Daca aveti astfel de probleme va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la Dr Ditoiu, medic cu 30 de ani de experienta la Spitalul Fundeni. Secretariat 0758751841 (8-20)

Cel mai bun medic gastroenterolog sau hepatolog …

Orice persoana care are o problema medicala vrea sa ajunga la cel mai bun medic din specialitatea respectiva. Vrea sa aiba cel mai bun diagnostic, sigur 100%. Daca nu exista un diagnostic corect, nu exista un tratament corect.

In prezent tendinta este ca bolnavul care are anumite simptome, sa isi faca singur analizele pe care le considera necesare. Apoi isi alege un medic care sa le interpreteze, sa ii puna un diagnostic sa sa ii recomande un tratament

Exista diagnostic medical sigur?

Medicina, biologia, meteorologia, sociologia, agronomia, hidrologia, etc nu sunt stiinte exacte ele intrand in categoria stiintelor naturii. Deoarece exista foarte multe variabile, rezultatul final al unei cercetari poate fi doar probabil. Aceasta probabilitate poate fi mai mare sau mai mica, dar niciodata 100%. Natura poate fi previzibila, dar cu o marja de eroare.

Simptomele bolilor nu sunt specifice, boli total diferite pot avea aceleasi simptome

Voi posta exemple de situatii in care diagnosticul, simplu la prima vedere, este de fapt mult mai laborios

De exemplu o ameteala poate fi data de mai multe situatii

 • tensiune arteriala mai mare (care poate avea cateva zeci de cauze)
 • tensiune arteriala mai mica (care poate avcea cateva zeci de cauze)
 • artere cerebrale cu circulatie mai proasta (care poate avcea cateva zeci de cauze)
 • tumora cerebrala (care poate avea cateva zeci de variante)
 • o problema cu urechea(care poate avea cateva zeci de cauze)
 • o anemie (care poate avea cateva zeci de cauze),
 • o deshidratare – care are si ea mai multe cauze
 • o problema psihica sau psihiatrica.

Ce analize trebuie sa iti faci cand ai ameteli, si la ce medic trebuie sa te duci?

In functie de simptomele asociate ametelii si de modificarile gasite la examinarea pacientului, medicul emite un diagnostic probabil.  Pentru confirmarea  diagnosticului se recomanda unele analize oarecum specifice. Dar si modificarile analizelor pot fi date de cauze diferite, ceeea ce inseamna alte probabilitati. In plus fata de analize se fac alte explorari – CT, RMN – ecografii, radiografii, etc, fiecare imagine putand avea mai multe explicatii, mai multe cauze. In final pentru un diagnostic ajungem sa sumam datele mai multor elemente, fiecare dintre ele probabil. Ori daca judecam o situatie pe baza mai multor elemente probabile, rezultatul final nu poate fi decat probabil.

Alt exemplu- ficat marit

Daca o persoana are ficatul mare si afirma ca nu consuma alcool, pentru un medic este dificil sa puna diagnosticul.

Daca persoana respectiva ar fi spus ca este consumatoare de alcool, cea mai probabila situatie de marire a ficatului ar fi fost steatohepatita alcoolica.

Daca persoana nu consuma alcool, se pot lua in calcul alte situatii

 • steatoza hepatica nonalcoolica
 • tumori hepatice sau metastaze
 • chisturi sau  hemangioame hepatice
 • icter mecanic
 • boli de inima su stocarea sangelui in ficat
 • altele mai rare (boli de sange, depozitare de fier, cupru sau alte substante in ficat, infectii parazitoze)
 • alte boli in care dimensiunile ficatului sunt moderat crescute si nu au mare relevanta in diagnosticulacestor boli
  • hepatita acuta virala
  • hepatita cronica virala
  • hepatita autoimuna,

Alt exemplu. O persoana are icter. Ce analize trebuie sa faca in inainte de a merge la consultatie la gastroenterolog?

Sunt posibile mai multe variante de diagnostic cauzal al icterului in functie de diferite alte simptome:

 • In functie de culoarea scaunului

  • Daca scaunul are culoare normala, cea mai probabila cauza de icter este anemia prin distrugerea globulelor rosii (din distrugere rezultand bilirubina care da icter). Ca analize ar fi necesare determinarea numarului de reticulocite, sideremia, bilirubina totala, directa si hemograma.
  • Daca  scaunul este deschis la culoare, albicios, cea mai probabila cauza de icter este obstruarea cailor biliare (bilirubina nu se elimina, trece in sange dand icter mecanic). Ca analize ar trebui bilirubina si ecografia abdominala sau Ct sau RMN
 • In functie de modalitatea de aparitie a icterului

  • Daca icterul a aparut brusc cu durere in dreapta, cea mai probabil cauza este o litiaza biliara. Ca analize ar trebui determinate bilirubina si ecografia abdominala sau Ct sau RMN sau ERCP
  • Daca icterul a aparut lent fara dureri deosebite dar cu scadere in greutate, poate fi o tumora de cai biliare sau cap de pancreas . Ca analize ar trebui bilirubina si ecografia abdominala sau Ct sau RMN sau ERCP si CA 19-9
 • In functie de marirea altor organe

  • Daca se palpeaza colecistul, probabil este icter mecanic iar ca analize ar trebui bilirubina si ecografia abdominala sau Ct sau RMN sau ERCP si CA 19-9
  • Daca se palpeaza splina, probabil icterul este prin anemie hemolitica sau ciroza hepatica iar ca analize ar trebui hemograma, reticulocitele, ecografia abdominala si endoscopia digestiva superioara
 • In functie de culoarea palmelor bolnavului

  • Daca bolnavul are palme rosii, probabil icterul este aparut in cazul unei ciroze hepatice. Ca analize ar trebui facutehemograma, colesterolul fibrinogenul protrombina albumina. ecografia abdominala si endoscopia digestiva superioara
  • Daca bolnavul are palme albicioase, este posibil ca icterul sa fi aparut in cadrul unei anemii hemolitice (prin distrugere de globule rosii). Ca analize ar fi necesare determinarea numarului de reticulocite, sideremia, bilirubina totala si directa si hemograma.
 • In functie de alte modificari clinice sau de laborator

  • Daca icterul este cu bilirubina usor crescuta si fara alte simptome sau analize modificate, este posibil sa fie o cauza genetica (sdr Gilbert)
  • Daca icterul a aparut dupa consumul unor medicamente sau alte substante posibil toxice, este posibil sa fie o hepatita toxica. Ca analize ar fi necesare determinarea AST ALT GGT, bilirubina totala si directa si eventual; dozarea toxicelor respective in sange sau urina.
  • Daca la o persoana cu icter exista si vanatai pe piele, cauza probabila a icterului poate fi o ciroza hepatica
  • Daca persoana are icter si transaminaze mari (500-100) poate fi hepatita acuta virala sau toxica. Ca analize ar trebui sa faca markeri pentru virusul hepatitie B sau c si pentru toxice

Si atunci, de unde afli de ce a aparut icterul?

Simple afirmatii sau omiterea anumitor simptome, sau lipsa examinarii bolnavului complete si corecte pot duce la un diagnostic sau altul. Ele pot fi complet diferite ca si gravitate si ca si tratament. Iar eu am simplificat lucrurile in exemplul de mai sus, pentru a nu lungi prea mult articolul.

Astfel, prin lipsa examinarii bolnavului sau a anamnezei corecte se ajunge uneori la diagnostice incorecte, chiar in cazul in care medicul respectiv este considerat cel mai bun. Prin lipsa examinarii bolnavului gradul de  eroare in  cazul  discutiilor pe internet este imens. De aceea, legea din Romania interzice explicit evaluarea medicala la distanta – cum este cea de pe net.

Intrebare de la pacient – am niste probleme de sanatate, balonare, greata, dureri de burta si nu stiu care ar fi pasii de urmat, mi-i puteti spune, in ce ordine sa o iau cu exporarile, sunteti un medic foarte bun si sper sa ma indrumati, caut de mult timp un doctor gastroenterolog bun?

In medicina pasii de urmat in cazul explorarii si diagnosticului unui bolnav sunt adaptati cazului medical respectiv.Exista bolnavi la care pui diagnosticul dupa primele cuvinte spuse de ei. In alte cazuri diagnosticul se pune doar dupa examinare, insa altii au nevoie de analize mai multe sau mai putine pentru diagnostic. Exxista si bolnavi la care nu pui diagnosticul chiar daca folosesti toate mijloacele pe care le ai (cum este cazul hepatitei ascunse). Desi exista carti care ghideaza diagnosticul, acestea sunt teoretice, informative. De fapt medicul stabileste pasii de urmat in cazul fiecarui bolnav, de aceea este important sa te adresezi medicului potrivit cazului tau medical

Intrebare de la pacient – medicul de boli infectioase este hepatolog?

In Romania  a ramas o conceptie de cateva  sute de ani, ca orice boala de ficat este hepatita, si se trateaza la boli infectioase.

In primul rand, exista numeroase boli de ficat – hepatita, ciroza, tumori de ficat, icter mecanic, insuficienta hepatica etc, etc.

In al doilea rand, hepatita poate avea multe cauze- virusuri, alti microbi, alcool, toxice, boli imune ,etc.

Dintre hepatitele virale doar o parte, cele acute se trateaza la boli infectioase transmisibile.hepatologie-boli

Asa cum eu sunt hepatolog si tratez hepatite virale cronice, dar nu sunt meedic de boli infectioase, deci nu tratea alte boli ifnectioase, un medic de boli infectioase trateaza doar unele hepatite acute virale si nu este mecic hepatolog (hepatologia fiind o supraspecializare ce deriva din gastroenterologie)

Exista cel mai bun medic gastroenterolog sau hepatolog?

Nici raspunsul la aceasta intrebare nu poate fi dat.

Am vazut multi pacienti in cariera mea de peste 38 de ani, si am auzit multe pareri despre medici.

Exista medici care sunt considerati de pacienti foarte buni, iar alti care au avut experiente neplacute cu aceeasi medici. Si eu ma aflu in aceeasi situatie- sunt pacienti care ma apreciaza  (sper eu ca sunt mai multi) si altii  care au alta parere (sper sa fie foarte putin sau deloc). Lucrurile tin de multi factori, care tin atat de medic cat si de pacient, boala sau situatia unde a fost efectuat actul medical.

Ce trebuie sa faci atunci cand ai o boala digestiva? Cand  trebuie sa mergi la medic cand ai dureri sau alte simptome abdominale?

Nu se poate spune care este  perioada de asteptare de cand apar simptomele pana cand  trebuie sa te ingrijorezi. Si durata simptomelor care ar trebui sa va ingrijoreze este diferita de la bolnav la bolnav.

Majoritatea bolilor digestive nu reprezinta o urgenta medicala, aceleasi simptome pot fi insa  date de numeroase boli diferite. De aceea sunt posibile confuziile de diagnostic. Riscul cel mai mare este ca o boala sa para a avea o evolutie blanda cel putin o perioada de timp, apoi evolutia sa se agraveze. De aceea aprecierea corecta a diagnosticului si gravitatii bolii de catre medic este necesara. In functie de pacient. fiecare caz se evolueaza in felul lui, (vad destul de des pacienti cu boli serioase diagnosticate intamplator, in lipsa oricaror simptome ingrijoratoare).

Cand trebuie sa mergi la medicul hepatolog?

Daca aveti probleme hepatice, pentru linistea dvs cred ca este mai bine sa faceti o  evaluare medicala care sa arata ca nu aveti ceva ingrijorator.

Mai bine platiti o consultatie degeaba,  decat sa o faceti prea tarziu .Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu o lasi sa crape motorul ci  mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb  nu exista.. Cu bani nu poti sa iti cumperi sanatate, poti doar beneficia de o ingrijire medicala mai buna.

Care este cel mai bun tratament si regim alimentar?

In privinta tratamentelor medicale sau regimului alimentar indicatiile  generale ca cele de pe site, nu se aplica automat tuturor pacientilor cu aceeasi boala. Daca diagnosticul este corect,  in fiecare boala exista mai multe scheme de tratament recomandate, mai multe scheme corecte.. Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta nu.

Ce trebuie sa faca medicul la consultatie?

La consultatie medicul face anamneza, consulta bolnavul ,evalueaza analizele acestuia deja existente sau prescrise de el, pune un diagnostic apoi  trebuie alege schema care se potriveste cel mai bine bolnavului din fata sa. Pentru a recomanda aceasta schema potrivita, medicul foloseste ce a invatat in facultate, rezidentiat, studiile clinice, si de experienta medicala. Sunt luate in calcul toate caracteristicile bolnavului pe care il consulta. Daca toti bolnavii cu o anumita boala s-ar trata identic, se poate aplica acceasi schema de tratament tuturor, fara sa iei in calcul riscurile tratamentului si ale bolii la persoana respectiva..

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva. Sunt doctor in medicina cu peste 37 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.

Am 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita. In cariera mea am ingrijit de la cazuri simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.Am  experienta didactica de cca 30 de ani la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti.

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu. Acestea sunt  www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a datelor siintifice.De ceva timp am un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie

in clinica Sante Bucuresti.

Daca aveti intrebari sau comentarii, le puteti posta mai jos.

Va doresc sanatate maxima,dar daca se intampla sa aveti nevoie de mine, va puteti face o programare aici

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PROGRAMARE
CLINICA harta
%d blogeri au apreciat: