Cum se pune diagnosticul de ciroza?
Diagnosticul de ciroza hepatica se poate pune pe baza mai multor elemente:
-
Simptome sugestive pentru ciroza
- Sangerari din gingii
- Marirea abdomenului prin acumulare de lichid in burta (ascita)
- Caderea parului de pe piept
-
Semne in ciroza
In ciroza hepatica pot sa apara stelute pe piele
- In ciroza hepatica poate sa apara icter
In ciroza hepatica apare marirea splinei - In ciroza hepatica pot sa apara paleme sunt rosii
- In ciroza hepatica poate sa apara icter
In ciroza hepatica poate sa apara atrofierea testiculelor
3. Analize modificate in ciroza
- Frecvent in ciroza apare anemie
- In ciroza hepatica scad leucocitele
- In ciroza hepatica scad trombocitele
- In ciroza hepatica scade protrombina
- In ciroza hepatica scad albumina din sange
- In ciroza hepatica scade fibrinogenul
- In ciroza hepatica scade colesterolul
4. Modificari la ecografie in ciroza
- In ciroza hepatica splinaeste marita
- In ciroza hepatica vena porta si splenica marite
- In ciroza hepatica poate sa apara ascita
- Dublu contur al colecistului
5. Modificari la endoscopia digestiva in ciroza hepatica
- In ciroza hepatica pot sa apara varice la esofag
- In ciroza hepatica apar modificari ale mucoasei stomacului (numite gastropatie portala)
Mentionez ca nu totdeauna toti pacientii au modificarile mentionate, chiar daca diagnosticul de ciroza hepatica este cert. Este posibil ca unele dintre modificari sa apara mai tarziu pe parcursul evolutiei bolii de ficat.
Cum te astepti ea evolueze un bolnav cu ciroza hepatica?
Sansele unui bolnav cu ciroza hepatica de a evolua bine sunt reale si majoritatea bolnavilor cu ciroza au o evolutie buna sau foarte buna multi ani, in functie de caracteristicile organismului si bolii lor, de regimul alimentar si tratamentul prescris, si de modul in care este urmarit si sfatuit de medicul curant gastroenterolog sau hepatolog.
Chiar si in fazele avansate de boala, pacientii pot evolua bine daca sunt corect tratati si respecta regimul alimentar.
Exista si bolnavi ale caror rezerve de functie hepatica nu le mai permit sa raspunda la tratament si pot evolua nesatisfacator
Diagnosticul cirozei hepatice forum
Am sangerari din gingii am sigur ciroza hepatica?
Nu este sigur,exista si numeroase alte cauze de sangerare din gingii.Dar cred ca cel mai corect in cazul dvs este sa va prezentati pentru un consult la un medic hepatolog sau gastroenterolog bun , iar acesta, dupa anamneza si consult medical, iar acesta va va recomanda analizele necesare pentru lamurirea situatie dupa care poate prescrie tratamentul corespunzator
Daca am lichid in burta (ascita) am ciroza in ultima faza?
Lichidul in burta are si alte cauze in afara cirozei,deci diagnosticul de ciroza nu este sigur doar daca ai lichidin burta.Dar cred ca cel mai corect in cazul dvs este sa va prezentati pentru un consult la un medic hepatolog sau gastroenterolog bun , iar acesta, dupa anamneza si consult medical, iar acesta va va recomanda analizele necesare pentru lamurirea situatie dupa care poate prescrie tratamentul corespunzator
Imi cade parul de pe piept, este un semn de ciroza, poate am ciroza.
Caderea parului de pe piept apare in ciroza, dar poate avea si alte cauze.Dar cred ca cel mai corect in cazul dvs este sa va prezentati pentru un consult la un medic hepatolog sau gastroenterolog bun , iar acesta, dupa anamneza si consult medical, iar acesta va va recomanda analizele necesare pentru lamurirea situatie dupa care poate prescrie tratamentul corespunzator
Orice marire a splinei insemana neaparat ca ai ciroza?Am splina marita mult
Exista si alte cauze de splina marita in afara cirozei, deci nu orice persoana cu splina marita are ciroza hepatica.Dar cred ca cel mai corect in cazul dvs este sa va prezentati pentru un consult la un medic hepatolog sau gastroenterolog bun , iar acesta, dupa anamneza si consult medical, iar acesta va va recomanda analizele necesare pentru lamurirea situatie dupa care poate prescrie tratamentul corespunzator.
Ce trebuie sa faci cand ai ciroza hepatica?Cand trebuie sa mergi la medic cand ai probleme cu ficatul?
Specialitatea medicala careia trebuie sa va adresati in caz de ciroza hepatica este gastroenterologie sau hepatologie
Daca aveti probleme de genul celor descrise in articolul pe care tocmai l-ati citit nu trebuie nici sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema.
Nu se poate spune care este perioada de asteptare de cand apare boala pana cand apar simptomele sau pana cand trebuie sa te ingrijorezi sau durata a simptomelor care ar trebui sa va ingrijoreze deoarece situatie difera de la bolnav la bolnav. Problema cea mai importanta este ca aceleasi simptome dau numeroase boli digestive sau chiar fare legatura cu aparatul digestiv, de aceea sunt posibile confuziile de diagnostic. Acest risc face necesar consultul medical pentru precizarea diagnosticului corect in fiecare caz in parte, deoarece fiecare evolueaza in felul lui, (vad destul de des pacienti cu boli serioase diagnosticate intamplator, in lipsa oricaror simptome ingrijoratoare).
Pentru linistea dvs cred ca este mai bine sa faceti o evaluare medicala care sa arata ca nu aveti ceva ingrijorator , deci mai bine platiti o consultatie degeaba, decat sa o faceti prea tarziu .Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu o lasi sa crape motorul ci mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb nu exista.. Cu bani nu poti sa iti cumperi sanatate, poti doar beneficia de o ingrijire medicala mai buna.
Care este cel mai bun tratament si regim pentru ciroza hepatica?
In privinta tratamentelor medicale, nu exista tratament bun si tratament rau, exista scheme de tratament corecte in fiecare boala, chiar mai multe scheme corecte pentru aceeasi boala. Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine. Medicul curant trebuie sa aleaga schema care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta. Daca toti bolnavii cu o anumita boala s-ar trata la fel, se poate lua o schema de tratament de pe internet, si se rezolva problema, fara sa iei in calcul riscurile tratamentului si ale bolii la persoana respectiva..
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.
Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.
Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30 de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.
Tot cca 30 de ani de experienta am si la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.
Unde lucrez acum?
In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.
Ce bolnavi vin la consultatii?
Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).
Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).
Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.
Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.
Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur mai placut sa dai vesti bune decat proaste…
Activitate pe net
De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina
Am multe solicitari la cabinet , pe unii bolnavi ii stiu de multi ani, altii vin cu rude sau prieteni, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare.
Am constat ca sunt numeroase persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala.
Pentru cei care au nevoie de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841, sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web