Daca aveti astfel de probleme va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la Dr Ditoiu, medic cu 30 de ani de experienta la Spitalul Fundeni. Secretariat 0758751841 (8-20)

Analizele pot fi bune chiar daca esti bolnav?

In cei aproape 40 de ani de practica medicala, am intalnit in randul pacientilor numeroase situatii de intelegere gresita a unor simptome sau a interpretarii unor analize, uneori cu grave consecinte asupra moralului bolnavului respectiv

Redau mai jos unele dintre ele

Analize bune pacient mort?

Daca ai analize normale esti sigur sanatos?

Multi bolnavi se mira ca doctorul le spune ca au o boala iar analizele lor sunt normale.

Analizele de sange  se modifica atunci cand boala afecteaza si … sangele, deci cand este o boala generala, care afecteaza tot organismul.

Exista numeroase boli cu analize normale

  • boli de esofag
  • boli de stomac, intestin subtire, colon,
  • boli de creier
  • boli de piele,
  • boli de ochi
  • boli de urechi, etc.

Pe de alta parte, exista analize specifice anumitor boli, iar daca nu faci analiza respectiva si celelalte analize sunt normale, analizele par .. normale

Faptul ca ti-ai facut „toate analizele” si au iesit normale,  nu este relevant.

De fapt nu este important cat de multe analize ti-ai facut, ci daca ai facut analiza care este necesara pentru diagnosticul bolii respective. In vechime un medic a spus „diagnosticul unei boli este foarte simplu, trebuie doar sa te gandesti la el”.

Acest lucru este real. Daca un bolnav vine la consult cu niste simptome, si te gandesti ca aceste simptome sunt date de o boala,recomanzi analizele specifice bolii respctive si pui diagnosticul.

Nu ai cum sa pui un diagnostic corect daca nu stii ca exista boala repsctiva, chiar daca ai analize facute cu rezultate modificate, iar acest lucru il vad la bolnavii care vin la consultatii. vad o analiza modificata, se uita pe net de ce s[ar putea modifica, si… primul diagnostic pe care il retin este … cancer.

Deci, TOTDEAUNA diagnosticul il pune medicul nu analiza. Analiza confirma sau infirma diagnosticul pe care il intuieste medicul.

POTI SA FII BOLNAV DACA AI BIOPSIE DE OM SANATOS??
Biopsia, inseamna extragerea unei bucati de tesut dintr-un organ anormal.
Zona anormala se vede la ecografie CT, RMN, enndoscopie, radiografie, laparoscopie, radioscopie, etc, si deseori biopsia se face cu ocazia acestor explorari.
Medicii spun adesea ca biopsia pune diagnosticul cert.
Asta asa este, dar doar in conditiile in care biopsia a fost recoltata dintr-o zona in care tesutul era bolnav.
Ori, nu totdeauna zona bolnava este nimerita de acul sau pensa de biopsie (de obicei biopsia se face de la mare distanta ) si se poate recolta tesut sanatos de langa cel bolnav, dar si in interiorul tesutului anormal pot exista zone de tesut normal.
Deci, un diagnostic pus pe baza biopsiei este sigur doar daca rezultatul este pozitiv, deci daca a depistat zone de tesut anormale.
Daca rezultautl biopsiei arata doar tesut sanatos, zona explorata poate fi sanatoasa, dar poate exista si una din erorile e mai sus.

Febra  inseamna infectie?

Febra poate sa fie data de infectie, dar tot febra se intalneste si in numeroase alte boli neinfectioase. De obicei o febra infectioasa dureasa sub doua saotamani (dar exista si exceptii – tuberculoza, abcese, endocardita, etc), iar cea de alta cauza dureaza mult mai mult

Cele mai frecvente cauze de febra neinfectioasa sunt

  • cancer
  • boli autoimune cu orice localizare
  • medicamente (exista si medicamente care dau febra)
  • hemoragie cerebrala sau tumori cerebrale
  • deshidratare
  • leucemie
  • inflamatii de orice fel (inclusiv in simpla umflare a unei articulatii)

Febra se trateaza cu antibiotice?

Deoarece nu orice febra inseamna infectie, nu orice febra se trateaza cu antibiotice. Exista insa si febra de origine infectioasa care nu se trateaza cu antibiotice

Este bine sa tratezi febra cu medicamente antitermice?

Febra este un mecanism de aparare a organismului. In cazul febrei de origine infectioasa de exemplu, resturile microbiene duc la cresterea temperaturii,  deoarece microbii se simt bine la tempratura normala a corpului si mor la temperatura mare. Deci, cresterea temperaturii este utila pentru ca duce la omorarea microbilor si ea nu trebuie neaparat combatuta.

Sigur ca febra mare poate da probleme,  durere de cap, frisoane, slabiciune,  tahicardie, cresterea tensiunii arteriale scaderea poftei de mancare, somnolenta, etc, si la copii mici pot sa apara convulsii. In aceste conditii ea trebuie tratata cu antitermice. Tratamentul cu antitermice amelioreaza simptomele date de febra, dar mascheaza evolutia bolii care a cauzat febra, iar bolnavul poate sa aiba falsa impresie ca boala merge bine si sa intarzie astfel diagnosticul si tratamentul corect al ei

Infectia se trateaza cu antibiotice?

Atunci cand exista o infectie, aceasta poate fi de gravitate minima, mica, medie sau severa, in functie de aceasta gravitate, tratamentul cu antibiotice putand fi necesar sau nu .

Pe de alta parte, o infectie poate fi cu bacterii – care se trateaza cu antibiotice atunci cand exista indicatie, dar si cu virusuri sau ciuperci, care NU SE TRATEAZA CU ANTIBIOTICE antibacteriene

Tratamentul cu antibiotice te face bine?

Tratamentul cu antibiotice poate sa faca bimne dar si mult rau, am vazut numerosi bolnavi decedand din cauza tratamentului cu antibiotice

Daca nu te doare nimic, nu ai nici o boala?

Exista numeroase boli care nu sunt dureroase, unele dintre ele grave –

  • cancere,
  • leucemii, alte boli de sange,
  • majoritatea bolilor de ficat,
  • boli de plamani
  • boli cerebrale

Daca te doare ceva tare, ai o boala grava?

Depinde. o durere puternica semnifica o afectiune acuta, dar nu neaparat grava, mortala.

Deseori o durere puternica nu este expresia unei boli grave

Scaderea in greutate inseamna cancer?

In unele cancere (nu in toate) exista scadere in greutate, dar sunt numeroase alte boli insotite de scadere in greutate – diabet zaharat, hipertiroidia, pancreatita, sindroame de malabsorbtie,etc

Cresterea in greutate este semne de sanatate?

Cresterea in greutate poate fi data de cresterea masei musculare (de exemplu prin antrenament fizic), fapt care este un lucru bun, dar si de retentia de apa – ca in boli de inima, rinichi, ficat), obezitate, boli de suprarenala, hipotiroidie, etc

Daca ai pofta de mancare nu poti fi bolnav?

In general un organism bolnav nu are pofta de mancare, in acest fel protejandu-se de munca pe care o presupune digestia si procesarea reziduurilor alimentare, dar sun si boli serioase care se asociaza cu cresterea poftei de mancare – ulcer duodenal, hipertiroidia, diabet zaharat, boli psihice, boli de suprarenala, sindroame de malabsorbtie, etc

Vitaminele te fac sanatos, te intaresc, iti cresc imunitatea?

Vitaminele sunt substante indispensabile bunei functionari a organismului, dar ele nu indeparteaza orice boala si nu sunt indicate in orice boala, existand si intoxicatii cu vitamine

Perfuziile sunt mai eficiente decat pastilele?

Perfuziile sun indicate atunci cand forma de medicament administrate prin perfuzii nu este disponibila altfel, sau cand vrem un efect rapid si mai puternic (care insa presupune si riscul de efecte secundare mai rapide si mai puternice)

Totdeauna este bine sa iei cel mai puternic medicament ?

Medicamentele au potente diferite, slaba, medie sau mare, pentru ca asa este nevoie in practica medicala. Un medicament puternic are si efecte secundare mai puternice, si de obicei durata de actiune mai scurta. In plus, pentru vindecarea unei boli este nevoie de timp (un pom nu face fructe in luna in care l-ai plantat), sunt procese biologice lente, de aceea nu are nici o logica sa dai un medicament puternic pentru a vindeca o boala in cateva luni.

Medicamentele puternice sunt foarte utile in situatii de urgenta.

In orice boala este necear regim fara sare?

Sunt numeroase boli (majoritatea) in care alimentatia poate fi sarata normal

Orice tratament trebuie insotit de regim fara sare?

In majoritatea cazurilor tratamentul  nu impune regim fara sare

Daca ai imunitate puternica nu te imbolnavesti?

O imunitate trebuie sa fie .. normala, o imunitate mai mica decat normalul predispune la numeroase boli, in speciali infectioase si parazitare, dar o imunitate mai mare decat normalul predispune le boli autoimune, foarte grave uneori mortale.   Daca valoarea unei imunoglobuline (care este responsabila de imunitate) de exemplu IgG este normal 150-250ui/ml, si luate un preparat care sa va creasca imunitatea, iar valoarea ar creste la 2500ui/ml, ati putea sa stati linistit?

La ce sunt bune analizele? Pentru orice diagnostic sunt necesare analize?

Analizele sunt folosite (in mare vorbind) in doua scopuri

  • permit precizarea diagnosticului
  • infirma un diagnostic

Orice diagnostic se suspicioneaza pe baza simptomelor si examinarii medicale si poate fi certificat pe baza explorarilor.

Exista numeroase situatii in care un diagnostic medical se poate pune fara analize, ci doar pe baza simptomelor si examinarii de catre medic, probabilitatea de diagnostic corect in aceasta situatie fiind de cca 70%.

De exemplu diagnosticul de ciroza se poate pune deseori pe baza anamnezei si examinarii bolnavului (analizele certificand diagnosticul si permitand stadializarea corecta a bolii sau complicatiilor ei), la fel diagnosticul de hiperaciditate digestiva, boala de reflux gastroesofagian, gastrita, duodenita.

Eu vad frecvent bolnavi cu endoscopii digestive care nu erau necesare pentru stabilirea diagnosticului, ba chiar si cu altel endoscopii de control, de asemenea ne-necesare, in urma carora nu s-a schimbat nici schema de tratament nici dieta (sau eventual medicul a schimbat schema anterioara cu alta similara dar, doar datorita lipsei de raspuns a bolnavului la prima schema nu datorita rezultatului endoscopiei).

Daca faci un CT sau RMN  poti afla ce boala ai si daca ies normale esti sanatos?

Examenele CT si RMN sunt utile, dar ele nu pun diagnosticul in orice boala, exista extrem de multe boli cu CT si RMN normal.

Aceste examene arata daca exista modificari ale tesutului explorat, noduli, tumori, cheaguri de sange, dar nu arata care este functia organelor, nu exploreaza bine organele tubulare (stomac, intestin colon), si deseori nu sunt necesare pentru ca diagnosticul se poate puna pe baza examinarii medicale si a analizelor sau ecografiei.

Din reclamele de la radio si tv rezulta ca toti avem lipsa de luteina, vitamina D, calciu, zinc, seleniu, magneziu, fosfor, fier, cupru, vitamina B1, B2, B6, B12, B9, potasiu. Oare de ce nu avem si … plus de ceva, o vitamina sau un oligoelement, un mineral?

ne temem toti de chimicalele din aliemnte sau medicamente dar luam „suplimente” din greu

Reclamele spun ca avem o lipsa de .. ceva. ca sa cumparam acel ceva, daca am avea un plus, ce folos ar avea o reclama?

Este greu de spus cum au supravietuit stramosii nostri fara suplimente. probabil pentru ca nu erau necesare- nici atunci si nici acum.

Tratamentele cu plante, argila, zeolit, etc , adica cu preparate naturale fac numai bine?

Orice  faci  (actinune sau non-actiune) sau orice… inghiti poate sa faca bine sau rau.

Majoritatea necazurilor din lume au cauze .. naturale ( toti microbii, virusurile, ciupercile sunt naturale , nu sunt de sinteza, alcoolul natural sau grasimea naturala te pot imbolnavi, la fel uraniul , cucuta, matraguna, pedicuta, polenul care da alergie, intepatuta de albine sau viespe,  etc), inundatiile cutremurele, fulgerele, etc,

Deci , daca ceva este natural nu inseamna ca iti face sigur bine.

In principiu se considera ca un preparat natural sau .. naturist nu are efecte secundare.

De fapt, ele au efecte secundare minore pentru ca si efectul lor este minor, iar oamenii chiar le folosesc de obicei in probleme minore de sanatate sau ca adjuvant.

Cu cat o  substanta are efect terapeutic mai puternic, cu atat are si efecte secundare mai puternice, deci cand un preparat nu are efecte secundare, trebuie sa ne punem problema daca are efecte terapeutice adevarate.

Eu am vazut multi pacienti care au mers prost cu tratament naturist, unii cu ciroza chiar murind pentru ca au intrerupt tratamentul clasic (considerat de ei „chimic”) si au preferat tratment „naturist” cu tincturi – care contineau multe plante deci multe chimicale dar si alcool..

Aveti alaturat compozitia chimica a uleiului de musetel.

Despre mine   

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

Tot cca 30 de ani de experienta am si  la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, consultul de poate face mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Pentru cei care totusi considera ca au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.
In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
Daca doriti sa gasiti informatii despre problema dvs de sanatate, tastati pe Google drditoiu si va puteti informa de pe siteu-rile mele

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PROGRAMARE
CLINICA harta
%d blogeri au apreciat: