Anemia din ciroza hepatica

Bolnavii cu ciroza hepatica, au frecvent anemie.

Mecanismele de producere sunt complexe, de aceea tratamentul anemiei nu se face ca in anemiile obisnuite.

Cauzele anemiei din ciroza sunt:Anemia din ciroza

 • Distrugerea globulelor rosii in splina marita (mecanism obisnuit in ciroza, care uneori poate impune scoaterea splinei)
 • Distrugerea globulelor rosii (hemoliza) datorita virusurilor sau alcoolului
 • Pierderi de sange datorita unor leziuni pe stomac sau duoden, sau hemoroizi, frecvente la cirotici
 • Ruptura de varice esofagiene (cu eliminare de de sanga prin varsatura = hematemeza) sau scaun (melena = scaun negru , moale si lucios)
 • Lipsa de producere a globulelor rosii datorita lipsei unor substante (vitamina B12, acid folic, fier, etc) mai ales la alcoolici
 • Scaderea producerii globulelor rosii in maduva osoasa datorita lipsei stimularii acesteia prin eritropoietina

Tratamentul anemiei la bolnavii cu ciroza

Este dificil, deoarece in mod normal o boala se poate trata eficient doar daca poti sa in contracatezi mecanismele de aparitie.

In principiu mijloacele de tratament pentru anemia care apare in ciroza sunt urmatoarele:

 1. In anemiile grave datorate splinei, se poate face extirparea splinei
 2. In anemiile prin pierderi mici de sange prin mucoasa tubului digestiva sau hemoroizi– se trateaza cauzele si de adminsitraza preparate de fier
 3. In anemia care apare prin asocierea ulcerului, se trateaza ulcerul in mod obisnuit
 4. In ruptura varicelor esofagiene- se face ligatura, sclerozarea sau operarea varicelor
 5. In toate anemiile, grave, indiferent de cauza, poate fi necesara uneori pentru inceput transfuzia de sange apoi preparate de fier.

Ce trebuie sa faci cand ai ciroza hepatica si anemie?

Daca aveti ciroza hepatica cu anemie, nu trebuie sa fiti nici disperat, dar nici nu trebuie sa neglijati problema. Din experienta mea va pot spune ca in majoritatea cazurilor boala poate fi stabilizata si mentinuta sub control, trebuie doar sa  fiti monitorizat si ingrijit de un gastroenterolog  cu experienta, obisnuit cu astfel de sitiatii, pentru o evaluare a problemei.Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu lasi sa crape motorul ci  mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb  nu exista.

Inapoi la prima pagina cv dr Ditoiu

 

5 comentarii la „Anemia din ciroza hepatica

 1. Buna seara!
  Doresc in primul rand sa va felicit pt.daruirea dvs.in salvarea de vieti omenesti si mai ales pt.pregatirea de care dati dovada.
  Epunerea site-ului dvs. mi-a dat posibilitatea sa va abordez cu privire la viata unui om care sufera ingrozitor din pricina unei ascite fara nici un succes terapeutic.Boala dateaza de aprox. 3 luni si unicul tratament administrat este paracenteza saptamanala(cca.4 litri lichid).Pana in prezent s-au efectuat 10 paracenteze iar bolnavul a devenit casectic. Nu primeste albumina si nu i s-a recomandat suntul peritoneo-jugular, mentionate in trat.acestei „nenorocite complicatii”. Nu exista o afectiune clara in conceptia medicului curant care sustine ca a eliminat toate cauzele posibile ale ascitei . Rugamintea mea este daca dvs. doriti sa i-l consultati si eventual sa i-l tratati,in aceasta faza in care se afla in momentul de fata.Va multumesc si va doresc succes in activitatea dvs.

 2. Va multumesc pentru prezentarea dumneavoastra.M-a ajutat sa inteleg mult mai multe despre boala mamei mele!

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Programare
Adresa clinicii