Bilirubina, icterul si bolile de ficat

Bilirubina marita, mare sau foarte mare sunt probleme de care se intereseaza multi dintre vizitatorii acestui site.

Ce este bilirubina?

Bilirubina este o subsanta chimica normala care se produce la nivelul ficatului, reprezentand produsul de degradare a hemoglobinei care se afla in globulele rosii din sange.
Sunt doua forme de bilirubina, conjugata si neconjugata, prin sumarea lor rezultand bilirubina totala.

Ea reprezinta produsul de degradare a hemoglobinei care se afla in globulele rosii din sange, al hemului din sange sau a reziduurilor de hemoglobina din maduva osului.

Inainte de a fi metabolizata de ficat, bilirubina circula in sange sub forma neconjugata (numita si indirecta), iar dupa ce este metabolizata de ficat circula in sange ca bilirubina conjugata (sau directa).

O parte din bilirubina conjugata este eliminata prin filtrare la nivelul rinichilor (ca urobilinogen), iar alta prin bila ajunge in materiile fecale dandu-le culoarea moronie dupa oxidare si transformare in stercobilinogen

Prin sumarea celor doua forme de bilirubina rezulta bilirubina totala.

Atunci cand bilirubina creste peste o anumtia valoare, pielea si  ochii se ingalbenesc, adica apare icterul

Cand creste bilirubina?  Ce simptome ai cand ai icter?

Bilirubina creste in foarte multe situatii, nu toate reprezentand o problema de sanatate grava.

Cele mai frecvente cauze de crestere a bilirubinei sunt:

1. Distrugerea accentuata a globulelor rosii (hemoliza) duce la  cresterea bilirubinei, care se asociaza cu anemie.

2. Bolile ficatului care perturba metabolismul bilirubinei la acest nivel duc la cresterea bilirubinei , care se asociaza cu modificari ale AST,ALT, fosfatazei alcaline, GGT.

Cele mai frecvente probleme hepatice care se pot insoti de cresterea bilirubinei sunt:

3. Consumul  de medicamente poate creste bilirubina. Cel mai frecvent cresc bilirubina urmatoarele medicamente:

 • Medicamente care cresc bilirubina prin impiedicarea eliminarii ei -acid aminosalicilic, hormoni androgeni, diazepam, carbamazepina, penicilina, hormoni estrogeni – inclusiv din anticonceptionale-, saruri de aur, antideprin, meprobamat, acid nicotinic, sulfamide, eritromicina, etc
 • Medicamente care cresc bilirubina prin afectarea ficatului -paracetamol, alopurinol antideprin, hormoni androgeni si estrogeni, aspitina, azatioprina, carbamazepina, clorambucil, cloramfenicol, antidiabetice, ibuprofen, indometacin, saruri de fier, izoniazida, metotrexat, nitrofurantoin, anticonceptionale, papaverina, penicilina, fenobarbital, fenilbutazona, tetraciclina, fenitoina, etc, etc

4. Consumul de alcool  sau alte substante toxice pot duce la cresterea bilirubinei

5. Bolile cailor biliare  cu impiedicarea eliminarii bilirubinei in intestin duc la   cresterea bilirubinei , care in aceasta situatie se insoteste de scaun decolorat  si urini colorate spre portocaliu (vezi poza). Cele mai frecvente  probleme ale cailor biliare care se insotesc de cresterea bilirubine sunt urmatoarele

 1. icter mecanic – pietre, tumori, paraziti, cheaguri de sange
 2. colangita, colecistita

4. Ictere congenitale, se datoresc unor tulburari mostenite in metabolismul bilirubinei (“erori inascute de metabolism”), cele mai frecvente fiind

 • a. Sindromul Gilbert

  • se intalneste la 5% din populatie
  • creste bilirubina neconjugata datorita defectului din nastere a unei enzime (glucoroniltransferaza)
  • se insoteste de icter moderat
  • nu prezinta gravitate
  • nu necesita tratament
 • b. Sindromul Dubin Johnson
  • creste bilirubina conjugata
  •  cauza este la nivelul celulelor ficatului
  • nu prezinta gravitate
  • nu necesita tratament

Simptomele bolnavului cu icter

Icterul se insoteste totdeauna de

 • culoarea galbena a pielii si ochilor,
 • urina colorata spre portocaliu,
 • deseori mancarime de piele,
 • uneori scaune decolorate.
 • uneori oboseala
 • in functie de cauzele crestgerii bilirubinei, pot sa apara si numeroase alte cauze

Desi simptomele sunt cam.. asemanatoare cu cele ale hepatitei, icterul este rereori dat de hepatita

Icterul se transmite?

Icterul, insemnand culoarea galbena data de cresterea bilirubinei in sange, nu se ia.

Ideea ca icterul se transmite iar bolnavul trebuie izolat porneste de la faptul ca atunci cand icterul este dat de hepatita acuta virala A, este posibil ca persoana care a luat virusul – pe cale alimentara- eliminand virusul prin fecale, sa il poate transmite si altor persoane si bolnavul trebuie sa mearga la … izolator (asa se numeua mai inainte sectiile de boli infectioase transmisibile).

Ce analize sunt necesare pentru a depista cauza cresterii bilirubinei?

Pentru depistarea cauzei cresterii bilirubinei pot fi necesare unele explorari.

Coreland modalitatea de crestere a bilirubinei, ci simptomele pacientului si datele obtinute la examinare, medicul poate recomanda unele din urmatoarele analize:

1. Analize de sange: Bilirubina fractionata (totala si directa), AST, ALT, GGT, Colesterolul, Fosfataza alcalina, Hemograma, Reticulocite
2. Biopsie hepatica – in unele situatii
3. Endoscopie digestiva superioara – in ciroza hepatica
4. Colangiografie endoscopica retrograda – in icterele mecanice
5. ColangioRMN – in icterele mecanice
6. Ecografie abdominala – in orice cauza de crestere a bilirubinei
7. Examen CT abdominal sau RMN -in unele situatii

Ce sa faci ca sa iti scada bilirubina?

Ca sa iti scada bilirubina trebuie sa procedezi ca in cazul oricarei probleme, a oricarui defect indiferent daca este la masina sau este vorba de propriul organims: trebuie mai intai descoperita cauza si apoi inlaturata.

Cresterea bilirubinei in sange, poate sa se insoteasca de icter (daca valorile bilirubinei sunt mai mari de 2mg/dl) sau nu.

Cum se depisteaza cauza cresterii bilirubinei?

Pentru depistarea cauzei cresterii bilirubinei pot fi necesare unele explorari.

Coreland modalitatea de crestere a bilirubinei, ci simptomele pacientului si datele obtinute la examinare, medicul poate recomanda unele din urmatoarele analize (dr Ditoiu):

 • Analize de sange: Bilirubina fractionata (totala si directa), AST, ALTGGTColesterolul, Fosfataza alcalina, Hemograma, Reticulocite
 • Biopsie hepatica – in unele situatii
 • Endoscopie digestiva superioara – in ciroza hepatica
 • Colangiografie endoscopica retrograda – in icterele mecanice
 • ColangioRMN — in icterele mecanice
 • Ecografie abdominala – in orice cauza de crestere a bilirubinei
 • Examen CT abdominal sau RMN -in unele situatii

Bilirubina crescuta forum:

1. Am bilirubina totala 1.82 mgdl ,ce este cu valoarea asta mare, am vreo incepere de hepatita ceva,sau problema cu colecistul ,sau vreo infectie ,vreau sa precizez ca merg si foarte des la wc sa urinez si de multe ori cu usturimi,si dureri de rinichi.

Dupa cum vedeti in articol sunt numeroase cauze de crestere a bilirubinei – dvs puteti avea oricare dintre ele-, iar la alt post veti vedea alte numeroase cauze de urinare frecventa (polakiurie), usturimi la mictiune si dureri renale. Cel mai corect este sa va vada mai intai medicul dvs

Capsulele chinezesti pot creste bilirubina?

Nu orice capsula creste bilirubina, dar exista hepatita toxica cu bilirubina crescuta dupa asa numitele „ierburi chinezesti”

Exista un regim alimentar pentru bilirubina?

Probabil ca nu ati citit ce scrie mai sus, de aceea sintetizez: bilirubina este o substanta normala din organism care se produce in anumite cantitati la orice om. Deci, ifiind o substant normala in organism , se produce fara un regim deosebit

Am fost operata de fiere acum 2 si jumatate.dupa cateva luni a inceput sa imi creasca bilirubina indirecta, este normal?

Nu este normal sa se modifice bilirubina dupa oepratia de fiere


Am fost operata de fiere acum 2 si jumatate.dupa cateva luni a inceput sa imi creasca bilirubina indirecta, am arsuri stomacale,icter,stari de voma,dureri in partea stanga sub coasta,. Poate sindromul Gillbert sa dea aceste simptome:

Sindromul Gilbert de obicei nu da nici un fel de simptome, probabil simtomele dvs au alta cauza..

DOMNULE DOCTOR  AM FOST DIAGNOSTICAT CU HEPATITA B, DUPA CE AM FACUT ANALIZELE ACUM 6 LUNI TOATE ANALIZELE AU IESIT BINE INCLUSIV VIREMIA, A IESIT NEDETECTABILA, MI-SA RECOMANDAT S-A LE REPET LA 6 LUNI LE-AM REPETAT SI AU VALORILE DE MAI JOS, ESTE DE BINE SAU DE RAU, MI-E SI FRICA SA MA MAI DUC LA DOCTOR CU ELE DESI SCRIE CA SUNT TOATE IN PARAMETRI MI-A ATRAS ATENTIA BILIRUBINA DIRECTA DEOARECE LA VALOARE ZICE PANA LA 0.3 mg/dL, MI-E MI-A IESIT 0.14 , ACUM NU STIU CUM SE MASOARA CA VAD CA NICI MACAR NU A HASURAT, MA INSEL EU? VA ROG DIN SUFLET S-A I-MI SPUNETI SI MIE DACA I-MI FAC GRIJI DE -GEBA . MULTUMESC DIN SULET ??????? GZV Alaninaminotransferaza (GPT/ALAT/ALT) 24 U/L Aspartataminotransferaza (GOT /ASAT/AST) 26 U/L Bilirubina directa 0.14 mg/dL Bilirubina indirecta 0.16 mg/dL Bilirubina totala 0. 31 mg/dL
Fosfataza alcalina 58 / ULGama – glutamiltransferaza 23 / UL.

Evaluarea unui bolnav nu se face pet net, consultul de catre medic este obligatoriu. De aceea cel mai … normal lucrul este sa va supravegheze medicul dvs. Date teoretice despre problemele dvs gasiti pe site, dar, repet, ele sunt teoretice ,nu se aplica automat oricarui bolnav.

Buna ziua! Ne lovim de o problema aparent fara rezolvare si fara diagnostic. Sotia are valori crescute de GOT – 126, GPT – 172, Amilaze – 195, Bil Tot – 5.2, Bil directa – 3.92, fosf alcalina – 946, gamma GT – 66, Lipaza – 110. Asteptam rezultat de la punctie hepatica. RMN, ecografie, gastroendoscopie curate! Suntem disperati! Ne puteti ajuta cu un sfat? Multumim din suflet!

Imi este imposibil sa ma lamuresc ce aveti pe baza textului trimis de dvs, de altfel, legislatia din Romania nu permite evaluarea medicala fara sa veti bolnavul.

Bilirubina totala o am de 3,57 va rog sa-mi spuneti din ce cauza si ce anseamna. Va multumesc anticipat!!

Aveti mai sus cauzele cresterii bilirubinei

Buna Ziua,domnule doctor. Am fost operata de fiere acum 2 si jumatate.dupa cateva luni a inceput sa imi creasca bilirubina indirecta.mi-am tot facut analize,toate ies,ok mai putin aceasta  Bilirubina indirecta.de o saptamana a inceput sa imi fie foarte rau,sa am arsuri stomacale,icter,dtari de voma,dureri in partea stanga sub coasta.am Fost la diversi medici,iar ei m-au diagnosticat cu sindromul Gillbert,dar din cate am citit acesta nu da stari de rau.va rog foarte mult sa Imi spuneti ce as putea avea. rog sa imi spunteti si mie un regim alimentar ptr bilirubina.multumesc

Puteti avea si sdr Gilbert si alta boala care sa va  dea simptomele mentionate

Am varsta de 43 de ani si mi-au iesit analizele TGp= 42,8, Bilirubina totala =3,20, Bilirubina directa=1,67, trigliceride serice =260,93. Tgo, Gama GT, colesterolul sunt in valorile admisibile.Totodata am ficatul marit si dupa fiecare masa simt ca o greutate in partea dreapta in dreptul ficatului. Evit mancarurile grase, alcoolul, prajelile, ouale, produsele lactate. In cursul zilei nu sunt obosit dar dupa ora 16, manifest o stare de oboseala si somnolenta, trebuind sa ma odihnesc sau sa dorm cam o ora.As fi vrut sa stiu parerea dumneavoastra despre aceasta stare.Va multumesc anticipat.
Sunt multe situatii medicale care pot da simptomele mentionate.
Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti in ce masura influenteaza boala Gilbert virusul hepatic B? Poate da valori fals negative al AgHBs? Influenteaza Anticorpii AntiHBs (valoare fals „0”)? Intreb asta pt. sotul meu cu care am avut contact sexual neprotejat ani de zile, iar eu am AgHBs+,AcHbe+,AgHbe- si PCR ADN HBV cantitativ : incarcatura virala 42.629.600 copii ADN HVB / ml (7,63 log copii ADN HVB /ml). El are acum AgHBs-,Anticorpi AntiHBs 0. Credeti ca e potrivit sa se vaccineze? Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Sdr Gilbert nu influenteaza evolutia hepatitei B
am fost operata de fiere acum 10 zile si am avut bilirubina foarte mare acum este3 42 am vreo boala de ficat
Orice este posibil
Sa- mi spunda si mie cineva la intrebarea urmatoare va rog ,de preferinta un doctor .am facut analizele la ficat toate ast alt ggt bilirubina toate analizele posibile sam facut si rmn toate es bune numai GGT ese marita de 3 ani tot fac la analize sa vad cauza si numi gasesc doctori cauza ,eu sunt an italia si nustiu ce sa fac ca doctori ami spun ca nu stiu motivul ,ami zic ca aceasta analiza ese marita numai din cauza alcolului sau de consum de medicamente ..?ieu am loat medicamente fff multe an trecut dar cu 10 ani an urma findca am avut boala hodking st 1 A celularitate micsta ,si mam vindecat asa zic analizele si doctori ,,sa fie din cauza acelei boli (cancer) si ce se poate antampla cu ficatul meu daca functioneaza mereu cu GGT MARITA, fac si sport de performanta ,(muay thay)poate sami cauzeze la ficat din cauza sportului ?va rog sa ami dati mai multe informati an acest domeniu ,adica cat poate ficatul meu sa reziste cu aceasta tranzamitaza marita si care sunt urmarile ce vor veni pe parcursul vieti,mele ???/si daca se poate trata aceasta analiza?? ok va multumesc 
Aveti pe site toate raspunsurile la intrebarile dvs.
Am fost operata de fiere acum 2 si jumatate.dupa cateva luni a inceput sa imi creasca bilirubina indirecta, am arsuri stomacale,icter,stari de voma,dureri in partea stanga sub coasta. Ce ar trebui sa fac pentru a lamuri cauza simptomelor, ce analize?Cum pot lua legatura cu dvs

Daca aveti probleme ca cele de mai sus , nu trebuie sa fiti disperat, dar nici nu trebuie sa neglijati problema.Cel mai bine este sa mergeti la un specialist gastroenterolog bun pentru o evaluare corecta a situatiei, am vazut situatii in care amanarea lamuririi unei situatii medicale a facut ca tratamentul sa nu mai aiba rezultatele corespunzatoare. Este mai intelept sa mergi la mecanic nu cand a crapat motorul, ci cand vezi ca a curs putin ulei. Pentru ca situatia sa fie sub control, trebuie doar sa fiti diagnosticat, urmarit si tratat de un gastroenterolog sau hepatolog bun.

Sunt  dr Ditoiu Alecse Valerian  de la spitalul Fundeni si daca aveti probleme similare celor din articolul de mai sus, sunteti ingrijorat de situatie   si doriti o evaluare cu o a doua opinie medicala, puteti face o programare  pentru consultatie in privat aici sau prin mail la programaredrditoiu@yahoo.com – rog mentionati un numar de telefon de contact, sau prin tasta de jos stanga a telefonului dvs mobil

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Programare
Adresa clinicii