Daca aveti astfel de probleme va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la Dr Ditoiu, medic cu 30 de ani de experienta la Spitalul Fundeni. Secretariat 0758751841 (8-20)

Ce trebuie sa mance si sa evite bolnavul cu ciroza hepatica

Ciroza hepatica poate fi compensata (fara ascita sau emcefalopatie) sau decompensata (cu ascita sau encefalopatie).

Daca un bolnav este in una din aceste situatii, nu inseamna ca toti bolnavii care sunt ca el au acelasi regim alimentar sau tratament medicamentos.

Regimului alimentar in ciroza are anumite restrictii teoretice, dar in practica medicala ma vad deseori pus in situatia de a jongla printre reguli, deoarece bolnavii nu se incadreaza fix intr-o anumita schema, fiecare om, fiecare bolnav, are felul lui de a face o boala, propria lui evolutie.

Care sunt principiile alimentare?

Cele mai importante principiile alimentare sunt

  • Proteinele
  • Glucidele
  • Lipidele
  • Sarurile minerale
  • Vitaminele

Alimentatia trebuie sa fie echilibrata din acest punct de vedere, atat la omul sanatos, cat si la cel cu ciroza hepatica

Care sunt caracteristicile dietei bolnavului cu ciroza hepatica?

Din punct de vedere al necesitatilor de principii aliemntare, bolnavul cu ciroza hepatica are anumite caracteristici.alimente-indicate-in-ciroza

Pe de o parte el are nevoie mai mare de anumite principii alimentare, iar pe de alta parte unele principii alimentare pot afecta bolnavul daca sunt consumate in exces.

Proteinele in ciroza hepatica

Bolnavul cu ciroza are proteinele scazute, deoarece ficatul nu le fabrica in cantitatile tebuincioase, iar scaderea concentratiei  proteinelor  din sange face sa se acumuleze lichid de ascita.

Rezulta ca in mod logic, bolnavul cu ciroza ar trebui sa manance proteine, in special carne, pentru a-i creste proteinele din sange, si astfel sa nu mai faca ascita.

Dar, reziduurile din proteine nu pot fi procesate de ficatul bolnav si pot intoxica pacientul care poate intra in coma. Si atunci, ce face pacientul cu ciroza, mananca carnea de care are nevoie ca sa nu faca ascita, sau nu o mananca deoarece are riscul de a intra in coma?

Glucidele in ciroza hepatica

Bolnavul cu ciroza hepatica tolereaza prost zaharurile, si destul de des acesti bolnavi au si diabet zaharat sau macar glicemia crescuta.

Acest lucru se intampla pentru ca ficatul nu mai poate prelua glucoza din sange pentru a o stoca, fapt care face pe de o parte ca glucoza sa ramana crescuta in sange, iar pe de alta parte lipsa de stocare a glucozei in ficat face a bolnavul sa nu aiba de fapt rezerve de energie stocate in ficat, si bolnavii de ficat obosesc repede, sau au o oboseala permanenta.

Lipidele si ciroza hepatica

Colesterolul se sintetizeaza in ficat, lipidele sunt procesate de ficat, iar bolnavul cu ciroza hepatica are aceste finctii deficitare, deci ele trebuie sa fie luat din alimentatie

Pe de alta parte, grasimile nu sunt prea usor de suportat chiar de catre persoanele sanatoase

Mineralele in ciroza hepatica

In ciroza hepatica cele mai sensibile modificari ale mineralelor se intalnesc pentru sodiu si potasiu

Sodiul se gaseste in special in sare, clorura de sodiu. Sodiul face sa retina apa in corp (toti am observat ca sarea dintr-un recipient care nu este bine inchis se umezeste, atrage apa).

Consumul de sare (prin sodiul pe care il contine sarea)  la bolnavul cu ciroza hepatica creste riscul de acumulare de lichid de acita, deci teoretic, bolnavul cu ciroza nu ar trebui sa manance sarat. 

Pe de alte parte, bolnavii cu ciroza avansata au ca si caracteristica importanta de gravitate scaderea sodiului din sange, si cu cat sodiul este mai scazut, cu atat exista un risc mai mare de deces. Deci, bolnavul cu ciroza trebuie sa manance sarat, ca sa nu existe riscul de deces prin hiponatremie (scaderea sodiului in sange), sau nu trebuie sa manace sarat ca sa nu faca ascita, si complicatii legate de ascita?

In privinta potasiului se constata anumite caracteristici la bolnavul cu ciroza hepatica.

Atunc icand fac lichid, bolnavii cu ciroza hepatica trebuie sa manace fara sare si sa ia diuretice. Ori multe diuretice cresc potasiul din sange, iar bolnavii cu ciroza au initiativa proprie sa mance sare fara sodiu, care contine potasiu. Astfel se ajunge la cresterea potasiului din sange atat datorita medicamentelor diuretice cat si a potasiului din sarea fara sodiu.

Ce trebuie sa mance totusi un bolnav cu ciroza hepatica?

Acest raspuns il poate da doar medicul care urmareste pacientul, regimul acestuia fiind diferit pentru diferit bolnavi dar este diferit si la acelasi bolnav in diferite  momente ale evolutiei bolii lui.

Am in urmarire pacienti cu ciroza hepatica carora sunt nevoit sa le modifica regimul la fiecare control ,adaugand sau scotand din dieta diferite alimente, in functie de starea de moment a pacientului respectiv.

Vad uneori pacienti care au plecat de la consultatia unui medic hepatolog sau gastroenteorlog cu un anumit regim alimentar, nu au mai venit la control, si au mers prost, desi au urmat strict regimul alimentar indicat la ultima consultatie. Explicatia este urmatoarea: ei aveau nevoie de un anumit regim cand au fost  consultati, si de alt regim peste .. o luna sa zicem, pentru ca stadiul bolii era altul.

De aceea este necesara supravegherea medicala, si de aceea un medic corect nu poate prescrie un tratament si un regim personalizate fara sa stie complet  si sa urmareasca  pacientul in timpul tratamentului.

Care este cel mai bun  regim pentru ciroza hepatica??

Pentru orice boala exista mai multe scheme corecte de tratament si regim alimentar.

Problema medicului este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament si dieta corecte sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine.

Si in cazul cirozei, medicul curant trebuie sa aleaga dieta care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa. Pentru a recomanda aceasta schema potrivita unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar cel mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta. Atunci cand vezi mii de bolnavi de un anumit fel, este ca si cand … ai repara mii de masini, experienta te ajuta foarte mult, deoarece bolnavii reali sunt diferit de cei descrisi in tratatele de medicina

Eu eliberez o schema de tratament dar si un regim alimentar, ambele personalizate bolnavilor pe care ii consult . Aveti alaturat un exemplu de regim alimentar, care nu are nici o legatura cu articolul de fata, este doar un exemplu.regim-dieta-ciroza

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian,  absolvent de facultate ca sef de promotie primul pe tara in 1982 cu media generala 10 la toate examenele.dr-gastroenterolog-fundeni

In prezent sunt medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina cu peste 38 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.

Am 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

Am si cca 30 de ani experienta la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti in medicina, medici rezidenti si specialisti

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro.

Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale. Aceste materiala trebuiesc aduse la zi permanent si acum.

De un an am renuntat la munca haotica su extrem de solicitanta de la spitalul Fundeni si imi folosesc experienta medicala acumulata la cel mai inalt nivel oferind  consultatii gastroenterologie si hepatologie in clinica Sante Bucuresti unde am un cabinet privat. Aici urmaresc in continuare o parte dintre fostii mei bolnavi de la spital (dar fara cozi, perioade de asteptare imprevizibile, balamuc, etc) dar si bolnavi noi care vor o a doua opinie medicala, sau bolnavi care au fost in alte spitale, dar datorita lipsei de timp a medicilor nu stiu ce sa faca mai departe, in mod normal spitalul nu urmareste bolnavii din ambulatoriu, ci doar pe cei internati

Va urez sanatate maxima

Daca totusi aveti probleme gastroenterologice si doriti o evaluare cu o a doua opinie medicala pentru diagnostic, tratament si regim alimentar personalizat de la un medic cu o mare experienta,  puteti face o programare  pentru consultatie aici sau prin tasta de jos stanga a telefonului dvs mobil

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Programari telefon
Spre clinica
%d blogeri au apreciat: