Daca aveti astfel de probleme va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la Dr Ditoiu, medic cu 30 de ani de experienta la Spitalul Fundeni. Secretariat 0758751841 (8-20)

Hepatita C la gravide

In general hepatita cronica cu virus C  permite evolutia sarcinii, si boala de ficat nu evolueaza pe parcursul ei.

Hepatita acuta cu virus C este in 70% din cazuri fara simptome, iar daca are simptome acestea sunt scaderea poftei dem ancare, oboseala, febra, greata, icter si dureri abdominale.

 La cca 8-9 saptamani dupa hepatita apar  anticorpii in sange (Ac VHC).

Hepatita acuta cu virus C se vindeca in cca 75% din cazuri, in cca 20% din cazuri evolueaza in timp catre hepatita cronica sau ciroza si in 1-5% din cazuri poate sa apara cancerul de ficat.

Ce trebuie sa faca o gavida care are virusul V al hepatitei?

Deoarece hepatita cronica cu virus C este diagnosticata frecvent la varste de 20-40 de ani, vad destul de numeroase cazuri de femei insarcinate cu virus C . Riscul de transmitere a virusului C pe cale sexuala intre soti este de cca 5% ( 0% – 15%), iar riscul de transmitere pe cale non-sexuala in familie este de cca 4% ( 0% – 11%). Datorita acestui risc mic de transmitere, nu se recomanda modificarea practicilor sexuale in scop preventiv.

Cea ma inteleapta masura pentru o gravida cu virusul C este sa isi gaseasca un hepatolog sau gastroenterolog competent, care sa o  urmareasca din acest punct de vedere

Tratamentul hepatitei cronice cu virus C la femeia insarcinata poate fi inceput dupa nastere, deoarece ribavirina (care este curent folosita in tratamentul acestei forme de hepatita) are efect teratogen (poate genera defecte de dezvoltare a organismului fatului), si interferonul (alt preparat curent folosit in tratamentul hepatitei cu virus C, avand acelasi efect secundar .

Ce trebuie sa stiti despre virusul hepatitei C si sarcina

Tinerele cu virus C care vor sa ramana insarcinate sau sunt insarcinate trebuie sa stie urmatoarele lucruri:

  • Riscul de transmitere a virusului C de la mama la fat pe perioada sarcinii si nasterii este de 4-7%
  • Riscul de transmitere a virusului C la copil  creste semnificativ, daca nasterea este complicata, de exemplu prin ruperea prematura a membranelor cu mai mult de 6 ore ininte de nastere; de aceea unii specialisti recomanda operatia cezariana la aceste persoane, lucru inca nelamurit
  • Se pare ca viremia mai mare aduce un risc mai mare de transmitere, se pare ca daca viremia este mai mica de 1.000.000 copii/ml, riscul de transmitere a virusului este foarte mic, iar daca viremia este nedetectabila riscul de transmitere este nul.
  • Nu exista un tratament care sa previna transmiterea virusului de la mama la copil.
  • La copii care au ghinionul sa ia la nastere de la mama virusul, evolutia bolii ulterioare este mai blanda decat daca ar lua virusul pe alte cai
  • Hepatita cronica C la gravide evolueaza la fel ca la femeile care nu sunt insarcinate, dar ciroza cu virus C la gravide se poate agrava
  • Nasterea se poate face pe cale naturala sau cezariana, fara a influenta riscul de transmitere a virusului
  • Nu sunt necesare precautii deosebite la nastere pentru mama sau copil, ci doar pentru personalul sanitar.
  • Nu s-a demonstrat la om ca  interferonul ar avea influenta negativa in sarcina, dar se stie ca ribavirina este contraindicata in sarcina, datorita posibilelor malformatii ce pot sa apara la copil.
  • Anticorpii VHC trec prin placenta, deci copilul nascut dintr-o mama cu virusul C va avea si el AcVHC cca  18 uni dupa nastere, fara ca acest lucru sa dauneze copilului sau sa aiba hepatita cu virus C; daca acesti Ac se gasesc la copil si dupa varsta de 18 luni, este necesara testarea viremiei C (RNA VHC); La varsta de 2 ani, peste 75% dintre copii care au avut anticorpi VHC la nastere, nu ii mai au.
  • Amniocenteza prezinta risc de transmitere a virusului  C de la mama la copil
  • Alaptarea la san nu este contraindicata pentru copii nascuti din mame cu virus hepatitic C , daca mamele nu au leziuni sangerande pe sani
  • Deoarece asocierea la virusul C al altui virus, poate agrava evolutia bolii de ficat, se poate recomanda vaccinarea impotriva virusului hepatitei A si B
  • La gravida cuvirusul hepatitei C se recomanda evitarea „supraincarcarii” ficatului cu munca, prin evitarea alcoolului, abuzului de medicamente, altor toxice
  • Detergentii uzuali si solutia casnica de clor  inalbitor 10%, distruge virusurile hepatitice, lucru bine de stiut pentru scaderea riscului de transmitere a viruslui in familie[CONTACT_FORM_TO_EMAIL]

Alte articole despre hepatita C

Manifestari extrahepatice in hepatita C

Noi tratamente in hepatita C

Cum se transmite virusul C

 

 

6 comentarii la „Hepatita C la gravide

  1. buna ziua,
    as dori sa aflu niste informatii utile in vederea scrierii unui proiect european pe domeniul sanatatii publice. ma preocupa in mod special problema transmiterii HV B si HV C pe calea utilizarii instrumentarului medical insuficient sterilizat si dezinfectat.
    din cate am inteles, exista in europa un aparat (costa 100.000 eur) care ar rezolva problema aceasta, dar nu stiu nici cum se numeste, nici de unde se poate achizitiona.
    stiti cumva mai multe detalii despre asta? sau alte metode de a steriliza complet instr.medical?
    va multumesc,
    adelina taban

  2. sunt insarcinata in 23 de saptamani si cu VHC prezent din 24 octombrie 2008.in anul 2008 aveam viremia 667000 ui ,transaminazele normale.as dori sa stiu care este riscul de infectare al copilului si ce analize ar mai trebui sa fac in continuare pe parcursul sarcinii?va multumesc!

  3. bunaziua
    va rog mult de tot vorbiti si despre sarcina in hepatita B, deja mi-a murit copilul la 4 luni pt ca nu am stiut de haepatia si nu stiu ce trebuie sa fac acum, pt ca vreau cu disperare un bebe, fac tratament cu tenofovir

  4. Buna ziua!
    Cu mii de multumiri anticipate pentru sfaturi va scriu: sotul meu a terminat tratamentul (tratament aprobat pentru 12 luni) pentru Hepatita C cu interferon (Peginterferon 2alfa) si ribavirina (Copegus 200) de 2 luni, am facut la o luna dupa finalizarea tratamentului viremia (a iesit virus nedetectabil, nedetectabil fiind dupa primele 3 luni de tratament) si analizele de sange (dintre care limfocitele si trombocitele nu au iesit cu valoare cuprinsa in toleranta admisa).
    Intrebarea noastra este cat trebuie sa asteptam pana putem concepe un copil? Mentionez ca eu nu am acest virus, iar sotul meu este bine. Care este perioada recomandata de dumneavoastra pana putem sa concepem un bebe?
    Cand este eliminat complet efectul acestui tratament din corp? Pe perioada tratamentului am fost sfatuiti de medicul nostru curant de la M.Bals sa nu concepem deoarece efectul teratogen al ribavirinei este prezent.
    Cu stima, Georgiana Nistor.

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PROGRAMARE
CLINICA harta
%d blogeri au apreciat: