Ficat inflamat, ficat marit, cauze, diagnostic, evolutie

Dr AV Ditoiu, specialist gastroenterolog hepatolog Spitalul Fundeni Bucuresti

Destul de frecvent ficatul marit se confunda cu ficatul inflamat, dar acest lucru nu se intampla numai in cazul ficatului ci si in alte situatii – de exemplu unii nu spun ca au burta umflata ci inflamata (Dr Ditoiu)

Ce insemna inflamatie?

Inflamatia este un mecanism de aparare a organsimului impotriva agresiunilor externe diferite, ea reprezentand o etapa de inceput in apararea imuna. In procesul de inflamatie participa in special leucocitele, care secretand unele substante fac ca tesutul respectiv sa creasca in volum, sa ii creasca temperatura, zona respectiva devenind umflata, rosie, calda, dureroasa, si mai greu de mobilizat din aceste cauze.

Ce este un organ sau tesut inflamat?

In medicina o boala inflamatorie, indiferent care este cauza ei are terminatia -ita , exemple

  • Inflamatia stomacului = gastrita
  • Inflamatia bronhiilor = bronsitaInflamatii
  • Inflamatia prostatei = prostatita
  • Inflamatia urechii= otita
  • Inflamatia articulatiei = artrita
  • Inflamatia ficatului = hepatita

De ce poate fi marit un organ ?

Dupa cum ati vazut mai sus, un tesut inflamat se umfla, volumul lui se mareste. De aici apare si confuzia dintre organ marit si organ inflamat, dar mentionez ca sunt numeroase situatii in care un organ poate fi marit fara sa fie inflamat. Un rinichi de exemplu poate fi marit prin chiste, pietre sau depunere de amiloid in interior, fara sa fie inflamat, inima poate fi marita prin dilatatie sau cresterea exaagerata a muschiului cardiac, fara sa fie inflamata, un geninchi poate fi marit prin depunede de os, etc

Ficatul inflamat este acelasi lucru cu ficatul marit?Ficat marit

Ca si in cazul exemplelor de mai sus, si ficatul poate fi marit fara sa fie inflamat, ca in cazul acumularii de apa, grasime sau bila (in icterul mecanic) , pein chiste sau hemangioame, sau pri ndepunede de diferite substnate in ficat, dar poate fi marit si inflamat in acelasi timp ca in hepatita de diferite cauze (virala, alcoolica, autoimuna, steatohepatita, etc)

Cum se pune diagnosticul de inflamatie a ficatului?

Am mentionat ca o boala cauzata de inflamatie se termina cu sifuxul – ita, deci inflamatia ficatului se numeste hepatita. Ca sa stii daca exista sau nu hepatita, trebuie sa pui in evidenta infalatia ficatului facand o biopsie a ficatului sau diferite alte teste similare.

Cum se pune diagnosticul de marire a ficatului?

Marirea ficatului se pote observa de catre medic la palpare, dar se poate vedea si la ecografie sau computer tomograf sau RMN.

Unde trebuie sa mergi cand ai ficatul inflamat sau marit?

Specialitatea medicala careia trebuie sa va adresati in caz de inflamatie sau marirea ficatului este gastoenterologie sau hepatologie

Daca aveti ficatul marit nu fiti disperat, dar nici sa neglijati o situatie trenanta uneori grava.

Va spun din experienta de peste 35 de ani pe care o am ca orice situatie medicala poate fi lamurita, iar  daca apelezi la un medic competent in timp util ea poate fi si rezolvata, trebuie doar sa cauti specialistul potrivit situatiei respective. Situatiile simple pot fi lamurite practic de orice specialist, iar pentru cele mai … ciudate trebuie apelat la un specialist cu experienta, care a vazut multe in cariera lui,

Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu o lasi sa crape motorul ci  mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb  nu exista.

Inapoi la prima pagina- cv dr Ditoiu

 

2 Replies to “Ficat inflamat, ficat marit, cauze, diagnostic, evolutie”

  1. Buna ziua ,in primavara am facut analizele la recomandarea unui medic de la clinica privata .Cand m-am prezentat cu analizele ,m-a intrebat daca am avut vreodata hepatita iam raspuns ca nu si m-a trimis sa repet analizele .Atat a spus ca s-a confitmat ,am probleme cu ficatul si am urmat un tratament .Acum nu sunt in tara si nu am mai urmat nici un tratament .Cand am ajuns acasa de la medic me-am reamintit ca acum 15 ani nu ma simteam bine si me-am facut analizele si atunci mi s-a spus ca arata analizele ca am hepatita si trebuie urgent sa fiu trimisa la Bucuresti .Medicul a sunat si a vorbit cu cei de la laborator si iau spus ca eu nu arat ca as avea probleme cu ficatul .Am tinut regim timp de o luna ,am repetat analizele dar la alt laborator si me-au iesit bine .Eu in fiecare an fac analizele ,dar de data aceasta am gost la un internist si dansul m-a pus sa fac analizele .Nu stiu ce sa fac in primavara vin in tara ,ma puteti promi sa vad faca am intradevar probleme cu ficatul ?Am facut si endescopia unde mi s-a spus ca am ulcet deodonal ,gastrita si un microb

Lasă un răspuns