Ce trebuie sa faceti daca ati fost descoperit cu AgHBs

Sunt dr Ditoiu Alecse Valerian, medic specializat in gastroenterologie si hepatologie, cu 30 de ani de esperienta la spitalul Fundeni, si in articolul urmator va voi prezenta cateva date teoretice si practice despre riscurile infectiei cu virusul hepatitei B, situatie pe care o intalnesc relativ frecvent la bolnavii pe care ii consult.

Ai fost descoperit cu AgHbs, ce faci?

Daca la o analiza de sange vi s-a descoperit virusul hepatitei B, trebuie sa mergeti la un medic gastroenterolog sau hepatolog obisnuit sa urmareasca astfel de cazuri. Nu cred ca este cea mai buna optiune sa va cautati singur boala si tratamentul, deoarece uneori pierderea de timp este dificil de recuperat.. Daca vi se strica  .. masina de spalat, puteti sa incercati sa o reparati si singur, sau cu vecinul care este mecanic, dar cea mai mare sansa de a o repara o are  … specialistul in reparatii de masini de spalat.

Evaluarea unei persoane care are virusul hepatitei B nu este intamplatoare sau . .dupa ureche, ea este standardizata (vedeti alaturat o schema folosita in SUA).

In mod normal atunci cand o persoana vine la consult pentru ca si-a descoperit AgHBs , medicul hepatolog are urmatoarele obiective:

 • Sa stabileasca daca virusul se inmulteste sau nu
 • Sa stabileasca daca ficatul este sanatos sau nu
 • Sa stabileasca daca este nevoie de tratament antiviral sau nu
 • Sa excluda alte cauze de imbolnavire a ficatului
 • Sa vada daca persoana respectiva a transmis virusul in familie sau are risc de transmitere in familie

La o astfel de persoana, conform protocolului medicul gastroenterolog sau hepatolog (care trebuie sa monitorizeze astfel de cazuri) trebuie sa procedeze in felul urmator:

 • Face o anamneza corespunzatoare
 • Face o examinare medicala completa
 • Recomanda teste pentru a evalua daca virusul se inmulteste sau nu
 • Recomanda teste pentru a vedea daca nu sunt asociate si alte virusuri – C sau D
 • Recomanda teste pentru a vedea care este starea ficatului
 • Determina markerii tumorali hepatici (virusul hepatitei B poate da cancer de ficat)
 • Recomanda un regim alimentar corespunzator

Cum evolueaza o infectie cu virusul hepatitei B, neaparat faci ciroza hepatica?

Asa cum nu toti  oamenii sau .. cainii sunt la fel de rai sau buni, nici virusurile hepatitei B nu sunt la fel, fapt care explica de ce unii bolnavi infectati cu cest virus merg bine iar altii evolueaza rapid catre ciroza sau cancer de ficat. De aceea aceste persoane infectate trebuiesc urmarite periodic de un medic de boli de ficat  (care poate depista precoce orice anormalitate in evolutia bolii, nu viremie te omoara ci boala de ficat), si care poate face recomandari personal;izate fiecaruia pentru a diminua progresia bolii de ficat si a proteja membrii de familie de virusul B. Medicul hepatolog sau gastroenterolog trebuie sa  stabileasca o schema de urmarire a pacientului respectiv; acesta schema de monitorizare nefiind identica pentru toate persoanele cu virusul B, ea este individuala, se adapteaza  fiecarui caz.

Cand  trebuie sa mergi la medic cand ai infectie cu virusul B?

Nu se poate spune care este  perioada de asteptare de cand ai luat virusul B pana cand apar simptomele, sau pana cand  trebuie sa te ingrijorezi sau durata a simptomelor care ar trebui sa va ingrijoreze deoarece situatie difera de la bolnav la bolnav. Problema cea mai importanta este ca aceleasi simptome dau numeroase boli digestive sau chiar fare legatura cu aparatul digestiv, de aceea sunt posibile confuziile de diagnostic. Acest risc face necesar consultul medical pentru precizarea diagnosticului corect in fiecare caz  in parte, deoarece fiecare evolueaza in felul lui, (vad destul de des pacienti cu boli serioase diagnosticate intamplator, in lipsa oricaror simptome ingrijoratoare).

Pentru linistea dvs cred ca este mai bine sa faceti o  evaluare medicala care sa arata ca nu aveti ceva ingrijorator , deci mai bine platiti o consultatie degeaba,  decat sa o faceti prea tarziu .Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu o lasi sa crape motorul ci  mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb  nu exista.. Cu bani nu poti sa iti cumperi sanatate, poti doar beneficia de o ingrijire medicala mai buna.

Care este cel mai bun tratament si regim pentru hepatita B?

In privinta tratamentelor si regimului peuntru o anumita boala, nu exista tratament bun si tratament rau, exista scheme de tratament corecte in fiecare boala, chiar mai multe scheme corecte pentru aceeasi boala. Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine. Medicul curant trebuie sa aleaga schema care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta. Daca toti bolnavii cu o anumita boala s-ar trata la fel, se poate lua o schema de tratament de pe internet, si se rezolva problema, fara sa iei in calcul riscurile tratamentului si ale bolii la persoana respectiva… Acest lucru explica si de ce unii bolnavi nu merg bine cu un tratament corect prescris tearetic de medic, dar nepotrivit practic  situatiei lor medicale, si explica si importanta experientei medicale in prescrierea unui tratament potrivit unui anumit bolnav.

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina cu peste 37 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.

Am 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale si cca 30 de ani la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti.

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent)

De ceva timp am un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in clinica Sante Bucuresti.

Daca  aveti nevoie  de o a doua opinie medicala pentru problemele dvs de sanatate, puteti solicita o programare la consultatie pentru dr Ditoiu  la numarul de telefon de pe site 0758 751 841, o puteti solicita si direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web

 

 

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Programare
Adresa clinicii
%d blogeri au apreciat: