lua biopsii si inlatura polipii. Alaturat (vezi poza) este o imagine de polip de colon depistat prin colonoscopie virtuala comparativ cu acelasi polip vazut la colonoscopie obisnuita. Aceasta explorare este posibila si in Romania – gasiti oferte pe net.

  • Colonoscopia cu capsula endoscopica

Explorarea colonului cu capsula endoscopica se face cu ajutorului unui sistem video incorporal intr-o caspsula ceva mai mare decat cea cu medicamente, capsula se inghite, transmitand apoi imagini din tubul digestiv la un  receptor; ulterior imaginile sunt vizualizate pe un computer; este cea mai putin performanta examinare a colonului dintre cele trei metode.

  • Irigografia

Este explorarea radiologica folosita de mult timp, si din ce in ce mai rar in prezent, care presupune curatirea colonuluui prin diferite metode (solutii baute sau clisme) si apoi introducerea prin clisa a unei solutii in colon si radiografierea parcurusului acestei solutii radioopace prin colon

  • Explorarea CT sau RMN a colonului

Sunt metode similare celei de mai sus, dar in care in loc  explorarea pe masa de radiologie si efectuarea de radiografii , explorarea se face in tubul de CT sau RMN si apoi  inregistrarea .

Pnetru a vizualiza modificarile din colon se poate face doar explorarea acestuia dupa introducerea soilutiei de contrats prin rect – coloCT sau coloRMN- sau explorarea colonuluui odata cu intregul tub digestiv dupa introducerea substantei de contrast pe gura – enteroCT sau enteroRMN (se vede si intestinul subtire

Complicatiile colonoscopiei

Riscurile colonoscopiei exista, de aceea este considerata o manvra invaziva

Riscurile colonoscopie diagnostice (cand nu se face nici o internventie, biopsie, etc) sunt foarte mici, ele fiind in medie de 2 din 1.000 de colonoscopii.

Riscul de complicatii  creste in cazul investigatiilor colonoscopice in care  se efectuează si manevre terapeutice (rezecţie de polipi sau dilatare a stenozelor, biopsii ).

Cele mai frecvente complicaţii ale colonoscopiei sunt perforaţia, hemoragia, complicaţiile cardio – respiratorii.

  • Perforaţiile apar de obicei n colonoscopiile dificile sau in care se fac biopsii, polipectomii, ele pot surveni pe colon normal, dar sunt mai frecvente la cei cu diverticuli, varsta mai inaintata, necroze sau ulceraţii severe unde insuflaţia, chiar moderată precum şi manevrele colonoscopice pot determina perforaţii chiar la examinatori experimentaţi.
  • Hipotensiune arteriala sau stopul cardio – respirator pot sa apara la pacienţii cu sedare profundă sau asociere de sedative,
  • Hipoxemia severa apare mai frecvent la pacientii in varsta, la care este utila pulsoximetria si la care este indicata oxigenoterapie nazală administrată profilactic.
  • Septicemia cu bacterii intestinale poate rezulta din respectarea insuficientă a regulilor de dezinfecţie şi sterilizare, dar poate fi datorată şi rezistentei scazute a organismului, supradistensiei intestinale sau problermelor de sanatate asociate (ascită).
  • Hemoragia se poate produce prin manevrarea brutală a endoscopului (mai ales instrumentarul rigid),cand există tumori , se dac biopsii repetate, daca se face terapie endoscopică -polipectomie, mucosectomie, dilatarea stenozelor, sau rezectii  tumorsle. Riscul hemoragic este mai mare la pacienţii aflaţi în tratament cronic anticoagulant.
  • Complicaţiile datorate pregătirii colonului pregatirea cu solutii inghitite poate precipita ocluzia intestinală la pacienţii cu obstrucţie aproape completă.

Sângerarea se oprește spontan în marea majoritate a cazurilor, rareori fiind indicată repetarea colonoscopiei pentru hemostază sau intervenția chirurgicală. Perforatia necesita de obicei interventie chirurgicala, fiind foarte importanta recunoasterea precoce a acestei complicatii. Alte consecințe neplăcute ale colonoscopiei pot fi reprezentate de infecții și efecte secundare ale medicației sedative, atunci când aceasta este folosită.

Ce trebuie sa faci cand ai probleme cu colonul, si nu faci urgent colonoscopie?

Boala apare de obicei cu mult timp inainte de aparitia simptomelor. De multe ori, inainte de aparitia bolii exista o predispozitie la boala (genetica, obiceiuri de viata, alimentare,infectii, toxice sau altele care pot favoirza boala) si nu se poate spune cand a aparut boala.

De asemenea, nu se poate spune care este  perioada de asteptare de cand apar simptomele pana cand  trebuie sa te ingrijorezi sau durata a simptomelor care ar trebui sa va ingrijoreze deoarece situatie difera de la bolnav la bolnav.

In principiu, majoritatea problemeleor de colon nu reprezinta o urgenta medicala, problema poate fi ca aceleasi simptome sunt date si de probleme simple si de probleme care se pot complica.Riscul cel mai mare este ca o boala sa para a avea o evolutie blanda cel putin o perioada de timp, apoi evolutia sa se agraveze, facand necesar consultul medical pentru precizarea diagnosticului corect.

Daca sunteti in una din situatiile mai sus menttionate, pentru linistea dvs cred ca este mai bine sa faceti o  evaluare medicala care sa arata ca nu aveti ceva ingrijorator , deci mai bine platiti o consultatie degeaba,  decat sa o faceti prea tarziu .Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu o lasi sa crape motorul ci  mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb  nu exista.. Cu bani nu poti sa iti cumperi sanatate, poti doar beneficia de o ingrijire medicala mai buna.

Care este cel mai bun tratament si regim pentru colon?

In privinta tratamentelor medicale, daca diagnosticul este corect, nu exista tratament bun si tratament rau, in fiecare boala exista scheme de tratament recomandate, mai multe scheme corecte.. Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine. Medicul curant trebuie sa aleaga schema care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta.

Chiar si regimul alimentr trebuie sa fie personalizat de catre medicul  curant – bolnavi diferit icu aceeasi boala suporta diferit aceleasi alimente. Aveti alaturat un exemplu de regim alimentar personalizat prescris la consultatie.

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, absolvent de facultate in 1982 cu media generala zece, primul pe tara, sef de promotie.

Acum sunt medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, doctor in medicina.

Am peste 37 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.

Am 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale

Am tot cca 30 de ani la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina, medici rezidenti sau specialisti.

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Din iunie 2019 imi folosesc experienta medicala indelungata castigata la cel mai inalt nivel, ajutand bolnavii prin cabinetul de gastroenterologie si hepatologie pe care il am in clinica Sante.

Aici vad pacienti cu boli digestive, hepatice, biliare, pancreatice , etc, unii nu au diagnostic, altii au un diagnostic dar vor o a doua opinie medicala, dar aici vin si o parte din cei peste 100.000 de pacienti pe care i-am tratat la spitalul Fundeni  fiind urmariti de mine in continuare (la Fundeni nu ii trata spitalul ci tot eu), dar si alti pacienti care sunt deranjati de perioadele lungi de asteptare si lipsa de timp a medicilor din spitale (orice om vrea sa fie lamurit referitor la probleme sale de sanatate, iar in spital darotia aglomerarii extreme, acest lucru este practic imposibil, stiu bine acest lcuru din experienta de 30 de ani de spital Fundeni).

Este evident ca in privat am scapat de cozile, balamucul si lungile perioade de asteptare din spital, lucrez in conditii …. normale.

Lucrand numai in privat, consultul se poate face rapid, in una-trei zile de la programare (la spital ajunsesem la 3 -4 luni de aspteptare, si in privat era cam tot asa).
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Daca  insa aveti nevoie  de o a doua opinie medicala pentru problemele dvs de sanatate, si sunteti din zona de sud a tarii sau in trecere prin Bucuresti, puteti solicita o programare la consultatie pentru  la numarul de telefon de pe site 0758 751 841.  O puteti solicita si direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web.

Pentru ca boala nu prea are zile libere (ba uneori problemele apar chiar in zilele cand esti tu liber si ai vrea sa pleci…. la munte) secretariatul de programari raspunde la telefon zilnic de la ora 8 la 20, inclusiv  in weekend, iar in caz de graba programarea se poate face chiar in ziua solicitarii sau in ziua urmatoare. Lucrand doar in sistemul privat de sanatate, am posibilitatea sa imi adaptez programul in functie de solicitarile pacientilor.

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PROGRAMARE
CLINICA harta
%d blogeri au apreciat: