Tenofovir in tratamentul hepatitei B

Tratamentul antiviral al hepatitei cu virus B a inceput practic in anul 1991 cu interferonul standard. In SUA in 1998 a fost introdusa lamivudina, in 2002 adefovirul iar in anul 2006 telbivudina.

Figure 2. Timeline of evolution of HBV therapies, United States.

Relativ recent este in testare clinica tenofovir disoproxil fumarate (tenofovir), care pare sa fie superior adefovirului in tratamentul hepatitei cu virus B, fiind de asemenea mai sigur si mai eficient ca tratament de lunga durata in monoterapie.E. Heathcote, de la the University of Toronto, tratand timp de 144 de saptamani pacienti naivi (netrati anterior cu antivirale) cu hepatita cu virus B AgHBe pozitivi si AgHBe negativi, a observat ca 72% din primul grup si 87% din al doilea grup, au la sfarsitul tratamentului viremie > 400 copii/ml, transaminazele normalizandu-se in peste 70% din cazuri.
Aceleasi procentaje de raspuns au fost obtinute si la pacientii care fusesera tratati anterior cu adefovir si nu au raspuns la acest tratament. Supravegherea pacientilor pe o durata de 3 ani nu a relevat efecte secundare semnificative.
Sursa informatiei – Gastroenterology, Jan 2011

Alte articole despre hepatita B

Factorii care influenteaza evolutia hepatitei cu virus B

Hepatita B si C si cancerul de ficat

Viremie si hepatita virala

 

FORUM

1.Tratamentul cu Tenovovir negativeaza virusul B in cazul in care ai atgHBE negativ?

Tratamentul cu tenofovir poate negativa orice fel de hepatita cu virus B inclusiv fara AgHBe
2.Este adevarat ca viremia cantitativa poate sa difera de la o zi la alta?

Este adevarat. In organism virusul inceractasa se inmulteascapermanent, iar apararea organismului incearca tot permanent sa opreasca aceasta inmultire. Din aceasta lupta uneori scade viremia, alteori creste.
3.In momentul de fata iau echinacea pentru imunitate fac rau?

Sunt doar cateva situatii in care imunitatea este scazuta – SIDA, cancere, leucemii, ciroza, medicatie imunosupresoare. Daca va aflati intr-una din aceste situatii, tratamentul pentru cresterea imunitatii poate avea indicatie. Nu este dovedit stiintific ca vre-o planta integrala ar creste imunitatea, ar fi bine sa fie asa deoarece tratamentele pentru SIDA si celelalte boli sunt extrem de scumpe si partial eficiente. Din pacate imunitatea nu creste cu ceaiuri, si orice planta care are vre-un efect pozitiv, are evident si efecte negative (ca orice in lumea asta)

Sotia mea a avut hepatita B, si a luat tratament naturist , virusul s-o fi negativizat?

Poate s-a negativat, poate nu, daca ar face viremia ar sti cum sta

Ce se intampla daca un pacient intrerupe tratamentul cu tenofovir?

Daca se interupe tratamentul cu tenofovir este posibila reluarea replicarii virale

16 comentarii la „Tenofovir in tratamentul hepatitei B

 1. interesant acest reportaj, eu nu am auzit de tenofovir si astept de 1 an de zile ca sa se aprobe dosarul pt tratament. din pacate suntem supusi pieirii in tara asta

 2. Sunt un pacient cu ciroza HVB avansata in tratament cu Lamivudina de 3,5 ani. Ma astept ca oricind sa apara rezistenta la acest medicament.
  Am vazut Tenofovirul pe lista cu medicamente suportate de CNS doar pentru HIV.

  In opinia dumneavoastra domnule doctor, pentru un pacient cu ciroza HVB cu rezistenta la Lamivudina, Tenofovirul ar fi de preferat Adefovirului din punct de vedere al eficacitatii, instalare rezistenta, efecte secundare?
  Aveti cumva date referitoare la preturi?
  Credeti ca exista sanse ca in viitorul apropiat Tenofovirul sa fie utilizat si in Romania (la fel ca in toata lumea civilizata) pentru HVB.

  Cu multumiri si urari de sanatate,
  Un pacient roman ingrijorat

 3. buna ma numesc cosmin si as vrea sa va antreb de unde as putea cumpara TENOFOVIR pentru hepatita b cat costa o cutie si daca medicamentele astea exista an romania.

 4. Sotia mea a avut hepatita B, si a luat tratament naturist , virusul s-o fi negativizat?
  Sotia mea nu ar fi luat alte medicamente , decit cele prescrise de medic.

 5. Domnule doctor, va rog sa ne spuneti mai multe despre medicamentul Viread. Observ ca este „subiectul zilei” pe intrenet in tratarea virusului B.
  Va multumesc!

 6. Tenofovir-ul este deja aprobat in SUA ca si tratament pentru HBV din 2008 si daca nu am inseala memoria este aprobat si in multe tari din UE.

  Intrebarea mea este referitoare la aprobarea acestui medicament in Romania.
  Care este procedura de aprobare?

  Trebuie ca cineva (ONG) sa propuna acest medicament sau o comisie se autosesiseaza ?

  Un medicament aprobat ca in UE trebuie aprobat si in Romania sau aprobarea in UE se „mosteneste” ?

  si in final, daca se poate, un termen, o estimare perosnala a dumneavoastra privitoare la data cind acest medicament va fi trecut pe lista medicamentelor agerate pt HBV si va fi decontat de casa de asigurari de sananate

 7. Buna ziua,

  .Domnule Doctor ,va rog sa-mi spuneti si mie daca tratamentul cu Tenovovir negativeaza virusul B in cazul in care ai atgHBE negativ?
  2.Este adevarat ca viremia cantitativa poate sa difera de la o zi la alta?
  3.In momentul de fata iau echinacea pentru imunitate fac rau?
  va multumesc mult

 8. Buna ziua Domnule Doctor,

  Va rog sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema.Am facut vaccinul Engerix b pe 1 martie si momentat nu ajung acasa decat pe 4 aprilie i-si mai face efectul?

  multumesc

 9. Buna, sora mea a fost diacnosticata cu hepatita B doresc si eu sa stiu ce este de facut? si ce parere aveti de Viread?

 10. Buna ziua, ma numesc Leo spuneti-mi va rog, ce trebuie sa fac, sau cum pot beneficia de programele nationale de sanatate? Sunt bolnav cu hepatita virala B C 🙁 am nevoie de tratament dar nu dispun de asa suma de bani.

 11. Buna ziua! am fost diagnosticat cu hepatita B,NU am urmat nici un tratament specific dar am incercat sa evit excesurile daunatoare ficatului.Ideea este ca am 29 de ani ma simt foarte bine,nu am nici un simptom,exceptant doar usoara ingalbenire a ochilor.M-ar interesa sa va intreb daca se poate determina(aproximativ sau exact) perioada de cand sunt purtator de acest virus si cat costa tratamentul cel mai eficient pentru a scapa de acesta,nu ma intereseaza programele nationale as dorii sa-mi achit personal tratamentul

 12. Am citit ce a zis baiatu de 29 de ani el realizeaza ce zice mai ales ca sa ingalbenit ochii sotul meu are hepatita b si acum a intrerupt trat suventionat sper sa nu se antample ceva grav tratam sa cumperi e foarte scump cateva sute pastila pana se aproba iar dosaru

 13. Bună ziua. Sotul meu este diagnosticat cu virusul hepatitei B.După 7luni am făcut din nou analizele care nu au ieșit bine si ni sa prescris Viared.Ce credeți de acest tratament?Am întrebat dacă trebuie să țină un regim special si ni sa spus ca nu e nevoie.Multumesc o zi bună

 14. Pe acest site NU se fac evaluari si recomandari medicale, ci se posteaza daor informatii medicale generale.
  Protocolul corect de diagnostic,urmarire si tratament al unui bolnav, il poate face doar medicul consultant (adica medicul care are toate datele necesare pentru a face aceste lucruri cat mai corect), tot el poate spune daca boala pacientului merge bine, este ameliorat, vindecat total sau partial, agravat, ce riscuri are, etc.
  Evaluarea medicala pe net este interzisa prin lege, tocmai datorita riscului de eroare dat de necunoasterea pacientului, practic pe net, un medic isi poate spuna parerea bazandu-se pe imaginatie, nu pe realitate, datorita lipsei examinarii medicale a pacientului, si a posibilitatii de urnarire si interventie in caz de nevoie, iar medicul raspunde de tot ce recomanda, indiferent daca recomandarea este verbala, scrisa, pe net, cu plata sau gratuit.
  Date medicale despre problemele mentionate gasiti pe site, dar ele sunt informative, nu se aplica automat unui pacient,fiecare om are caracteristicile sale.
  Cu stima

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Programare
Adresa clinicii