Daca aveti astfel de probleme va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la Dr Ditoiu, medic cu 30 de ani de experienta la Spitalul Fundeni. Secretariat 0758751841 (8-20)

Markeri tumorali in bolile digestive

Ce sunt markerii tumorali?

Markerii tumorali sunt substante secretate in special de tesuturile in care celulele se inmultesc rapid, aceasta caracteristica fiind specifica tesuturilor canceroase, dar si a tesuturilor normale cu inmultire rapida. Faptul ca markerii tumorali sunt secretati si in mod normal, arata de ce valoarea acestor markeri la persoanele normale nu este zero.

Daca luam in seama cele spuse mai sus, ne putem gandi ca putem face o analiza pentru markerii tumorali si vedem daca avem sau nu cancer, si nu mai este nevoie sa ne chinuim cu explorari mai neplacute si riscante cum sunt endoscopia sau biopsia (sa ne gandim cum ar fi sa putem pune diagnosticul de cancer de creier pe baza markerilor tumorali, tinand seama de dificultatea si riscurilor biopsiilor de creier)

Poti sa pui diagnosticul de cancer pe baza markerilor tumorali?

Problema diagnosticului cancerului pe baza markerilor tumorali este destul de discutabila din mai multe motive:

  • MARKERII TUMORALI SUNT SECRETATI SI DE CELULELE NORMALE (ASA CUM AM MENTIONAT MAI SUS), nu numai de cele canceroase. De aceea, valoarea lor de referinta la o persoana sanatoasa nu este zero.
  • Nu toate celulele canceroase emit acesti markeri, existand situatii numeroase de cancere cu markeri tumorali in limite normale
  • Exista numeroase situatii de markeri tumorali crescuti fara a fi vorba de cancer.
  • Acelasi marker tumoral poate fi crescut  in diferite forma de cancer provenind din tesuturi diferite, fapt care incurca precizarea exacta a localizarii tumorii

De aceea, markerii tumorali singuri nu sunt folositi in lume pentru diagnosticul de cancer, ci  doar asociati cu alte metode de diagnostic (examinarea medicala, diferite tipuri de endoscopie, biopsia, etc)

Aici aveti un articol care arata  lipsa indicatiei de folosire a determinarii marrkerilor tumorali pentru diagnosticul de cancer, concluzia fiind cea din imaginea alaturata

La ce foloseste totusi o analiza pentru markerii tumorali?

Scopul unui test de screening (depistare a unei boli in cadrul unei populatii fara simptome) pentru markerii tumorali este de a despista un cancer mai devreme, atunci cand cancerul este curabil si nu apar metastaze sau simptome.

În mod teoretic markerii tumorali ar putea fi utilizați ca un test de screening (în căutarea unui cancer la persoanele care fara simptome) la nivelul unei populatii, dar datorita lipsei de specificitate a lor (pot fi crescuti fara sa ai cancer si pot fi normali cand ai cancer), pana acum singurul marker tumoral util pentru depistarea cancerului inaintea aparitiei oricaror simptome este  Antigenul specific prostatei (PSA) pentru cancerul de prostată,dar  cu unele impedimente si in acest caz.

Datorita lipsei de specificitate folosirea testelor de depistare a markerilor tumorali pe loturi mari de populatie este costisitoare iar un rezultat negativ nu poate certifica lipsa cancerului in timp ce un rezultat fals pozitiv poate genera ingrijorarea nejustificata a pacientului si utilizarea unor metode mai invazive pentru a confirma sau infirma suspiciunea de cancer ridicata de valoarea markerilor tumorali.Ganditi-va ca un marker tumoral crescut poate semnifica cancer de san, esofag, stomac, uter sau plaman, deci ar trebui explorate si infirmate toate aceste situatii

Un alt lucru neplacut este ca markerul tumoral pentru o anumita tumora nu are valori mari in fazele  foarte precoce in aparitia cancerului , valoarea unui markeru tumoral rescand progresiv pe masura cresterii masei de celule canceroase care il produce. De exemplu, antigenul carcinoembrionic (CEA) este un marker tumoral utilizat în cancerul de colon, dar numai 70-80% din cancerele de colon au acest marker crescut, iar 20-30% dintre persoanele cu cancer de colon nu vor avea un nivel crescut de CEA. In plus, in cazurile de cancer de colon incipient doar 25% din cazuri dintre persoane au markerul tumoral CEA crescut. Din acest motiv, CEA nu poate ajuta întotdeauna să găsească cancerul de colon în stadiile incipiente, când ratele de vindecare sunt cele mai bune.

De aceea, markerii tumorali au rol in special in urmarirea recidivei cancerului, sau la persoanele care au risc de cancer, si mult mai putin in populatia generala. De exemplu o persoana cu cancer care are markerul tumoral specific crescut este operata sau face iradiere sau citostatice. Prin reducerea masei de celule tumorale, valoarea markerului tumoral ,scade, dar ea creste daca apare recidiva, sau tratatmentul nu are eficienta scontata.

Exista un marker tumoral specific pentru diagnosticul fiecarui tip de cancer?

Nu există un marker tumoral cunoscut pentru toate tipurile de cancer.  Cu toate acestea, explorarea lor este utila atunci cand apar simptome sugestive pentreu cancer, dar in final diagnosticul se pune prin asocierea simptomelelor, elementelor gasite la examinarea medicala, explorarilor radiologie (CT, RMN, PET-CT), ecografice, biopsie, etc.

Am vazut de-a lungul carierei mele medicale numeroase situatii in care un marker tumoral crescut nu a fost asociat cu cancer, si altele in care am pus diagnosticul de cancer de colon, cancer de pancreas sau de ficat, in conditile in care markerii tumorali specifici au fost normali

In tabelul de mai jos sunt mentionati cei mai utilizati markeri tumorali din gastroenterologie, valorile lor si nivelul de la care au semnificatie in evaluarea unui caz medical oncologic.

Markerul tumoral Valori normale Tumora in care creste specific markerul Alte cancere in care ceste markerul Situatii necanceroase de crestere a markerului Valoarea semnificativa pentru cancer Sensibilitatea analizei
CA 27.29

 

 

 

 

 

CA 15.3

 

 

 

 

 

CA 125

< 38 unit/mL

 

 

 

 

 

sub 15 ui/ml

 

 

 

 

0-35ui/ml

Cancer de san

 

 

 

 

 

Cancer de san (dar nu creste in primele stadii)

 

 

Cancer de ovar

Cancer de colon (am avut astfel de situatii), gastric, hepatic, plaman, pancreatic, ovarian, prostata

 

Cancer de plaman, ovar, uter, vezica urinara sau cancere digestive

 

 

Cancer de san, colon, uter, pancreas, ficat, plaman

Boli de san,, ficat, rinichi, chist de ovar

 

 

 

 

Boli de ficat (ciroza, hepatita) lupus, sarcoidoza, tuberculoza, tumori de san necanceroase

 

 

Sarcina, mentruatie, endometrioza, chist de ovar, inflamatii pelvine,pancreatta, ciroza,hepatita, peritonita, pleurezie, poate creste chiar dupa paracenteza (evacuarea lichidului de ascita, am avut astfel de situatii)

> 100 unit/mL Creste in  33% din stadiile initiale de cancer de san si in 67% din fazele avansate de cancer de san.

 

 

CEA < 2.5 ng/ml la nefumatori si < 5 ng /mL lafumatori Cancer de colon Cancere de san,stomac, pancreas, vezica urinara, tiroida,ficat, limfom, melanom,faringe Fumat., ulcer gastric, boala inflamatorie intestinala, pancreatita, ciroza, hipotiroidie, icter mecanic >10 ng /mL Creste in  35% din stadiile initiale de cancer de colon si in 75% din fazele avansate de cancer de colon
CA 19-9 < 37 unit/mL Cancer de pancreas si cai biliare Cancer de colon, esofag si ficat Ciroza, pancreatita, boli biliare > 1,000 unit/mL Creste in 80-90% din cancerele de pancreas si 60-70% din cancerele cailor biliare
AFP < 5.4 ng / mL Cancer de ficat si genital Cancer gastric, biliar si pancreatic Boli de ficat necanceroase (ciroza, hepatita virala, boala toxica hepatica),sarcina (revine la normal dupa nastere), boli inflamatorii intestinale > 500 ng /mL

Creste in 80% din cancerele hepatice

 

CA = cancer antigen; CEA = carcinoembryonic antigen; AFP = alpha-fetoprotein;

Cea mai mare sensibilitate a unei metode de determinare a markerilor tumorali este de 95%.

Markeri tumorali forum

Cat de utili sunt markerii tumorali in diagnosticul cancerelor digestive?Daca ai un marker normal inseamna ca nu ai cancer?

Ca si in cazul altor tumori, si in cazul celor digestive exista cancer cu markeri tumorali in limite normale si markeri rumorali crescuti fara sa exista un cancer.

De exemplu, antigenul carcinoembrionic (CEA) , marker tumoral utilizat în cancerul de colon, san,stomac, pancreas, vezica urinara, tiroida,ficat, limfom, melanom,faringe ste crescut numai in 70-80% din cancerele de colon, iar 20-30% dintre persoanele cu cancer de colon nu vor avea un nivel crescut de CEA. In plus, in cazurile de cancer de colon incipient doar 25% din cazuri dintre persoane au markerul tumoral CEA crescut. Pe de alta parte – asa cum am mentionat in tablelul de mai sus – valoarea markerului tumoral CEA poate sa fie crescute si fara ca persoana respectiva sa aiba un cancer, cum se intampla la persoanele la fumatori sau persoanele cu ulcer gastric, boala inflamatorie intestinala, pancreatita, ciroza, hipotiroidie sau icter mecanic, si am intalnit in practica mea medicala numeroase astfel de situatii

Din acest motiv determioanrea markerului CEA nu poate fi folositor intotdeauna in diagnosticul cancerului de colon în stadiile incipiente, când ratele de vindecare sunt cele mai bune.

Din tabel reiese ca poti sa ai un marker tumoral normal si sa ai totusi cancer, am inteles bine?

Asa este, poti avea markeri tumorali in limite normale si totusi sa ai cancer.

Am markerul CA 19.9  mare, dar nu am nici un simptom, , pancreasul doare cand ai cancer?

De obicei cancerul de pancreas este o boala dureroasa.

Am in familie persoane cu cancer de colon, deci teoretic am si eu acest risc genetic, se poate totusi sa reduc riscul de a face cacner de colon?

Se poate reduce acest risc, aveti alaturat unele sfaturi.

Am exact simptomele de cancer la pancreas dar markerul normal, pot sa nu am acest cancer?

Nu stiu daca aveti sigur cancer la pancreas, aceleasi simptome putand sa fie date si de alte boli.

Tata are tumora de pancreas  de 7,2 cm la coada de pancreas, ce a cuprins si putin din stomac, splina si rinichi stang, dar acum un an markerul tumoral era normal, este posibil sau sa fi fost ogreseala la laborator?

Am mai intalnit astfel de situatii. Canceru lde pancreas creste destul de rapid, deci este posibil ca in urma cu un an tumora sa fi fost mica, si sa fi produs o cantitate nesemnificativa de marker tumoral, iar acesta a iesit normal la analiza

Am un marker tumoral de colon putin crescut, fara nici un simptom, credeti ca este util sa imi fac colonoscopie?

Deoarece nu pot infirma existenta cancerului, cel mai corect ar fi sa va faceti o colonoscopie de control. Sa speram ca va iesi normala

Mama mea a fost diagnosticata cu cancer la capul pancreasului cu markerul CA 19-9 mare, medici de aci spun ca nu de mai poate face nimic,  , desi fizic se prezinta bine, incat sa nu se mai poata face nimic?

Evident cei mai in masura sa va sfatuiasca in cunostinta de cauza, sunt medicii curanti; teoretic este posibil ca ei sa fi considerat cazul depasit, si fara raspuns la orice fel de tratament, dar, este doar  o supozitie fara cunoasterea cazului in profunzime.

Cat de sigur poate fi diagnosticul de metastaza hepatica dupa un cancer de pancreas pus in urma ex CT cu toti markerii tumorali normali?

Siguranta diagnosticului tine de fiabilitatea aparatului si experienta celui care interpreteaza explorarea (poate ajunde pana la peste 90%)

Credeti ca  daca dupa operatia la o tumora mare la pancreas CA 19-9 este nrormal, evolutia este buna?

Daca acest marker tumoral a fost crescut inainte de operatie iar acum este normal, teoretic evolutia este buna

La un control de rutina , am descoperit ca am glicemia 244 si CA 19-9 mare Am verificat glicemia  zilnic de cateva luni si variaza intre 400 si 200. Am inceput un regim strict, fara zahar deloc, fara grasimi, fara prajeli, fara paine si paste fainoase, dar se pare ca nu reusesc sa imi scada glicemia mai jos de 200. Intrebarea mea este daca ar trebui sa investighez si pancreasul.

Glicemia scade atunci cand, cu regim alimentar, secretia de insulina a pancreasului poate „reduce” glicemia la limitele normalului. Daca pancreasul nu poate secreta suficienta insulina, glicemia nu scade.

Frecvent cresterea glicemiei poate fi data de o problema pancreatica, ca si cresterea markerukui tumoral CA19.9 deci trebuie investigat si pancreasul.

Un bolnav cu pancreatita acuta poate sa aiba markerul tumoral pentru pancreas marit fara sa aiba cancer?

Este posibila teoretic si astfel de situatie, am vazut astfel de cazuri

Cum poate evolua o tumora  de pancreas daca nu se opereaza?

Teoretic evolutia poate fi nefavorabila, mai lent sau mai rapid in functie de caracteristicile celuelor tumorii si rezistenta organismului pacientului.

Exista alimente care ajuta la vindecarea cancerului de pancreas sau ficat?

Nu s-a demonstrat clinic acest lucru. Exista in schimb alimente care pot deregla functia pancreasului bolnav de cancer – vezi regimul mai sus

Tratamentul naturist poate ajuta pe cel cu citostatice in cancerul de colon?

Nu s-a demonstrat clinic acest lucru, dar s-a demonstrat ca poate incurca tratamentul cu citostatice datorita riscului de sumare a efectelor adverse.DIn disperare insa, tratamentul naturist este folosit de pacienti

Poti sa ai un marker tumoral crescut si sa  nu ai totusi cancer?

Asa este, un marker tumoral crescut nu inseamna neaparat cancer

Daca aveti un marker tumoral digestiv crescut de mai mult timp, de cauza necunoscuta, nu fiti disperat, dar nici nu trebuie sa neglijati problema. Din experienta mea va pot spune ca situatia poate fi lamurita si mentinuta sub control, trebuie doar sa  luati legatura cu un gastroenterolog sau hepatolog cu experienta, pentru o evaluare a problemei.

Daca ai markerul tumoral normal, si iti este frica sa nu ai cancer, ce faci, cat  trebuie sa astepti de cand apar simptomele digestive pana mergi la medic? Cand  trebuie sa mergi la medic cand ai probleme cu markerii tumorali?

Nu se poate spune care este  perioada de asteptare de cand ai un cancer pana apar simptomele sau pana cand  trebuie sa te ingrijorezi sau durata a simptomelor care ar trebui sa va ingrijoreze deoarece situatie difera de la bolnav la bolnav. Problema cea mai importanta este ca aceleasi simptome dau numeroase boli digestive sau chiar fare legatura cu aparatul digestiv, de aceea sunt posibile confuziile de diagnostic. Acest risc face necesar consultul medical pentru precizarea diagnosticului corect in fiecare caz  in parte, deoarece fiecare evolueaza in felul lui, (vad destul de des pacienti cu boli serioase diagnosticate intamplator, in lipsa oricaror simptome ingrijoratoare).

Daca aveti markeri tumorali crescuti sau suspiciune de cancer, pentru linistea dvs cred ca este mai bine sa faceti o  evaluare medicala care sa arata ca nu aveti ceva ingrijorator , deci mai bine platiti o consultatie degeaba,  decat sa o faceti prea tarziu .Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu o lasi sa crape motorul ci  mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb  nu exista.. Cu bani nu poti sa iti cumperi sanatate, poti doar beneficia de o ingrijire medicala mai buna.

Care este cel mai bun tratament si regim pentru markerii tumorali?

Markerii tumorali crescuti nu se trateaza, se trateaza boala respctiva nu analiza.

In privinta tratamentelor medicale, nu exista tratament bun si tratament rau, exista scheme de tratament corecte in fiecare boala, chiar mai multe scheme corecte pentru aceeasi boala. Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine. Medicul curant trebuie sa aleaga schema care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta. Daca toti bolnavii cu o anumita boala s-ar trata la fel, se poate lua o schema de tratament de pe internet, si se rezolva problema, fara sa iei in calcul riscurile tratamentului si ale bolii la persoana respectiva..

Daca datele de pe site nu v-au lamurit, si doriti o programare la un consult medical, il puteti solicita aici
Despre mine   Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

Tot cca 30 de ani de experienta am si  la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multe solicitari la cabinet , pe unii bolnavi ii stiu de multi ani, altii vin cu rude sau prieteni, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare.

Am constat ca sunt numeroase persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala.

Pentru cei care au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web

13 comentarii la „Markeri tumorali in bolile digestive

  1. Buna ziua
    Am markeri tumorali de cancer de colon normal, merita sa mai fac colonoscopie?
    Se poate face o internare la dvs pentru evaluarea existentei cancerului de colon (tata a murit cu cancer de colon…)Multumesc

  2. Buna dimineața , la un control de rutina soția are markerul CA 72-4 cu valoare de 10.29. Trebuie sa ne facem griji ? Ce recomandați ca următor pas ? Va mulțumesc frumos.

  3. In orice situatie medicala circuitul normal este: simptomele bolnavului – anamaneza si examinare medicala-solicitare de investigatii-interpretarea investigatiilor. Daca trebuie sa interpretezi doar o modificare a investigatiior, poti spune ca bolnavul poate avea teoretic…. orice boala care este legata de investigatia respectiva.Date teoretice aveti pe site
    Cu stima

  4. Buna ziua dle doctor ,

    exista posibilitatea la CA 19-9 sa creasca pana la valori de 10 ori mai mari in baza unei diverticulite cu manifestari zgomotoase ( durere , febra 39 grade) si a unui proces inflamator pancreatic (lipaza=572;amilazemie =limita superioara;? Multumesc mult !

  5. Buna ziua. La un control de rutină, valoarea pentru markeri CA 19-9 a iesit 43. Val max a laboratorului fiind de 37. Acest lucru poate insemna ca am cancer?

  6. La acest control de rutină, am făcut AFP valoare 0.5. CEA 2.19, FREE PSA 070 PSA total 2.19 iar CA 19-9 este 43. Nu am avut în antecedent cancer. Azi am făcut o echografie. Nu s a vaxut nimic îngrijorător, doar peretii colecistului sunt un pic ingrosati. Ce ma îngrijorează acum este aceasta valoare a markerului CA 19 – 9 de 43, limita maximă a laboratorului fiind 37. Nu stiu încotro să apuc. Animalele, bilirubinele, hct, markeri virali hepatici, Aslo, proteina c reactiva, fibrinogen, creatinina, alkp, glicemia, lipaza, Trigliceride, chol au iesit toate în limite normale. Va multumesc.

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PROGRAMARE
CLINICA harta
%d blogeri au apreciat: