Ciroza-hepatica – regim alimentar

| 17 Comentarii

Consider ca regimul alimentar este foarte important pentru pacient, iar lipsa indicatiilor medicale corecte de regim in cazul cirozei poate face evolutia bolii nefavorabila si poate inrautati viata pacientului.

Dieta in ciroza trebuie sa fie personalizata in functie de stadiul de evolutie al bolii si de bolnav:

  • regimul alimentar in  ciroza cu lichid este mai restrictiv, in timp ce regimul alimentar in ciroza „uscata” este mai lax
  • alte boli asociate (bolnavii de ficat fac frecvent si gastrite/ulcer), necesita regim alimentar suplimentar deosebit, in functie de boala
  • starea de moment a bolnavului, poate impune ca in unele momente regimul poate fi mai larg, iar in altele mai restrictiv.
  • dieta excesiv de restrictiva ca si cea excesiv de permisivabb a pot genera neplaceri pacientului

Principii generale de regim in ciroza hepatica:

  • Alimentatia trebuie sa fie bogata in glucide (dulciuri/fainoase) dar nu in exces (bolnavul cu ciroza face relativ frecvent diabet sau glicemie crescuta)
  • Consumul de grasimi trebuie sa fie moderat, in special animale, dar normal pentru cele vegetale
  • Proteinele pot fi consumate in cantitate normala – mai reduse in ciroza cu encefalopatie (tulburari de memorie si constienta); proteinele provin in special din carne, dar si din branzeturi sau lapte; ficatul sintetizeaza proteinele organismului iar ficatul bolnav face acest lucru mai putin bine; de aceea aportul de proteine este util organismului si nu este contraindicat decat in fazele in care exista risc de encefalopatie hepatica.bb
  • Sarea trebuie redusa in ciroza fara lichid dar zero in ciroze cu lichid
  • Lichidele – pot fi consumate dupa sete (nu trebuie reduse lichidele nici in ciroza cu lichid, daca are sete, bolnavul poate bea cat doreste)
  • Renuntarea trebuie sa fie totala la alcool.

Alimente permise in ciroza hepatica

  • Ciorbe si supe de carne de pui, vita, de legume, neprajite, de ovăz, de orez, griş, perisoare, galusti
  • Sote-uri si piureuri de legume – fasole verde, ardei gras, morcovi, dovlecei, gulii, conopidă, spanac, salată verde, sfecla, roşii, sub formă de salate sau pregătite fără ceapă ori rântaşuri şi cu unt sau ulei nefiert
  • Cartofi natur, piure, copţi în coajă cu puţin unt sau ulei, cu brânză de vacă ;
  • Carne fripta : pui, vită, iepure de casă, curcan, carne slabă, fara piele şi grăsime, peste slab alb rasol simplu sau impanat cu legume, perisoare sau chiftele fierte, peste slab, fiert, rasol cu legume;
  • Mezeluri – permise doar in ciroza fara lichid: sunca de Praga, cremwursti, parizer slab condimentat
  • Peşte slab (şalău, ştiucă, biban);
  • Grăsimi: unt, ulei de floarea soarelui sau de măsline neprajit
  • Ouă fierte moi doua/saptamana albus sub forma de omleta in abur sau sufleuri, omleta dietetica;
  • Sosuri fara grasime prajita, sos alb de rosii sau de zarzavat;
  • Lapte şi lactate: lapte dulce slabcu cafea, lapte bătut, iaurt slab, kefir, brânză dulce de vacă, cas, urdă, telemea desarata
  • Paste făinoase de orice fel
  • Pâine: pâine veche de o zi, biscuiţi simpli (populari), chifle, mamaliguta
  • Dulciuri şi prăjituri – in cantitate moderata: pregătite cu puţine ouă şi foarte puţină grăsime, prăjituri uscate, prăjituri cu miere, aluaturi fragede, tarte cu fructe sau marmeladă, plăcintă cu mere sau brânză dulce; gemuri, dulceţuri, miere;
  • Fructe crude, coapte la cuptor, compoturi, gem, jeleuri: mere, prune, citrice, fragi, căpşuni, zmeură, pepene verde, struguri, smochine; pot da balonare, unii cirotici nu tolereaza fructele si legumele crude-
  • Băuturi: apă plata – preferabil, sucuri si siropuri de fructe sau legume
  • Condimente: patrunjel, marar, leustean, dafin, cimbru, chimen, telina, lamaie,
  • Se recomanda 5-6 mese pe zi mai reduse cantitativ.

Alimente interzise sau prost tolerate  in ciroza hepatica

  • Supe: supe grase de porc, rata, gasca, afumaturi;
  • Ciorba de burta, fasole, afumaturi, porc
  • Legume: fasole si mazare uscata, varză, vinete, roşii în cantităţi mari şi necojite, ardei iute, ciuperci, ridichi, ceapă, usturoi, ţelină, praz, murăturile;
  • Carne: de porc, raţă, gâscă, vânat, carnea prăjită, carnea conservată prin afumare, mezeluri, şuncă grasă, organe (creier, rinichi, ficat, plămâni);
  • Peşte gras (nisetru, cegă, somn, morun, sardele, heringi), icre de peşte, raci, fructe de mare, peste afumat, conserve de peste;
  • Grăsimi: untură, slănină, kaiser si similare
  • Afumaturi de orice fel
  • Ouă – omletă, ochiuri prăjite, maioneză;
  • Lapte şi lactate: lapte gras,brânzeturi fermentate, smântână;
  • Pâine: caldă, pâine neagră, biscuiţi preparaţi cu grăsime sau cacao;
  • Dulciuri şi prăjituri: cu creme grase, pregătite cu ouă, cacao, frişcă ori grăsime, tort, îngheţată, ciocolată
  • Fructe cu coaja si samburi – nuci, alune, migdale, măsline sarate;
  • Condimente: piper, hrean, boia, dafin, muştar, oţet;
  • Băuturi: cafea, băuturi pe bază de cola, alcool (bere, vin, ţuică, etc.), bauturi gazoase (daca exista meteorism)

De ce este necesar  regimul in ciroza hepatica

Cred ca este necesar sa explic acest regim, deoarece exista persoane, care nu sunt nici medici nici nu au ciroza, care considera regimul prea permisiv.

Cine a fost obligat sa tina regim alimentar o perioada, stie cat de greu este, dar sa tii regim toata viata…

  1. Pacientul cu ciroza trebuie sa mai si traiasca cu aceasta boala NEVINDECABILA, ori daca ii prescrii un regim excesiv de restrictiv, exista riscul ca pacientul sa fie demoralizant, iar regimul imposibil de respectat.
  2. Glucidele sunt necesare, deoarece ele se stocheaza in ficat – daca acesta este sanatos –  iar in ficatul cu ciroza stocarea glucidelor fiind redusa, glucidele trebuiesc aduse din alimentatie.
  3. Colesterolul este o substanta extrem de necesara organismului, in special pentru sinteza membranelor celulelor; el este fabricat de ficat, iar ficatul cu ciroza nu sintetizeaza suficient colesterol, acesta trebuind sa existe in alimentatie.
  4. Proteinele sunt si ele indispensabile organismului, iar sinteza lor se face tot in ficat, desigur mai greu la cirotic, de aceea regimul alimentar trebuie sa aiba proteine pe care ficatul nu le fabrica.
  5. Sarea trebuie redusa, deoarece in ciroza, ficatul nu inactiveaza un hormon care retine apa in prezenta sarii alimentare.
  6. Unele condimente – mentionate- trebuiesc acceptate, deoarece alimentele fara sare si fara condimente, sunt practic greu de consumat, iar alimentatia este  esentiala pentru un organism care nu poate sintetiza multe elemente esentiale supravietuirii

Atentie!!

  • In ciroza cu lichid NU SE CONSUMA SARE sau alimente sarate.
  • In ciroza cu tulburari de memorie trebuie REDUS CONSUMUL DE CARNE la maximum 3 ori / saptamana cate 100 grame
  • Daca pacientul nu tolereaza anumite alimente, nu le va consuma, chiar daca ele sunt permise
  • Ceaiurile in exces, NU VINDECA SI NU AMELIOREAZA CIROZA, iar frecvent pot fi DAUNATOARE (mai ales ceaiurile vandure pentru VINDECAREA CIROZEI)
  • Nu se recomanda berea fara alcool (de obicei, de aici se trece la bere cu alcool)..
  • Aceste indicatii de regim sunt generale, care pot sa nu se potriveasca unui caz particular. Indicatii personalizate pentru o anumita persoana poate da doar medicul curant.

Alte articole pe site despre ciroza hepatica

Ascita  – apa in burta

Scoaterea lichidului abdominal= extragerea ascitei
Semnele si simptomele cirozei

 

Autor: Dr Ditoiu Spital Fundeni -gastroenterolog-hepatolog

Sunt Dr Ditoiu Alecse Valerian, medic specializat in gastroenterologie, hepatologie, boli interne, endoscopie digestiva – colonoscopie in Romania, Olanda si Franta, doctor in medicina Din 1990 lucrez la Institutul clinic Fundeni Clinicade medicina interna avand peste 30 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara, medic specialist, medic primar si terminand cu doctoratul Sunt cadru universitar prin concurs, actualmente sef de lucrari la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale . De 20 de ani sunt Secretar General al Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului SCURT TRASEU PROFESIONAL: In 1982 – am absolvit Facultatea de medicina Generala a Universitatii de Medicina si Farmacie “Gr T Popa” Iasi, sef de promotie (media generala 10 – 50 de examene + diploma) poate vi se pare o lauda, dar a fost o munca imensa sase ani, si au fost 2500 de absolventi in promotia mea click → Diploma absolvire 1, Foaie matricola 2 In 1982 imediat dupa absolvire, am luat repartitie in Bucuresti pentru stagiatura In perioada 1982 -1985- medic stagiar la spitalele Cantacuzino, Colentina In perioada 1985-1988 nu a fost nici un concurs in tara, de aceea am fost medic de medicina generala la dispensarul rural, com Dorobantu Jud Calarasi In 1988 a fost primul concurs dupa patru ani, si am devenit prin concurs cercetator stiintific in specialitatea expertiza medicala si recuperarea capacitatii de munca la Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca Bucuresti Tot in 1988 am promovat al doilea concurs de medic cercetator stiintific in specialitatea medicina interna la Institutul National de Medicina Sportiva Bucuresti In perioada 1988 – 1991 – am fost medic rezident la spitalele Cantacuzino, Carol Davila, Colentina si Fundeni din Bucuresti In 1991 am devenit medic specialist de boli interne Spitalul Fundeni In 1991 am promovat alr concurs de asistent universitar la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti , Facultatea de medicina – Clinica de medicina Interna din Institutul Clinic Fundeni, condusa de profesorul Lucian Buligescu In perioadele 1992 – 1995 si 1997-1998 am fost si medicul personalului din Institutul clinic Fundeni In 1993 – am urmat specializarea in endoscopie digestiva superioara, colonoscopie cu profesorul Alexandru Oproiu, cu supraspecializari ulterioare in Olanda (1993) Franta (1996 si 1998) si Romania In 1996 am devenit medic primar boli interne In 1996 am promovat examenul de medic specialist gastroenterologie – a doua specialitate In anul 2000 am devenit medic primar gastroenterologie Tot in anul 2000 am devenit doctor in stiinte medicale – gastroenterologie, conducatorul doctoratului fiind profesorul Lucian Buligescu, cel mai mare hepatolog din Romania in acel moment. In anul 2001 am promovat alt concurs de sef de lucrari la Universitatea de medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti Clinica Medicala Fundeni In peste 30 de ani de practica medicala am efectuat cca 150. 000 de consultatii medicale 65.000 endoscopii digestive superioare 20.000 de colonoscopii peste 1000 de biopsii hepatice

17 Comentarii

  1. Buna seara,am si eu o problema in familie . Socrul meu a fost internat acum o luna pentru o operatie la ficat (are un hemangiom pe ficat). Dupa ce l-au taiat ,medicii au spus ca acest hemangiom nu este un pericol pentru viata lui dar in schimb au spus ca ficatul nu este intr-o stare sanatoasa foarte buna . ca atare l-au trimis sa-si faca cateva analize vi le redau mai jos :
    -antigen HBe-negativ
    -anticorpi HBe-pozitiv
    -anticorpi totali anti hepatita Delta -pozitiv
    -anticorpi HBc – pozitiv
    -incarcatura virala 7765 copii ADN HVB/ml(3.89 log copii ADN HVB/ml)
    -sensibilitatea metodei 51 copii ADN HVB/ml(1.71 log copii ADN HVB/ml)

    Daca ma puteti ajuta cu interpretarea doar acestor analize pe care le avem momentan. Exista solutii ? ce sanse avem ?
    Va multumesc .

  2. Are virusul hepatitei B si D.
    Atat pot spune.
    Solutiile si sansele de….. nu se pot evalua pe baza analizelor trimise.

  3. Pingback: Hepatite.ro - bolile de ficat si fiere pe intelesul oricui » Blog Archive » Boli de ficat, boli de colecist (fiere) - intrebari si raspunsuri

  4. Pingback: FORUM MEDICAL - intrebari si raspunsuri diverse : despreboli.ro

  5. Buna ziua,
    Am hepatita acuta B de aproximativ 6 luni si ultimile analize arata asa:
    Ag Hbs-0.18-Negativ
    Ag Hbe-0.34-Negativ
    Ac Hbs-14.8-pozitiv
    Ac Hbe-29.9-Pozitiv
    Ac Hbc-Igm-1.62-pozitiv
    Viremie HBV-DNA-nedetectabila
    AST/TGO-27 U/L
    ALT/TGP-29 U/L
    ALKP-64 U/L
    GGT-23 U/L
    Bilirubina totala-0.5 mg/gL
    As dori sa stiu daca sunt vindecat.
    Va multumesc foarte mult.

  6. DIN LIPSA DE TIMP SI DIN CAUZA IMPOSIBILITATII EVALUARII CORECTE A UNUI CAZ MEDICAL FARA CONSULT, LA TOATE INTREBARILE CARE CARE NU AU INCA RASPUNSUL PE SITE VOI RASPUNDE SCURT EXCLUSIV IN TEXTUL DE SUS AL ARTICOLULUI FARA ALT COMENTARIU
    Multumesc pentru intelegere

  7. Pingback: Boli de ficat si fiere - gastroenterologia si hepatologia clinica » Apa in burta (ascita, lichid in burta / abdomen): cauze - hepatica, neoplazica, simptome, diagnostic , tratament

  8. Pingback: Blog de gastroenterolog/hepatolog (boli de ficat,fiere,alte boli digestive » Blog Archiv » Ascita -intrebari si raspunsuri

  9. Am 43 ani. Sunt diagnosticata cu ciroza hepaticac cu HVB+VHD parenchimatos si vascular, varice esofagiene gr.I-II, gastrita hiperemica antrala.
    Ce tratament as mai putea urma pentru a tine boala sub control?
    Daca in timp boala imi va afecta si pancreasul?

  10. Am ciroza hepatica de etiologie virala (virus C)cu ascita in cantitate f mica.Vreau sa stiu daca e permis a se consuma citrice pt boala mai sus amintita?

  11. in cazul cirozei se poate consuma bere FARA ALCOOL?

  12. Buna ziua ,
    Stiu ca sunteti un expert in cauzele si tratamentele cancerului hepatic , de aceea va rog sa ma ajutati.
    Mama mea a fost operata de cancer la colon acum 4 ani.
    Colonoscopia a iesit perfect , acum cateva zile.
    Mama are hepatita cu virus C de peste 10 ani .
    La ultimul control medical , la ecograf s-a descoperit inmultirea unor hemangioame pe ficat si a fost sfatuita sa faca un CT.
    Rezultatul CT este urmatorul:
    Multiple formatiuni nodulare hipodense in parenchinul hepatic 5-25 mm diametru.
    Leziunile prezinta un comportament diferit , unele din ele se incarca intens si omogen in faza arteriala si devin izodense cu parenchinul in faza portala, altele schiteaza o discreta incarcare periferica.
    Concluzii:determinari secundare hepatice multiple pe fondul unor leziuni angiomatoase hepatice.
    Dr.oncolog de la Cluj i-a recomandat chimioterapia , dar fara prea multe sanse.
    Ce sa facem?
    Ajutati-ne va rugam macar cu un sfat.
    Va multumesc din suflet si astept un raspuns pe adresa petronela.sandu@yahoo.com

  13. Imi puteti spune va rog de ce in regimul pentru ciroza se recomanda mancarea fructelor fara coaja? Rosiile proaspete trebuiesc si ele decojite? Va multumesc frumos pentru raspuns!

  14. buna ziua, tatal meu are cancer de prostate. In urma ultimelor analize ( efectuate la 3 ani de tratament oncologic) are ciroza hepatica ( ficat gras mi s-a spus). Tatal meu nu a baut alcool si nici nu a fumat pana la varsta asta (76 ani). Are abdomenul umflat si il doare cand mananca lapte, branza, iaurt. Ce regim ar trebui sa tina? Ce poate manca? Cat poate trai si cu boala asta? Multumesc frumos si astept raspuns.

  15. Aveti pe site aici date despre cat traiesti cu ciroza si aici date despre regimul alimentar in ciroza
    ATENTIE : date sunt TEORETICE si pot sa NU se aplice automat in cazul oricarui bolnav
    Cu stima

  16. La ciroza hepatica cu ascita ai voie la regim sa pui sare din farmacie?

  17. Aveti voie sa faceti ce va recomanda medicul gastroenterolog care va urmareste boala
    CU stima

Lasă un răspuns