Despre dr Ditoiu, programari, contact

Cat de grava este o boala de ficat sau fiere? Cat de repede te vindeci? Se poate agrava?

Dr AV Ditoiu, specialist gastroenterolog – hepatolog

Este omeneste ca un pacient sa spere ca se va vindeca si sa stie care sunt sansele de vindecare sau riscul de agravare a bolii sau de deces.

Postez acest articol considerand ca el poate fi util pentru informarea pacientilor care se afla in aceasta situatie, dar mentionez ca informatiile nu se aplica automat tuturor pacientilor. Daca aveti dubii referitoare la aplicarea acestor date la situatia dvs medicala, cel mai bine este sa va sfatuiti cu un gastroenterolog sau hepatolog bun din zona dvs,sau ,daca aveti drum prin Bucuresti  sau sunteti din zona, puteti apela la noi pentru o evaluare exacta a situatiei dvs medicale.

Cum poti sa afli cat de grava este boala pe care o ai?

Din pacate, gravitatea unei boli si sansele de a raspunde la tratament (vindecare sau ameliorare), tine nu numai de diagnostic, sau de tratament, ci si de numerosi alti factori care tin de pacient, deci sunt total diferiti la pacienti diferiti.

Care sunt factorii care dau gravitatea unei boli?

Cei mai importanti factori de care tine gravitatea si evolutia  unei boli sunt:

 • momentul diagnosticului (la inceputul bolii sau mai tarziu)
 • stadiul bolii -de inceput, stadiu mediu sau inaintat
 • complicatiile existente si gravitatea lor
 • varsta pacientului
 • bolile insotitoare, tratamentele anterioare
 • gradul de uzura al organismului- dat de varsta, de conditiile de munca si viata, de bolile anterioare, operatii, etc
 • tipul de modificare a analizelor si altor explorari de laborator
 • posibilitatea de a suporta sau nu un tratament, etc.
 • modalitatea in care pacientul respecta regimul si tratamentul

Cu acelasi diagnostic, sa zicem ciroza, o persoana poate trai o zi iar alta 30 de ani.. Am avut pacienti cu cancer care dupa carte ar fi trebuit sa supravietuiasca cateva luni, si au trait mai multi ani.

De aceea, nestiind toate elementele necesare, un medic nu poate arunca aiurea cu sfaturi dadatoare de sperante sau invers, nu poti sa condamni un om, sfatuindu-l sa isi astepte sfarsitul ca nu mai este nimic de facut..

Medicii care trateaza direct un bolnav iau in calcul toate elementele mentionate anterior si pot sa sfatuiasca pacientul  mult mai competent decat cineva de pe net, indiferent de calificarea lui si calitatile lui de medic, tocmai din acest motiv. Tot medicul curant este cel mai competent sa dea indicatiile de tratament la domiciliu, iar regulile colegiale medicale impun regula “ocupa – te doar de bolnavii pe care ii ai in responsabilitate”.

Medicina, ca orice stiinta biologica (agronomia, biologia,  etc) nu este matematica, nu este o stiinta exacta, deci nu se pot calcula parametri evolutivi ai unei boli adunand niste cifre (varsta+transaminazele+ marimea varicelor esofagiene+ cantitatea de ascita+marimea ficatului), ca sa ai ca rezultat durata supravietuirii cazului respectiv.Am avut un pacient tanar cu ciroza, care- credeam eu-avea sanse mari de evolutie indelungata. La cateva luni de la momentul diagnosticului, in perioada sarbatorilor de iarna, a neglijat tratamentul si regimul alimentar, a facut ascita refractara, ai a murit in cca o luna.

Sansele unei persoane de a se vindeca sau agrava reprezinta un lucru, iar sansele unei boli de a face acelasi lucru este cu totul altceva..

 • Sansele unei persoane de vindecare sau de agravare a unei boli (sa zicem hepatita cu virus B) se bazeaza pe datele  clinice si de laborator ale fiecarui caz in parte, coroborate cu experienta anterioara a medicului pe cazuri cu patologie similara. Ele pot fi estimate de medicul curant, si pot fi mai mici sau mai mari decat sansele teoretice ale acelei boli de a se vindeca sau agrava.
 • Sansele statistice ca o boala sa se vindece sau sa se agraveze (sa zicem hepatita cu virus B) pot fi spuse, ele sunt de cca 40%, bazat pe studiul zecilor de mii de bolnavi cu aceasta boala. Acestea sunt de obicei postate pe site la fiecare boala. Dar, statistica se aplica oarecum ciudat la o anumita persoana.De exemplu, ce avantaje ai daca stii ca venitul mediu pe cap de locuitor in Romania este – sa  zicem- 2000 de euro, daca tu ai pensie 50 de euro? Sau, daca stii ca de obicei autobuzul interzie in medie 10 minute, si pleci de acasa cu 10 minute mai tarziu, risti sa il pierzi.

In concluzie:

Sansele de vindecare sau agravare a  unui bolnav, nu  sunt identice cu sansele de vindecare sau agravare ale altuia cu aceeasi boala sau dupa datele statistice sau experienta personala.

Am avut pacienti care teoretic (dupa datele din carti) ar fi trebuit sa se vindece si nu s-a intamplat acest lucru, dar am avut si pacienti care teoretic ar fi trebuit sa moara de mult si traiesc inca bine-mersi.

Oricum Art.32. din codul deontologic medical nu permite evaluarea medicala pe net – citez mai jos actul respectiv
Actul medical de la distanță
Investigația ori intervenția medicală la distanță, în oricare dintre formele și modalitățile existente, este permisă numai în situația în care pacientul este asistat nemijlocit de către medicul său, iar scopul investigației și procedurilor la care este supus pacientul este acela de a ajuta medicul să determine diagnosticul, să stabilească tratamentul sau să întreprindă orice altă măsură medicală necesară finalizării actului medical sau a intervenției medicale în cazul operaților. Excepție fac situațiile de urgență.

De aceea  nu se poate raspunde pe net care sunt sansele de vindecare ale unui bolnav, fara sa stii extrem de bine pacientul. Nu exista .. interpret la net al analizelor, ca interpretul la .. nai…Am facut mai multe experiente cu studentii mei, dandu-le doar analizele unui bolnav si cerandu-le sa spuna care este diagnosticul lor probabil, apoi lasandu-i sa stea de vorba cu bolnavul si punand dianosticul, apoi examinand bolnavul si punand diagnosticul. Dupa prima varianta – citirea doar a analizelor, variantele de diagnostic erau extem de numeroase, cifra restrangandu-se la minimum dupa ce studentii stiau totul despte bolnav, inclusiv examinarea sa.

Nu pot raspunde pe net la intrebari de genul:

1. Bunica mea are 78 ani si a facut o operatie prin care i-a fost scoasa fierea,insa are pilea galbena si albeata de la ochi la fel.nu o doare absolut nimic dar pana sa fie operata se balona de la orice.din ce am auzit de la medicul care ia facut operatia se pare k are ceva si la ficat,un fel te tumori pe artera.sunt sanse sa scape?si ce ar trebui sa facem?

In cazul icterului, cel mai bine este sa va prezentati pentru un consult la un medic hepatolog sau gastroenterolog competent, iar acesta, dupa anamneza si consult medical, iar acesta va va recomanda analizele necesare pentru lamurirea situatiei dvs.

2. Ciroza hepatica de etiologie toxica etanolica decompensata vascular si parenchimatos……..2pneumopatie acuta……3pleurezie minima bazal dreapta……Aessta a fost diagnosticu meu in 2008 am 35 de ani au trecut 3ani de atunci si ma simt bine tin cu strictete regimul alimentar m-am lasat de baut si de fumat definitiv si as vrea sa ma angajez la o firma de cablaje care necesita 8ore de munca pe zi…..tin sa va amintesc ca la internare in 2008 am avut si picioarele umflate si burta dar in 6 luni m am facut bine si doctorita sa mirat la control ca ficatul meu arata bine…..as vrea sa va intreb daca pot sa mai lucrez si daca ceroza hepatica decompesata in stadiul 3 fara virusi si cu regim sepoate stopa? ce sanse am de trai avind in vedere ca este ceroza decompesata alcoolica? si citi ani poate prelungi fara transplant,sau poate ca nu e nevoie avind in vedere ca ficatul meu sa mai regenerat ….

In cazul relatat de dvs, cel mai bine este sa va prezentati pentru un consult la un medic hepatolog sau gastroenterolog competent, iar acesta, dupa anamneza si consult medical, iar acesta va va recomanda analizele necesare pentru lamurirea gravitatii situatiei respective.

3. Dupa colecistectomie laparoscopica am fost depistata cu malformatii canal biliar aberrant colecist hepetic drept am avut febra 2luni am slabit 12kg vsh 38mchc31.7rdw16.6 ce sanse am de pensionare ceva urgenta daca este pentru ca am 4luni de la operatie ametesc toti medici la care am fost se uita la mine parca nedumeriti somajul mi s-a terminat si nu stiu ce pot face.

In cazul relatat de dvs, cel mai bine este sa va prezentati pentru un consult la un medic hepatolog sau gastroenterolog competent, iar acesta, dupa anamneza si consult medical, iar acesta va va recomanda analizele necesare pentru lamurirea gravitatii situatiei respective.

4.Am fost diagnosticat cu hepatomegalie si steatoza hepatica de 5 ani si nu am luat nici un tratament.ce sa fac am dureri acute incontinuu in partea dreapta sub coasta.alte analize nu am,ce trebuie sa fac?trebuie sa-mi fac testasmentul?am doar 51 de ani ce sanse mai am sa ma vindec??

In cazul relatat de dvs, cel mai bine este sa va prezentati pentru un consult la un medic hepatolog sau gastroenterolog competent, iar acesta, dupa anamneza si consult medical, iar acesta va va recomanda analizele necesare pentru lamurirea sanselor de vindecare .

5. Mama a fost operata datorita aparitiei unui icter mecanic . in urma operatiei , rezultatul a fost foarte grav . o tumoare aflata pe caile biliare chiar la intersctie acolo unde se unesc intr-un singur tub. doctorul spune ca a incercat sa introduca un tub care sa realizeze drenajul dar de circa 4 zile nici o imbunatatire .pe cine sa mai intreb , ce se mai poate face ? cine ma lamureste daca intr-adevar trebuie sa asteptam sfarsitul . mama are 77 de ani si e toata numai o viata. inteleg ca tumoarea nu poate fi extirpata ca este intr-o zona dificila , dar poate daca se invinge icterul , mai sunt sanse de a invinge tumoarea. ce sa fac , ce e mai bine ??

In cazul relatat de dvs, cel mai bine este sa va prezentati pentru un consult la un medic hepatolog sau gastroenterolog competent, iar acesta, dupa anamneza si consult medical, iar acesta va va recomanda analizele necesare pentru lamurirea gravitatii situatiei respective.Aveti articol pe site despre tumorile cailor biliare

6.Va rog sa-mi spuneti ce sanse ar mai avea mama in urma biopsiei?Va multumesc!
Diagnosticul clinic: HCC
Piesa: Biopsie
Macroscopie: 1. 1 cil
2. 2. cil
Microscopie: 1. Cilindrul hepatic examinat prezinta aspect de ciroza
micronodulara cu activitate usoara/moderata.
2. Material biopunctat s-a fragmentat la prelucrare si prezinta structura
unui hepatocarcinom trabecular tip Edmonson Steiner II.

Pentru evaluarea sanselor unui pacient,  nu sunt sufieiciente datele unei biopsii

7. Daca tata se opereaza sa scoat fierea avind ciroza hepatica uscata si virusul c sunt sanse sa mai traiasca?

In cazul relatat de dvs, cel mai bine este sa va prezentati pentru un consult la un medic hepatolog sau gastroenterolog competent, iar acesta, dupa anamneza si consult medical, iar acesta va va recomanda analizele necesare pentru aprecierea sanselor reale de vindecare sau supravietuire.Existenta unei ciroa creste riscul pebtru orice fel de operatie

8. Orice boala cu cat este descoperita mai repede are sanse mai mari de a fi tratata . De ce la hepatita B trebuie sa astept sa am viremia perte 2000 , iar transaminazele sa fie de cel putin 2 ori mai mari ? Trebuie sa astept sa se agraveze boala ca sa pot beneficia de tratamnent ? Ce sanse de vindecare am acum?

In cazul relatat de dvs, cel mai bine este sa va prezentati pentru un consult la un medic hepatolog sau gastroenterolog competent, iar acesta, dupa anamneza si consult medical, iar acesta va va recomanda analizele necesare pentru aprecierea sanselor reale de vindecare.La o viremie sub 2000 ui, virusul se considera ca nu se inmulteste atat de mult incat sa .. inghita medicamentul ca sa poate fi omorat.

9. Mama mea (are doar 56 ani) a facut marti o tomografie abdomeno-pelvina si concluziile sunt urmatoarele: “1. Aspectul CT descris poate fi sugestiv pentru formatiune expansiva maligna a colecistului. 2. Ficat – metastaze si chisturi simple. Adenopatii retroperitoneale si retrocrurale. 3. Nodul suprarenalian sting – poate fi interpretat ca secundar in contextul neoplaziei.” Mentionez ca are o multitudine de pietre la colecist; a stat asa mult timp fara sa spuna ca o doare. V-as ruga sa-mi spuneti, daca se poate, care sunt riscurile opereatiei de extirpare a colecistului si in ce caz are sanse sa traiasca mai mult: cu operatie sau fara, avand in vedere descoperirea tarzie a maladiei.

In cazul relatat de dvs, cel mai bine este sa va prezentati pentru un consult la un medic hepatolog sau gastroenterolog competent, iar acesta, dupa anamneza si consult medical, iar acesta va va recomanda analizele necesare pentru aprecierea celei mai bune metode de tratament.Important este daca bolnavul suporta operatia.

10. Tatal meu are 52 de ani si a aflat acum 6-7 luni ca are ciroza lichida.Din momentul aflarii vestii boala tatalui meu a evoluat foarte repede.Acum este internat in Iasi si nu mai poate merge,vorbeste cu greu si are stare foarte mare de somnolenta iar astazi am vazut ca i s-au umflat picioarele.D.na doctor la care este ne-a zis ca e foarte avansata boala. Suntem 5 frati si nici cea mai mare are 27 de ani cel mai mic avand doar 18.Nu suportam sa il vedem pe tatal nostru cum se topeste pe patul spitalului.Va rog sa imi spuneti ce sanse mai are.

In cazul relatat de dvs, cel mai bine este sa va prezentati pentru un consult la un medic hepatolog sau gastroenterolog competent, iar acesta, dupa anamneza si consult medical, iar acesta va va recomanda analizele necesare pentru aprecierea sanselor reale de supravietuire.De obicei o ciroza la prima decompensare merge bine.

11. Sora mea are 47ani si a fost diagnosticata acum 3 ani cu ciroza hepatica asciata,a fost internata la Iasi de nenumarate ori,iar in urma analizelor,radiografii,investigatii etc.pana acum i-a fost scos lichid din burta de 2 ori pentru ca avea prea mult, a facut la Iasi tratamentul ce se poate face ptr. aceasta boala.Pentru a elimina lichidul care se acumuleaza a luat Furesomid 500 (1/4 din 500)elimina f. bine dar tot s-a adunt ( a facut tratament cu produse naturiste de la Clivita ptr.imunitate regenerare protectie,eliminare lichid etc si regim)acum a acumulat iar mult lichid si ar trebui sa il scoata a 3 oara dar ea refuza sa mai faca asa ceva ”zice ca moare” Va rog sa-mi spuneti ce se poate face ptr ea sa nu mai acumleze lichid si sa mai elimine din cel acumulat. Mai exista sanse sa mai traiasca ?

In cazul relatat de dvs, cel mai bine este sa va prezentati pentru un consult la un medic hepatolog sau gastroenterolog competent, iar acesta, dupa anamneza si consult medical, iar acesta va va recomanda analizele necesare pentru aprecierea sanselor reale de  supravietuire.Teoretic, penru a nu mai face lichid trebuie sa urmeze regimul alimntar si tratamentul corect, dar pot fi necesare si alte masuri suplimentare.

12. In cazul incare se descopera o tumoare la clicist ce sanse sint de vindecare?inca nu sint analizele gata dar medic de la imagistica a zis ca e tumoare a facut ct.

In cazul relatat de dvs, cel mai bine este sa va prezentati pentru un consult la un medic hepatolog sau gastroenterolog competent, iar acesta, dupa anamneza si consult medical, iar acesta va va recomanda analizele necesare pentru aprecierea sanselor reale de vindecare sau supravietuire.TUmorile de colecist sunt diferite, cu gravitati diferite

13. Bunica mea are 81 de ani. De o saptamana a fost operata de pietre la fiara. I-au scos fierea cu totul si in timpul operatiei niste pietre s-au deplasat si i-au blocat un canal care conduce acidul pentru digestie.Se poate trata cu o endoscopie? Nu se simte prea bine. Mai are sanse?

In cazul relatat de dvs, cel mai bine este sa va prezentati pentru un consult la un medic hepatolog sau gastroenterolog competent, iar acesta, dupa anamneza si consult medical, iar acesta va va recomanda analizele necesare pentru aprecierea sanselor reale de vindecare sau supravietuire.Teoretic, in orice boala exista sanse de supravietuire

14. Am hepatita cronica cu virus b cand am descoperit aveam 17 000 copii/ml ear dupa un an de interferon am stat 8 luni si am facut viremia si mea esit 19.521.304 copii/ml cum e mare sau mijlocie? daca mai este alt tratament si ce sanse am sa ma mantin

In cazul relatat de dvs, cel mai bine este sa va prezentati pentru un consult la un medic hepatolog sau gastroenterolog competent, iar acesta, dupa anamneza si consult medical, iar acesta va va recomanda analizele necesare pentru aprecierea sanselor reale de evolutie buna a bolii. Numarul de copii virale nu reflecta irect gravitatea bolii si sansele de vindecare sau riscul de agravare

15. Am si eu socrul diagnosticat cu metastaza .Are cancer la ficat, cancer ce s-a intins la toate organele din abdomen. Are si ascita.De la spital l-a trimis acasa ca nu mai au ce sa ii faca.Credeti ca mai are sanse?

In cazul relatat de dvs, cel mai bine este sa va prezentati pentru un consult la un medic hepatolog sau gastroenterolog competent, iar acesta, dupa anamneza si consult medical, iar acesta va va recomanda analizele necesare pentru aprecierea sanselor reale de  supravietuire

16. Sotul meu a fost depistat cu hepatita cronica tip b ,tgp149,tgo138,antigen HBs -pozitiv,anticorpi anti-HBe-pozitiv,antigen HBe -negativ,antigenHBs cantitativ..7769,81 UI.ml pozitiv .virusul este activ?are nevoie de tratament cu interferon?si daca aceste valori sunt foarte ridicate?are sanse sa se vindece

In cazul relatat de dvs, cel mai bine este sa va prezentati pentru un consult la un medic hepatolog sau gastroenterolog competent, iar acesta, dupa anamneza si consult medical, iar acesta va va recomanda analizele necesare pentru aprecierea sanselor reale de vindecare

17. Tata are colangiocarcinom cu determinari hepatice secundare gr 4 si carcinom ductal pancreatic adenocarcinom pulmonar adenocarcinom intestin subtire momentan a inceput tratament chimioterapie vas ruga sa-mi spuneti ce sanse de supravetuire are?

In cazul relatat de dvs, cel mai bine este sa va prezentati pentru un consult la un medic hepatolog sau gastroenterolog competent, iar acesta, dupa anamneza si consult medical, iar acesta va va recomanda analizele necesare pentru aprecierea sanselor reale de  supravietuire, care teoretic sunt de 0-100%

18. Cu mult respect va scriu din Germania,ma numesc Adriana,am 51 ani,mentionez ca am fost operata de fiere si tot am GGT crescut,ex 902,UI.AP;654UI;GOT 105,GPT,130;UI;dar am bilirubinemia 0,4UI;la biopsie mi-au spus ca sunt in gradul 2,iar AMA este neg,Medicii de aici spun ca este posibil sa fie o CBP;dar nu dau un diaccnostic precis,Cit de grav este,si cesanse de viata am?

In cazul relatat de dvs, cel mai bine este sa va prezentati pentru un consult la un medic hepatolog sau gastroenterolog competent, iar acesta, dupa anamneza si consult medical, iar acesta va va recomanda analizele necesare pentru aprecierea sanselor reale de vindecare sau supravietuire. Daca analizele mai vechi erau mai bune, sansele de vindecare sunt mai mici, daca analizele vechi erau mai proaste, sansele de vindecare cresc.

18. Am ciroza hepatica si acum o saptamana am fost internat la spitalul universitar din bucuresti cu varice esofagiene de gradul 4 ,mentionez k varicele esofagiene s-au spart si au fost capsate cu 3 inele.urmeaza regim alimentar ,fara sare,.as dori daca se poate sa stiu care sunt sansele de recuperare

19. Am fost diagnosticata cu hepatita b acuta,din ianuarie 2010,urmez tratament cu zeffix,regim alimentar,mai scap cate i inghetata…saptamanal, fara alcool,nefumatoare..ma rog,analizele mi-au iesi :agHBs 957,agHBSI_pozitiv,Ac HBe7.76,Ac HBeI_pozitiv,Ac HBs 0.6,AcHBsI_negativ,AgHBe 0.18,AgHbeI_negativ…au fost facute acum 3 luni,intrebarea mea este:am sanse sa scap definitiv de virus, interpretand rezultatele?este posibil daca nu scap de virus sa devina hepatita cronica?

In cazul relatat de dvs, cel mai bine este sa va prezentati pentru un consult la un medic hepatolog sau gastroenterolog competent, iar acesta, dupa anamneza si consult medical, iar acesta va va recomanda analizele necesare pentru aprecierea sanselor reale de evolutie a bolii.Saansele teoretice de a scapa de virus fara tratament sunt de 1% pe an.

20. Mama este diagnosticata cu ciroza hepatica cu virusul c si bineanteles cu varice esofagiene gr 4.in urma cu o saptamana i s-au montat 4 inele,iar de doua zile are hemoragie,bineanteles este sub observatie medicala,dar sangerarea nu se opreste. medicul care i-a montat inelele,a spus ca mai trebuie 2 inele montate. de aceia va intreb ce sanse de supravietuire are mama mea?

In cazul relatat de dvs, cel mai bine este sa va prezentati pentru un consult la un medic hepatolog sau gastroenterolog competent, iar acesta, dupa anamneza si consult medical, iar acesta va va recomanda analizele necesare pentru aprecierea sanselor reale de supravietuire

21. Sunt diagnosticat cu ciroza hepatica toxica.Ce sanse de vindecare totala sunt?

In cazul relatat de dvs, cel mai bine este sa va prezentati pentru un consult la un medic hepatolog sau gastroenterolog competent, iar acesta, dupa anamneza si consult medical, iar acesta va va recomanda analizele necesare pentru aprecierea sanselor reale de vindecare totala. Sansele teoretice de vindecare variaza intre zero si 100%

22. Am hepatita cronica activa cel putin asa mi-a spus doctorul de familie .am marcheri virali negativi ,lucrez ca bucatar la un restaurant,si din cand in cand fac crize(adica vomit tot ce mananc si beau ceai hepatic dupa care imi revin].cat de grav este .mentionez ca nu beau cafea ,nu fumez ,nu consum alcol decat foarte ,foarte rar .fierea mi-am scos-o acum 9 ani.am perioade cand imi scad transaminazele ,dar din cauza efortului fizic risc sa creasca.am urmat tratamente cu spirulina,esentiale ,ceaiuri de tot felul,hepacontrol si altele.ce am de facut?

In cazul relatat de dvs, cel mai bine este sa va prezentati pentru un consult la un medic hepatolog sau gastroenterolog competent, iar acesta, dupa anamneza si consult medical, iar acesta va va recomanda analizele necesare pentru aprecierea situatiei dvs

23. Am si eu o nelamurire si as dori un raspuns.in urma cu 6 luni am fost diagnosticat cu hepatica c.am fost internat in spital si am urmat tratament.la o ecografie facuta recent sa observat si o tumoare de 4 cm.mi sa propus sa mi se faca o puntie sau interventie chirurgicala pt a scoate tumoarea.as dori un sfat referitor la ceea ce ar trebui sa fac pt a fi mai bine si fara riscuri prea mari!

In cazul relatat de dvs, cel mai bine este sa va prezentati pentru un consult la un medic hepatolog sau gastroenterolog competent, iar acesta, dupa anamneza si consult medical, iar acesta va va recomanda analizele necesare pentru aprecierea riscurilor de evolutie a bolii dvs

Am ceva la ficat de mai multi ani si nu prea stiu ce stadiu am, nu am tratament si nici regim am citit ce ati scris mai sus, dar nu stiu daca se potriveste cu ce am eu, ce sa fac? M-a vazut un doctor gastroenterolog, dar nu m-am lamurit cum este situatia mea.

Am intalnit des situatii ca a dvs. Eu am incercat sa prezint aceasta problema in articolul de mai sus, datele sunt informative, generale, ori fiecare bolnav are caracteristicile bolii lui, diferite de alt altor bolnavi. Scopul articolului nu este sa va puneti singur diagnosticul sau sa va faceti singuri recomandari medicale sau sa va pun eu diagnosticul pe net (lucru imposibil si nepermis de lege in Romania), ci sa va informati referitor la boala ,  analize, simptome,regim,etc. Daca nu va lamuresc cele scrise mai sus, si credeti ca problema dvs de sanatate merita lamurita,este normal sa mergeti la un medic specialist gastroenterolog sau hepatolog pentru a evalua complet situatia dvs dupa consult medical. Ca regula generala, cred ca cu cat lamuresti problema medicala mai din pripa, cu atat ai sanse sa stopezi evolutia bolii, pentru ca nu totdeauna boala se poate vindeca, depinde de cat de avansata este.

Multi dintre dvs ma intreaba ce sa faca daca au fost deja la un medic specialist si nu s-au lamurit cum stau lucrurile cu situatia lor medicala, mai ales ca in spitale este un aflux de pacienti atat de mare incat medicii nu au timpul necesar sa ii sfatuiasca asa cum ar trebui. Nici in cazul acesta nu trebuie sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema, cel mai intelept este sa cautati o a doua opinie medicala la un alt specialist gastroenterolog care sa aiba timp pentru o evaluare corecta a situatiei si sa va dea explicatii pe inteles, nu vad alta varianta. Mise pare riscant sa stati sa vedeti ce se intampla… o amanare poate avea consecinte neplacute, uneori ireversibile. Daca nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor, cred ca este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. nu avem piese de schimb.  Va spun din experienta de o viata ca pentru orice problema exista o rezolvare, trebuie insa sa gasesti omul potrivit sa te ajute.

MENTIUNE

Scopul siteului nu este de diagnostic si tratament pe net ci de a furniza informatii medicale usor de inteles pentru pacienti, dar si de a ne promova activitatea noastra medicala

 

Dr Ditoiu Spital Fundeni -gastroenterolog-hepatolog

Sunt Dr Ditoiu Alecse Valerian, medic specializat in gastroenterologie, hepatologie, boli interne, endoscopie digestiva – colonoscopie in Romania, Olanda si Franta, doctor in medicina Din 1990 lucrez la Institutul clinic Fundeni Clinicade medicina interna avand peste 30 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara, medic specialist, medic primar si terminand cu doctoratul Sunt cadru universitar prin concurs, actualmente sef de lucrari la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale . De 20 de ani sunt Secretar General al Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului SCURT TRASEU PROFESIONAL: In 1982 – am absolvit Facultatea de medicina Generala a Universitatii de Medicina si Farmacie “Gr T Popa” Iasi, sef de promotie (media generala 10 – 50 de examene + diploma) poate vi se pare o lauda, dar a fost o munca imensa sase ani, si au fost 2500 de absolventi in promotia mea click → Diploma absolvire 1, Foaie matricola 2 In 1982 imediat dupa absolvire, am luat repartitie in Bucuresti pentru stagiatura In perioada 1982 -1985- medic stagiar la spitalele Cantacuzino, Colentina In perioada 1985-1988 nu a fost nici un concurs in tara, de aceea am fost medic de medicina generala la dispensarul rural, com Dorobantu Jud Calarasi In 1988 a fost primul concurs dupa patru ani, si am devenit prin concurs cercetator stiintific in specialitatea expertiza medicala si recuperarea capacitatii de munca la Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca Bucuresti Tot in 1988 am promovat al doilea concurs de medic cercetator stiintific in specialitatea medicina interna la Institutul National de Medicina Sportiva Bucuresti In perioada 1988 – 1991 – am fost medic rezident la spitalele Cantacuzino, Carol Davila, Colentina si Fundeni din Bucuresti In 1991 am devenit medic specialist de boli interne Spitalul Fundeni In 1991 am promovat alr concurs de asistent universitar la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti , Facultatea de medicina – Clinica de medicina Interna din Institutul Clinic Fundeni, condusa de profesorul Lucian Buligescu In perioadele 1992 – 1995 si 1997-1998 am fost si medicul personalului din Institutul clinic Fundeni In 1993 – am urmat specializarea in endoscopie digestiva superioara, colonoscopie cu profesorul Alexandru Oproiu, cu supraspecializari ulterioare in Olanda (1993) Franta (1996 si 1998) si Romania In 1996 am devenit medic primar boli interne In 1996 am promovat examenul de medic specialist gastroenterologie – a doua specialitate In anul 2000 am devenit medic primar gastroenterologie Tot in anul 2000 am devenit doctor in stiinte medicale – gastroenterologie, conducatorul doctoratului fiind profesorul Lucian Buligescu, cel mai mare hepatolog din Romania in acel moment. In anul 2001 am promovat alt concurs de sef de lucrari la Universitatea de medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti Clinica Medicala Fundeni In peste 30 de ani de practica medicala am efectuat cca 150. 000 de consultatii medicale 65.000 endoscopii digestive superioare 20.000 de colonoscopii peste 1000 de biopsii hepatice

25 thoughts on “Cat de grava este o boala de ficat sau fiere? Cat de repede te vindeci? Se poate agrava?

 1. Am si eu o mare problema,tatal meu a fost diagnosticat de medicii din Italia cu tumora la fiere spre ficat ,are 61 ani are albul ochilor galben,urina are culoarea maronie spre rosu ,nu are pofta de mancare iar scaunele sunt aproape albe,medicii spun ca o sa-l opereze dar ca operatia este foarte grea as vrea sa stiu cat la suta are sanse sa se faca bine.va multumesc.

 2. ce pot face pentru ca baiatu meu de 6 luni sa supravietuiasca pentru ca are varice esofagiene si cavernom de vena porta si a inceput sa faca sange in scaun si nus ca sa mai fac sunt disperata va rog ajutatima va multumesc

 3. Buna am o problema cu Mama mea anul trecut sa descoperit caci avea piatra la fiere ia o tot baut ceai de liba cerbului cineva ia spus caci se elimina un timp citeva luni so simtit ok o mincat dar dupa 6-6 luni o luato raul ameteala greturi si am duso la spital or operato de fiere ,ca dupa ce o operato doctorul o spus caci ficatul arata foarte rau si la externare ia scris pe iesire caci are noduli pina atunci nu a stiut nimica de ficat , la o luna sa dus sa faca analizele pt ficat intre timp so simtit foarte rau orce minca o intepa unde era operata si rezultatul analizelor ia spus caci are virusul C cit de grav poate fi ne necajim f tare are doar 62 de ani si se simte f rau o slabit .va multumesc din inima Domnu sa va Binecuvinteze!!

 4. Mama mea are o tumoare canceroasa la san, a gasit si la ficar metastaza de 44 mm cu 38 mm . Ce tratament poate urma pentru a disparea metastaza ?

 5. Deoarece datorita riscului mare de eroare, acest site nu ofera consult medical on-line sau interpretari de analize, endoscopii,CT, raspunsul la intrebarea dvs va fi teoretic, aplicabil sau nu la cazul relatat de dvs, dar util si in alte cazuri. Informatii mai detaliate gasiti pe site la temele despre cancerul hepatic, dar problema mamei dvs trebuie evaluata direct la un gastroenterolog si oncolog din zona dvs, care sa o consulte, urmareasca si sa raspunda de evolutia problemei respectivee

 6. Mama mea are ciroza lichida medicii spun ca are nevoie de un transplant dar nici nu vor sa i scoata lichidul zice ca nu e de scos acum. ce se poate face in cazul asta. ce tratament imi recomendati. un raspuns urgent va rog

 7. Deoarece datorita riscului mare de eroare, acest site nu ofera consult medical on-line sau interpretari de analize, endoscopii,CT, raspunsul la intrebarea dvs va fi teoretic, aplicabil sau nu la cazul relatat de dvs, dar util si in alte cazuri. Informatii mai detaliate gasiti pe site la temele despre ciroza hepatica si ascita, dar problema mamei dvs trebuie evaluata direct la un gastroenterolog din zona dvs, care sa o consulte, urmareasca si sa raspunda de evolutia problemei respective

 8. Buna seara. Suntem din Arad si am dori daca se poate sa ne ajutati cu o problema medicala. Avem o fetita de 6 ani cu care la varsta de 3 ani si 7 luni in urma mai multor raceli am fost la un control medical. Am facut un set de analize in care Alaninaminotransferaza(GTP/ALAT/ALT)=458,1 iar valoarea de referinta este de <33.
  Tratamentul urmat este SARGENOR o data la doua zile de 5 ori. Se repeta analizele la un interval de 18 zile iar rezultatul este de 59 raportat la valoarea de referinta de<33. Urmatorele analize au fost facute la varsta de 5 ani datorita faptului ca fetita parea sa oboseasca mai repede. De data aceasta rezultatele au fost:
  TGO(ASAT)…78 raportat la valoarea de 26-55
  TGP(ALAT)…134 raportat la valoarea de 11-30.
  In urma acestor rezultate a urmat o internare in spitalul Louis Turcanu din Timisora, analize din 2 in 2 luni iar dupa un an de la prima internare am fost internati din nou. La externare am primit recomandarea de dieta de protectie hepatica,scutire de efort pe 6 luni,repetare TGO si TGP lunar si repetarea bilantului functional hepatic.
  Am dori daca se poate sa va trimitem analizele in speranta unei pareri profesionale insotite de onorariul pe care il practicati.
  Am uitat sa precizez faptul ca in spital am fost la domnul Prof.Dr.Simedrea.
  In speranta unui raspuns favorabil astept un raspuns.
  Multumesc anticipat.
  Crainic Daniel.

 9. am fost la medic sam facut ecograf abdominal si mia est utmatoarele analize Pancreas pancreas cu ecostructura omogena ecogenitaate usor crescuta diametre normal cap 21mm cap 10mm coada 19mm Marginile regulate Vena splenica la confluenta cu vena porta normala 7.1mm [normal sub 10mm] Ficat diametru antero -posterior ai lobului sting 62mm lobul cautat 28mmlobul drept 174mm .Dimenisuni crescute ,fara anterioare posterioara ecostructura omogena ,ecogenitate usor crescuta ,fara vene suprahepatice dilatate suprafata epatica neteda . Vreau un raspuns pe inselesu meu este ceva grav va multumesc

 10. Mama mea invarsta de 81 de ani a facu un avc pe 14 martie 2017.si a revenit,dar dindata de20 martie i sa ingalbenit pielea si ochii.i au fost facute diverse analize a fost diagnosticata cu icter mecanic si a fost transferata la chirurgie.aici i sau mai facut o serie de analize si astaziamfoat anuntata ca are cancercumetastaze la ficat sila plamanisica nu are rosrsa o opereze pentruicter sii ii da drumul acasa.nunea pututu spune un orizont de timp catar mai avea de trait dar nici nu nea spus incotro soluam cara ar fi pasii urmatori.va rog un sfat

 11. Tema articolului este foarte bine aleasa si vine in intampinarea intrebarilor care va asalteaza! Nu avem decat sa speram ca vom avea macar un pic de noroc sa incapem pe maini profesioniste !

 12. Buna seara!
  am facut analizele si mi-a iesit feritina 840, ALT: 98.2; AST: 115.9, DBIL 0.243 si GGT 457,

 13. Buna ziua! Am avut in ultimii 2 ani de cateva ori scaun cu usturime si putin sange rosu la final, fiind mai mereu contipata. Dar acum am vazut dupa scaun mai mult sange in vasul de toaleta si pe hartie igienica fara sa am alte simptome, balonare, dureri abdominale sau mancarime doar usor discomfort in zona anusului. Dr de familie mi-a recomandat 3 zile de detralex si prestogel crezand ca este vorba despre hemoroizi. Eu as dori o colonoscopie pentru a putea avea un diagnostic clar. Cum sa procedez ca sa ajung la dvs pt procedura? Eu am mai venit cu sotul meu la consult si eco la dvs la clinica privata am inteles ca nu faceti si colonoscopie aici. Va multumesc!

 14. Colonoscopia se poate face la spitalul Fundeni Luati de la medicul de familie un bilet de internare către boli interne și cu biletul și cu cardul de asigurat veniți într-o marți sau joi la Fundeni la ora8-8’30’ In ziua anterioară -luni sau miercuri – trebuie să faceți pregătirea de colonoscopie pe care o aveți pe site Cu stimă

 15. Buna seara….revin din nou la dvs cu o intrebare…tatăl meu a fost diagnosticat cu cancer la stomac si metastaze la ficat…gradul4…noi locuim in Botosani…i s a efectuat si o intervenție,si anume a facut ca golul alimentar sa nu mai treaca prin stomac si direct in colon…as veni la dvs la o consultație,dar drumul este destul de lung si obositor pt tata…cum as putea proceda sa va trimit toată documentatia ce i s a efectuat la botosani,iar după interpretare,dacă avem șanse să mergem la dvs…pot plăti consultație inainte intr un cont bancar?va pot trimite pe un email documentatia?va rog din suflet sa ma ajutati cu un raspuns…are55de ani..e tatăl meu si nu pot sa accept ca îl voi pierde.va multumesc…doamne ajuta si sanatate tuturor!!!

 16. Nu pot pune diagnosticul pe net nu pentru ca nu sunt platit, ci pentru ca pot gresi grav, prin lipsa consultului bolnavului, ar insemna sa ghicesc diagnosticul ,imaginandu-mi situatia pacientului, apoi sa dau recomandari bazate pe … imaginatie.Tocmai din cauza erorilor datorate lipsei consultului medical, acesta este interzis prin lege in Romania

 17. Aş vrea sa ma programez şi nu am înţeles în ce consta consultul se face ecografie pt. că din vorbe nu pot afla sigur nimic mai exact plătesc 150 lei pt. ce ,pt. ca eu vreau sa stiu daca am probleme cu ficatul splina pancreasul fierea deci cum se procedează?

 18. Referitor la consultatie, dictionarul limbii romane spune urmatoarele
  consultáție sf [At: COD. ȚIV. 5/21 / V: (asr) ~iúne / Pl: ~ii / E: fr consultation, lat consultatio, -onis] 1 Indicație dată de către un specialist asupra unor probleme aflate în discuție. 2 Examinare a unui pacient de către medic pentru diagnosticarea bolii și indicarea tratamentului. 3 Îndrumare individuală sau colectivă dată elevilor, studenților sau doctoranzilor de către un profesor, în legătură cu problemele teoretice și pratice pe care le învață sau le cercetează. 4 Reuniune, consfătuire ținută pentru a lămuri sau a examina o problemă, o situație etc.

  Deci, la consultatie medicul face anamneza si examineaza bolnavul in scopul punerii diagnosticului si indicarii tratamentului.
  Peste tot in lume diagnosticul medical se pune „din vorbe”, la fel si regimul alimentar si tratamentul.Nu exista – inca- un sistem automat care sa puna diagnosticul si sa prescrie automat recomandarile medicale. Daca veti face analize, veti avea .. rezultatul analizelor, daca vei face .. Ct, RMN, ecografie, vesti avea niste rezultate, dar nu veti avea un diagnostic si un tratament.
  Aveti aici referinte despre ce inseamna un consult medical, su cum se face progrmarea
  Cu stima

 19. Buna ziua. Daca sunt purtatoare sanatoasa de virusului VHB e posibil sa nu pot ramane insarcinata? Probleme majore de fertilitate nu avem. Va rog din suflet raspundeti mi, caci incercam de 4 ani sa devenim parinti, am urmat si tratament.

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Programare telefonica
Adresa harta