Daca aveti astfel de probleme va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la Dr Ditoiu, medic cu 30 de ani de experienta la Spitalul Fundeni. Secretariat 0758751841 (8-20)

Colesterolul imbolnaveste ficatul, dar este produs de ficat

Lipidele din serul sanguin uman sunt constituite din colesterol si trigliceride.

Colesterolul crescut in sange, reprezinta una dintre cele mai raspandite modificari intalnite in populatia contemporana

Ce este colesterolul?

Colesterolul – componenta lipidica normala a membranei care acopera toate celulele din organism, fiind esential pentru stabilitatea celulei si functionalitatea membranelor celulare.

Colesterolul din corpul uman provenienta

Multe persoane cu colesterolul mare sunt disperate ca desi nu mananca grasimi, colesterolul din sange nu le scade.

Explicatia acestui fenomen este simpla: colesterolul din sange nu provine numai din alimentatie:

 • Colesterolul este produs in organism teoretic de toate celulele, dar in special in ficat (cca 1g/zi, fiind excretat in intestin prin bila), creier si maduva spinarii, organismul omului continand cca 30-40g de colesterol.
 • In afara de sinteza in diferite celule – care reprezinta cea mai mare parte a colesterolului din organism-, alimentatia aduce zilnic cca 300-400mg de colesterol, din alimente de origine animala; alimentele vegetale nu contin colesterol.

Se pot trage urmatoarele concluzii;

 • Deoarece majoritatea colesterolului din organism provine din sinteza proprie a organismului, regimul alimentar are rol minor in scaderea colesterolului din sange
 • Deoarece ficatul produce majoritatea colesterolului din organism,un ficat bun inseamna colesterol normal sau mare, iar o deteriorare a functiilor ficatului poate duce la scaderea colesterolului din sange- in ciroza hepatica colesterolul scade uneori chiar foarte mult

Colesterolul din alimente:

Cele mai bogate alimente in colesterol sunt urmatoarele:

 • Grasimi animale- unst , smantana, branza grasa, carne de porc, oaie, rata, gasca, etc
 • Carne de orice natura si piele
 • Galbenusul de ou, maioneza
 • Viscere
 • Peste
 • Lapte integral
 • Prajelile

Evitarea alimentelor mentionate, scade nivelul colesterolului din sange, dar nu il normalizeaza daca provenienta lui este mai ales endogena ( din sinteza organismului).

Unele persoane produc mai mult colesterol fie pentru ca au mostenit de la parinti o astfel de caracteristica genetica, fie ca au anumite probleme de sanatate (obezii, diabeticii, alcoolicii, persoane care iau anticonceptionale).

Cand creste si cand scade colesterolul din sange

In mod normal colesterolul din sange poate sa creasca sau sa scada periodic.

Pe termen lung insa, paote sa existe o crestere sau scadere a colesterolului in mai multe situatii

In ce boli creste colesterol ?

Desi multi oameni se sperie ca au colesterolul crescut si iau masuri pentru scaderea lui, in special prin reducerea consumului de alimente grase, putini isi pun problema daca nu cumva cresterea colesterolului lor nu reprezinta de fapt consecinta unei boli care trebuie tratata, iar tratarea acestei boli sa duca si la scaderea colesterolului sanguin.

Exista si unele boli in care exista cresterea colesterolului datorita bolii propriu-zise:

 • Colesterolul poate creste cand se reduce metabolizarea  lui – hipotiroidie
 • Colesterolul poate creste in boli de rinichi cu pierdere mare de proteine prin urina (sindrom nefrotic)
 • Colesterolul poate creste in diabetul zaharat
 • Colesterolul poate creste in icterul mecanic
 • Colesterolul poate creste in abuzul de alcool
 • Colesterolul poate creste in sindromul Cushing
 • Colesterolul poate creste in sindromul Zieve
 • Colesterolul poate creste in A-betalipoproteinemie
 • Colesterolul poate creste deficitul de Apo A I
 • Colesterolul poate creste   in anorexia nervoasa
 • Colesterolul poate creste in unele cancere
 • Colesterolul poate creste in sindromul metabolic
 • Colesterolul poate creste in obezitate
 • Colesterolul poate creste atunci cand se folosesc unele medicamente
 • Colesterolul poate creste in sarcina

In ce boli colesterolul este  scazut?

Asa cum am mentionat in treacat mai sus, exista si posibilitatea sa avem un colesterol mai mic decat in mod normal.

Orice parametru din organism este bun daca este in limite normale, adica nici prea mare, nici prea mic.

Situatia este valabila si in cazul colesterolului.

Exista si situatii de colesterol mic, cele mai frecvente cauze fiind:

 • Colesterolul scade in caz de scadere a sintezei la nivelul ficatului (ca in ciroza hepatica); colesterolu lscazut reprezinta un marker biochimic importan t al cirozei hepatice
 • Colesterolul scade in cazul consumul colesterolului in cazul regenerarilor celulare (anemii severe, cancere, sarcina)
 • Colesterolul scade in cazul arderilor excesive (ca in hipertiroidie)
 • Colesterolul scade in caz de tulburari in absorbtia intestinala a colesterolului
 • Colesterolul scade in caz de pierderi de colesterol prin mucoasa intestinala
 • Colesterolul scade in caz de malnutritia
 • Colesterolul scade in caz de regim vegetarian excesiv

Se pare ca persoanele care au o scadere marcata a colesterolul au risc sa faca dementa, boala Alzheimer, depresie, anxietate, sinucidere  sau boala Parkinson. Acest lucru este explicabil, deoarece colesterolul intra in sinteza sistemului nervos, iar lipsa colesterolului face dificila functionarea acestui sistem.

De asemenea, cei care au colesterolul scazut au risc mai mic de a face cancer, colesterolul fiind esential pentru sinteza membranelor, inclusiv a celor ale celulelor canceroase. Femeile cu colesterol mic in timpul sarcinii, au risc mai mare de nastere prematura.

Deoarece colesterolul intra in compozitia hormonilor sexuali, scaderea sa marcata poate produce disfunctii de erectie si scaderea apetitului sexual, lucru vizibil in ciroza hepatica mai ales la barbati care au tendinta la scaderea apetitului sexual, dar si caderea parului de pe peipt , atrofia testiculelor si marirea sanilor.

Despre mine  

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

Tot cca 30 de ani de experienta am si  la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multe solicitari la cabinet , pe unii bolnavi ii stiu de multi ani, altii vin cu rude sau prieteni, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare.

Am constat ca sunt numeroase persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala.

Pentru cei care au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web

 

 

Un comentariu la „Colesterolul imbolnaveste ficatul, dar este produs de ficat

 1. sotul meu are 1174 trigliceride iar colesterol nu a putut fi evaluat, ce alte analize mai poate face pentru depistarea bolii?

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PROGRAMARE
CLINICA harta
%d blogeri au apreciat: