Ce sunt trombocitele
Trombocitele sau placutele sanguine sunt celule care circula in sange alaturi de globulele albe (leucocite) sau cele rosii( eritrocite).
Unde se produc trombocitele?
Trombocitele se produc in maduva osoasa, pornind de la un singur tip de celule (celula stem multipotenta), din care se produc si leucocitele si eritrocitele (globulele rosii) – vezi schema alaturata.
Care este rolul trombocitelor in organismul uman?
Rolul trombocitelor este in principal in formarea unui dop care astupa un vas de sange rupt pentru a opri hemoragia, ulterior urmand sa apara un cheag de sange prin proces de coagulare.
În cazul unei hemoragii prin leziuni ruperea unui vas de sange, se produce initial contractia vasului pentru a opri hemoragia, apoi trombocitele se adună în grămezi formand un dop in capatul vasului rupt apoi urmeaza coagularea sangelui oprirea totala a sangararii (daca vasul nu este de calibru prea mare).
Trombocite valori normale
Valorile normale ale numarului de trombocite nsangele periferic este de 150 000-300 000/mm cub.
Trombocitele nu traiesc mult, de aceea productia lor este continua, noi celule inlocuindu-le pe cele care se distrug. In aceste conditii, incapacitatea maduvei osoase de a produce trombocite pentru inlocuirea celor distruse (prin imbatranire sau consum in procesul de oprire a pierderilor de sange) se vede rapid, ea putand duce la scaderea numarului trombocitelor din sange (dr Ditoiu).
Unde si de ce se distrug trombocitele?
Trombocitele batrane, bolnave sau malformate sunt distruse in mod normal in splina.
Daca splina este bolnava, ca in ciroza, ea distruge si trombocite sanatoase, iar numarul lor poate sa scada in sangele periferic.
Cum se pot modifica trombocitele?
Trombocitele pot sa creasca (trombocitoza) sau sa scada (trombocitopenie)
Cand cresc trombocitele peste limitele normale?
Cresterea trombocitelor peste normal , situatie numita si trombocitoza se considera atunci cad numarul creste peste de 400.000 pe milimetru cub.Datorita faptului ca trombocitele participa la formarea cheagului sanguin pentru oprirea hemoragiilor, cresterea trombicitelor se poate aocia cu formarea in exces de cheaguri sanguine cu tormboze in diferite zone
Cauzele trombocitozei
Cele mai frecvente cauze de crestere numarului trombocitelor sunt
- productie excesiva a trombocitelor in maduva osoasa
- încetinirea degradarii trombocitelor in splinalor (după scoaterea splinei de exemplu)
- alte cauze
Trombocitoza primara
Trombocitoza primara reprezinta cresterea numarului de trombocite datorita funcționarii excesive a celulelor care produc trombocite localizate in măduva osoasă – apare mai frecvent la varstnici
Simptomele sunt diferite , frecvent boala fiind diagnosticata intamplator cu ocazia unor analize efectuate pentru un alt motiv.
Atunci cand exista si simptome, cele mai frecvente sunt durere de cap, tromboze sau hemoragii , eventual dureri in stanga sub coaste
Trombocitoza secundara
Trombocitoza secundara poate sa apara la copii dar si adulti frecvent in infectii, boli inflamatorii (poliartrita reumatoidă, spondilita anchilozanta, sarcoidoza, boli hepatice cronice , boli de colage), cancer cu diferite loccalizari, lipsa plinei scoasa prin operatie sau unele medicamente (corticosteroizi, inclusiv prin inhalare, simpatomimetice sau antimicotice).
In ce situatii scad trombocitele?
Scaderea trombocitelor de numeste trombocitopenie sau trombopenie.
Cauzele cele mai frecvente ale scaderii numarului de trombocite din sange sunt urmatoarele:
- Lipsa de producere a trombocitelor poate sa apara prin
- Lipsa de Vitamina B12 sau acid folic
- Leucemia sau alte boli de sange
- Scaderea productiei de trombopoetina (substanta care comanda inmultirea trombocitleor)
- Septicemii
- Boli virale
- Boli ereditare – anemia Fanconi, sindromul Bernard Soulier, May Hegglin, Grey, Alport, etc
- Cresterea distrugerii trombocitelor apare in
- Purpura trombocitopenica trombotica
- Sindromul hemolitic uremic
- Coagularea intravasculara diseminata
- Hemoglobinuria paroxistica nocturna
- Sindromul antifosfolipidic
- Lupusul eritematos sistemic
- Purpura posttransfuzionala
- Trombocitopenia neonatala aloimuna
- Splina mare cu sechestrarea trombocitelor (hipersplenism)– ca in ciroza
- SIDA
- Medicamentele care scad numarul de trombocite prin inhibitia producerii lor (metotrexat, carboplatin, interferon, alte citostatice, medicamente antiulceroase) sau prin distrugerea lor prin mecanism imunologic (heparina, chinidina)
- Alte cauze de scadere a trombocitelor – proteze valvulare cardiace metalice, hemangioame gigante, bruceloza, policitemia vera,leucemie sifilis, deficitul de vitamina K, transfuzii masive de sange, etc
Trombocitele scad si in sarcina
7-8% dintre femeile insarcinate au trombocitele scazute – deci destul de multe. Unele cauze sunt legate de sarcina, altele nu au nici o legatura cu aceasta (dr Ditoiu).
Cele mai frecvente cauze de scadere a trombocitelor in sarcina sunt:
- Purpura trombocitopenica autoimuna
- Lupusul eritematos sistemic
- Sindromul antifosfolipidic
- Bolile tesutului conjunctiv
- Medicamente
- HIV
- Infectii virale
- Limfom
- Preeclampsie sau eclampsie
- Sindromul HELLP
- Sindromul hemolitic uremic
- Tratament cu heparina
- Steatoza hepatica acuta de sarcina
- Malformatii vasculare
- Distrugerea in splina
- Scaderea vitaminei B12
- Boli de ficat
- Boli de sange
- Infectii
Trombocite scazute, simptome
Scaderea trombocitelor lungeste timpul de oprire a sangerarilor, dand urmatoarele simptome (dr Ditoiu):
- Dureri in partea stanga sub coastre datorita maririi splinei (aici se distrug trombocitele)
- Purpura – mici punctulete rosietice pe piele – vezi poza
- Epistaxis – curgere de sange din nas
- Gingivoragii – sangerare din gingii
- Prelungirea ciclului menstrual
Cum se pune diagnosticul de trombocite scazute sa ucrescute?
Diagnosticul de trombocite scazute sau crescute se pune prin examenul de sange, iar cauza scaderii lor se cerceteaza prin diferite metode, in functie de cauza scaderii lor – endoscopie, ecografie, anticorpi antitrombocitari, biopsie osoasa sau unele teste hematologice specifice.
Trombocitele scazute, cel mai bun tratament
Ca sa iti creasca trombocitele, trebuie descoperita cauza si inlaturata.
Daca zece persoane au trombocitele scazute din cauze diferite, fiecare persoana trebuie sa faca propriul tratament , deci , teoretic pot fi zece tratamente diferite.
Principalele metode de tratament in cazul numarului scazut de trombocite sunt sunt:
- Splenectomia – este utila doar daca trombocitele au scazut prin distrugerea in splina
- Factori de stimulare a productiei de trombocite – tratament util doar daca trombocitele sunt scazute datorita lipsei de producere la nivelul maduvei osoase hematogene
- Tratamentul leucemiei, limfomului, lupusului, HIV sau altor boli cauzatoare a trombocitopeniei
- Transfuzie de masa trombocitara – ce rezolva probleme pe moment pentru o scurta durata de timp
Nu exista tratament valabil in orice situatie de scadere a numarului de trombocite, iar fara descoperierea si inlaturarea cauzei, tratamentul este ineficient pe termen lung..
Trombocitele forum
Ce trebuie sa faci daca ai trombocitele modificate?
Daca ai trombocitele anormale ca numar, cel mai intelept lucru este sa va prezentati la un consult gastroenterologic. Faptul ca faceti din proprie initiativa o ecografie, sau o endoscopie, sau analize, nu va amelioreaza simptomele si deseori nu va lamuriti despre ce este vorba, iar in final tot trebuie sa ajungeti la un specialist care sa le interpreteze, si eventual sa ceara alte explorari in completare, pierzand timp – uneori pretios din punct de vedere al evolutiei unei probleme de sanatate. Daca nu lasati masina sa zdrangane si o duceti la mecanic rapid cand vedeti ca ceva n ueste in regula, de ce nu credeti ca organismul dvs are nevoie de aceeasi atentie?Si masina si organismul, se defecteaza mai grav daca nu se iau masuri la timp
Cat de mic sau mare trebuie sa fie numarul de trombocite si cat timp trebuie sa astepti pana mergi la medic?
Nu se poate spune care este perioada de asteptare de cand apar simptomele pana cand trebuie sa te ingrijorezi sau durata a simptomelor care ar trebui sa va ingrijoreze deoarece situatie difera de la bolnav la bolnav. Problema cea mai importanta este ca aceleasi simptome dau numeroase boli digestive sau chiar fare legatura cu aparatul digestiv, de aceea sunt posibile confuziile de diagnostic. Acest risc face necesar consultul medical pentru precizarea diagnosticului corect in fiecare caz in parte, deoarece fiecare evolueaza in felul lui, (vad destul de des pacienti cu boli serioase diagnosticate intamplator, in lipsa oricaror simptome ingrijoratoare).
Pentru linistea dvs cred ca este mai bine sa faceti o evaluare medicala care sa arata ca nu aveti ceva ingrijorator , deci mai bine platiti o consultatie degeaba, decat sa o faceti prea tarziu .Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu o lasi sa crape motorul ci mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb nu exista.. Cu bani nu poti sa iti cumperi sanatate, poti doar beneficia de o ingrijire medicala mai buna.
Care este cel mai bun tratament si regim pentru trombocite?
In privinta tratamentelor medicale, nu exista tratament bun si tratament rau, exista scheme de tratament corecte in fiecare boala, chiar mai multe scheme corecte pentru aceeasi boala. Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine. Medicul curant trebuie sa aleaga schema care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta. Daca toti bolnavii cu o anumita boala s-ar trata la fel, se poate lua o schema de tratament de pe internet, si se rezolva problema, fara sa iei in calcul riscurile tratamentului si ale bolii la persoana respectiva..
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina cu peste 37 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.
Am 30 de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale si cca 30 de ani la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti.
De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent)
De ceva timp am un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in clinica Sante Bucuresti.
Daca aveti nevoie de o a doua opinie medicala pentru problemele dvs de sanatate, puteti solicita o programare la consultatie pentru dr Ditoiu la numarul de telefon de pe site 0758 751 841, o puteti solicita la ”comentarii” – rog mentionati si un numar de telefon de contact- sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web